Δεκέμβρης 1944 (17)

Κυριακή 26 Απριλίου 2020

ΗΠΑ - Γερμανία: Amazonες, Βαλκυρίες και αγέλες λύκων κατασπαράζουν εργαζόμενους και ασθενείς

ΗΠΑ
Αγώνας για επιβίωση και στοιχειώδη δικαιώματα
«Η αμερικανική οικονομία αιμορραγεί σε ό,τι αφορά τις θέσεις εργασίας, με ρυθμό και σε έκταση που δεν έχουν καταγραφεί ποτέ πριν... Συγκρίνεται με μια φυσική καταστροφή σε εθνική κλίμακα!», έλεγε πριν από λίγες μέρες ο Σκοτ Αντερσον, επικεφαλής οικονομολόγος στην τράπεζα Bank of the West.
Το απόγευμα της Πέμπτης το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας τον επιβεβαίωσε, ανεβάζοντας κατά 4,4 εκατομμύρια τον αριθμό των Αμερικανών που έκαναν νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας. Οι στατιστικές του υπουργείου αναφέρουν πως μέσα σε μερικές βδομάδες έμειναν άνεργοι πάνω από 26.000.000.
 Ωστόσο, πολλά εκατομμύρια Αμερικανοί, όπως οι συμβασιούχοι που δουλεύουν σε διαδικτυακές πλατφόρμες υπηρεσιών (τύπου π.χ. UBER) δεν συμπεριλαμβάνονται στα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας γιατί δεν είναι πλήρους απασχόλησης ή θεωρούνται «αυτοαπασχολούμενοι».
Η ραγδαία αύξηση της ανεργίας έχει πάντως βαθύτερα αίτια και δεν σχετίζεται αποκλειστικά με επιχειρήσεις που σταμάτησαν ή περιόρισαν τη λειτουργία τους λόγω πανδημίας.
Δεν είναι μόνο η στρατιά ανέργων που διευρύνεται με γοργούς ρυθμούς στα λαϊκά στρώματα, αλλά και οι καθημερινοί κίνδυνοι για εκατομμύρια χαμηλόμισθους εργάτες που παλεύουν μπροστά σε αντίξοες συνθήκες και εξαντλητικά ωράρια, εκτεθειμένοι στην πανδημία και κυρίως στη «γύμνια» του δημόσιου συστήματος Υγείας, στην 1η χώρα στον κόσμο στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα, με τεράστια επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα και στην Ιατρική, στα οποία έχουν πρόσβαση όσοι μπορούν να πληρώσουν.
Στις επάλξεις του αγώνα των εργαζομένων για τη θωράκισή τους απέναντι στους κινδύνους στους χώρους δουλειάς βρίσκονται δεκάδες χιλιάδες νοσοκόμες σε όλη τη χώρα, με πρώτες εκείνες συνδικάτων της Νέας Υόρκης, που στις αρχές της βδομάδας μήνυσαν το πολιτειακό υπουργείο Υγείας, κατηγορώντας το για την ανεπάρκεια των υγειονομικών μέσων προστασίας του προσωπικού των νοσοκομείων και τις απαράδεκτες συνθήκες υπερωριακής εργασίας.
Επίσης έχουν κινητοποιηθεί χιλιάδες άλλοι εργάτες που δουλεύουν στην αποκομιδή απορριμμάτων, στις μεταφορές, στα σούπερ μάρκετ, στις διανομές νωπών προϊόντων και στη μεταποίηση γαλακτομικών και προϊόντων κρέατος.
Χιλιάδες σ' αυτούς τους κλάδους έχουν ασθενήσει από τον κορονοϊό και δεκάδες έχουν χάσει τη ζωή τους.
Παράλληλα, χιλιάδες εργάτες στις αποθήκες του κολοσσού ηλεκτρονικού εμπορίου «Amazon» παίζουν τη ζωή τους κορόνα - γράμματα, γιατί η εργοδοσία αρνείται να δαπανήσει έστω και ελάχιστα ποσά για να εξασφαλίσει υγειονομικό υλικό (μάσκες, γάντια κ.ά.) και να αυξήσει την προστασία των εργατών.
Η ασφυκτική κατάσταση στις αποθήκες - γαλέρες της «Amazon» προκαλεί δυσφορία και αναβρασμό στους εργάτες, που παλεύουν για καλύτερες συνθήκες δουλειάς, εντείνοντας πολύμορφες κινητοποιήσεις μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες.
