Δεκέμβρης 1944 (17)

Σάββατο 27 Μαρτίου 2021

ΚΝΕ - Θεσσαλονίκη: Ως εδώ! Σπάμε το φόβο. Παίρνουμε τη ζωή στα χέρια μας! — Μήνυμα διεκδίκησης του λαού και της νεολαίας (VIDEO)

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΚΚΕ - ΚΝΕ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Μήνυμα διεκδίκησης της ζωής και των δικαιωμάτων του λαού και της νεολαίας

Σάββατο 27/03/2021 - 13:50 - Ενημέρωση: Σάββατο 27/03/2021 - 13:59

Με μια εκδήλωση υψηλού συμβολικού χαρακτήρα, οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στα Πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης έστειλαν σήμερα ηχηρό μήνυμα ενάντια στον κρατικό αυταρχισμό και καταστολή, μήνυμα διεκδίκησης της ζωής και των δικαιωμάτων του λαού και της νεολαίας.

Στον ίδιο ακριβώς χώρο που περίπου έναν μήνα πριν η κυβέρνηση επιχείρησε να τρομοκρατήσει τους φοιτητές που αγωνίζονται για την ασφαλή επαναλειτουργία των πανεπιστημίων με την καταστολή και τη βία, τον προαύλιο χώρο της Πρυτανείας του ΑΠΘ, πραγματοποιήθηκε σήμερα, Σάββατο η μεγάλη εκδήλωση της ΤΕ Πανεπιστημίων Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΠΟ Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ τίτλο «Ως εδώ! Σπάμε το φόβο. Παίρνουμε τη ζωή στα χέρια μας!».

Φοιτητές, νέοι, εργαζόμενοι και διδακτικό προσωπικό των πανεπιστημίων ζωντάνεψαν σήμερα με την παρουσία τους, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα και αποστάσεις, ξανά το Πανεπιστήμιο, κόντρα σε όσους θέλουν να επιβάλουν σιγή νεκροταφείου στον αγώνα του λαού και της νεολαίας για μόρφωση και υγεία.

Τον αγωνιστικό τόνο στην εκδήλωση έδωσαν τα μέλη της ΚΝΕ, που κρατώντας στα χέρια σημαίες του Κόμματος, στέκονταν στο ίδιο ακριβώς σημείο που πριν από έναν μήνα πολλοί από τους ίδιους μέσα από την κινητοποίηση των φοιτητικών συλλόγων τους, έφραζαν το δρόμο στις κλούβες της αστυνομίας που μετέφεραν έξω από το πανεπιστήμιο με τη βία τους προσαχθέντες φοιτητές, ακόμα και εκλεγμένους συνδικαλιστές και σήμερα φώναζαν δυνατά τα συνθήματα: «Κανένας φόβος καμιά υποταγή, όλοι στον αγώνα για την ανατροπή!» και «Αγώνας, γνώση, τόλμη κι αντοχή, εμπρός για ΚΝΕ γερή και μαζική»:

Στην εκδήλωση, την κεντρική ομιλία έκανε ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ ενώ χαιρετισμό απεύθυναν ο Δημήτρης Ραπτάκης, καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ και ο Ηλίας Κονδύλης, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ.

Η έναρξη της εκδήλωσης έγινε με την είσοδο στο χώρο μουσικών, μελών και φίλων της ΚΝΕ που παρουσίασαν ζωντανά το «Μικρόκοσμο», ένα από τα τραγούδια που στις πρόσφατες κινητοποιήσεις τους στη Θεσσαλονίκη τραγουδάνε στις συγκεντρώσεις τους, ο λαός και η νεολαία της πόλης. Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί των καθηγητών του ΑΠΘ και η κεντρική ομιλία.

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο Ν. Αμπατιέλος επισήμανε μεταξύ άλλων: «Οι χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες της Θεσσαλονίκης τα καταφέρατε! Είμαστε σήμερα εδώ, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο… στο σημείο που λίγες μέρες πριν τα ΜΑΤ έκριναν σκόπιμο να περικυκλώσουν τον ίδιο τον Αριστοτέλη!

