Δεκέμβρης 1944 (17)

Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020

Οι μπαλαντέρ της αστικής τάξης: Έτσι κι αλλιώς τζουτζέδες — ΚΚΕ: Κοροϊδία ως κυβέρνηση, κοροϊδία και ως αντιπολίτευση — Δημήτρης Κουτσούμπας: Επίκαιρη Ερώτηση για τις συνέπειες της αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής

ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ
Συνεχίζουν την κοροϊδία με τον κατώτατο μισθό
Τετάρτη 05/02/2020 - 13:30 - Ενημέρωση: Τετάρτη 05/02/2020 - 13:33
Χωρίς τελειωμό είναι η κοροϊδία για τον κατώτατο μισθό τόσο από την κυβέρνηση της ΝΔ όσο και από την αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ που προεκλογικά έταζαν ουσιαστικές αυξήσεις και επαναφορά του στα 751 ευρώ και μετεκλογικά αποκαλύπτονταν πως δεν ήταν μόνο ψεύτικες υποσχέσεις αλλά και απόκρυψη των πραγματικών προθέσεων που ήταν η διατήρηση του κατώτατου μισθού σε χαμηλά επίπεδα με απόφαση του εκάστοτε υπουργού εργασίας.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κοροϊδία από τον ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, κοροϊδία και ως αντιπολίτευση για τον κατώτατο μισθό
Τετάρτη 05/02/2020 - 20:23
Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε το εξής σχόλιο σχετικά με την κατάθεση από τον ΣΥΡΙΖΑ πρότασης νόμου για τον κατώτατο μισθό:
«Κοροϊδία ως κυβέρνηση, κοροϊδία και ως αντιπολίτευση;
Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο απέρριψε ως κυβέρνηση την πρόταση νόμου του ΚΚΕ για άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και πλήρη αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αλλά και τώρα, με την πρόταση νόμου που καταθέτει, παραπέμπει στο 2022 την κατάργηση του νόμου που παραχωρεί στον εκάστοτε υπουργό Εργασίας την αρμοδιότητα να αποφασίζει το ύψος του κατώτατου μισθού, με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων!
Αυτό που χρειάζεται εδώ και τώρα είναι η πλήρης κατάργηση του αντεργατικού νομοθετικού πλαισίου που συνδιαμόρφωσαν ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, η κατάργηση του άθλιου νόμου Βρούτση - Αχτσιόγλου, η άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και η πλήρης αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων».
902
Η ΝΔ, πριν από τις κάλπες του 2019, υποσχόταν αύξηση του κατώτατου μισθού «σε ποσοστό διπλάσιο από την αύξηση του ΑΕΠ».
  • Τον Ιούνη του 2019 ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωνε στο STAR πως «είμαι υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού σε ποσοστό διπλάσιο από την αύξηση του ΑΕΠ» και πως «αυτό σημαίνει ότι μέσα σε ένα χρόνο, αν η οικονομία αυξηθεί με 4%, ο κατώτατος μισθός μπορεί να αυξηθεί κατά 8% και να πάει ήδη στα 700 ευρώ αυτό είναι σημαντική πρόοδος και αν ακολουθήσουμε την πορεία αυτή θα μπορέσουμε να γεφυρώσουμε το χάσμα εντός μιας διετίας».
  • Τον Γενάρη του 2020, μετεκλογικά πια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλούσε στον ΑΝΤ1 για αύξηση μόλις 50 ευρώ στον κατώτατο μισθό τα επόμενα τρία χρόνια! Δήλωνε ότι ο υπουργός Εργασίας εισηγείται την αύξηση του κατώτατου μισθού τέλος Μάη, αρχές Ιούνη και πως «η αύξηση αυτή να είναι τέτοια ώστε σε μια τριετία ο κατώτατος μισθός να φτάσει περίπου στα 703 ευρώ. Σήμερα είμαστε στα 650 ευρώ».
Ούτε λόγος για άμεση -εδώ και τώρα- επαναφορά στα 751 ευρώ του κατώτατου μισθού από τη ΝΔ, ούτε λόγος όμως και από τον ΣΥΡΙΖΑ που ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει πρόταση νόμου στη Βουλή για τον κατώτατο μισθό.

