Δεκέμβρης 1944 (17)

Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2020

Κούλης-Αλέξης-Φώφη: Η ΠΑτοι της αστικής τάξης Ή ΠΑτάκια των ΗΠΑ — ΚΚΕ: «Εθνική γραμμή» και απύθμενη υποκρισία για το αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ - ΤΣΙΠΡΑ
Με απύθμενη υποκρισία ο Αλ. Τσίπρας ζητά «πάγωμα» της συμφωνίας για τις βάσεις που έχει τη σφραγίδα ΣΥΡΙΖΑ
Παρασκευή 10/01/2020 - 15:02 - Ενημέρωση: Παρασκευή 10/01/2020 - 17:46
Με τη συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης άρχισε σήμερα το μεσημέρι τον κύκλο των επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς για να τους ενημερώσει σχετικά με το ταξίδι στις ΗΠΑ και τις συναντήσεις που είχε με τον Ντόναλντ Τραμπ και άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σχόλιο για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ και τις θέσεις των κομμάτων
Παρασκευή 10/01/2020 - 15:44 - Ενημέρωση: Παρασκευή 10/01/2020 - 16:49
Σε σχόλιό του για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ και τις θέσεις των κομμάτων, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει τα εξής:
«Η επίσπευση της κύρωσης της Στρατηγικής Συμφωνίας Ελλάδας - ΗΠΑ, από την κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ αποδεικνύει πως και αυτή η κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στην υλοποίηση των επικίνδυνων αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών στην περιοχή μας. Αλλά και η προσωρινή αναστολή που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορεί να κρύψει ότι αυτή η Συμφωνία, με ευθύνη και των δύο, υλοποιείται ήδη και οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις που αποτελούν ορμητήρια πολέμου, λειτουργούν κανονικά.
ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, με τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ είναι δεδομένοι σύμμαχοι των ΗΠΑ και συνεχίζουν να κοροϊδεύουν τον ελληνικό λαό, ότι μπορούν να υπάρξουν θετικές παρεμβάσεις των Αμερικάνων, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν για κανένα θέμα, και πολύ περισσότερο για τη διασφάλιση της ειρήνης και των κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Μοναδική λύση είναι η ακύρωση της Συμφωνίας και το άμεσο κλείσιμο των αμερικανοΝΑΤΟικών στρατιωτικών βάσεων στην Ελλάδα».
902

Μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως «εξέφρασα την ανησυχία μας για την αυξανόμενη ένταση στην περιοχή και κυρίως για τον κίνδυνο μιας νέας εθνικής περιπέτειας» και πρόσθεσε πως «υπογράμμισα επίσης τον προβληματισμό και την έντονη ανησυχία μας -και πιστεύω όλου του ελληνικού λαού- από την εκκωφαντική σιωπή που επικράτησε κατά την επίσκεψή του, όχι μόνο από τον πρόεδρο Τραμπ, αλλά από όλη την αμερικανική ηγεσία, απέναντι στην πιο σοβαρή κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας των τελευταίων 20 ετών».
Από τη σκοπιά της υπεράσπισης της πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ως αποτελεσματικότερης στην προώθηση των συμφερόντων της αστικής τάξης, μέσα από την εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης «έδωσε όσα είχε να δώσει -και με το παραπάνω- πριν καν ζητήσει όσα δικαιούται να πάρει. Και αυτή είναι εσφαλμένη τακτική».
Παράλληλα, αν και επιβεβαιώθηκε πλήρως η χρεοκοπία του επιχειρήματος περί προστασίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας από τις ΗΠΑ, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε διαβεβαιώσεις από την Ουάσιγκτον ότι θα τα διασφαλίσει!
Ανέφερε πως «το κρίσιμο ερώτημα (...) είναι αν οι ισχυροί σύμμαχοί μας θα πιέσουν την Τουρκία να μην κλιμακώσει τις προκλήσεις και θα βρεθούν έμπρακτα στο πλευρό μας, στο ενδεχόμενο που η τουρκική πλευρά εντείνει αυτές τις προκλήσεις».
Πρόσθεσε ότι «χωρίς ξεκάθαρη διαβεβαίωση σε αυτό το ενδεχόμενο, πιστεύω είναι λάθος να προχωράμε σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Ζήτησα λοιπόν από τον πρωθυπουργό να αναστείλει την ψήφιση του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση της αμυντικής μας συνεργασίας με τις ΗΠΑ, μέχρις ότου εξασφαλισθεί η έμπρακτη στήριξη στα κυριαρχικά μας δικαιώματα».
Με απύθμενο θράσος και υποκρισία, ο Αλ. Τσίπρας ζητά «πάγωμα» της συμφωνίας για τις βάσεις, την οποία προετοίμασε και επεξεργάστηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ! Τη συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ γα τις βάσεις την είχε επεξεργαστεί και συμφωνήσει με την Ουάσιγκτον η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ και την υπέγραψε το Φθινόπωρο η κυβέρνηση της ΝΔ κατά την επίσκεψη στην Αθήνα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.
Για τα εξοπλιστικά ανέφερε πως δήλωσε στον πρωθυπουργό ότι
«θα στηρίξουμε την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως έχουμε αποδείξει. Περιμένουμε ωστόσο μία σοβαρή τεκμηρίωση για την αναγκαιότητα της αγοράς των F-35 σε σχέση με το κόστος».
Για τον εκλογικό νόμο εξέφρασε «την κάθετη διαφωνία» στην αλλαγή του , ενώ για το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας ζήτησε 
«να επισπευσθεί η ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου και αμέσως μετά να συγκληθεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών για τη χάραξη εθνικής στρατηγικής».
Εξερχόμενος από τη συνάντηση, ο Αλέξης Τσίπρας σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους δήλωσε
«προβληματισμένος από τις εξελίξεις». «Έχουμε καταλήξει σε Πρόεδρο;», ρώτησαν δημοσιογράφοι και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι ο πρωθυπουργός «ζυγίζει τις καταστάσεις». Σε ερώτηση εάν έχει πιθανότητες επανεκλογής ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, απάντησε ότι θα εξαρτηθεί από τις «εσωκομματικές αντιδράσεις» στο κυβερνών κόμμα.
902
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ - ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
«Εθνική γραμμή» η μετατροπή της χώρας σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο
Παρασκευή 10/01/2020 - 16:45 - Ενημέρωση: Παρασκευή 10/01/2020 - 16:48
Mε δεδομένη για τα κόμματα του ευρωατλαντικού τόξου την «εθνική γραμμή» βαθύτερης εμπλοκής της χώρας στους επικίνδυνους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, συνεχίζονται οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις επαφές που είχε στις ΗΠΑ.
Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, ξεκινώντας από την άποψη ότι είναι «αδιαπραγμάτευτη» η μετατροπή της Ελλάδας σε ευρωατλαντικό ορμητήριο, κινήθηκε στη λογική του παζαρέματος περισσότερων ανταλλαγμάτων από τους «εταίρους» για λογαριασμό της αστικής τάξης.
«Είναι ώρα να συνεννοηθούμε, δεν μπορεί να μας έχουν δεδομένους», δήλωσε μετά τη συνάντηση της με τον πρωθυπουργό, επαναλαμβάνοντας σε όλους τους τόνους τις εκκλήσεις για «ενότητα», έτσι ώστε ο λαός να δεχθεί αδιαμαρτύρητα μια πολιτική που τον εμπλέκει σε μεγάλους κινδύνους στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και τον καταδικάζει στη φτώχεια στο εσωτερικό της χώρας. «Να μεταδώσουμε στους Έλληνες, μήνυμα ενότητας και αυτοπεποίθησης. Να εκπέμψει η χώρα ετοιμότητα και  αποφασιστικότητα. Να γνωρίζουν όλοι -και οι σύμμαχοί μας- ότι τα εθνικά μας δικαιώματα θα τα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο. Με διπλωματικά μέσα αλλά και αποτρεπτική ισχύ», ανέφερε χαρακτηριστικά στη δήλωση της.
Ο διάλογος που έγινε μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, στην αρχή της συνάντησης, ήταν εξίσου αποκαλυπτικός.
«Είχα προτείνει πριν φύγεις εθνική γραμμή δεν το ήθελες. Καλή η ενημέρωση αλλά επιμένω σε συμβούλιο αρχηγών», σημείωσε η Φώφη Γεννηματά. Ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης της απάντησε πως «η εθνική γραμμή είναι δεδομένη. Νομίζω ότι μετά τη συνάντησή μας θα το διαπιστώσεις».
Η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ τάχθηκε υπέρ της προσφυγής στη Χάγη, υπογραμμίζοντας πως θα πρέπει να αφορά «μόνο την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ». Σύμφωνα με πληροφορίες, εμφανίστηκε θετική στην αγορά των «F-35», αλλά επισήμανε πως χρειάζεται ιεράρχηση.
Στις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, ο πρωθυπουργός τους ενημερώνει, επίσης, για το νέο εκλογικό νόμο που θα καταθέσει η κυβέρνηση.
«Συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε. Εμείς δεν ψηφίζουμε μπόνους 50 εδρών. Θα το καταψηφίσουμε», δήλωσε η Φώφη Γεννηματά, διαφωνώντας όχι με τον καλπονοθευτικό χαρακτήρα του νέου εκλογικού νόμου, αλλά με το ύψος της κλοπής.
902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.