Ένα χρόνο μετά, το Πανεπιστήμιο ζωντανεύει ξανά!

Κόντρα σ' όλους αυτούς που ήθελαν να επιβληθεί "σιγή νεκροταφείου", κόντρα σ' όλους αυτούς που ήθελαν να βάλουν τα δικαιώματά μας στο γύψο, κόντρα σε όσους πίστευαν ότι θα μας κλείσουν το στόμα...

Είμαστε εδώ! Αποδεικνύοντας ότι "και κάτω από τη μάσκα, έχουμε φωνή", που δυναμώνει και πλέον ακούγεται εκκωφαντικά σε όλο το λαό!».

Η νεολαία και ο λαός της Θεσσαλονίκης μίλησε και βροντοφώναξε ΩΣ ΕΔΩ!

Οι τεράστιες κινητοποιήσεις εδώ στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα, αποδεικνύουν ότι το ποτάμι της οργής ξεχειλίζει! Οι χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες, οι χιλιάδες νέοι και νέες που βγήκαν στο δρόμο διεκδικώντας τα αυτονόητα δικαιώματά τους στην υγεία, τη μόρφωση και τη ζωή, έσπασαν το φόβο στην πράξη, ενάντια στην καταστολή και τον αυταρχισμό, ενάντια στην ασφυκτική κατάσταση που ζούμε!

Πλέον, από εδώ, από τη Θεσσαλονίκη, συνεχίζουμε με μεγαλύτερη ορμή, πείσμα και αποφασιστικότητα να δώσουμε τη μάχη για να νικήσει η ζωή!

Δεν διαλέγουμε να δώσουμε "τόπο στην οργή" από αυτά που ζει σήμερα η νεολαία, αλλά να δώσουμε "τρόπο" στην οργή: Με οργανωμένη απειθαρχία σε κάθε αδικία, με ανυποχώρητο αγώνα ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης και τις μεταλλάξεις του!

Και σε αυτή την προσπάθεια στοχεύουμε στους χιλιάδες νέους και νέες που μπορεί να μη συμφωνούν σε όλα με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, αλλά σήμερα παίρνουν την απόφαση, κάνουν το βήμα να σταθούν στο πλάι μας, να βαδίσουμε στους ίδιους δρόμους, να στηρίξουν τα δίκαια αιτήματα που προτείνουν οι κομμουνιστές στα σωματεία και τους συλλόγους!». 

Οι χαιρετισμοί του Δ. Ραπτάκη και του Ηλ. Κανδύλη

Στο χαιρετισμό του, ο Δημήτρης Ραπτάκης, καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη σύνδεση της όξυνσης της κρατικής καταστολής με την διαχρονική πολιτική των αστικών κυβερνήσεων που χτυπά το δικαίωμα στη δημόσια, δωρεάν Ανώτατη Εκπαίδευση:

«Τα Πανεπιστήμια μπήκαν στο στόχαστρο του επιχειρηματικού κέρδους. Ο τζίρος στην Ανώτατη Εκπαίδευση, διεθνώς, ανέρχεται σε τρισεκατομμύρια δολάρια. Οι κατ' επιταγή -των ευρωπαϊκών συνθηκών και οδηγιών- πολιτικές οδηγούν σε όλο και πιο βαθιές και βίαιες αναδιαρθρώσεις, καθώς δεν θέλουν την ύπαρξη των 4.000 και πλέον πανεπιστημίων, δεν θέλουν το 1,5 και πλέον εκατομμύρια του διδακτικού προσωπικού, δεν θέλουν τα πανεπιστήμια να "επιβαρύνουν" τους κρατικούς προϋπολογισμούς, δεν θέλουν τις δεκάδες εκατομμυρίων των αποφοίτων - επιστημόνων τους με πλήρεις σπουδές, με πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα και αντίστοιχες πλήρεις αμοιβές.