Την Τρίτη συντονίστηκαν εκατοντάδες εργάτες σε αποθήκες της «Amazon» σε ανατολικές και δυτικές Πολιτείες και πραγματοποίησαν απεργία διεκδικώντας μέτρα υγειονομικής προστασίας, καλύτερες συνθήκες δουλειάς, άδεια ασθενείας μετ' αποδοχών και πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη στους ασθενείς από την πανδημία.
Στον αγώνα τους για πρώτη φορά συμμετείχαν την Παρασκευή 24 Απρίλη με στάσεις εργασίας και οι προγραμματιστές και μηχανικοί ηλεκτρονικών υπολογιστών της «Amazon», διεκδικώντας την επαναπρόσληψη εργαζομένων που απολύθηκαν επειδή πάλευαν για τα δικαιώματά τους.
Την ώρα που οι εργάτες ματώνουν, το μεγάλο αφεντικό της «Amazon», ο δισεκατομμυριούχος Τζεφ Μπέζος, αύξησε κατά 23,6 δισ. την προσωπική του περιουσία μέσα σε μερικές βδομάδες. Αλλοι κεφαλαιοκράτες επίσης βλέπουν τα κέρδη τους να αυγαταίνουν εν μέσω πανδημίας.
Οι ιδιοκτήτες της τεράστιας αλυσίδας λιανικής «Walmart», Τζιμ, Ρομπ και Αλις Γουόλτον, πάμπλουτοι, αύξησαν και οι τρεις την προσωπική τους περιουσία κατά περίπου 8 δισ. δολάρια ακόμα και με κλειστά τα καταστήματα! Ο δε Ιλον Μασκ, διευθύνων σύμβουλος της «Tesla», μέσα στο τελευταίο δίμηνο αύξησε την προσωπική του περιουσία κατά 10 δισ. δολάρια.
Τα αμύθητα πλούτη των καπιταλιστών πάνε χέρι χέρι με τον πακτωλό τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε επιδοτήσεις και εγγυήσεις προς μονοπωλιακούς ομίλους τα οποία διαθέτει η αμερικανική κυβέρνηση και το αστικό κράτος και θα τα πληρώσουν και πάλι τα λαϊκά στρώματα.
Σε ρεπορτάζ των «Financial Times» την Τρίτη καταγράφεται πως μόνο 83 εταιρείες εισηγμένες στο χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης πήραν 330 εκατομμύρια δολάρια σε δάνεια με ιδιαίτερα προνομιακούς όρους από το πακέτο των 349 δισ. που ψήφισε πρόσφατα το Κογκρέσο σε συνεργασία με τον Πρόεδρο Ντ. Τραμπ, υποτίθεται για την ανακούφιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Άλλωστε, πάνω από το 25% του πακέτου κατευθύνθηκε προς το 2% των μεγαλύτερων επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων συναντά κανείς τεράστιες αλυσίδες ξενοδοχείων και εστιατορίων, καζίνο κ.ά.
Δ. ΟΡΦ.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Αναβάλλονται θεραπείες και εξετάσεις καρκινοπαθών λόγω φόρτου... πανδημίας
Ενώ νοσηλευτές δέχονται απειλές και προειδοποιήσεις όταν αναφέρουν ελλείψεις
ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Σοβαρές συνέπειες για την υγεία των καρκινοπαθών στη Γερμανία εξαιτίας των διαχρονικών ελλείψεων και περικοπών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη έρχονται στην επιφάνεια με αφορμή την πανδημία του νέου κορονοϊού.
Η μετατροπή πολλών χιλιάδων νοσοκομειακών κλινών και κλινών ΜΕΘ αποκλειστικά για νοσηλεία ασθενών με Covid-19, η ακύρωση ή αναβολή χειρουργείων, θεραπειών κ.ά. προκαλούν αυξανόμενη ανασφάλεια και ανησυχία σε ασθενείς με άλλες σοβαρές παθήσεις, όπως ο καρκίνος.
Οργανισμοί όπως η Γερμανική Βοήθεια για τον Καρκίνο, η Γερμανική Εταιρεία Καρκίνου και το Γερμανικό Κέντρο Ερευνας για τον Καρκίνο λαμβάνουν όλο αυτό το διάστημα «αρκετές εκατοντάδες αιτήματα και καταγγελίες ανά μέρα» από καρκινοπαθείς, δηλώνει ο Γκερντ Νετεκόβεν, εκ μέρους της «Καρκινικής Βοήθειας».