Η βουλευτής και πρώην υπουργός Εργασίας επί ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου δήλωσε πως
«η πρόταση προβλέπει αύξηση κατά 7,5% το 2020 και 7,5% το 2021 και επιστροφή της αρμοδιότητας καθορισμού του κατώτατου μισθού στους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους μέσω εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας από 1.1.2022». Δηλαδή περίπου 50 ευρώ αύξηση μεικτά το χρόνο στον κατώτατο μισθό που σήμερα είναι στα 650 ευρώ μεικτά.
Συνεπώς, η επαναφορά στα 751 ευρώ είναι για ...αργότερα αν και έχει εξαγγελθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ πριν πέντε χρόνια! Τον Γενάρη του 2015, προεκλογικά φυσικά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έλεγε ότι  
«είναι δέσμευση ότι θα επαναφέρουμε τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ… Είναι ο πυρήνας της πολιτικής μας τα 751 ευρώ. Θα έρθουν με νόμο, όπως με νόμο καταργήθηκαν» και δεσμευόταν πως «μετά θα λειτουργήσουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, από το νόμο και μετά... δεν θα καθορίζεται ο κατώτατος μισθός με νόμο».
Η επαναφορά στα 751 ευρώ δεν ήρθε ποτέ επί ΣΥΡΙΖΑ -που αντίθετα εφάρμοσε όλο το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο- και ούτε καν προτείνεται τώρα η άμεση επαναφορά αυτού του ποσού.