Στο πλαίσιο του διεθνούς ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού στην Έρευνα και την Εκπαίδευση, αυτό που επιδιώκουν είναι ελιτίστικες συσσωματώσεις τύπου "Κέντρων Αριστείας" που θα είναι 200 το πολύ σε όλη την Ευρώπη και θα αποζημιώνονται για τις αγοραίες υπηρεσίες τους από μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και επομένως θα αναφέρονται απευθείας σε αυτούς, δηλ. με δυο λέξεις η πραγμάτωση του επιχειρηματικού Πανεπιστημίου. Σε ό,τι, δε, αφορά τη μεγάλη μάζα των αποφοίτων των σημερινών Πανεπιστημίων, επιφυλάσσουν βήμα-βήμα τη μετατροπή τους από ολοκληρωμένους επιστήμονες σε απλούς χειριστές Η/Υ, φυσικά, μαζί με την επιδιωκόμενη συμπίεση του κόστους της "μισθωτής" εργασίας. Με μισθούς του "πεντακοσάρικου".

(…) Εμείς, λοιπόν, οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, μαζί με τους φοιτητές μας μέσα από τους συλλόγους τους και τους εργαζόμενους, δεν πρέπει να επιτρέψουμε τη μετατροπή των πανεπιστημίων σε επιχείρηση, την υποβάθμιση των ΑΕΙ με "κορωνο-πτυχία" διαρκείας, τη νομοθετική και φυσική καταστολή των δικαιωμάτων και των λαϊκών αναγκών».

Ο Ηλίας Κονδύλης στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ταξική διάσταση των επιπτώσεων της πανδημίας στο πλαίσιο του καπιταλισμού, που έσπασαν στη πράξη το αφήγημα του δήθεν «αταξικού ιού», αλλά και το πως η αποτυχημένη διαχείρισή της συνδέεται με την όξυνση της καταστολής:

«Όταν η ελπίδα ξεθωριάζει, η κόπωση από την αναποτελεσματική διαχείριση γενικεύεται, οι μύθοι καταρρέουν και το μικρόβιο της αμφισβήτησης της "ιστορικής ανωτερότητας" του καπιταλισμού μεταδίδεται οι αστικές κυβερνήσεις επιχειρούν να μονώσουν τις κοινωνικές αντιδράσεις δια της καταστολής και της περιστολής των δημοκρατικών δικαιωμάτων».

Πρόσθεσε πως δεν είναι η πρώτη φορά που η καταστολή και ο αυταρχισμός γίνεται γενικευμένο επιχειρησιακό εργαλείο για τη διαχείριση μιας επιδημικής κρίσης εκτός ελέγχου, όπως συνέβη στη Λιβερία, τη Σιέρρα Λεόνε και άλλες χώρες  όταν οι επιδημίες του Έμπολα βγήκαν εκτός ελέγχου λόγω της καταφανούς αποτυχίας διαχείρισης του από τους διεθνείς οργανισμούς.

«Ο αγώνας σας για την επαναλειτουργία των σχολών, ενάντια στην αστυνομοκρατία και τον αυταρχισμό είναι δίκαιος», είπε, καταλήγοντας: «Το αιτήματά σας για ασφαλή δια ζώσης  επάνοδό σας στην εκπαιδευτική διαδικασία είναι ρεαλιστικά και εφικτά.

Απαιτούν όμως πολιτική βούληση και στρατηγική επένδυση  Σε ένα δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο όπου προτεραιότητα του είναι η διασφάλιση της ακαδημαϊκής ελευθερίας, την ελεύθερη διακίνηση ιδεών, η παραγωγή γνώσης και έρευνας Σε όφελος των πολλών και όχι των μονοπωλίων. Σπάμε το φόβο! Προχωράμε μαζί!».

902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.