Δεκέμβρης 1944 (17)

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019

Ταξικό Εργατικό Κίνημα: Δυναμική κινητοποίηση στην Αθήνα ─ «Σωματεία ταξικά στα χέρια εργατών - Όχι της κυβέρνησης και των εργοδοτών» ─ «Κάτω τα χέρια από τα Συνδικάτα! Διεκδικούμε σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής, ζωή με δικαιώματα» (VIDEO - ΦΩΤΟ)

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Δυναμική κινητοποίηση στην Αθήνα - Απάντηση σε κυβέρνηση και εργοδοσία ενάντια στο αντεργατικό πολυνομοσχέδιο
Πέμπτη 17/10/2019 - 20:10 - Ενημέρωση: Πέμπτη 17/10/2019 - 22:01
«Κάτω τα χέρια από τα Συνδικάτα! Διεκδικούμε σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής, ζωή με δικαιώματα» το μήνυμα που έστειλαν εργαζόμενοι, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι οι οποίοι διαδήλωσαν στην Αθήνα ενάντια στο αντεργατικό «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο.
   «Κάτω τα χέρια από την απεργία - Δε θα τη χαρίσουμε στην εργοδοσία»,
   «Σωματεία ταξικά στα χέρια εργατών - Όχι της κυβέρνησης και των εργοδοτών»
Βροντοφώναξαν κατά τη δυναμική τους διαδήλωση.
Η μαχητική πορεία κατέληξε στη Βουλή, αφού πρώτα πέρασε έξω από το υπουργείο Εργασίας αλλά και τα γραφεία του ΣΕΒ. Έξω από το υπουργείο Εργασίας οι διαδηλωτές έγραψαν στον τοίχο: «Η ανάπτυξή τους τσακίζει τη ζωή μας - Οργάνωση κι αγώνας η απάντησή μας» στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα σε κυβέρνηση και εργοδοσία.
Νωρίτερα στην πλατεία Κλαυθμώνος μίλησε ο Βάλσαμος Συρίγος μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, ο οποίος  κάλεσε την κυβέρνηση της ΝΔ «να πάρει τώρα πίσω το νομοσχέδιο-σκούπα για τους μισθούς των εργαζομένων και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες» και παράλληλα καταδίκασε την επίθεση της Τουρκίας στη Συρία με την κάλυψη ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και εξέφρασε την αλληλεγγύη των εργαζομένων στο Συριακό λαό (διαβάστε αναλυτικά για την ομιλία παρακάτω). 
Τα Συνδικάτα, σε συνέχεια των δύο απεργιακών κινητοποιήσεων και των άλλων αγωνιστικών πρωτοβουλιών του προηγούμενου διαστήματος, συνεχίζουν τον αγώνα τους ενάντια στη νέα επίθεση στις Συλλογικές Συμβάσεις και στη συνδικαλιστική δράση.

Απέναντι στην προκλητική προπαγάνδα της κυβέρνησης, που επιχειρεί να παρουσιάσει το πολυνομοσχέδιο ως... «φιλεργατική τομή», αποκαλύπτουν το πραγματικό περιεχόμενο του νέου χτυπήματος στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
Αναδεικνύουν επίσης την προσπάθεια να τεθεί υπό ασφυκτικό κρατικό έλεγχο η λειτουργία των συνδικάτων, με ηλεκτρονικό φακέλωμα και χτύπημα των Γενικών Συνελεύσεων.
Συνεχίζουν τον αγώνα ξεπερνώντας τα εμπόδια της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ, που έκανε ό,τι μπορούσε για υπάρξει σιγή νεκροταφείου απέναντι στο νομοσχέδιο της ΝΔ, ξοφλώντας με αυτόν τον τρόπο τις δεσμεύσεις της απέναντι στο ΣΕΒ και τις άλλες εργοδοτικές ενώσεις για στήριξη των μέτρων, σπέρνοντας σύγχυση και μοιρολατρία.
Η ομιλία του Β. Συρίγου

Στην αρχή της ομιλίας του ο Β. Συρίγος εξέφρασε την αλληλεγγύη των εργαζομένων στον Συριακό λαό καταγγέλλοντας τη στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στη Συρία. Ενημέρωσε για την κινητοποίηση πουέγινε το πρωί της Πέμπτης στην πρεσβεία της Τουρκίας από την Επιτροπή Αγώνα ενάντια στη για τις βάσεις και προανήγγειλε νέα κινητοποίηση όταν έρθει η Συμφωνία για τις βάσεις για επικύρωση στη Βουλή.