Επιπλέον, αποτελεί εμπαιγμό η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας όταν ως κυβέρνηση ενεργοποίησε τον νόμο της ΝΔ (ν. Βρούτση) που ορίζει ότι ο κατώτατος μισθός καθορίζεται από τον εκάστοτε υπουργός Εργασίας.
902  
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
Για τις συνέπειες της αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής και για την κατάργηση των αντεργατικών νόμων
Τρίτη 04/02/2020 - 10:17 - Ενημέρωση: Τρίτη 04/02/2020 - 11:16
Επίκαιρη Ερώτηση για τις συνέπειες της αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής κατέθεσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στη Βουλή προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ζητώντας την κατάργηση των αντεργατικών νόμων, την επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ και τη στελέχωση με προσλήψεις στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας.
Αναλυτικά ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρει:
«Η ζωή των εργαζομένων στους χώρους εργασίας καθημερινά επιδεινώνεται. Η πλήρης ασυδοσία που νιώθει η εργοδοσία έχει τροφοδοτηθεί από τους νόμους όλων των τελευταίων ετών και τον πρόσφατο νόμο της κυβέρνησής σας που καταργεί στην πράξη τις Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και αφήνει απροστάτευτους τους εργαζόμενους.
Η εντατικοποίηση της εργασίας, η γιγάντωση των ευέλικτων μορφών εργασίας, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου οι οποίες και φέτος ξεπέρασαν στις νέες προσλήψεις τις σταθερές εργασιακές σχέσεις, η εκτίναξη της ενοικιαζόμενης εργασίας, της εργολαβικής απασχόλησης σε συνδυασμό με την παντελή έλλειψη μέτρων υγείας και ασφάλειας έχει οδηγήσει σε πρωτοφανή αύξηση των εργατικών ατυχημάτων και των θανατηφόρων στη βιομηχανία και σε όλους τους κλάδους.
Το οκτάωρο έχει μετατραπεί σε δεκάωρο και δωδεκάωρο. Επιχειρηματικοί όμιλοι στον κλάδο του Εμπορίου παραβιάζουν συστηματικά το ημερήσιο ωράριο, έχουν καταργήσει εντελώς την κυριακάτικη αργία με τις ευλογίες της κυβέρνησης χωρίς να λογοδοτούν πουθενά. Η εργοδοτική τρομοκρατία έχει μεγαλώσει σε όλους τους κλάδους με απολύσεις συνδικαλιστών, βιαιοπραγίες σε εργαζόμενους που διεκδίκησαν τα δεδουλευμένα τους, τα δώρα τους, ακόμα και πυροβολισμούς σε μετανάστες εργάτες γης στον Μαραθώνα πριν λίγες μέρες.
Παραμένει η κατάργηση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με τον απαράδεκτο νόμο ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ (νόμος Βρούτση - Αχτσιόγλου) και η διαμόρφωση του κατώτατου μισθού γίνεται με Υπουργική Απόφαση με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι κατώτεροι μισθοί παραμένουν παγωμένοι και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις στο γύψο.
Την ίδια στιγμή το Υπουργείο Εργασίας στις ελάχιστες Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις που έχουν υπογραφεί από Ομοσπονδίες, σωματεία και την εργοδοτική πλευρά, όπως η σύμβαση του Επισιτισμού που καλύπτει πάνω από 300.000 εργαζόμενους, για να την κηρύξει ως οφείλει ως υποχρεωτική απαιτεί από τα σωματεία των εργαζομένων οικονομοτεχνική μελέτη που να αποδεικνύει ότι δεν βλάπτει η ΣΣΕ την κερδοφορία των επιχειρήσεων! Δίνει ακόμα ο νόμος της κυβέρνησής σας τη δυνατότητα στον Υπουργό να εξαιρεί από την εφαρμογή της σύμβασης όποιον επιχειρηματία το επιθυμεί!
Μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι ενώσεις των εργοδοτών, αξιοποιώντας όλο το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που θέσπισαν οι διαδοχικές κυβερνήσεις, αρνούνται ακόμα και να προσέλθουν στις διαπραγματεύσεις και να υπογράψουν Κλαδικές ΣΣΕ με χαρακτηριστικό πρόσφατο παράδειγμα τον όμιλο ΟΤΕ που οδήγησε τους εργαζόμενους σε πολυήμερη απεργία.
Το νέο Ασφαλιστικό, που βρίσκεται αυτές τις μέρες σε διαδικασία διαβούλευσης, πατάει πάνω στην αρχιτεκτονική του νόμου Κατρούγκαλου υποθηκεύοντας το μέλλον και τη ζωή των νέων εργαζομένων. Οι σημερινές εργασιακές σχέσεις εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων, η εκτεταμένη ανεργία, που σύμφωνα με στοιχεία είναι παγιωμένη στο 1 εκατ. περίπου, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε κακοπληρωμένες παροχές και συντάξεις, σπρώχνουν χιλιάδες εργαζόμενους στα νύχια των ασφαλιστικών εταιρειών και των επιχειρηματιών της Υγείας.
Μεγάλες επιχειρήσεις σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας ιδιωτικοποιούνται ή κλείνουν όπως η ΛΑΡΚΟ με συνειδητή οικονομική δολιοφθορά από την κυβέρνηση για να οδηγηθεί στο λουκέτο, οι λιγνιτικές μονάδες σε Μεγαλόπολη και Δυτική Μακεδονία πετώντας χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία, αγωνία για την τύχη των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά, απόλυση 5.500 χιλιάδων νέων πτυχιούχων που συμμετείχαν σε πρόγραμμα απασχόλησης κ.ά.
Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. πρωθυπουργός:
1) Αν προτίθεται να καταργήσει όλο το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που διαμόρφωσε μια εργασιακή ζούγκλα από το 2010 μέχρι σήμερα και να επαναφέρει τον νόμο 1876/90. Να επαναφέρει τον κατώτερο μισθό στα 751 ευρώ τον οποίο με νόμο η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ μείωσε 22% και 32% για τους νέους, να επαναφέρει την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης για τον εργαζόμενο σε περίπτωση συρροής Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, τον καθορισμό του κατώτερου μισθού με Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και όχι με Υπουργική Απόφαση, την επαναφορά των κλαδικών ΣΣΕ.
2) Τι μέτρα προτίθεται να πάρει για τη στελέχωση με προσλήψεις στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, για την προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζόμενων στους εργασιακούς χώρους».
902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.