Δεκέμβρης 1944 (17)

Τρίτη 9 Ιουνίου 2020

Ούνα φάτσα, ούνα ράτσα ή Οι μασκοφόροι εκδικητές της αστικής τάξης


Υπεγράφη η συμφωνία Ελλάδας - Ιταλίας για τον καθορισμό ΑΟΖ
Τρίτη 09/06/2020 - 14:26 - Ενημέρωση: Τρίτη 09/06/2020 - 18:12
Με την υπογραφή της συμφωνίας για τον καθορισμό της ΑΟΖ με την Ιταλία, η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να ενδυναμώσει τη θέση της ελληνικής αστικής τάξης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, στο φόντο της οξυμένης προσπάθειας της τουρκικής αστικής τάξης να πάρει μεγαλύτερο κομμάτι από την ενεργειακή πίτα.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η ελληνο-ιταλική συμφωνία δε χωράει πανηγυρισμούς
Τρίτη 09/06/2020 - 17:16
To Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την εξής ανακοίνωση για την ελληνο - ιταλική συμφωνία:
«Η συμφωνία για τη χάραξη θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, που ανακοίνωσαν οι υπουργοί εξωτερικών των δύο κρατών, δε χωράει πανηγυρισμούς.
Πρόκειται για συμφωνία που υπηρετεί τα συμφέροντα και τους σχεδιασμούς των αστικών τάξεων των δύο κρατών μελών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που εμπλέκονται στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, οι οποίοι είναι σε εξέλιξη, με οδυνηρές συνέπειες για τους λαούς της περιοχής.
Αυτοί που μιλούν για "ιστορική μέρα" δεν παίρνουν υπόψη τους ότι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας ανάμεσα στις δύο χώρες, το 1977, δεν υπηρέτησε τα λαϊκά συμφέροντα και δεν αποσόβησε την όξυνση των προβλημάτων στην ευρύτερη περιοχή, ενώ το ίδιο ισχύει για την οριοθέτηση της ΑΟΖ ανάμεσα στην Κύπρο, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και το Λίβανο.
Οι ισχυρισμοί, επίσης, ότι με τη συμφωνία Ελλάδας - Ιταλίας εξουδετερώνονται τα νομικά και πολιτικά επιχειρήματα, που αξιοποιεί η τουρκική ηγεσία στο πλαίσιο της κλιμάκωσης της επιθετικότητας στην Αν. Μεσόγειο, είναι υπερφίαλοι και υποβαθμίζουν τις ανησυχητικές και επικίνδυνες εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο, το Αιγαίο, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική.
Το ΚΚΕ έχει υποστηρίξει από καιρό πριν πως η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και το δικαίωμα των νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ απορρέει από τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 και έχει καταδικάσει την απαράδεκτη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, αλλά και την αδειοδότηση της κρατικής εταιρείας πετρελαίου της Τουρκίας, για έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, που καταστρατηγεί δικαιώματα των ελληνικών νησιών.
Οι λαοί της Ιταλίας, της Ελλάδας, οι λαοί της περιοχής, με την πάλη τους μπορούν να διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις για να ζήσουν ειρηνικά και να αξιοποιήσουν το θαλάσσιο πλούτο, τις πλουτοπαραγωγικές πηγές, για δικό τους όφελος.
Οπωσδήποτε, το ΚΚΕ θα μελετήσει παραπέρα την ελληνο-ιταλική συμφωνία για τη χάραξη των θαλάσσιων ζωνών, όπως και τις ρυθμίσεις για την αλιεία».
902

Τα Ελληνοτουρκικά εντάσσονται με ευθύνη της κυβέρνησης ολοένα και περισσότερο στο ιμπεριαλιστικό παζάρι και τους ανταγωνισμούς στην περιοχή, καθώς η Ιταλία παίζει σημαντικό ρόλο τόσο στις εξελίξεις στη Λιβύη, όσο και στην κυπριακή ΑΟΖ, με την ιταλική ΕΝΙ να κατέχει συμβόλαια εξόρυξης από κυπριακά οικόπεδα.
Τη συμφωνία υπέγραψαν σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Ιταλό ομόλογό του Λουίτζι Ντι Μάιο, ο οποίος βρίσκεται σήμερα στην Αθήνα.
Νωρίτερα, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών πραγματοποίησαν συνάντηση όπου συζητήθηκαν διμερή θέματα ευρωπαϊκού και περιφερειακού ενδιαφέροντος.
Για «ιστορική μέρα» έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σημειώνοντας ότι η συμφωνία που υπογράφτηκε βασίζεται στη συμφωνία για τη «μέση γραμμή» του 1977, ισχυριζόμενος ότι η συμφωνία αυτή «επιβεβαιώνει το δίκαιο των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, ενώ παράλληλα κατοχυρώνει τα δικαιώματα των Ελλήνων αλιέων».
Ο Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι η οριοθέτηση ζωνών «επιτυγχάνεται με έγκυρες συμφωνίες και όχι με ανυπόστατες συμφωνίες, όπως αυτή μεταξύ Τουρκίας - Σάρατζ και σίγουρα όχι με μονομερείς καταθέσεις συντεταγμένων», ενώ δεν έλειψαν και οι αναφορές στην ενεργό συμμετοχή στην ιμπεριαλιστική επιχείρηση «Ειρήνη» στη Λιβύη.
Παράλληλα, ο Έλληνας υπουργός ανακοίνωσε την άρση των περιοριστικών μέτρων στα ταξίδια μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, κάτι στο οποίο στάθηκε ιδιαίτερα ο Ιταλός ομόλογός του. Την υπογραφή για την ΑΟΖ ο Ιταλός υπουργός τη χαρακτήρισε ως «σημαντικότατο αποτέλεσμα», προσθέτοντας ότι «αποδεικνύουμε πως στηρίζουμε τα συμφέροντα των αλιέων σεβόμενοι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας».
«Μία καλή ημέρα για την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ευρώπη και ολόκληρη τη Μεσόγειο» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τη σημερινή ημέρα. «Ελλάδα και Ιταλία απέδειξαν, σήμερα, πώς δύο γείτονες μπορούν να μετατρέπουν τη θάλασσα που τις περιβάλλει σε ήρεμα νερά προόδου και ανάπτυξης. Εύχομαι ανάλογες συμφωνίες να υπάρξουν και μεταξύ άλλων χωρών της περιοχής», πρόσθεσε, κρύβοντας κάτω από αυτούς τους πανηγυρισμούς τη μεγάλη εικόνα των οξυμένων και επικίνδυνων ανταγωνισμών.
902  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.