Δεκέμβρης 1944 (17)

Πέμπτη 21 Μαΐου 2020

Ο πολιτισμός των κομμουνιστών απέναντι στον ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ φασισμό των Γιανναράδων: «Μπορείτε να κόψετε όλα τα λουλούδια, αλλά δεν μπορείςτε να εμποδίσετε την άνοιξη να έρθει» (VIDEO - ΦΩΤΟ)

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Διαδήλωσαν με την τέχνη τους στέλνοντας μήνυμα «Η δύναμή μας είναι στους αγώνες μας»
Πέμπτη 21/05/2020 - 21:27
Με πολύμορφες κινητοποιήσεις και πρωτοβουλίες, σε πολλές γειτονιές της Αθήνας, αλλά και σε πολλές πόλεις της Ελλάδας οι καλλιτέχνες, οι εργαζόμενοι στο χώρο του Πολιτισμού με την τέχνη τους ένωσαν τη φωνή τους με όλους τους εργαζόμενους.
Το δρώμενο του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και του Σωματείου Εργαζομένων στο Θέαμα - Ακρόαμα, το «ποτάμι» από μπάντες, μουσικούς και νότες που γέμισε τις γειτονιές της Αθήνας και άλλες πόλεις με πρωτοβουλία του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, τα εικαστικά έργα μεγάλων δημιουργών που μοίραζαν στους περαστικούς του Συντάγματος οι εικαστικοί καλλιτέχνες μετά από κάλεσμα του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, αλλά και τα «γράμματα», οι ανακοινώσεις που μοίραζαν μέλη των σωματείων και του Επιμελητηρίου στον φυσικό αποδέκτη της τέχνης τους, το κοινό, έστελναν ένα και μόνο μήνυμα: 
Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, γιατί κανείς μας δεν πρέπει να βρεθεί μόνος το επόμενο διάστημα. Γιατί η δύναμή μας είναι στους αγώνες μας. Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να υπερασπιστούμε την τέχνη μας. Την τέχνη σας. Τη ζωή μας.
Οι σημερινές πολύμορφες κινητοποιήσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού ήταν συνέχεια στις δράσεις και παρεμβάσεις των σωματείων, που διεκδικούν από την κυβέρνηση καθολικά μέτρα επιβίωσης.
Βρισκόμαστε σήμερα εδώ...
 


































Στην πλατεία Ζακλίν ντε Ρομιγί στο Θησείο πολλοί ήταν οι ηθοποιοί, τεχνικοί, εργαζόμενοι στο χώρο του Πολιτισμού που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΣΕΗ και του ΣΕΘΕΑ. 
«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, γιατί θέλουμε να ενώσουμε τις διεκδικήσεις μας με τις διεκδικήσεις όλου του κόσμου. Βρισκόμαστε σήμερα εδώ γιατί μείναμε άνεργοι. Γιατί κι εσείς μείνατε άνεργοι. Γιατί δεν ξέρουμε πότε και με τι όρους θα γυρίσουμε στη δουλειά μας, όπως κι εσείς. Βρισκόμαστε σήμερα εδώ γιατί είμαστε ένα κομμάτι δικό σας. Γιατί είστε ένα κομμάτι δικό μας. Γιατί μέσα από σας υπάρχουμε, δημιουργούμε, εμπνεόμαστε».
Με αυτά τα λόγια απευθύνονταν οι ηθοποιοί και οι εργαζόμενοι στους δεκάδες περαστικούς που κοντοστέκονταν για να παρακολουθήσουν το δρώμενο τους. Ένα δρώμενο που συνδύαζε κίνηση και τραγούδι. Με ρυθμικές κινήσεις οι συμμετέχοντες έδωσαν το περιεχόμενο της πρωτοβουλίας τους: 
«Τα βήματά μας, βήματα των πολλών. Βήματα των χιλιάδων. Βήματα όσων έπεσαν. Βήματα όσων σηκώθηκαν. Βήματα όσων άκουσαν. Βήματα όσων φώναξαν...».
Στο Θησείο παραβρέθηκε ο Νίκος Σοφιανός μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
... διαδηλώνοντας με την τέχνη μας
Ξεπέρασαν τους χίλιους οι μουσικοί που ανταποκρίθηκαν, πανελλαδικά, στο κάλεσμα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου. Στον Πειραιά (δείτε εδώ βίντεο), στη Λάρισα, τη Ζάκυνθο και σε πολλές άλλες πόλεις καθώς και σε πάρα πολλές γειτονιές της Αθήνας οι μουσικοί τραγούδησαν για την τέχνη τους και τη δουλειά τους.


