Δεκέμβρης 1944 (17)

Σάββατο 8 Αυγούστου 2020

CORONA στο ξερό μας το κεφάλι: Οι μάσκες που περισσεύουν μόνο στο παζάρι της αστικής πολιτικής - Τα αυστηρά πρω(κ)τόκολλα των ΜΜΕ - Και τα νοσοκομεία που πνέουν τα λοίσθια (Με τις υγείες μας!)

«Λάστιχο» τα υγειονομικά πρωτόκολλα στις Μεταφορές
Η κυβέρνηση της ΝΔ με την πρώτη ανακοίνωση χαλάρωσης των μέτρων έσπευσε να κάνει καθαρό ότι «η επιλογή (...) να κυκλοφορεί πολύ μεγάλος αριθμός συρμών και λεωφορείων, με στόχο τη μείωση του συνωστισμού και τη διατήρηση αποστάσεων, δεν υφίσταται» (Μάης 2020) γιατί δεν υπάρχουν ο αναγκαίος αριθμός οχημάτων, η αναγκαία τεχνική υποδομή και το αναγκαίο προσωπικό.
Η αδυναμία αυτή δεν είναι «φυσικό φαινόμενο» αλλά αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζουν όλα τα χρόνια όλες οι κυβερνήσεις των ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ.
Για παράδειγμα:
-- Στον Ηλεκτρικό, στη λεγόμενη Γραμμή 1 (Πειραιάς - Κηφισιά), έχει να αγοραστεί συρμός από το 2002 - 2003, δηλαδή οι νεότεροι συρμοί είναι ηλικίας 17 - 18 ετών.
Αντίστοιχα, τα τελευταία λεωφορεία αγοράστηκαν το 2009, πριν από 11 χρόνια!
  • Στον ΟΑΣΘ η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις τεράστιες ελλείψεις οχημάτων με τη μίσθωση οχημάτων (leasing).
  • Στην Αττική η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι κυκλοφορούν πάνω από 1.000 οχήματα, λεωφορεία και τρόλεϊ, το οποίο είναι αδύνατον να συμβαίνει. Λόγω των τεράστιων ελλείψεων (γερασμένος στόλος, γερασμένο και λίγο προσωπικό, έλλειψη ανταλλακτικών, ελάχιστη κρατική χρηματοδότηση) δεν μπορούν να κυκλοφορούν πάνω από 900 - 950 οχήματα.
Όμως, ακόμα και αν μπορούσαν να κυκλοφορούν 1.000 οχήματα, πάλι είναι πολύ πίσω από την ανάγκη για πύκνωση δρομολογίων.


  • Σε κανονικές συνθήκες, όπου στα οχήματα στοιβάζονται μέχρι και 150 επιβάτες (καθισμένοι και όρθιοι), απαιτείται ένας στόλος 1.600 - 1.700 λεωφορείων και τρόλεϊ.
  • Σε συνθήκες πανδημίας απαιτούνται ακόμα περισσότερα οχήματα, προκειμένου να μην υπάρχει συνωστισμός.
Ανάλογα προβλήματα, για τους ίδιους λόγους και με κοινή αιτία, παρουσιάζονται στον Ηλεκτρικό και στο Μετρό.
Τα φαινόμενα συνωστισμού είναι έντονα και στις αποβάθρες και στους συρμούς, ιδιαίτερα στους σταθμούς μετεπιβίβασης, εκεί δηλαδή που συναντιούνται οι σταθμοί του Μετρό με τους σταθμούς του Ηλεκτρικού, όπως Ομόνοια, Μοναστηράκι, Αττική.
Και ενώ η κυβέρνηση δηλώνει αδυναμία να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα συνωστισμού, ανακαλεί τις άδειες εργαζομένων στις συγκοινωνίες για να βγάλει περισσότερα δρομολόγια και εκδίδει Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία αποφασίζει ότι θα επιβάλλει πρόστιμα στους οδηγούς και στους επιβάτες σε οχήματα που η πληρότητα ξεπερνά το 65%!
Πρόκειται για έναν τεράστιο εμπαιγμό όταν η ίδια επιτρέπει σε αεροπλάνα πληρότητα 100% και πριν από λίγες μέρες αύξησε την πληρότητα σε πλοία της ακτοπλοΐας από 60% σε 80% (σε όσα έχουν καμπίνα σε 85% από 65%)!
Εμπαιγμό αποτελούν και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη την περασμένη Παρασκευή, σε σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Μεταφορών, με τις οποίες ουσιαστικά προανήγγειλε παρεμβάσεις σε συνεργασία με ιδιώτες, ενώ χαρακτήρισε και πάλι ως το πλέον σημαντικό τη χρήση... μάσκας στα ΜΜΜ.
