Δεκέμβρης 1944 (17)

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Α-κυρώσεις και μούγκα στη στρούγκα της συνεκμετάλλευσης οικοπέδων και λαών — Δημήτρης Κουτσούμπας: Καμία εμπιστοσύνη στην ΕΕ. Καμία εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα του ευρωατλαντικού τόξου

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ

Νέο «χάδι» στην Τουρκία και συζήτηση από τον Μάρτη και αν…

Παρασκευή 11/12/2020 - 08:01 - Ενημέρωση: Παρασκευή 11/12/2020 - 08:42

Ηχηρό ράπισμα στην ελληνική κυβέρνηση και άλλες αστικές δυνάμεις, που εξακολουθούν να εναποθέτουν την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, δηλαδή σε αυτούς που τα αμφισβητούν στην πράξη, αποτελεί άλλη μία απόφαση της ΕΕ σχετικά με τα Ελληνοτουρκικά.

Οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τη «βελτίωση» του προσχεδίου δεν έφεραν καμία... δραματική αλλαγή, καθώς το μόνο πρακτικό αποτέλεσμα ήταν να διευρυνθεί η λίστα των ενδεχόμενων κυρώσεων προς τα πρόσωπα που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας, σε περίπτωση που η Άγκυρα εξακολουθήσει τις «χωρίς εξουσιοδότηση» ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ παραπέμπονται για την επόμενη σύνοδο, το Μάρτη του 2021, οι όποιες αποφάσεις.

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ

Οι «μάσκες έπεσαν» ξανά για την ΕΕ και εκείνους που παρουσιάζουν τέτοιες συμμαχίες ως εγγυητές των κυριαρχικών δικαιωμάτων

Παρασκευή 11/12/2020 - 11:50 - Ενημέρωση: Παρασκευή 11/12/2020 - 12:44

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, έκανε την εξής δήλωση για την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ:

«Οι "μάσκες έπεσαν" ξανά για την ΕΕ, για την κυβέρνηση, για όλους εκείνους που παρουσιάζουν τέτοιες συμμαχίες ως εγγυητές της ειρήνης και των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου.

Για μια ακόμη φορά, οι φραστικές καταδίκες, η μετάθεση της συζήτησης για το μέλλον, αλλά και οι ψευδεπίγραφες κυρώσεις για τις παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ συνιστούν μόνο "πράσινο φως" για την επιθετικότητα της τουρκικής κυβέρνησης. Το επιχείρημα που δικαιολογεί αυτήν την απόφαση της Συνόδου Κορυφής εμφανίζοντάς την απλά ως αναμονή της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ είναι φαιδρό, αφού και οι ΗΠΑ κινούνται στην ίδια ακριβώς γραμμή.

Στην πραγματικότητα αυτό που ενδιαφέρει τόσο την ΕΕ όσο και τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ είναι η διατήρηση των πολύμορφων σχέσεων -οικονομικών και στρατιωτικών- που αναπτύσσουν με την Τουρκία και η παραμονή της στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο. Πάνω σ’ αυτή τη βάση γίνονται οι διαπραγματεύσεις και τα παζάρια. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, συμμετέχει σ’ αυτά τα επικίνδυνα παζάρια, γιατί γι’ αυτές προέχει η γεωστρατηγική αναβάθμιση της ελληνικής άρχουσας τάξης, δηλαδή η συμμετοχή της στη μοιρασιά της λείας στην περιοχή.

Καμία εμπιστοσύνη στην ΕΕ. Καμία εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα του ευρωατλαντικού τόξου. Η σύγκρουση με τους σχεδιασμούς τους είναι βασικός όρος για τον απεγκλωβισμό του ελληνικού λαού και όλων των γειτονικών λαών από τα σημερινά τραγικά αδιέξοδα».

902

 

Στο τελικό κείμενο των συμπερασμάτων, σε ό,τι αφορά την Τουρκία και την Ανατολική Μεσόγειο, αναφέρεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέληξε στην απόφαση να προετοιμάσει

«επιπλέον καταχωρήσεις, με βάση την απόφαση της 11ης Νοεμβρίου 2019, που αφορούν περιοριστικά μέτρα για τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο», δηλαδή οι όποιες κυρώσεις -...αν και όταν επιβληθούν- θα αφορούν αυτούς που εμπλέκονται στις γεωτρήσεις.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση

«καλεί τον ύπατο εκπρόσωπο και την (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή να καταθέσουν έκθεση αναφορικά με την πολιτική, οικονομική και εμπορική σχέση της ΕΕ και της Τουρκίας και αναφορικά με μέσα και επιλογές για το πώς θα προχωρήσει, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του πεδίου εφαρμογής της παραπάνω απόφασης για να μελετηθεί το αργότερο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου του 2021», παραπέμποντας για τότε τις όποιες αποφάσεις, ενώ παράλληλα «καταδικάζει τα μονομερή βήματα της Τουρκίας στα Βαρώσια και καλεί να υπάρξει πλήρης σεβασμός των Αποφάσεων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Ζητεί ακόμη από τον ύπατο εκπρόσωπο να προχωρήσει ως προς την πρόταση για την πολυμερή Διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο, η οποία θα δώσει νέα ώθηση στις επικίνδυνες διευθετήσεις που βρίσκονται στο τραπέζι, με επίκεντρο τη συνεκμετάλλευση στην περιοχή, ως αντάλλαγμα στην παραμονή της Τουρκίας στο «δυτικό» στρατόπεδο.

Είναι χαρακτηριστικό πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταγράφει την αποχώρηση του πλοίου «Ορούτς Ρέις» από την ελληνική υφαλοκρηπίδα και επιμένει στη

«συνέχιση της αποκλιμάκωσης για την επανέναρξη και την ομαλή συνέχιση των απευθείας διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας».

Παράλληλα αναφέρει ότι

«η ΕΕ θα επιδιώξει να συνεργαστεί, σε ζητήματα σχετικά με την Τουρκία και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, με τις ΗΠΑ».

«Στρατηγικό ενδιαφέρον» για την Τουρκία...

Την ίδια ώρα ωστόσο το κείμενο απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα στην Άγκυρα για διάλογο, σημειώνοντας ότι

«το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει το στρατηγικό ενδιαφέρον της ΕΕ για την ανάπτυξη συνεργασίας και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία. Η προσφορά θετικής ατζέντας ΕΕ - Τουρκίας παραμένει στο τραπέζι, με προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα δείξει ετοιμότητα να προωθήσει γνήσια συνεργασία με την Ένωση και τα κράτη-μέλη και να επιλύσει διαφορές μέσα από τον διάλογο και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο».

Αυτή η

«ατζέντα θα μπορούσε να εκταθεί στα πεδία της οικονομίας, του εμπορίου, επαφές ατόμων, υψηλού επιπέδου διάλογο και συνεχή συνεργασία στα θέματα της μετανάστευσης».

Ταυτόχρονα,

«το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει τη σημασία που έχει να διατηρηθούν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας. Η ΕΕ είναι επίσης έτοιμη να συνεχίσει να χορηγεί οικονομική βοήθεια στους Σύρους πρόσφυγες και τις κοινότητες που φιλοξενούνται στην Τουρκία» και «η συνεργασία» με την κυβέρνηση στην Άγκυρα «για την υπεύθυνη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών προς τα κράτη-μέλη» και «τη μάχη εναντίον των δικτύων διακινητών μεταναστών».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

902

***

Σύνοδος Κορυφής: «Σφαλιάρα» από ΕΕ για τα ελληνοτουρκικά

Ημεροδρόμος, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΛΑΚΑΣ, Πολιτικη 11 Δεκεμβρίου 2020 imerodromos.gr

Παρά τις προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει η κυβέρνηση βρέθηκε χτες στο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ αντιμέτωπη με την πραγματικότητα: Για την Ευρωπαική Ενωση η Τουρκία είναι σημαντικότερο «μέγεθος» από την Ελλάδα και ως εκ τούτου οι Εταίροι δεν επέβαλαν καμία «τιμωρία» σε βάρος της παρά την πειρατική της συμπεριφορά από τον περασμένο Αύγουστο μέχρι και τις 30 Νοέμβρη, ημέρα που το Ορούτς Ρέις ολοκλήρωσε τις έρευνες που πραγματοποίησε μεταξύ Ρόδου, Καστελόριζου και Κρήτης φτάνοντας μέχρι και 6.5 μίλια από τις ακτές των νησιών.

Εξ άλλου, το αίτημα για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας είχε υπονομευτεί από την συμπεριφορά της ίδιας της ελληνικής κυβέρνησης η οποία, ενώ το τουρκικό ερευνητικό «όργωνε» θαλάσσιες περιοχές δυνητικής ελληνικής ΑΟΖ φτάνοντας μέχρι και τα χωρικά ύδατα των ελληνικών νησιών, είτε συνομιλούσε μυστικά (με γερμανική εποπτεία)είτε συμφωνούσε στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ με την Τουρκία για μηχανισμούς «αποσυμπίεσης»!