Στην ομιλία του σημείωσε μεταξύ άλλων:
«Για να καταλάβουμε το πόσο υπηρετεί το πολυνομοσχέδιο τις επιδιώξεις των μονοπωλίων για το οποίο έχουμε εδώ και δύο μήνες γυρίσει τούμπα τον κόσμο, αρκεί κάποιος να παρακολουθήσει αυτό που συμβαίνει στις συζητήσεις που γίνονται αυτές τις μέρες στις επιτροπές της Βουλής. Αναστέναξαν τα έδρανα από φιλοφρονήσεις και εναγκαλισμούς εταίρων και κυβερνητικών υπουργών που οδηγούν το άρμα της «ανάπτυξης» εκεί που τα κέρδη θα αυγαταίνουν και ο λαός θα γίνεται θυσία για το καλό των λίγων.
Θέλουν οι εργοδότες να κρυφτούν και η χαρά δεν τους αφήνει.
Οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ όσο και του ΣΕΤΕ και των Βιομηχανικών Επιμελητηρίων χαιρέτισαν το νομοσχέδιο, αφού -όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Μητσόπουλος, διευθυντής του τομέα επιχειρηματικού περιβάλλοντος και ρυθμιστικών πολιτικών του ΣΕΒ- «συμβάλλει θετικά στη διαμόρφωση ενός φιλικότερου επενδυτικού περιβάλλοντος», με τη Δασκαλάκη, υπεύθυνη του τομέα απασχόλησης και αγοράς εργασίας του ΣΕΒ, να συμπληρώνει πως «προβλέπει πρακτικές λύσεις σε μια σειρά από ζητήματα τα οποία για χρόνια εμπόδιζαν τις επενδύσεις και την ανάπτυξη», όπως βαφτίζονται τα «εμπόδια» των εργατικών δικαιωμάτων για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.
Παράλληλα, οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου, μιας που... τρώγοντας έρχεται η όρεξη, κατέθεσαν και «βελτιωτικές» προτάσεις, απαιτώντας από την κυβέρνηση της ΝΔ να υλοποιήσει και το υπόλοιπο από το 30% των αξιώσεών τους που κατά δήλωσή τους δεν πρόλαβε να υλοποιήσει η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεικτικά, ο ΣΕΒ πρότεινε την πλήρη κατάργηση της διαιτησίας, την πλήρη υπερίσχυση των επιχειρησιακών ΣΣΕ έναντι των κλαδικών κ.ά.
Ως ...«εκπρόσωπος» των εργαζομένων είχε κληθεί ο επικεφαλής της δοτής ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, αυτός ο γνωστός τύπος που έχει βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στα τρία μνημόνια και στη κατάντια του κατώτερου μισθού, ο οποίος επιβεβαιώνοντας το ρόλο του ως ανθρώπου της εργοδοσίας στο συνδικαλιστικό κίνημα, δεν είπε ούτε λέξη για την απροκάλυπτη παρέμβαση της κυβέρνησης στα συνδικάτα, δεν έβγαλε «κιχ» για την «ηλεκτρονική ψηφοφορία» στη λήψη αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων, ενώ έφτασε να ισχυριστεί ότι το νομοσχέδιο επαναφέρει και θετικές ρυθμίσεις σε ό,τι αφορά τα «ατομικά δικαιώματα» των εργαζομένων! Η μόνη... παράκλησή του προς τον υπουργό ήταν σε ό,τι αφορά το «ηλεκτρονικό μητρώο συνδικαλιστικών οργανώσεων», για το οποίο είπε: «Θα παρακαλούσα τον υπουργό και θα παρακαλούσα κι αν είναι δυνατόν στην αίθουσα αυτή, αυτό, να δηλώσει ότι το αποσύρει». Παρακάλεσε ακόμα τον υπουργό «να ξαναδεί» το θέμα της διαιτησίας. Όλα αυτά μάλιστα με «ανησυχία» για τις «άσχημες συνέπειες αυτού του νομοσχεδίου, όσον αφορά τον ανταγωνισμό των υγιών επιχειρήσεων» (!), όπως χαρακτηριστικά είπε. Τα όσα ανέφερε επισφραγίστηκαν και με θερμή χειραψία που αντάλλαξε με τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδη, ενώ από την αγωνία του να μην του ξεφύγει κανένας υπουργός, τις χαιρετούρες και τα χειροφιλήματα τα ξεκίνησε από τα λουλουδάδικα.
