Δεκέμβρης 1944 (17)

Σάββατο 15 Ιουνίου 2019

ΣΥΡΙΖΑΝΔΠΑΣΟΚΙΝΑΛ: Πορθητές, κερκόπορτες και αρχαίοι εφιάλτες (για το λαό)... «βάσει προγραμματισμού», με «πολλές ευκαιρίες» στην Αφρική (για την αστική τάξη) ─ ΚΚΕ: Ειρήνη και ευημερία υπάρχουν μόνο χωρίς τους ντόπιους σημαιοφόρους των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ


ΤΟΥΡΚΙΑ
Οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ θα πραγματοποιηθούν «βάσει προγραμματισμού», δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών
Σάββατο 15/06/2019 - 16:27 - Ενημέρωση: Σάββατο 15/06/2019 - 18:40
Σταθερά στο «μάτι του κυκλώνα» σκληρών αντιλαϊκών ανταγωνισμών παραμένει η Νοτιοανατολική Μεσόγειος. Το στίγμα των εξελίξεων στη γειτονιά μας εξακολουθούν να δίνουν πρώτα απ' όλα οι απειλές και οι προκλήσεις της Τουρκίας, που διαμηνύει σε όλους τους τόνους και προς κάθε κατεύθυνση ότι «στην Ανατολική Μεσόγειο δεν θα επιτρέψουμε να γίνει κανένα βήμα που δεν θα λαμβάνει υπόψη το δίκαιο και τα δικαιώματα της Τουρκίας».

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η ειρήνη και η ευημερία των λαών δεν μπορούν να επιτευχθούν στο πλαίσιο των ενεργειακών ανταγωνισμών, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ
Σάββατο 15/06/2019 - 18:43 - Ενημέρωση: Σάββατο 15/06/2019 - 22:12
Σε σχόλιό του για τις συνεχιζόμενες προκλητικές ενέργειες της τουρκικής άρχουσας τάξης, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:
«Το ΚΚΕ καταδικάζει τις προκλητικές ενέργειες της τουρκικής άρχουσας τάξης και τις απειλές για γεωτρήσεις σε θαλάσσιες ζώνες που δεν της ανήκουν με βάση το διεθνές δίκαιο.
Εδώ και πολύ καιρό, το ΚΚΕ έχει αναδείξει τους τεράστιους κινδύνους, που εξελίσσονται στην περιοχή μας σε βάρος των λαών και έχει αντιπαρατεθεί με την τακτική του εφησυχασμού, που συστηματικά καλλιεργούσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τα άλλα κόμματα, προβάλλοντας τη δήθεν βοήθεια των "συμμάχων", το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
Η ειρήνη και η ευημερία των λαών, όπως και η προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, δεν μπορούν να επιτευχθούν στο πλαίσιο των σφοδρών ενεργειακών και γεωπολιτικών ανταγωνισμών, των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, αλλά και των σχεδιασμών των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, στους οποίους η κυβέρνηση έχει ρόλο σημαιοφόρου.
Χρειάζεται επαγρύπνηση και σύγκρουση με αυτή την πολιτική, που στο όνομα της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της χώρας οδηγεί το λαό σε μεγάλες περιπέτειες».
902

Μετά την παρέμβαση της Γαλλίας και της Ιταλίας, στη Σύνοδο της Μάλτας [βλ, πιο κάτω], προκειμένου να διασφαλίσουν τα συμφέροντα των αστικών τους τάξεων, που έχουν ήδη πατήσει το πόδι τους στην περιοχή, η Άγκυρα, μέσω του υπουργού Εξωτερικών της απαντά, ξεκαθαρίζοντας ότι οι γεωτρήσεις δυτικά της Πάφου από τον «Πορθητή» θα πραγματοποιηθούν «βάσει προγραμματισμού».