Κι όλα αυτά τη στιγμή που η Τουρκία κατοχύρωνε τα «δικαιώματά » της στην περιοχή έμπρακτα…

Έτσι, λοιπόν, το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης «περί κυρώσεων» εκλαμβάνεται περισσότερο ως επικοινωνιακή ανάγκη και με αυτόν τον τρόπο αντιμετωπίστηκε από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, η οποία παρέπεμψε την υπόθεση στη Σύνοδο της Ανοιξης.

*

Το κείμενο συμπερασμάτων

Στο κείμενο Συμπερασμάτων της Συνόδου σ ότι αφορά το θέμα της Τουρκίας αναφέρονται τα εξής:

1. Το διάστημα που μεσολάβησε από τη Σύνοδο της 1ης -2ας Οκτωβρίου έως σήμερα, η Τουρκία συνέχισε τις μονομερείς ενέργειες και προκλήσεις. Επίσης κλιμάκωσε τη ρητορική της απέναντι στην ΕΕ, σε κράτη-μέλη, όπως επίσης και σε ευρωπαίους ηγέτες. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εγκαλεί την Αγκυρα για τις μονομερείς και προκλητικές της δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως και στην ΑΟΖ της Κύπρου, και επισημαίνει ότι αυτές συνεχίζονται. Καταγράφει την απόσυρση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis, αλλά επιμένει σε μόνιμη αποκλιμάκωση, έτσι ώστε να επιτραπεί η επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

2. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει το στρατηγικό ενδιαφέρον της ΕΕ ως προς την ανάπτυξη αμοιβαίας επωφελούς σχέσης με την Τουρκία. Και προσθέτει ότι η προσφορά θετικής ατζέντας ΕΕ-Τουρκίας παραμένει στο τραπέζι, υπό τον όρο ότι η Αγκυρα θα δείξει την ετοιμότητα να προωθήσει πραγματική συνεργασία με την Ενωση και τα κράτη-μέλη της, καθώς επίσης να επιλύσει τις διαφορές μέσω του διαλόγου και με βάση το διεθνές δίκαιο. Τέτοια ατζέντα θα μπορούσε να καλύπτει τους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου και της συνεχιζόμενης συνεργασίας στο μεταναστευτικό. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει τη σημασία της διατήρησης ανοικτών καναλιών επικοινωνίας μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας. Επίσης, η ΕΕ θα είναι έτοιμη να παράσχει οικονομική βοήθεια στους σύρους πρόσφυγες και τις κοινότητες υποδοχής στην Τουρκία, καθώς επίσης να συνεργαστεί στην υπεύθυνη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών προς κάθε κράτος μέλος, όπως και να ενισχύσει τις προσπάθειες καταπολέμησης των δικτύων που διακινούν λαθρομετανάστες.

3. Σχετικά με τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της 1ης και 2ας Οκτωβρίου, η ΕΕ παραμένει αποφασισμένη να υπερασπιστεί τόσο τα δικά της συμφέροντα, όπως και των χωρών-μελών της ως προς τη διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας. Σε αυτήν την κατεύθυνση, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο :

– Καλεί το Συμβούλιο να υιοθετήσει περισσότερες πιθανές κυρώσεις κατά της Αγκυρας βασισμένες στις αποφάσεις της 11ης Νοεμβρίου 2019 και σχετικά με περιοριστικά μέτρα για μη εξουσιοδοτημένες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

– Ζητά από τον Υπατο Εκπρόσωπο και την Επιτροπή να υποβάλει έκθεση σχετικά με τις πολιτικές οικονομικές και εμπορικές σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας, καθώς επίσης για εργαλεία και επιλογές που μπορούν να υιοθετηθούν, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του πεδίου εφαρμογής της προαναφερθείσας απόφασης προς εξέταση το αργότερο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου 2021.

4. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει τα τουρκικά μονομερή βήματα στο Βαρώσι και ζητά τον πλήρη σεβασμό των ψηφισμάτων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υποστηρίζει τη γρήγορη επανέναρξη των συνομιλιών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και παραμένει πλήρως δεσμευμένο σε συνολική λύση του κυπριακού προβλήματος, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, ευθυγραμμισμένη με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις αρχές στις οποίες εδράζεται η ΕΕ. Αναμένει το ίδιο και από την Τουρκία. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί ότι με την επανέναρξη των συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ, η ΕΕ θα ορίσει εκπρόσωπο για την Αποστολή Καλών Υπηρεσιών του ΟΗΕ.

5. Το Ευρωπαϊκό συμβούλιο ζητά από τον Υπατο Εκπρόσωπο να προχωρήσει την πρόταση πολυμερούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο.

6. Η ΕΕ θα αναζητήσει τη συνεργασία για τα θέματα που σχετίζονται με την Τουρκία και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πηγή: topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.