Συνάδελφοι εργαζόμενοι, άνεργοι συνταξιούχοι,
εχθές ήρθε μία ακόμα έκθεση του ιμπεριαλιστικού οργανισμού που ακούει στο όνομα ΟΑΣΑ. Αυτή η έκθεση θεωρεί πρόβλημα για την παραγωγικότητα και την κερδοφορία, τις τριετίες και ότι καθορίζονται ακόμα οι μισθοί μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και όχι από τις κυβερνήσεις όπως συμβαίνει στην Ελλάδα την οποία και επικροτεί. Ταυτόχρονα ζητάει να γίνουν θαρραλέα βήματα στην επιμήκυνση του εργάσιμου βίου πολύ πάνω από το 65ο έτος. Βλέπουμε λοιπόν ότι οι ιμπεριαλιστές συνεχίζουν να ενοχοποιούν ότι δικαίωμα έχει απομείνει για το τσάκισμα της ζωής μας. Η εργαλειοθήκη του ΟΑΣΑ ήταν αυτή που χρησιμοποίησε και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για να τσακίσει δικαιώματα. Αυτή χρησιμοποιεί και η ΝΔ, ο ένας κόβει ο άλλος ράβει.
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες
Με μεγάλο θράσος, η κυβέρνηση επιχειρεί να κάνει το μαύρο άσπρο και να εμφανίσει ως «φιλεργατικό» ένα νομοσχέδιο που επιφέρει συντριπτικό χτύπημα στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και ειδικά στις κλαδικές, βάζει σε μόνιμη «πρέσα» τους μισθούς και θέτει υπό ασφυκτικό κρατικό έλεγχο τη λειτουργία των συνδικάτων, με ηλεκτρονικό φακέλωμα και χτύπημα των Γενικών Συνελεύσεων.
Ποια είναι, όμως, η αλήθεια για το πολυνομοσχέδιο;
Τα πράγματα μιλούν από μόνα τους. Το δήθεν φιλεργατικό πολυνομοσχέδιο προβλέπει:
      Εξαιρέσεις από τις εθνικές, τις τοπικές κλαδικές και τις ομοιοεπαγγελματικές ΣΣΕ για «επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα» ή λειτουργούν ως «επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας», νομικά πρόσωπα «μη κερδοσκοπικού σκοπού» κ.λπ. οι επιχειρησιακές συμβάσεις υπερισχύουν έναντι των κλαδικών για τις παραπάνω επιχειρήσεις. Η τοπική σύμβαση υπερισχύει και της εθνικής κλαδικής και της ομοιοεπαγγελματικής.
      Ακόμα και όταν γίνεται δυνατό να υπογραφεί κάποια κλαδική σύμβαση,  θα πρέπει στη σχετική αίτηση επέκτασης να ελέγχονται οι επιπτώσεις της «στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και τη λειτουργία του ανταγωνισμού»!
      Ενισχύει τις Ενώσεις Προσώπων που συστήνουν οι εργοδότες, αφού θα υπογράφουν επιχειρησιακές συμβάσεις που θα υπερισχύουν των κλαδικών.
      Νέους περιορισμούς για την προσφυγή των εργαζομένων στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), καθώς η δυνατότητα μονομερούς προσφυγής από τα συνδικάτα ουσιαστικά εξαλείφεται.
      Εξαίρεση των κέντρων διανομής εμπορευμάτων πώλησης από την Κυριακάτικη Αργία.
      Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) σε ηλεκτρονική μορφή δεν γίνονται δεκτές από τον ασφαλιστικό φορέα για τις περιόδους που οι εργοδότες δεν είχαν καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές. Καθιστά, δηλαδή, τον εργαζόμενο συνυπεύθυνο για τη μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών από τον εργοδότη, με αποτέλεσμα τη μη αναγνώριση των ενσήμων!