Σε σχετική ανακοίνωσή της η ΔΑΣ ΟΑΣΑ κατήγγειλε τις απειλές και την υποκρισία της κυβέρνησης επισημαίνοντας μεταξύ άλλων:
«Αν οι κυβερνήσεις και οι διοικήσεις στις αστικές συγκοινωνίες ενδιαφέρονταν πραγματικά για την υγεία επιβατών και εργαζομένων, δεν θα είχαν αφήσει χωρίς προσλήψεις προσωπικού τις αστικές συγκοινωνίες από το 2008 (περίοδο που ήταν πάλι κυβέρνηση το κόμμα της ΝΔ). Δεν θα είχαν αφήσει να συρρικνωθεί το συγκοινωνιακό έργο, να γίνει ρημάδι ο στόλος των οχημάτων και των εγκαταστάσεων οδικής και σταθερής τροχιάς (...) Αρκετά κούνησε το δάχτυλο στους εργαζόμενους και στα λαϊκά νοικοκυριά. Εδώ και τώρα να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα. Επισκευή και ανανέωση του στόλου με αγορά οχημάτων για να καλύψουν όλο το νομό Αττικής. Καμία επιχειρηματική δράση στην αστική συγκοινωνία. Μείωση ωραρίου σε συνθήκες καύσωνα σε 4 ώρες. Μείωση της τιμής των εισιτηρίων κατά 50%».
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ - ΣΟΚ
Συστήματα Υγείας στις καπιταλιστικές χώρες που στέλνουν ασθενείς στο θάνατο
Έμειναν πίσω θεραπείες καρκινοπαθών και χρονίως πασχόντων εξαιτίας των ελλείψεων σε προσωπικό και υποδομές
Το φαινόμενο της μη ουσιαστικής περίθαλψης ασθενών με σοβαρά χρόνια προβλήματα παρατηρείται σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, επειδή τα δημόσια συστήματα Υγείας έχουν προσανατολιστεί κυρίως στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
Με δεδομένες τις ελλείψεις που υπάρχουν σε προσωπικό και μέσα, απόρροια των περικοπών που εφάρμοσαν όλες οι αστικές κυβερνήσεις, φιλελεύθερες και σοσιαλδημοκρατικές, και ταυτόχρονα τα μέτρα περιορισμού που έχουν επιβληθεί, οι ασθενείς αυτοί αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο επιδείνωσης της υγείας τους.
Το φαινόμενο αυτό το βλέπουμε και στη χώρα μας, στο «θωρακισμένο» όπως ...κοκορεύεται η κυβέρνηση «σύστημα Υγείας».
Μια νέα μελέτη Αμερικανών που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «Jama Network Open» δείχνει ότι για έξι τύπους καρκίνου (μαστού, πνεύμονα, οισοφάγου, γαστρικός και παχέος εντέρου) οι διαγνώσεις ήταν μειωμένες κατά 46% τον Μάρτη και τον Απρίλη.
Η μείωση ξεκίνησε από την πρώτη βδομάδα του Μάρτη, όταν ελήφθησαν τα πρώτα μέτρα καραντίνας και σταθεροποιήθηκε γύρω στα τέλη του μήνα αυτού.
«Μολονότι οι άνθρωποι υιοθέτησαν την κοινωνική αποστασιοποίηση, ο καρκίνος δεν κάνει διακοπές», προειδοποιούν οι συγγραφείς της μελέτης, του εργαστηρίου αναλύσεων «Quest Diagnostics». Επισημαίνουν επίσης ότι η καθυστέρηση αυτή σημαίνει ότι ο καρκίνος θα διαγνωστεί αναμφίβολα όταν θα είναι σε πιο προχωρημένο στάδιο.
Παραπέμπουν επίσης σε μια εκτίμηση ερευνητών του University College του Λονδίνου (η μελέτη τους δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί σε επιστημονικό περιοδικό), οι οποίοι υπολογίζουν ότι λόγω της πανδημίας θα αυξηθούν κατά 33.890 οι θάνατοι από καρκίνο στις ΗΠΑ.
Επίσης, ο αριθμός των ανθρώπων που πήγαν στα επείγοντα αφού υπέστησαν καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικά επεισόδια ή ακόμη και για απλή σκωληκοειδίτιδα μειώθηκε, όπως δείχνουν οι μελέτες.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, μειώθηκαν απότομα επίσης σε όλο τον κόσμο οι εμβολιασμοί των μικρών παιδιών.
