Δεκέμβρης 1944 (17)

Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020

ΜΕΘ(εός φυλάξοι): ΕΣΥ να πα' να... ιαθείς στους κλινικάρχες! — Ασφυκτιούν τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας — Αγωνιστική «υποδοχή» στον πρωθυπουργό — ΚΚΕ: Να δεσμευτούν ξενοδοχεία και καταλύματα - Επίταξη των ιδιωτών γιατρών (VIDEO)

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ» ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Αγωνιστική «υποδοχή» στον πρωθυπουργό διεκδικώντας άμεσα μέτρα ουσιαστικής θωράκισης του δημόσιου συστήματος Υγείας

Σάββατο 28/11/2020 - 11:37 - Ενημέρωση: Σάββατο 28/11/2020 - 13:45

*

ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Ασφυκτιούν τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας από την αύξηση των κρουσμάτων και τις τεράστιες ελλείψεις

Παρασκευή 27/11/2020 - 12:25 - Ενημέρωση: Παρασκευή 27/11/2020 - 15:07

Πολεμικές (με την κυριολεκτική έννοια) είναι οι συνθήκες που επικρατούν στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας εξαιτίας των ελλείψεων σε προσωπικό, σε ΜΕΘ, σε απλές κλίνες και σε άλλες υποδομές, με τους υγειονομικούς να δίνουν μάχη για να εξασφαλίσουν ένα κρεβάτι στους ασθενείς με Covid.

Ταυτόχρονα, χιλιάδες άνθρωποι που αντιμετωπίζουν άλλες παθήσεις βρίσκονται σε απόγνωση, από τη μετατροπή των νοσοκομείων σε μονάδες «μιας νόσου». 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Να δεσμευτούν ξενοδοχεία και καταλύματα για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού

Παρασκευή 27/11/2020 - 13:04 - Ενημέρωση: Παρασκευή 27/11/2020 - 13:09

Την ανάγκη δέσμευσης ξενοδοχείων και καταλυμάτων για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού υπογραμμίζει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ το οποίο εξέδωσε σχετική ανακοίνωση.

Συγκεκριμένα, σημειώνει τα εξής:

«Από τη στιγμή που και επίσημα επιβεβαιώνεται ότι η ενδοοικογενειακή διασπορά του κορονοϊού (από νεότερους ηλικιακά σε μεγαλύτερους) και η μετάδοση σε πληθυσμούς που διαβιούν σε κλειστές δομές (πρόσφυγες, καταυλισμοί κ.ά.) έχουν συμβάλει στην έκρηξη της πανδημίας, απαιτούνται άμεσα μέτρα από την κυβέρνηση ώστε να εξασφαλίζεται τόσο το σπάσιμο της αλυσίδας μετάδοσης του κορονοϊού, όσο και η ιατρική παρακολούθηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και των στενών επαφών τους που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Σε αυτήν την κατεύθυνση απαιτείται:

- Δέσμευση ξενοδοχείων και καταλυμάτων, ώστε ασυμπτωματικοί νοσούντες και επιβεβαιωμένα κρούσματα με ήπια κλινική συμπτωματολογία, που δεν χρήζουν νοσηλείας σε νοσοκομείο, να εντάσσονται σε πρόγραμμα εθελοντικής καραντίνας, όταν αυτή δεν μπορεί να γίνει στο πλαίσιο της κατοικίας τους.

- Επίταξη των ιδιωτών γιατρών για την ιατρική παρακολούθηση των ανθρώπων που φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία ή καταλύματα. Αυτό σημαίνει υποχρεωτική ένταξη των ιδιωτών γιατρών στο δημόσιο σύστημα Υγείας, στο ενιαίο σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας.

Το σχέδιο για τη δέσμευση και αξιοποίηση ξενοδοχειακών μονάδων, για τη διαμονή επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, κρίνεται αναγκαίο για έναν ακόμη λόγο: Εξαιτίας της υπερπληρότητας απλών κλινών Covid και για να εξασφαλιστεί η ταχύτερη διακίνηση των περιστατικών, δίνεται εξιτήριο σε ασθενείς οι οποίοι εξακολουθούν να έχουν θετικό τεστ, με αποτέλεσμα να αυξάνεται επίσης ο κίνδυνος ενδοοικογενειακής διασποράς.

Κάθε καθυστέρηση της κυβέρνησης απέναντι στα αναγκαία μέτρα, που προτείνουν οι υγειονομικοί, είναι εγκληματική και κοστίζει σε ανθρώπινες ζωές».

902

 

Η τραγική κατάσταση στα νοσοκομεία της Δράμας, της Αλεξανδρούπολης και της Θεσσαλονίκης αποτυπώνει σε όλο της το μεγαλείο τις εγκληματικές ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης και όλων των προηγούμενων που άφησαν αθωράκιστο το δημόσιο σύστημα Υγείας, προωθώντας την πολιτική της υποχρηματοδότησης, της εμπορευματοποίησης και της απροκάλυπτης πριμοδότησης του ιδιωτικού τομέα.