      Δίνει τη δυνατότητα στον εργοδότη να απασχολεί «υπερωριακά» τους μερικά απασχολούμενους με προσαύξηση 12%, υπονομεύοντας την υπερωρία που σήμερα ξεκινά από 40% στην πλήρη απασχόληση. Εδραιώνει, στην ουσία, τη μερική απασχόληση με κύριο στόχο το παραπέρα χτύπημα της σταθερής και μόνιμης δουλειάς, του οκταώρου ή επτάωρου.
      Μείωση των προστίμων για την αδήλωτη εργασία, αφαίρεση της πρόβλεψης για αναδρομική ασφάλιση του αδήλωτου για ένα τρίμηνο.
Στο στόχαστρο έχει μπει για τα καλά για ακόμα μία φορά η κοινωνική ασφάλιση, αξιοποιώντας την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το σύστημα των τριών πυλώνων που προωθεί η ΝΔ και προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου μετατρέπει την κοινωνική ασφάλιση σε ατομική υπόθεση και ευθύνη μέσω της ιδιωτικής ασφάλισης και την υφαρπαγή των αποθεματικών μέσω του τζογαρίσματος στα χρηματιστήρια. Η μετατροπή της ασφάλισης των γηρατειών σε ατομική υπόθεση είναι κάτι που το ζουν εκατομμύρια ανασφάλιστοι και ασφαλισμένοι στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες χώρες. Στο τσάκισμα της κοινωνικής ασφάλισης πρωτοστατεί η συνδικαλιστική μαφία της ΓΣΕΕ η οποία μπαίνει μπροστά στην προσπάθεια δημιουργίας από την ίδια Εθνικού επαγγελματικού ταμείου. Αυτά που έρχονται στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα μαζί με τα ζητήματα των συλλογικών συμβάσεων πρέπει να γίνουν εστίες συσπείρωσης και μαζικής δράσης για να βγάλουν εργοδότες και κυβέρνηση από το μυαλό τους την απαλλαγή της ευθύνης που έχουν για την κοινωνική ασφάλιση. Άλλωστε ό,τι φαινομενικά δίνουν κράτος και εργοδοσία στην στήριξη της ασφάλισης είναι δικά μας λεφτά και δεν έχουν δικαίωμα να τα αρπάξουν.
Έχουμε ξανακούσει τους ίδιους ακριβώς ισχυρισμούς περί «νέου», «δίκαιου» και «βιώσιμου» Ασφαλιστικού, τους οποίους αναμασούσαν οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ. Για τους μονοπωλιακούς ομίλους οι συντάξεις είναι βάρος.
      Με το άρθρο 179 του σχεδίου νόμου δίνει πια τη δυνατότητα στο Δημοτικό Συμβούλιο «κατά την κρίση του» και χωρίς αυξημένη πλειοψηφία ή αιτιολόγηση να εκχωρεί σε ιδιώτες την εκτέλεση σειράς υπηρεσιών «η συλλογή και μεταφορά στερεών αποβλήτων, την καθαριότητα κοινοχρήστων χώρων και δημοτικών κτιρίων, τη συντήρηση πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού». Δηλαδή προχωρούν στην ιδιωτικοποίηση βασικών τομέων των Δήμων. Γι' αυτό ήδη οι εργαζόμενοι στους Δήμους αποφάσισαν σειρά αγωνιστικών κινητοποιήσεων που τις στηρίζουμε.
      Ηλεκτρονική ψηφοφορία για τις «αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων και λοιπών οργάνων διοίκησης» των συνδικάτων, «συμπεριλαμβανομένων των αποφάσεων κήρυξης απεργίας». Ουσιαστικά επιδιώκει να χτυπήσει τις ζωντανές, συλλογικές, δημοκρατικές διαδικασίες, δηλαδή τις συγκεντρώσεις, τις Γενικές συνελεύσεις. Εκεί μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι εργαζόμενοι και να εκφράσουν τη γνώμη τους, να συνδιαμορφώσουν απόφαση, να κρίνουν πρόσωπα, παρατάξεις, θέσεις. Να ακούσουν τη γνώμη άλλων και να καταλάβουν ποιος είναι μαζί τους και ποιος απέναντι τους.
      Δημιουργία «Γενικού Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων» στο υπουργείο Εργασίας. Δηλαδή, «μαύρη λίστα» των συνδικαλισμένων εργαζομένων που θα παραδίδεται κατά το δοκούν στους εργοδότες. Επανερχόμαστε, σε αλήστου μνήμης εποχές, όπως η δεκαετία του 1970, που ο ΣΕΒ είχε ανάλογες λίστες!
