Δεκέμβρης 1944 (17)

Κυριακή 28 Ιουλίου 2019

Οι μάνατζερ, το «επιτελικό τους κράτος» και τα κλειδιά της οικονομίας

Αποτελεσματικό για ποιον;
Το νομοσχέδιο για το «επιτελικό κράτος», που κατατέθηκε χτες το βράδυ στη Βουλή, είναι ο τελευταίος κρίκος σε μια σειρά από αντιδραστικές αλλαγές που θεσμοθετήθηκαν όλα τα τελευταία χρόνια με στόχο το αστικό κράτος να θωρακιστεί και να προσαρμοστεί ακόμα πιο στενά στις σύγχρονες απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων, σε συνθήκες που είναι επείγον να στηριχθεί με όλους τους τρόπους η καπιταλιστική ανάπτυξη.
Το στίγμα εξάλλου που δίνουν τα κυβερνητικά επιτελεία, ότι «η διακυβέρνηση της χώρας λαμβάνει χαρακτηριστικά σύγχρονου management», «διοίκησης επιχείρησης» δηλαδή, είναι αποκαλυπτικό όχι για το πώς αλλά για το για ποιον δρομολογούνται και οι αλλαγές αυτές.
Ο λαός έχει τίποτα να περιμένει από τις «μεταρρυθμίσεις» αυτές;

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης περί «επιτελικού κράτους»
Παρασκευή 26/07/2019 - 15:37
Για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης περί «επιτελικού κράτους», το οποίο κατατέθηκε χτες αργά το βράδυ στη Βουλή και με τη διαδικασία του κατεπείγοντος θα συζητηθεί την ερχόμενη Τρίτη στην Ολομέλεια, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε σχόλιό του τονίζει: 
«Πίσω απ' τα παραπλανητικά συνθήματα της "αποτελεσματικότητας" και της "αποκομματικοποίησης", η κυβέρνηση της ΝΔ επιδιώκει να διαμορφώσει μια κρατική διοίκηση πιο συγκεντρωτική, πιο αφοσιωμένη στην εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων, πιο ανθεκτική και εχθρική απέναντι στις λαϊκές ανάγκες και διεκδικήσεις, πιο φιλική απέναντι στις κάθε είδους απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου.
Στόχος είναι να διαμορφωθεί ένας πυρήνας ανώτερων κρατικών υπαλλήλων που θα εξασφαλίζει τη συνέχεια της αντιλαϊκής πολιτικής, ανεξάρτητα απ' την εκάστοτε πολιτική συγκυρία, την όποια κυβερνητική εναλλαγή, την παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα.
Συνεπώς, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το "επιτελικό κράτος" όχι μόνο δεν συνιστά κάποια τομή, αλλά αντίθετα αποτελεί τη συνέχεια αντιδραστικών παρεμβάσεων και αλλαγών που είχαν γίνει τα προηγούμενα χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις, τις οποίες διατηρεί και επεκτείνει. Πρόκειται για αλλαγές που είχαν και έχουν ως μοναδικό κριτήριο την προσαρμογή του αστικού κράτους στις σημερινές συνθήκες, με την άρση των όποιων εμποδίων στην προστασία των εργαζομένων, του περιβάλλοντος, της ζωής και υγείας του λαού.
Αυτός είναι και ο λόγος που η κριτική των άλλων κομμάτων και κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ, γίνεται σε επιμέρους ζητήματα και όχι στην ουσία του νομοσχεδίου».
902

Οι «σύγχρονοι» θεσμοί που εισάγονται είναι εκείνοι που «κωδικοποιούν» και μονιμοποιούν όλη την αντιλαϊκή νομοθεσία των τριών μνημονίων,
  • οι «σύγχρονες διαδικασίες ελέγχου» θα ελέγχουν την απαρέγκλιτη εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων και των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων,
  • η «αξιολόγηση» των φορέων θα γίνεται με βάση τον πήχη που βάζει το κεφάλαιο και
  • η τοποθέτηση διοικητών σε υπηρεσίες θα γίνεται ανάλογα με τις ικανότητές τους να υπηρετούν τους στόχους του κεφαλαίου, αλλά και την «ανοσία» τους στις διεκδικήσεις του εργατικού - λαϊκού κινήματος.
Το «ευέλικτο» αυτό κράτος και η «σβελτάδα» του αφορούν τους επιχειρηματικούς ομίλους και μόνο:
Το πώς πιο «γρήγορα και αποτελεσματικά»
  • θα μοιράζει τις νέες φοροαπαλλαγές και τα προνόμια στο κεφάλαιο,
  • θα βγάζει από το δρόμο των επιχειρήσεων τα «εμπόδια» των εργατικών δικαιωμάτων και της προστασίας της υγείας και τους περιβάλλοντος,
  • θα εφαρμόζει αποτελεσματικότερα το «νόμο και την τάξη» του κεφαλαίου.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο
  • ότι και αυτές οι αλλαγές τυγχάνουν «διακομματικής συναίνεσης» από τα κόμματα του κεφαλαίου,
  • ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δρομολόγησε στην πλειοψηφία τους τις αλλαγές που έρχεται τώρα να θεσμοθετήσει η κυβέρνηση ΝΔ, και ενώ οι αναδιαρθρώσεις αυτές που αφορούν τον κρατικό μηχανισμό αποτελούν σταθερά κομμάτι των «απαιτήσεων» και «αξιολογήσεων» από τους ιμπεριαλιστικούς «θεσμούς» στο καθεστώς της «μεταμνημονιακής» εποχής και της «ενισχυμένης εποπτείας».
Η «αποτελεσματικότητα» και ο «εκσυγχρονισμός» του κράτους
  • δεν γίνεται για να μπορέσει ο εργαζόμενος να προστατευτεί από την ένταση της εκμετάλλευσης,
  • δεν γίνεται για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες σε Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, Πολιτισμό, ούτε οι ανάγκες προστασίας και ασφάλειας της ζωής και όλων όσα έχει κερδίσει με τον ιδρώτα του προσώπου του.
  • δεν γίνεται για να μπορέσει ο εργαζόμενος να έχει πρόσβαση στον πλούτο που ο ίδιος παράγει.
Επιβεβαιώνεται αυτό που είναι ήδη γνωστό,
  • ότι «επιτελικό», «ηλεκτρονικό», μικρότερο ή μεγαλύτερο, το σημερινό κράτος είναι εξ ορισμού εχθρικό για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, αφού είναι κράτος της αστικής τάξης, των επιχειρηματικών ομίλων, λειτουργεί με αποκλειστικό κριτήριο την υπεράσπιση της κερδοφορίας τους.
Το «φιλικό» για την εργατική τάξη κράτος δεν μπορεί παρά να είναι το δικό της κράτος, όπου οι ίδιοι οι εργαζόμενοι
  • θα έχουν στα χέρια τους την εξουσία και τα κλειδιά της οικονομίας,
  • θα οργανώνουν την παραγωγή και
  • θα αξιοποιούν όλες τις τεράστιες σύγχρονες δυνατότητες για τις δικές τους, σύγχρονες ανάγκες, και
  • όχι για τα κέρδη μιας χούφτας καπιταλιστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.