Δεκέμβρης 1944 (17)

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2021

Επικίνδυνοι άνθρωποι: Όταν βρίσκουνε δικαιολογίες, αποκαλύπτουνε την αθλιότητά τους ακόμα και στις ρέγγες — Koulis "έγραψε" πάλι: Έχω ιδιαίτερη ευαισθησία στη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων (sic) - Στην άλλη είμαι και λίγο αναίστητος (Γεωργιάδης, Μεγάλε!) —ΚΚΕ: «Ηγήτορες της κάθαρσης», αλλά οι ευθύνες τους δεν κρύβονται

ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ

«Ηγήτορες της κάθαρσης» χωρίς πολιτική ευθύνη...

Παρασκευή 19/02/2021 - 14:28

Σε μια προσπάθεια να πείσει ότι δεν είχε ακούσει τίποτα αρνητικό για τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου μέχρι που έγινε στη Δικαιοσύνη η πρώτη επώνυμη καταγγελία που τον κατονόμαζε, επιδόθηκε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγος του Μαρέβα, μαζί με τον Δημήτρη Λιγνάδη και τη Λίνα Μενδώνη / EUROKINISSI

Οι ευθύνες της υπουργού Πολιτισμού και του πρωθυπουργού για την «υπόθεση Λιγνάδη» δεν κρύβονται και δεν παραγράφονται με καθυστερημένες δηλώσεις καταδίκης

Παρασκευή 19/02/2021 - 14:59 - Ενημέρωση: Παρασκευή 19/02/2021 - 15:03

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε το εξής σχόλιο για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και της υπουργού Πολιτισμού σχετικά με την υπόθεση Λιγνάδη:

«Οι ευθύνες της υπουργού Πολιτισμού και κυρίως του πρωθυπουργού για την "υπόθεση Λιγνάδη" δεν κρύβονται ούτε παραγράφονται με καθυστερημένες δηλώσεις καταδίκης.

Οι ευθύνες τους αφορούν κυρίως στη διατήρηση του Λιγνάδη στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, παρά τις φήμες κι ακόμη περισσότερο τις καταγγελίες για περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης, ακόμη και ανηλίκων.

Αντί να πάρουν θέση για αυτά τα φαινόμενα, κρύβονταν πίσω από εξαγγελίες για "Κώδικες Δεοντολογίας", αλλά και από υποκριτικά καλέσματα ορισμένων προς τον πρωθυπουργό "να προχωρήσει σε κάθαρση".

Οι ευθύνες τους, όμως, έχουν να κάνουν και με το γεγονός ότι συντηρούν κι εντείνουν την εργασιακή ζούγκλα και την ανασφάλεια στον χώρο του Πολιτισμού -και όχι μόνο- αναπαράγοντας τις οικονομικές και κοινωνικές πιέσεις, που υποχρεώνουν κάποιον ή κάποια να "μένουν σιωπηλοί". Αλλά και διατηρώντας το απαράδεκτο νομοθετικό πλαίσιο του Ποινικού Κώδικα, που ρίχνει στα μαλακά τη σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας».

902

 

Η υπουργός είπε ότι μετά την πρώτη καταγγελία που κατατέθηκε με μηνυτήρια αναφορά, αυτή του Βασίλη, επικοινώνησε με τη δικηγόρο του και ακολούθως πήγε σήμερα το πρωί στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και κατέθεσε υπόμνημα, θέτοντας στην υπηρεσία της Δικαιοσύνης το σύνολο των υπηρεσιών του υπουργείου και τον εαυτό της σε περίπτωση που κριθεί ότι είναι απαραίτητη η δική της κατάθεση. 

Η υπουργός είπε ότι ούτε η ίδια, ούτε ο πρωθυπουργός γνώριζαν προσωπικά τον Δημήτρη Λιγνάδη και τον γνώριζαν μόνο από το σανίδι.

Υπερασπίστηκε πλήρως την επιλογή του για τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, λέγοντας ότι είχε μια σχέση συνεχή, σχεδόν αδιάλειπτη με το Εθνικό, από το 1986.

«Είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος. Αυτό προκύπτει όμως τώρα», είπε χαρακτηριστικά, ισχυριζόμενη ότι δεν είχε ακούσει κανένα κουτσομπολιό και ότι από τις 21 Γενάρη που άρχισαν οι φήμες για το πρόσωπό του επικοινώνησε μαζί του, εκείνος τη διαβεβαίωσε ότι δεν ισχύει τίποτα από όσα ακούγονται και ότι τώρα πια αισθάνεται εξαπατημένη γι' αυτό...

Είπε ακόμα ότι δεν μπορεί να υπάρχει πολιτική ευθύνη για την επιλογή κάποιου για τον οποίο δεν υπήρξε καμιά αντίρρηση όταν επιλέχθηκε και πρόσθεσε ότι δεν γνώριζε για την αποπομπή το 2012-13 από τη Σχολή του Εθνικού και ότι δεν υπήρχαν είτε στο ΔΣ του Εθνικού είτε στο υπουργείο γραπτές αναφορές για το θέμα.

Ζήτησε να τιμωρηθούν άμεσα οι θύτες από τη Δικαιοσύνη, προσθέτοντας πως «οι δικαστικοί και οι δημόσιοι λειτουργοί ενθαρρύνουμε τα θύματα να σπάσουν τη σιωπή τους».

Προσπάθησε να εμφανίσει την κυβέρνηση και συγκεκριμένα το υπουργείο Πολιτισμού ως ηγήτορα της «κάθαρσης» και της προσπάθειας να «σπάσει η σιωπή», λέγοντας ότι η πρώτη γενναία γυναίκα που μίλησε ήταν η Σοφία Μπεκατώρου στο πλαίσιο ημερίδας του υφυπουργείου Αθλητισμού.

Και ως απάντηση στο πρόβλημα επανέφερε το θέμα του «κώδικα δεοντολογίας», που όπως είπε θα είναι έτοιμος σύντομα και πρέπει να εφαρμοστεί στους εποπτευόμενους φορείς, αλλά και στις σχολές, προτείνοντας, προκειμένου να πιστοποιηθούν, να πρέπει να προσχωρήσουν στον «κώδικα δεοντολογίας».

Σε έναν πολύπαθο χώρο που τόσο έχει υποφέρει από την πολιτική επιλογή του ετήσιου lockdown, αντί για λειτουργία του με μέτρα προστασίας, το υπουργείο ετοιμάζει τον κώδικα ως ένα ακόμα εργαλείο που θα προσφερθεί στα χέρια των εργοδοτών, περιλαμβάνοντας ρυθμίσεις για τα πάντα, όπως είπε, από τις ακροάσεις έως τις συλλογικές συμβάσεις.

902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.