Σε δηλώσεις του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Anadolu», ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ξεκαθάρισε ότι οι γεωτρήσεις θα ξεκινήσουν, δηλώνοντας ότι «μόλις διασφαλιστούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα όλων στο πλαίσιο του δικαίου και γνωρίζουν σχετικά με τον διαμοιρασμό, δεν θα υπάρχει πρόβλημα».
«Η δική τους ένσταση είναι τα βήματα που γίνονται μονομερώς», πρόσθεσε αναφερόμενος στις δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου και του Ιταλού πρωθυπουργού και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «σε αυτό το σημείο θα συμφωνήσουν, υποχρεωτικά θα συμφωνήσουν». Όπως είπε, μια συμφωνία για το φυσικό αέριο δεν σημαίνει «αναγνώριση» και έδωσε το παράδειγμα της Ταϊβάν, την οποία, όπως είπε, «δεν την αναγνωρίζουν όλοι, αλλά όλοι κάνουν εμπόριο και συμφωνίες μαζί της».
Στη συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο, ο Τούρκος υπουργός είπε ότι καμιά συμφωνία στην οποία δεν συμμετέχει και η Τουρκία δεν ισχύει.
«Και εμείς είμαστε στη Μεσόγειο και έχουμε ενημερώσει τα Ηνωμένα Έθνη για τα χωρικά μας ύδατα», επεσήμανε, υποστηρίζοντας ότι αυτό που έκανε η Τουρκία είναι εργασίες έρευνας και γεώτρησης στη δική της, δήθεν, υφαλοκρηπίδα και τις περιοχές που οι Τουρκοκύπριοι έχουν «αδειοδοτήσει» την τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου.
«Παλαιότερα κάναμε μόνο σεισμικές έρευνες γιατί δεν είχαμε γεωτρύπανο. Τώρα το γεωτρύπανό μας Φατίχ ξεκίνησε αμέσως γεώτρηση δυτικά της Κύπρου. Τώρα και το δεύτερό μας γεωτρύπανο, που θα πήγαινε στη Μαύρη Θάλασσα; Πάει σε εκείνη την περιοχή», τόνισε.
Όπως υποστηρίζει, με την αποστολή του γεωτρύπανού τους, η ελληνοκυπριακή πλευρά πανικοβλήθηκε.
«Στην αρχή υπήρξαν κάποιες αντιδράσεις κι εμείς απαντήσαμε. Αλλά πέρα από αυτό ενημερώσαμε όλους. Για παράδειγμα, μετά που ενημερώσαμε τη Βρετανία αυτή την περιοχή την θεωρούν ως αμφισβητούμενη περιοχή. Αν δούμε τη δήλωση των ΗΠΑ βλέπουμε ότι είναι ισορροπημένη σε σχέση με την ανακοίνωση της ΕΕ. Εμείς έχουμε στείλει επιστολή σε όλα τα Υπουργεία Εξωτερικών των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και τα ΥΠΕΞ των μελών της ΕΕ και τη Μογκερίνι, αναφέροντας τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τ/κ μέσα στο νομικό πλαίσιο. Επιπλέον και εδώ το Υπουργείο Εξωτερικών μας καλώντας τους Πρέσβεις των χωρών αυτών εδώ (στην Άγκυρα) τους ενημέρωσε με τον ίδιο τρόπο και επηρεάστηκαν πολύ. Επειδή μιλάνε χωρίς να ξέρουν και αμέσως μέσα στην ΕΕ με την αντίληψη της αλληλεγγύης παίρνουν θέση» συνέχισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.
Ο Μ. Τσαβούσογλου ανέφερε ότι πολλές φορές είχαν προειδοποιήσει την ΕΕ καλώντας την να λύσει το θέμα, διαφορετικά η Τουρκία θα έκανε κίνηση. «Εμείς σε αυτό το θέμα είμαστε αποφασισμένοι και όλοι είδαν την αποφασιστικότητά μας», ανέφερε.
