Δεκέμβρης 1944 (17)

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019

ΝεοΔεινοκρατικά μέτρα: Καταστολή, στρατόπεδα κλειστού τύπου και συνοπτικές διαδικασίες για πρόσφυγες - μετανάστες ─ ΚΚΕ: Απαράδεκτο και αντιδραστικό νομοσχέδιο

ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ
Καταστολή, στρατόπεδα κλειστού τύπου και συνοπτικές διαδικασίες για το άσυλο
Δευτέρα 30/09/2019 - 17:41 - Ενημέρωση: Δευτέρα 30/09/2019 - 19:19
Ένταση της καταστολής, στρατόπεδα κλειστού τύπου, διατήρηση των hot spots στα νησιά και συνοπτικές διαδικασίες για το άσυλο, αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, μετά τη νέα τραγωδία στη Μόρια.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, τα μέτρα που αποφασίσθηκαν είναι:
  • Ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων, ιδίως με αύξηση των περιπολιών στη θάλασσα.
  • Κατασκευή κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, για όσους παράνομα εισήλθαν στη χώρα και δεν δικαιούνται άσυλο, ή η αίτησή τους απορρίπτεται.
  • Αύξηση των επιστροφών σε 10.000 στο τέλος του 2020.
  • Κατάρτιση λίστας «ασφαλούς χώρας», ώστε να επιστρέφονται αμέσως σε αυτή όσοι εισήλθαν παράνομα.
  • Συνέχιση της αποσυμφόρησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με μεταφορά στην ενδοχώρα.
  • Διεθνοποίηση του προβλήματος.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Απαράδεκτα και αντιδραστικά τα μέτρα της κυβέρνησης για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό
Δευτέρα 30/09/2019 - 19:18 - Ενημέρωση: Δευτέρα 30/09/2019 - 19:22
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος:
«Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, στο όνομα δήθεν της αντιμετώπισης της κόλασης της Μόριας και των άλλων hot spots των νησιών, είναι απαράδεκτα και αντιδραστικά.
Προβλέπουν επικίνδυνη κλιμάκωση της καταστολής στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα, ακόμη και με στρατιωτικά μέσα, με τα γνωστά αποτελέσματα περισσότερων νεκρών κατατρεγμένων ανθρώπων.
Κλιμάκωση της καταστολής προβλέπεται και στο εσωτερικό της χώρας, με τη γενίκευση της φυλάκισης, που γίνεται ο κανόνας για τη μεταχείριση προσφύγων και μεταναστών.
Με το νομοσχέδιο για το άσυλο, που θα φέρει για ψήφιση η κυβέρνηση, συρρικνώνονται σε βαθμό εξαφάνισης τα όποια δικαιώματα είχε αφήσει ακόμη όρθια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, εφαρμόζοντας και τις Οδηγίες της ΕΕ.
Αυτό σηματοδοτούν οι διατάξεις για πλήρη στέρηση του δικαιώματος αίτησης ασύλου από όσους δεν έχουν το λεγόμενο προσφυγικό προφίλ, για αλλαγή των κριτηρίων "ευαλωτότητας" που είχε επιχειρήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ και ισοδυναμούν με περισσότερο εγκλωβισμό στα νησιά, για κατάργηση της έφεσης, για σύνθεση των Επιτροπών προσφυγών αποκλειστικά από δικαστές, για απέλαση με την παραμικρή αντίρρηση.
  • Να πάρει πίσω η κυβέρνηση τα αντιδραστικά μέτρα. Να κλείσει η Μόρια και όλα τα hot spots των νησιών.
  • Όχι στη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας που εγκλωβίζει ανθρώπους στα νησιά.
  • Να μεταφερθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες σε αξιοπρεπείς δομές φιλοξενίας της ηπειρωτικής Ελλάδας και στις χώρες πραγματικού προορισμού τους, ενάντια στο "Δουβλίνο" και όλες τις Οδηγίες και Συμφωνίες της ΕΕ.
  • Σεβασμός των δικαιωμάτων των προσφύγων που προβλέπει η Συνθήκη της Γενεύης.
  • Σεβασμός των δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών».
902


Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος γνωστοποίησε ότι εντός της εβδομάδας θα υπάρξει επίσκεψη των υπουργών Εσωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας, σε Τουρκία και Ελλάδα. Εκτίμησε πως με βάση την ανάλυση των στατιστικών στοιχείων εθνικότητας όσων εισέρχονται στη χώρα, «κοινή πεποίθηση είναι ότι πλέον πρόκειται για μεταναστευτικό πρόβλημα και όχι προσφυγικό».
Νομοσχέδιο για το Άσυλο
Το νομοσχέδιο για την «επιτάχυνση και αυστηροποίηση των διαδικασιών αίτησης και χορήγησης ασύλου», παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Μεταξύ των στόχων του νομοσχεδίου είναι «να διαμορφωθεί ένα νέο σύστημα ασύλου, συμπαγές, δομημένο, αυστηρό, δίκαιο, σχεδιασμένο υπό το φως των έκτακτων συνθηκών», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου:
  • Επιταχύνεται η διαδικασία χορήγησης (ή απόρριψης) της αίτησης ασύλου, με μείωση των βημάτων για την εξέταση των αιτήσεων, κατάργηση του τέταρτου βαθμού κρίσης και μεταφορά της εκδίκασης των υποθέσεων στα Πρωτοδικεία με ακυρωτικό έλεγχο.
  • Διατηρούνται οι Επιτροπές Προσφυγών ως δεύτερος βαθμός κρίσης. Αλλάζει η σύνθεση των Επιτροπών (δύο δικαστές και ένα μέλος από Ύπατη Αρμοστεία) και προβλέπονται τρεις δικαστές.
  • Προβλέπονται μονομελείς και τριμελείς συνθέσεις, διότι η μονομελής σύνθεση εκδίδει τις αποφάσεις με μεγαλύτερη ταχύτητα.
  • Προβλέπεται ότι σε περίπτωση που οι αλλοδαποί κατά την υποδοχή δεν συμμορφώνονται προς τις αποφάσεις μεταφοράς τους σε άλλες δομές, τεκμαίρεται ότι δεν επιθυμούν την προστασία και παραπέμπονται σε διαδικασίες επιστροφής.
  • Μετά την καταγραφή, εφόσον οι αιτούντες τελικά παραμένουν στο σύστημα αλλά δεν συμμορφώνονται προς τις αποφάσεις μεταφοράς, τότε η αίτησή τους εξετάζεται με ταχύρρυθμη εξέταση εντός 3 ημερών.
  • Αλλάζει το καθεστώς κράτησης ώστε να μη χάνονται από την επιτήρηση των αρχών χιλιάδες αλλοδαποί.
  • Προβλέπεται ρητά ότι η παραβίαση των όρων και κανονισμών λειτουργίας των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης έχει ως συνέπεια την αποπομπή των αιτούντων από αυτά.
  • Μεταφέρονται οι ορισμοί της οδηγίας ως προς το τι συνιστά «μέλη οικογένειας» και απαλείφεται ο προηγούμενος ορισμός.
  • Ευάλωτοι πλέον είναι μόνο όσοι αναφέρονται στην Οδηγία και απαλείφεται το μετατραυματικό στρες ως λόγος ευαλωτότητας, ενώ αυστηροποιείται η έννοια της ευαλωτότητας.
  • Αλλάζει ο ορισμός για το τι συνιστά τελεσιδικία.
  • Θεσπίζονται Κλιμάκια Ταχείας Συνδρομής της Υπηρεσίας Ασύλου.
  • Στη διαδικασία της προκαταγραφής και της καταγραφής προβλέπονται πλέον συνέπειες για όσους δεν συμμορφώνονται, ή για όσους δεν συνεργάζονται για να γίνει η καταγραφή τους.
  • Ρυθμίζεται το ζήτημα των ιατρικών βεβαιώσεων, με την πρόβλεψη αυτές να είναι μόνο από δημόσια νοσοκομεία και δημόσιους φορείς.
  • Προβλέπονται ρητές προθεσμίες για την εξέταση των αιτήσεων.
  • Προτείνεται «Κατάλογος ασφαλών χωρών» καταγωγής και ασφαλών τρίτων χωρών.
  • Προβλέπεται η αυτοπρόσωπη παράσταση των αιτούντων σε κάθε στάδιο της διαδικασίας, από την Υπηρεσία Ασύλου μέχρι και στα δικαστήρια.
  • Προβλέπεται πως οι επιδόσεις μπορούν να γίνουν όχι μόνο στους αιτούντες, αλλά και στους πληρεξούσιους δικηγόρους.
  • Προβλέπεται ότι η διάρκεια του δελτίου αιτούντος άσυλο είναι πλέον εννεάμηνης διάρκειας.
  • Η προσφυγή στις Επιτροπές προϋποθέτει δικόγραφο με λόγους και όχι ένα προεντυπωμένο έγγραφο, που έως σήμερα χορηγείτο από την ίδια την υπηρεσία στους αιτούντες.
Εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου
Το νομοσχέδιο για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου σε όλους τους δημόσιους χώρους παρουσίασε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και το οποίο αναμένεται να κατατεθεί το επόμενο διάστημα στη Βουλή.

Σε αυτό περιλαμβάνονται, επίσης, ρυθμίσεις για τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ) και του ΕΚΑΒ.
Από τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα παρουσιάστηκαν οι προτάσεις για αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες και για το θεσμικό πλαίσιο της Διαμεσολάβησης.
Επίσης, παρουσίασε την πρότασή του για την επιλογή 5 Αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου και του προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Ανακοινώθηκαν και δύο Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) από 25 και 30 Σεπτέμβρη 2019. Συμπεριλαμβάνονται διατάξεις για τη χρεοκοπία της εταιρίας «Thomas Cook Group PLC», με απαλλαγή από την υποχρέωση απόδοσης του φόρου διαμονής και αναστολή, υπό προϋποθέσεις, της καταβολής ΦΠΑ μέχρι 31 Μάρτη 2020 για τουριστικές επιχειρήσεις.
Επίσης, περιλαμβάνεται η κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, ενώ δίνεται παράταση της προθεσμίας λειτουργίας σταθμών ΑΠΕ, της προθεσμίας για την προσαρμογή στις διατάξεις του ν. 4423/2016 των δασικών συνεταιρισμών, η παράταση της αναστολής οικοδομικών αδειών στον Υμηττό, καθώς και παράταση της προθεσμίας για ένταξη στη ρύθμιση βεβαιωμένων οφειλών σε δήμους μέχρι 31 Δεκέμβρη 2019 και αποκαθίστανται οι κανόνες χρηστής διοίκησης και δημοσιονομικής διαχείρισης του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ).
Επιπλέον, εγκρίθηκε η παράταση κατά 7 ημέρες για υποβολή της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση των «120 δόσεων», όσων έχουν οφειλές στη φορολογική διοίκηση και στα ασφαλιστικά ταμεία.
902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.