Οι διεθνείς οργανισμοί ανησυχούν επίσης για την αύξηση των κρουσμάτων HIV, ελονοσίας και φυματίωσης, δεδομένου ότι οι διαγνωστικές εξετάσεις και η πρόσβαση σε κέντρα νοσηλείας έχουν διαταραχθεί.
Και σε άλλες χώρες, όπως στην Ολλανδία και τη Βρετανία, παρατηρήθηκε ότι μειώθηκαν οι διαγνώσεις καρκίνου, κάτι που ενδεχομένως να συνιστά μια βραδυφλεγή βόμβα για τη δημόσια υγεία.
Στη Γερμανία επίσης η μετατροπή πολλών χιλιάδων νοσοκομειακών κλινών και κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας αποκλειστικά για νοσηλεία ασθενών με Covid-19 οδήγησε στην ακύρωση ή αναβολή χειρουργείων, θεραπειών κ.ά. σε ασθενείς με άλλες σοβαρές παθήσεις, όπως ο καρκίνος.
Οργανισμοί όπως η Γερμανική Βοήθεια για τον Καρκίνο, η Γερμανική Εταιρεία Καρκίνου και το Γερμανικό Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο δηλώνουν ότι λαμβάνουν «αρκετές εκατοντάδες αιτήματα και καταγγελίες ανά μέρα» από καρκινοπαθείς ότι διαγνωστικές πράξεις ή θεραπείες προσαρμόστηκαν ή αναβλήθηκαν, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και χειρουργεία ακυρώθηκαν ή μετατέθηκαν στο απώτερο μέλλον.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία των οργανισμών αυτών, στη Γερμανία, κατά μέσο όρο 1.400 άτομα διαγιγνώσκονται με καρκίνο κάθε μέρα και «παρά τις τρέχουσες προκλήσεις της πανδημίας Covid-19, η φροντίδα αυτών των ανθρώπων δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παραμεληθεί».
Ακόμα εξαιτίας των ελλείψεων σε υγειονομικούς, υπάρχουν αλλαγές στο προσωπικό, γι' αυτό οι γιατροί που είναι υπεύθυνοι για τη θεραπεία ασθενών με καρκίνο συχνά δεν είναι διαθέσιμοι αυτήν την περίοδο, καθώς προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Το φαινόμενο αυτό της μη ουσιαστικής περίθαλψης ασθενών με σοβαρά χρόνια προβλήματα παρατηρείται σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, και στη χώρα μας, γιατί τα δημόσια συστήματα Υγείας έχουν προσανατολιστεί κυρίως στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
Με δεδομένες τις ελλείψεις που υπάρχουν σε προσωπικό και μέσα, απόρροια των περικοπών που εφάρμοσαν όλες οι αστικές κυβερνήσεις, φιλελεύθερες και σοσιαλδημοκρατικές, και ταυτόχρονα τα μέτρα περιορισμού που έχουν επιβληθεί, οι ασθενείς αυτοί αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο επιδείνωσης της υγείας τους.
Αυτό είναι το αποτέλεσμα ενός απάνθρωπου συστήματος, όπου η Υγεία μπαίνει στο ζύγι «κόστους - οφέλους» και από κοινωνικό αγαθό που πρέπει να είναι, μετατρέπεται σε ακριβό εμπόρευμα.
Το δημόσιο σύστημα Υγείας ψυχορραγεί
Υπενθυμίζουμε ορισμένα στοιχεία που έφερε στη δημοσιότητα ο «Ριζοσπάστης», τη βδομάδα που πέρασε, καθώς και κάποια νεότερα, τα οποία αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου.
- Στο Νοσοκομείο «Θριάσιο» υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό (ακόμα και σε Μέσα Ατομικής Προστασίας, π.χ. γάντια - όπως επιβεβαιώνεται και από σχετικό έγγραφο της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων).
Το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο καταγγέλλει χαρακτηριστικά: «Τα νοσοκομεία αναφοράς αδυνατούν να αντιμετωπίσουν πιθανή μαζική εξάπλωση της επιδημίας».
Οι κενές θέσεις είναι δεκάδες. 34 θέσεις ειδικευμένων και 82 θέσεις ειδικευόμενων γιατρών, 82 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, 49 θέσεις τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου.
-- Στον «Ευαγγελισμό» το Σωματείο Εργαζομένων απαιτεί μέτρα προστασίας όσων ανήκουν στις ομάδες κινδύνου.