Επιπλέον, όλα τα κρίσιμα ζητήματα για την εφαρμογή των εν λόγω αντιδραστικών διατάξεων παραπέμπονται σε αποφάσεις του υπουργού Εργασίας, χρίζοντας τον «ανώτατο άρχοντα». Στην πραγματικότητα δίνεται στην κυβέρνηση και στον εκάστοτε υπουργό η εξουσία να ξαναγράφουν το συνδικαλιστικό νόμο.
Χαρακτηριστικό για τη συνέχεια της ενιαίας αντεργατικής επίθεσης είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση για να στηρίξει τις νέες διατάξεις, που ουσιαστικά καταργούν τις κλαδικές ΣΣΕ, επικαλείται στην Αιτιολογική Έκθεση του πολυνομοσχεδίου:
1. Τα αντίστοιχα αντιδραστικά μέτρα που έχουν προχωρήσει στις χώρες της ΕΕ ήδη από τη δεκαετία του 1990
2. Την Επιτροπή Ειδικών Εμπειρογνωμόνων που έστησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στο πόρισμα της οποίας, ήδη από το Σεπτέμβρη του 2016, περιέχονται συστάσεις για μια σειρά από ρήτρες «εξαιρέσεων» στην εφαρμογή των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών Συλλογικών Συμβάσεων.
Ο ένας, λοιπόν, παίρνει τη σκυτάλη της αντεργατικής πολιτικής από τον άλλο. Ο σημερινός υπουργός Εργασίας ήταν αυτός που έφερε το μνημονιακό «νόμο Βρούτση» για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, τον οποίο αποδέχτηκε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τον έκανε «νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου». Σε ότι αφορά τη συνδικαλιστική δράση το πολυνομοσχέδιο προωθεί την απροκάλυπτη παρέμβαση του κράτους και της εργοδοσίας μέσα στα συνδικάτα, ακολουθώντας την απεργοκτόνα διάταξη Αχτσιόγλου-ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή είναι η ανάπτυξη που θέλουν με τσακισμένα ότι εργατικά δικαιώματα απέμειναν και χωρίς καμία φωνή αντίστασης και οργάνωσης της πάλης από τους εργαζόμενους.
Για όλα αυτά:
Οι Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα και τα Συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ συνεχίζουμε με μεγαλύτερη δύναμη, μαχητικότητα και αποφασιστικότητα τη δράση μας ενάντια στο κατάπτυστο αυτό νομοσχέδιο, διεκδικώντας σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής.
Πατάμε πάνω στις κινητοποιήσεις που πρωτοστατήσαμε για να οργανωθούν το προηγούμενο διάστημα, με κορύφωση τις δυο απεργιακές μάχες 24 Σεπτέμβρη και 2 Οκτώβρη που πέταξαν στα σκουπίδια τους σχεδιασμούς κυβέρνησης, εργοδοτών και των «συν αυτώ», να περάσουν τα νέα αντεργατικά μέτρα χωρίς να κουνηθεί φύλλο.
Συνεχίζουμε.
Να πάρει τώρα πίσω η κυβέρνηση της ΝΔ το νομοσχέδιο-σκούπα για τους μισθούς των εργαζομένων και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες.
Έχουμε ευθύνη να φτάσουμε παντού σε κάθε χώρο εργασίας να μεταφέρουμε αυτά που ετοιμάζουν για να μας καταδικάσουν στη δουλειά χωρίς δικαιώματα, με συνδικάτα δεμένα χειροπόδαρα. Να μην μείνει κανείς χωρίς να γνωρίζει το μαύρο μέλλον που του ετοιμάζουν. Καλούμε τα σωματεία με κάθε τρόπο, με στάσεις εργασίας με γενικές συνελεύσεις, να ενημερώσουν τους συνάδελφους στους χώρους δουλειάς. Στηρίζουμε με κάθε τρόπο τον αγώνα των εργαζομένων στους δήμους, τους υγειονομικούς που προχωρούν σε 24ωρη απεργία στις 23 του μήνα. Απαντάμε με νέο συλλαλητήριο την επόμενη εβδομάδα, την μέρα ψήφισης του στη Βουλή.
Καλή δύναμη. Καλούς αγώνες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.