(Με πληροφορίες από: ΚΥΠΕ, «Anadolu»  και Associated Press)
902
ΤΟΥΡΚΙΑ
«Μεροληπτική» θεωρεί το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών την απόφαση των MED7 για την Ανατολική Μεσόγειο
Σάββατο 15/06/2019 - 22:07
Μετά τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, η Άγκυρα [βλ. πιο κάτω] και με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών σπεύδει να αντικρούσει τις απόπειρες Γαλλίας και Ιταλίας [βλ. πιο κάτω] να επιβεβαιώσουν τη θέση των αστικών τους τάξεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, σπεύδοντας παράλληλα να επαναλάβει την πρόθεσή του για παζάρια προκειμένου να διασφαλίσει τη θέση της τουρκικής αστικής τάξης.
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει «θλιβερό παράδειγμα» για το πώς Κύπρος και Ελλάδα «εκμεταλλεύτηκαν» την ένταξή τους στην ΕΕ και πως ορισμένα κράτη - μέλη της ΕΕ το χρησιμοποίησαν αυτό, υποστηρίζοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία «δεν είναι μια κανονική χώρα».
Όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει:
«Καταδικάζουμε τις μεροληπτικές, εκτός πραγματικότητας και αντίθετες με το διεθνές δίκαιο διατυπώσεις που αφορούν το Αιγαίο, την Ανατ. Μεσόγειο και την Κύπρο στην κοινή ανακοίνωση της 6ης Συνόδου των επτά χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, που οργανώθηκε στη Μάλτα στις 14 Ιούνη με τη συμμετοχή της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας, της Ελλάδας και της "Ελληνοκυπριακής Διοίκησης Νότιας Κύπρου"».
Κατά το τουρκικό ΥΠΕΞ,
«οι διατυπώσεις αυτές αντανακλούν τις εθνικές θέσεις του ελληνοκυπριακού - ελληνικού διδύμου, που δεν συνάδουν με τις αρχές του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού, ούτε με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Για εμάς δεν έχουν καμία αξία, ισχύ και επιρροή». Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, «η ανακοίνωση αυτή αποτελεί ένα θλιβερό παράδειγμα για το πώς το ελληνοκυπριακό - ελληνικό δίδυμο εκμεταλλεύτηκαν την ένταξή τους στην ΕΕ και πως ορισμένα κράτη - μέλη της ΕΕ το χρησιμοποίησαν αυτό», προσθέτοντας ότι «αυτή η κατάσταση αποδεικνύει καθαρά για άλλη μια φορά γιατί η ΕΕ και τα μέλη της δεν θα μπορούν να είναι αμερόληπτοι και αξιόπιστοι παράγοντες στην επίλυση του Κυπριακού».
«Σε σχέση με το Κυπριακό, οι χώρες που υπέγραψαν αυτή την ανακοίνωση θα πρέπει να θυμούνται ότι στο νησί δεν ζουν μόνο Ελληνοκύπριοι αλλά και Τουρκοκύπριοι και θα πρέπει να αντιληφθούν ότι το Κυπριακό μπορεί να επιλυθεί μόνο στην περίπτωση που εξασφαλιστεί η πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων και ικανοποιηθούν οι ανάγκες για την ασφάλειά τους. Πρέπει να δουν πλέον ότι ο λόγος μη επίλυσης του Κυπριακού για 56 χρόνια είναι η απροθυμία της ελληνοκυπριακής πλευράς να μοιραστεί την εξουσία. Επίσης πρέπει να αποδεκτούν ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν ίσα δικαιώματα και στις φυσικές πηγές Ενέργειας του νησιού», αναφέρεται.
Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, 
«η στήριξη των μαξιμαλιστικών ισχυρισμών της ελληνοκυπριακής πλευράς για τα όρια της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της σημαίνει από μόνη της παραβίαση του διεθνούς δικαίου».
Όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών,  
«επειδή όπως έχουμε ήδη τονίσει νωρίτερα, τόσο η ΕΕ όσο και οποιοδήποτε μέλος της ΕΕ δεν μπορούν να νομιμοποιήσουν αυτά τα όρια αποφασίζοντας, σαν να είναι δικαστήριο, για τους ισχυρισμούς μιας χώρας για τα θαλάσσια όριά της. Επιπλέον, η "Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νοτίου Κύπρου", η οποία σφετερίζεται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων οι οποίοι αποτελούν συνιδρυτικό στοιχείο με ίσα δικαιώματα, δεν είναι μια κανονική χώρα».
Στην ανακοίνωση υπενθυμίζει
«για άλλη μια φορά στη διεθνή κοινότητα ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να προστατεύει με τον ίδιο τρόπο τόσο τα δικά της δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα της στην Ανατολική Μεσόγειο, όσο και τα ίσα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων επί των υδρογονανθράκων στο νησί και ότι στο θέμα αυτό δεν θα διστάσει να προβεί στα απαραίτητα βήματα».
(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ - ΜΠΕ, ΚΥΠΕ)
902
6Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΩΡΩΝ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ ΤΗΣ ΕΕ
Στο τραπέζι οι ανταγωνισμοί στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Ευρωζώνη
Παρασκευή 14/06/2019 - 22:03
Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο για τα Ενεργειακά, η δομή και η οικονομική κατάσταση της Ευρωζώνης και η επενδύσεις ευρωπαϊκών επιχειρηματικών ομίλων στη Βόρεια Αφρική βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων που είχαν στη Μάλτα οι επικεφαλής των κυβερνήσεων των χωρών του Νότου της ΕΕ.
Για παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου που πρέπει να σταματήσουν έκανε λόγο ο πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν μιας και γαλλικά μονοπώλια έχουν εμπλακεί στην εκμετάλλευση των κυπριακών ενεργειακών πηγών. Ανάφερε ακόμα πως η ΕΕ δεν θα δείξει κανένα δείγμα αδυναμίας προς την Τουρκία.
Για παραβατικές ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας και κάλεσε την Άγκυρα να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο, ενώ εμφάνισε την ΕΕ σαν τη δύναμη που υπερσιτίζεται το Διεθνές Δίκαιο και την ειρήνη. Πρόσθεσε ότι η ΕΕ πρέπει να πάρει συγκεκριμένα μέτρα αν η Τουρκία δεν τερματίσει την παράνομη δραστηριότητα της. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε πως θέλει να συμβάλλει για τη δημιουργία συνθηκών ώστε να βρεθεί μια μόνιμη και λειτουργική λύση στο Κυπριακό.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε επικέντρωσε στα οικονομικά ζητήματα αναφέροντας ότι η ΕΕ πρέπει να ακολουθήσει επεκτατική πολιτική χρηματοδοτώντας τα μονοπώλια με «περισσότερες δημόσιες επενδύσεις» και να επιδιώκει μόνο τη δημοσιονομική σταθερότητα. Επανέλαβε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Ιταλίας για τη Λιβύη λέγοντας ότι η ΕΕ πρέπει να έχει πιο στενή συνεργασία με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής.
«Πολλές ευκαιρίες» στην Αφρική για τους επιχειρηματικούς ομίλους διέκρινε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντζεθ και αναφέρθηκε στις συζητήσεις που έχει η κυβέρνηση του με την κυβέρνηση του Μαρόκο. Επίσης αναφερόμενος στην Ευρωζώνη σημείωσε ότι στόχο όλων θα πρέπει να είναι η σταθεροποίηση της.
Στις δηλώσεις δεν έλειψαν τα ευχολόγια για το προσφυγικό - μεταναστευτικό που η κοινή πολιτική της ΕΕ είναι το αίσχος των hot spots, όπως και τα ευχολόγια για τον ελάχιστο κοινοτικό μισθό.
902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.