Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στο φόντο του ευρύτερου αμερικανοΝΑΤΟικού παζαριού
Τετάρτη 04/12/2019 - 20:23
Το ρόλο της Ελλάδας ως «αξιόπιστου εταίρου» για τις βρωμοδουλειές των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στην περιοχή ανέδειξε ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο.
Σε αντάλλαγμα για αυτό, ζήτησε από τους εταίρους του στη λυκοσυμμαχία να σταθούν με... κατανόηση στην Ελλάδα που αντιμετωπίζει την τουρκική προκλητικότητα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Καμία θετική εξέλιξη για το λαό δεν μπορεί να προκύψει από τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν
Τετάρτη 04/12/2019 - 13:50 - Ενημέρωση: Τετάρτη 04/12/2019 - 14:08
Καμία θετική εξέλιξη για το λαό μας δεν μπορεί να προκύψει από τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, τόνισε σε δήλωσή του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και κάλεσε το λαό σε πάλη για τον απεγκλωβισμό από τον θανατηφόρο εναγκαλισμό του ΝΑΤΟ και δυνάμωμα του αγώνα ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και για το ξήλωμα των βάσεων.
Ολόκληρη η δήλωση:
«Καμιά θετική εξέλιξη για το λαό μας δεν μπορεί να προκύψει από τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, την ώρα που κλιμακώνεται η τουρκική επιθετικότητα με την αυθαίρετη συμφωνία με τη λεγόμενη κυβέρνηση της Λιβύης.Γιατί το δίλημμα “συμβιβασμός και συνεκμετάλλευση ή πολεμική εμπλοκή” που θέτουν στο λαό μας, στην ουσία έχει τους ίδιους μεγάλους κινδύνους για το παρόν και το μέλλον του, για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, για την ειρήνη. Γιατί η συνεκμετάλλευση και ο επώδυνος συμβιβασμός δεν αποτρέπουν τη σύγκρουση, ίσα - ίσα θα επανέλθει αύριο δριμύτερη.
Η στάση “Ποντίου Πιλάτου” του γγ του ΝΑΤΟ, αλλά και του Αμερικανού πρέσβη, που ταυτίζει τα συμφέροντα της Ελλάδας με αυτά των ΗΠΑ σε σχέση με την Τουρκία, αναδεικνύουν τις τεράστιες ευθύνες τόσο της σημερινής όσο και της προηγούμενης κυβέρνησης.Οι ελληνικές κυβερνήσεις συστηματικά, όλα αυτά τα χρόνια, καλλιέργησαν τη λογική ότι αν η Ελλάδα είναι το καλό παιδί του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, θα προστατεύσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.Πλέον αυτή η πολιτική καταρρέει παταγωδώς. Για τον ελληνικό λαό, για τους άλλους λαούς της περιοχής οι κίνδυνοι είναι τεράστιοι.Η απάντηση είναι μία σήμερα. Ενωμένοι όλοι σαν λαός, να παλέψουμε: Για να απεγκλωβιστούμε από τον θανατηφόρο εναγκαλισμό του ΝΑΤΟ, δυναμώνοντας τον αγώνα ενάντια σε όλους τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς για το ξήλωμα όλων των βάσεων. Να ανοίξει ο δρόμος για άλλες εναλλακτικές, σε συντονισμό με τα λαϊκά κινήματα της περιοχής και του υπόλοιπου κόσμου».
Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Κυρ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Τ. Ερντογάν. Από την ελληνική κυβέρνηση έλεγαν πως έγινε μια «ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση» και πως ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης είναι μια συμφωνία νομικά άκυρη που προσθέτει βαθμούς περιπλοκότητας σε μια ταραγμένη γειτονιά.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε εκτενής συζήτηση για το Προσφυγικό, για το οποίο -σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- ο Κυρ. Μητσοτάκης τόνισε στον Τ. Ερντογάν ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει αλλαγή της στάσης της Τουρκίας, καθώς το τουρκικό Λιμενικό δεν ανταποκρίνεται στα ελληνικά αιτήματα για περισυλλογή των μεταναστών που ξεκινούν από τα παράλια. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πάντως τη βούλησή του να στηρίξει τη συμφωνία Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε δήλωση που έκανε μετά τη συνάντηση, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως είχε μία «ανοιχτή» συζήτηση. «Έθεσα στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από τις τελευταίες τουρκικές ενέργειες. Καταγράφηκαν οι εκατέρωθεν διαφωνίες», είπε. Παράλληλα, ανακοίνωσε πως οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη συνέχιση των συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Οι συζητήσεις αυτές, υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσαν να αποτελέσουν το όχημα ευρύτερων παζαριών και διευθετήσεων εντός του ΝΑΤΟικού πλαισίου.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ακόμη πως έδωσε εντολή στον υπουργό Εξωτερικών να συγκαλέσει το Ανώτατο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής για να ενημερωθούν όλα τα κόμματα. «Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι δυσκολίες στις σχέσεις με την Τουρκία υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Εκτιμώ όμως ότι εφόσον και οι δύο πλευρές δείξουν καλή διάθεση, αυτές τελικά μπορούν να ξεπεραστούν», πρόσθεσε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τη μέρα της συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φ. Ντονμέζ, δήλωσε ότι η Άγκυρα σχεδιάζει νέες γεωτρήσεις και έρευνες σε «περιοχές της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της», σε εναρμόνιση με το μνημόνιο που υπέγραψε με τη Λιβύη. Οι εργασίες αδειοδότησης θα ξεκινήσουν αμέσως μετά την έγκριση αυτής της συμφωνίας από τα κοινοβούλια της Τουρκίας και της Λιβύης, ανέφερε ο Ντονμέζ, υποστηρίζοντας ότι με αυτή τη συμφωνία αποτράπηκαν οι προσπάθειες να κρατηθεί η Τουρκία έξω από την εξίσωση της Ανατολικής Μεσογείου.
Αναγορεύουν τους μακελάρηδες ειρηνοποιούς...
Στην παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής ο Έλληνας πρωθυπουργός επέμεινε να εμφανίζει το ΝΑΤΟ ως «προστάτη» των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, την ώρα που η στάση της λυκοσυμμαχίας απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα, αλλά και η 70χρονη πορεία του επιβεβαιώνουν το ακριβώς αντίθετο.
Η στάση «Πόντιου Πιλάτου» που ακολουθούν απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ αφήνει πολλαπλά εκτεθειμένη την κυβέρνηση της ΝΔ και τα άλλα κόμματα που εμφανίζουν αυτές τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες ως δυνάμεις «σταθερότητας και ασφάλειας».
Μιλώντας στη Σύνοδο, ο Κυρ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ότι η ενότητα και η αλληλεγγύη πρέπει να είναι οι βασικές αρχές που διέπουν τις σχέσεις μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ, τα οποία έχουν ευθύνη να σέβονται και να ενεργούν σύμφωνα με αυτές τις αρχές, καθώς και να απέχουν από ενέργειες που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προστριβές και εντάσεις μεταξύ συμμάχων και γειτόνων.
Αναφερόμενος στο μνημόνιο κατανόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης, υποστήριξε ότι η προώθηση διεθνών συμφωνιών οι οποίες παραβιάζουν κατάφωρα τόσο το Διεθνές Δίκαιο όσο και τα νόμιμα δικαιώματα των χωρών του ΝΑΤΟ, «αντίκεινται σαφώς» στο «πνεύμα συνεργασίας» και στις «θεμελιώδεις αρχές» στις οποίες στηρίζεται η Συμμαχία. Τόνισε δε ότι η Ελλάδα αναμένει από τους γείτονές της να επιδείξουν σεβασμό για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, απέχοντας από ενέργειες και δηλώσεις που θέτουν σε κίνδυνο τις σχέσεις καλής γειτονίας και τη διατήρηση της περιφερειακής ασφάλειας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υπογράμμισε το ρόλο της Ελλάδας ως αξιόπιστου εταίρου και σημαντικού πυλώνα για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Επίσης, υπεραμύνθηκε της ενεργότερης εμπλοκής της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας για την αναχαίτιση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο, ενώ καυχήθηκε γιατί η Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης διατήρησε τις πολεμικές δαπάνες πάνω από το 2% του ΑΕΠ.
Στη συνέχεια, ο Έλληνας πρωθυπουργός συμμετείχε στο γεύμα που παρέθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που πιάνουν τον ΝΑΤΟικό στόχο για πολεμικές δαπάνες 2% του ΑΕΠ.
(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.