Η χθεσινή απόφαση για την αεροδιακομιδή τριών ασθενών με κορονοϊό από το Νοσοκομείο της Δράμας σε ΜΕΘ της Αττικής επιβεβαιώνει τη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το νοσοκομείο της πόλης, το οποίο δεν έχει κενές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. 

Η διοικήτρια του Νοσοκομείου Θ. Καρατζόγλου δήλωσε σήμερα πως «το νοσοκομείο ασφυκτιά», ενώ αναφερόμενη στο προσωπικό σημείωσε: «Είναι όλοι εδώ, είναι αλύγιστοι, πολεμάνε, για να κρατήσουμε ψηλά το νομό». Σύμφωνα με την ίδια, αυτή τη στιγμή οι κλίνες που περιθάλπουν ασθενείς με  covid υπερβαίνουν το 50% του συνολικού αριθμού των κλινών. Από τις κλίνες covid, έχουν καλυφθεί οι 136 από τις 140 κλινών.  Η συνολική δυναμική του νοσοκομείου είναι 265 κλίνες.

«Δεν έχει πρόβλημα το Νοσοκομείο της Δράμας, έχει πρόβλημα η πόλη της Δράμας με τον κορονοϊό», ισχυρίστηκε ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, σε τηλεοπτικό σταθμό («Open»), υποστηρίζοντας πως «είχε τρεις ΜΕΘ και τώρα έχει 12» καθώς και ότι «έχει επαρκές  νοσηλευτικό προσωπικό».

Φυσικά, δεν είπε κουβέντα για το γεγονός πως παρά τις αλχημείες της κυβέρνησης παραμένουν 35.000 κενές θέσεις προσωπικού στο σύστημα Υγείας, ενώ ακόμη και τώρα αντί για επίταξη του ιδιωτικού τομέα τον «μπουκώνουν» με περισσότερο χρήμα.

Πιέζεται το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης

Μεγάλη πίεση δέχεται και το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, όπου νοσηλεύονται περίπου 100 ασθενείς με κορονοϊό. Μάλιστα, πέραν των ΜΕΘ, οι διασωληνώσεις επεκτάθηκαν και σε άλλους χώρους του νοσοκομείου όπως η ανάνηψη των χειρουργείων και η Καρδιοχειρουργική, οι οποίοι αναγκαστικά μετατράπηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Εκτός από την ανάνηψη, σχεδιάζεται η επέκταση των ΜΕΘ στα χειρουργεία, με δεδομένο ότι έχουν «παγώσει» όλες οι χειρουργικές ιατρικές πράξεις στο κατά τα άλλα ...«θωρακισμένο» σύστημα Υγείας. Μάλιστα, οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου θέτουν ερωτήματα ως προς την επάρκεια οξυγόνου, εάν συνεχιστούν να αυξάνονται οι κλίνες Covid, για τις ελλείψεις προσωπικού και για τη χρησιμοποίηση παλαιωμένου εξοπλισμού. 

To Σωματείο Υπαλλήλων Κρατικών Νοσοκομείων Έβρου (ΣΥΚΝΕ) σημειώνει ότι

«οι αντοχές του νοσοκομείου μας είναι πλέον οριακές, αλλά και επικίνδυνες». Συγκεκριμένα, «η ΜΕΘ λειτουργούσε, υπό κανονικές συνθήκες, με 9 κλίνες. Λόγω COVID-19 επεκταθήκαμε στην παρακείμενη ΜΑΦ που είχε άλλες 6 κλίνες που δεν χρησιμοποιούνταν. Ούτε αυτές στάθηκαν αρκετές. Την τελευταία βδομάδα ήδη έχουν καταληφθεί και οι επιπλέον 6 κλίνες που αναπτύχθηκαν στον χώρο της ανάνηψης και μόλις σήμερα δόθηκε εντολή για ανάπτυξη επιπλέον άλλων 6 κλινών στον χώρο των χειρουργείων (με πεπαλαιωμένο εξοπλισμό)», σύμφωνα με το Σωματείο, το οποίο καταγγέλλει πως οι 9 κλίνες ΜΕΘ τριπλασιάστηκαν «υπό ασφυκτική μονομερή πίεση προς τους εργαζόμενους», έχοντας προσθέσει από τον Ιούνιο 8 μόνο νοσηλευτές και μόλις την προηγούμενη εβδομάδα άλλους 10.

Το σωματείο κάνει και άλλες καταγγελίες, χαρακτηρίζοντας «άκρως επικίνδυνο» το γεγονός της παραμονής άλλων παθολογικών περιστατικών μέσα στις κλινικές Covid. Επίσης, το βράδυ της Τετάρτης και το πρωί της Πέμπτης «είχαμε ευτυχώς μικρής διάρκειας διακοπές στην παροχή οξυγόνου στην Κλινική Covid-3 και παρ' ολίγον να κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές», συνεχίζει το σωματείο, ζητώντας από τη διοίκηση «να λάβει σοβαρά υπόψιν της τις δυνατότητες αντοχής του συστήματος στην παροχή του απαραίτητου όγκου οξυγόνου σε απομακρυσμένες κλινικές».