Στην Πάτρα, στη Λάρισα, στις Σέρρες, στην Ξάνθη, στην Πάργα, στη Χαλκίδα, στη Ρόδο, στην Άρτα, στο Αγρίνιο, στη Λιβαδειά, σε πάρα πολλές γειτονιές της Αθήνας οι μουσικοί τραγούδησαν για την τέχνη τους και τη δουλειά τους. Και πράγματι, σήμερα η αλυσίδα του αγώνα μεγάλωσε...
Κυριολεκτικά, δεν υπήρχε σημείο στο κέντρο της Αθήνας όπου δεν ακουγόντουσαν οι μελωδίες, τα τραγούδια των μουσικών.
Σε τρία σημεία στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αεροπαγίτου, στην Πλάκα, στο Θησείο, στο Σύνταγμα, στο Μοναστηράκι, στην πλατεία Αγίας Ειρήνης, στο Λόφο του Φιλοπάππου, στα Προπύλαια, στα Εξάρχεια ακουγόταν παντού μουσική, αλλά και η επιβράβευση όσων συναντούσαν αυτή την όμορφη πρωτοβουλία.
Άλλωστε, σε αυτόν τον κόσμο απευθύνονταν, που αποτελεί την πηγή της έμπνευσής τους, αλλά και τον αποδέκτη του έργου τους.
«Απευθυνόμαστε σ' εσένα που τώρα μας ακούς. Σ' εσένα που δουλεύεις μισές ώρες για μισό μισθό. Σ' εσένα που αγωνιάς αν θα έχεις μεροκάματο αύριο. Σ' εσένα που αγωνιάς αν θα σε προσλάβει ξανά το ξενοδοχείο ή αν θα μείνεις άνεργος. Σ' εσένα που είσαι μητέρα και γύρισες στο σπίτι να δουλέψεις μπροστά στην κάμερα με τα παιδιά στα πόδια σου. Σ' εσένα που βγήκες σε αναστολή εργασίας από την επιχείρησή σου. Σ' εσένα που σχόλασες από 24ωρη βάρδια στο νοσοκομείο. Σ' εσένα και σ' όλους τους εργαζόμενους σ' όλη την Ελλάδα! Διαδηλώνουμε για το δικαίωμά μας στη δουλειά! Για το δικαίωμα όλου του κόσμου να έχει πρόσβαση στην Τέχνη και τον Πολιτισμό...».
Δείτε εδώ βίντεο από την κομπανία του Τάσου Μαγκλάρα στο πάρκο «Αντ. Τρίτσης»:

Διεκδικώντας ουσιαστικά μέτρα στήριξης
Οι εικαστικοί καλλιτέχνες ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΕΕΤΕ και οι σπουδαστές της Καλών Τεχνών με την απόφαση του Συλλόγου τους συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Συντάγματος. Ορμώμενοι από τον στίχο του Νερούντα
«Μπορείς να κόψεις όλα τα λουλούδια, αλλά δεν μπορείς να εμποδίσεις την άνοιξη να έρθει», οι εικαστικοί ανάρτησαν, σε ψηφιακή ανατύπωση, έργα μεγάλων δημιουργών, όπως του Γκογιέν, του Χαλεπά, του Θεόφιλου, του Κόλβιτς, του Ματίς κ.ά.
Στη συνέχεια, διακινούσαν αυτά τα έργα στους περαστικούς. Πάνω τους αναγραφόταν το μήνυμα του ΕΕΤΕ στους περαστικούς: 
«Αγωνιζόμαστε για την Τέχνη και τον Πολιτισμό. Διεκδικούμε ουσιαστικά μέτρα στήριξης. Διεκδικούμε να μπορούμε να ζήσουμε από την τέχνη μας». 
Αντίστοιχα, οι σπουδαστές της ΑΣΚΤ, με αφορμή την κινητοποίηση, δημιούργησαν πρωτότυπα έργα, τα μοίραζαν στους περαστικούς με το εξής μήνυμα: 
«Σας χαρίζουμε το έργο μας, σας καλούμε να φωνάξουμε μαζί: Η Τέχνη είναι ανάγκη. Δεν είναι πολυτέλεια για λίγους. Δυναμώνουμε τη συλλογική διεκδίκηση και οργάνωση. Διεκδικούμε τις σπουδές που μας αξίζουν!».
«Παρόντα» στο Σύνταγμα και «τα 50 βιολιά» που είχαν ανταποκριθεί στο κάλεσμα του ΠΜΣ χαρίζοντας όμορφες μελωδίες στον κόσμο. Και ο ενθουσιασμός ανέβηκε και άλλο όταν έφτασε στο Σύνταγμα σύνολο κρουστών, που είχε ξεκινήσει από το Μοναστηράκι...

Στο Σύνταγμα παραβρέθηκε η Ελένη Μηλιαρονικολάκη μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού. 
902  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.