Οι εργαζόμενοι αυτοί αγωνιούν, απευθύνοντας σχετικά ερωτήματα στην υπηρεσία σχετικά με το αν έχουν ληφθεί τα αναγκαία μέτρα ελαχιστοποίησης της έκθεσής τους στον κίνδυνο επιμόλυνσης με τον ιό.
Μέτρα που αφορούν είτε τη χωροταξική διαμόρφωση και ατομικά μέσα προστασίας (πέραν της τυπικής στολής - απλής μάσκας) είτε αλλαγή καθηκόντων κ.λπ.
-- Στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας εδώ και έξι μήνες οι γιατροί έχουν καταγγείλει ότι η υπάρχουσα δομή του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) δεν πληροί τα οριζόμενα, από τον ΕΟΔΥ, μέτρα ασφαλείας.
Σήμερα, με τη συνεχώς αυξανόμενη προσέλευση ασθενών στο ΤΕΠ τις μέρες γενικής εφημερίας και την αύξηση των θετικών κρουσμάτων, τα προσωρινά μέτρα που έχουν ληφθεί από την Επιτροπή Λοιμώξεων και το ΤΕΠ είναι ανεπαρκή. Ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού και της νόσου στο ΤΕΠ είναι πολύ υψηλός.
Ούτε γάντια ούτε μάσκες...
-- Στο Νοσοκομείο Σάμου, σε όλα τα τμήματα υπάρχουν ελλείψεις σε γάντια και μάσκες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών αλλά και την προστασία της υγείας των εργαζομένων και των ασθενών.
- Στο Νοσοκομείο Σαντορίνης (το «καμάρι» της Σύμπραξης του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα - ΣΔΙΤ - επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) αντί για ΜΕΘ, η κυβέρνηση υπολογίζει τα πέντε κρεβάτια στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), ενώ ισχυρίζεται ότι έχει εξασφαλίσει 7 κρεβάτια για κρούσματα κορονοϊού, που όμως δεν είναι καινούργια αλλά τα μισά κρεβάτια που διατίθενται για όλες τις υπόλοιπες ασθένειες.
Δεν υπάρχει πνευμονολόγος, ο εντατικολόγος - καρδιολόγος είναι μόνο ένας. Ελλείψεις εντοπίζονται σχεδόν σε όλες τις ειδικότητες.
-- Στο Νοσοκομείου Σύρου δεν υπάρχει ούτε ένα κρεβάτι ΜΕΘ. Πρόσφατα δημιουργήθηκε η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) με 3 κρεβάτια, χωρίς να έχει προσληφθεί μέχρι σήμερα το αναγκαίο προσωπικό.
Η ΜΑΦ και η πρόσφατα δημιουργηθείσα Παιδιατρική Κλινική καλύπτονται από το υπάρχον ελάχιστο προσωπικό, με μετακινήσεις από τμήμα σε τμήμα.
Από τις πολυδιαφημισμένες «700 προσλήψεις στα νησιά», στη Σύρο αναλογούν μόλις 9 επικουρικές νοσηλεύτριες για όλα τα τμήματα, όταν η έλλειψη σε νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό αγγίζει το 35% - 40% στο νοσοκομείο και στους τραυματιοφορείς το 75%.
-- Στο Νοσοκομείο Λευκάδας, πριν από ένα χρόνο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εγκαινίασε το νέο κτίριο όπου στεγάστηκε, χωρίς όμως να στελεχωθεί με το απαραίτητο προσωπικό, ούτε τότε ούτε τώρα.
Οι ελλείψεις είναι τεράστιες. Το 73% των οργανικών θέσεων για γιατρούς (οι 51 από τις 70) και το 56% για νοσηλευτές (οι 212 από τις 376) είναι κενές.
-- Στο ΠΑΓΝ Ηρακλείου χορηγείται μια μάσκα σε κάθε εργαζόμενο για ολόκληρη 8ωρη βάρδια, υπάρχουν ελλείψεις ακόμα και σε γάντια.
-- Στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου η διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση της 7ης ΥΠΕ ακολουθεί τη μέθοδο της υπερεξουθένωσης για να καλύψει τα κενά, όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας.
Χαρακτηριστική είναι πρόσφατη εντολή της διοίκησης σε γιατρό του ΚΥ Κισσάμου Χανίων με την οποία θέλει να υποχρεώσει την γιατρό «ταυτόχρονα με το καθημερινό πρωινό ωράριο στο ΚΥ Κισσάμου και ταυτόχρονα με τις εφημερίες στο ΚΥ Κισσάμου να κάνει και 2 - 3 εφημερίες τον μήνα στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, που απέχει 95 χιλιόμετρα (!) από την Κίσσαμο».
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 8-9/8/2020  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.