Παρόμοια εικόνα στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των διασωληνωμένων, Εξαιτίας των ελλείψεων σε κλίνες ΜΕΘ, διασωληνωμένοι ασθενείς παραμένουν στους χώρους των χειρουργείων ή στην ανάνηψη, όπως στην περίπτωση του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» που βγήκε χτες το πρωί από εφημερία με 70 εισαγωγές ασθενών στις απλές κλίνες και πολλές διασωληνώσεις, με αποτέλεσμα να καλυφθούν και τα δύο επιπλέον κρεβάτια ΜΕΘ που άνοιξαν στα χειρουργεία και να χρειαστεί ένας ασθενής να περιμένει διασωληνωμένος στην ανάνηψη.

Το ΑΧΕΠΑ μπήκε σε εφημερία με τις ίδιες συνθήκες, ενώ αντίστοιχη είναι η κατάσταση σε όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι υγειονομικοί στο Νοσοκομείο Πολυγύρου φωνάζουν για άμεση ενίσχυση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και ειδικά εξειδικευμένο προσωπικό για τις ΜΕΘ, καθώς η κατάσταση είναι εκτός ορίων.

Καλούνται να αντεπεξέλθουν σε συνθήκες με εξαντλητικά ωράρια, χωρίς το απαραίτητο προσωπικό, εκτεθειμένοι στον ιό, με όλες τις άλλες κλινικές του νοσοκομείου να έχουν συγχωνευτεί στον πρώτο όροφο, με χειρουργεία και Αναισθησιολογικό αποδυναμωμένα, με εξωτερικά ιατρεία - ΤΕΠ και το Ιατρείο COVID αποδεκατισμένα.

Κάτω τα χέρια από το προσωπικό της «Αρωγής»

Στο μεταξύ, το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών και Εργαστηρίων Βόρειας Ελλάδας, με αφορμή τα σχέδια της εργοδοσίας της «Αρωγής» να απαλλαγεί από το προσωπικό που «περισσεύει» μετά τη μετατροπή της από Κέντρο Αποκατάστασης σε κλινική νοσηλείας περιστατικών με κορονοϊό, καλεί την κυβέρνηση να προστατεύσει όλα τα εργασιακά δικαιώματα και το εισόδημα των εργαζομένων στη συγκεκριμένη επιχείρηση.

Όπως αναφέρει,

«60 και πλέον εργαζόμενοι της "Αρωγής" δεν ξέρουν τι θα τους ξημερώσει. Φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές άκουσαν από την εργοδοσία πως "αν θέλουν ή έχουν υποκείμενα νοσήματα να παραιτηθούν", "μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να θερμομετρούν τα περιστατικά", "μπορεί να πάρουν αναστολή" κ.ά.

Οι αναστολές ή παραιτήσεις για τους εργαζόμενους ισοδυναμούν με την απανθρωπιά της άρνησης παροχής υπηρεσιών σε ανθρώπους με αναπηρία και αποτελούν απόδειξη της εγκληματικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Η πανδημία έχει λυγίσει τις υπηρεσίες Υγείας σε βαθμό κατάργησης. Τι θα κάνουν οι άνθρωποι που η κατάστασή τους απαιτεί νοσηλεία με μηχανική υποστήριξη; Τι θα γίνει με αυτούς που αναρρώνουν από εγκεφαλικό ή άλλες παθήσεις και οι θεραπείες που λαμβάνουν τώρα είναι κρίσιμες για την αποκατάστασή τους; Τι απαντούν σε όλα αυτά η κυβέρνηση και η εργοδοσία;

Το κράτος λοιπόν που αρνείται να προσλάβει προσωπικό στο ΕΣΥ, αρνείται να επιτάξει τις ιδιωτικές κλινικές που είναι κατάλληλες για να νοσηλεύσουν περιστατικά Covid και τώρα διώχνει υγειονομικούς και πετάει στο δρόμο ανθρώπους με αναπηρία.

Από την άλλη, οι κλινικάρχες δεν φτάνει που τα τσεπώνουν, που αμείβουν τους εργαζόμενους με πενιχρούς μισθούς και δεν παραδέχονται τις άθλιες συνθήκες εργασίας, τώρα ζητούν να αλλάξουν και τις υπηρεσίες που παρέχουν, να μεταβάλλουν τις συμβάσεις εργασίας τους και μάλιστα με το φόβητρο ότι θα μείνουν χωρίς δουλειά, ότι ο νόμος είναι με το μέρος των εργοδοτών».

Το Σωματείο απαιτεί:

  • Να μη σταματήσει καμία θεραπεία ανθρώπων με αναπηρίες.
  • Να επιταχθούν όσες δομές ιδιωτικών κλινικών χρειάζεται για να καλυφθούν τόσο οι ανάγκες της πανδημίας όσο και οι υπόλοιπες ανάγκες υγείας.
  • Καμία αναστολή - εκ περιτροπής εργασία.
  • Όχι άλλα δωράκια στους επιχειρηματίες της ιδιωτικής Υγείας.

902

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.