Οι καρκινοπαθείς καταγγέλλουν ότι διαγνωστικές πράξεις ή θεραπείες προσαρμόστηκαν ή αναβλήθηκαν, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και χειρουργεία ακυρώθηκαν ή μετατέθηκαν στο απώτερο μέλλον.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία των οργανισμών αυτών, στη Γερμανία, κατά μέσο όρο 1.400 άτομα διαγιγνώσκονται με καρκίνο κάθε μέρα και «παρά τις τρέχουσες προκλήσεις της πανδημίας Covid-19, η φροντίδα αυτών των ανθρώπων δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παραμεληθεί».
Παρά τη φαινομενικά και σχετικά με άλλες χώρες μεγάλη αναλογία κρεβατιών ΜΕΘ στη Γερμανία, στην πραγματικότητα πολλά από τα 28.000 κρεβάτια ΜΕΘ παρέμεναν κλειστά λόγω έλλειψης προσωπικού ή εξοπλισμού.
Ακόμη και μετά την επιστράτευση χιλιάδων κρεβατιών από κλινικές της χώρας - με παχυλό αντίτιμο στους ιδιοκτήτες - μόλις 15.000 - 20.000 υπολογίζεται ότι λειτουργούν, σύμφωνα με το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ».
Οι απαραίτητες θεραπείες για καρκινοπαθείς και τα «επείγοντα» χειρουργεία υποτίθεται ότι - επίσημα - δεν έχουν αναβληθεί, ωστόσο παραμένει ερώτημα αν επαρκούν τα μέτρα και οι οργανισμοί των καρκινοπαθών καταγγέλλουν πως «η κατάσταση είναι εξαιρετικά πιεστική».
Η μετατροπή των νοσοκομείων για την πανδημία αναβάλλει εξετάσεις για έγκαιρη διάγνωση και ανίχνευση (π.χ. μεταστάσεων), συνεδρίες ψυχο-ογκολογίας, ανακουφιστική φροντίδα ή αποκατάσταση καρκινοπαθών.
Εξαιτίας των ελλείψεων σε υγειονομικούς, υπάρχουν αλλαγές στο προσωπικό, γι' αυτό οι γιατροί που είναι υπεύθυνοι για τη θεραπεία ασθενών με καρκίνο συχνά δεν είναι διαθέσιμοι αυτήν την περίοδο, καθώς προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Στο μεταξύ, το συνδικάτο ver.di αναφέρει πολλές καταγγελίες νοσηλευτών σε γερμανικές κλινικές, οι οποίοι μόλις διαμαρτυρήθηκαν για ελλιπή μέσα προστασίας δέχτηκαν απειλές και εκφοβισμό από την εργοδοσία ή ακόμη και μετατέθηκαν σε άλλες θέσεις.
Οι καταγγελίες αφορούσαν διαμαρτυρίες «κυρίως λόγω της έλλειψης προστατευτικού εξοπλισμού, ανησυχιών για μόλυνση από τον κορονοϊό ή κακής οργάνωσης εργασίας», σημειώνει το ver.di και προσθέτει ότι το συνδικάτο «έλαβε αναφορές εργαζομένων που επέκριναν εσωτερικά ή δημοσίως την έλλειψη προστατευτικού εξοπλισμού και απειλήθηκαν στη συνέχεια με προειδοποιήσεις ή απολύσεις».
Μακριά από τη δημοσιότητα επιχειρήθηκε να κρατηθεί και το γεγονός ότι περίπου 20 ογκολογικοί ασθενείς και 20 υγειονομικοί στην Πανεπιστημιακή Κλινική του Αμβούργου - Επεντορφ (UKE) προσβλήθηκαν από κορονοϊό, κάτι που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των καρκινοπαθών, αφού ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, ενώ αναδεικνύει τα ελλιπή μέτρα προστασίας κατά της εξάπλωσης του ιού.
Το φαινόμενο αυτό της μη ουσιαστικής περίθαλψης ασθενών με σοβαρά χρόνια προβλήματα παρατηρείται αυτή την περίοδο σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, και στη χώρα μας, γιατί τα δημόσια συστήματα Υγείας έχουν προσανατολιστεί κυρίως στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
Με δεδομένες τις ελλείψεις που υπάρχουν σε προσωπικό και μέσα, απόρροια των περικοπών που εφάρμοσαν όλες οι αστικές κυβερνήσεις, φιλελεύθερες και σοσιαλδημοκρατικές, και ταυτόχρονα τα μέτρα περιορισμού που έχουν επιβληθεί, οι ασθενείς αυτοί αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο επιδείνωσης της υγείας τους.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα ενός απάνθρωπου συστήματος, όπου η Υγεία μπαίνει στο ζύγι «κόστους - οφέλους» και από κοινωνικό αγαθό που πρέπει να είναι, μετατρέπεται σε ακριβό εμπόρευμα.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 25-26/4/2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.