Δεκέμβρης 1944 (17)

Σάββατο 25 Μαΐου 2019

Ο Δρόμος μας για την κάλπη είναι ο Δρόμος του ΚΚΕ ─ Όποιος άλλος δρόμος σε βγάζει στο δρόμο του κάλπη, δηλ. του δόλιου, του αφερέγγυου, του αναξιόπιστου, του υποκριτή, του απατεώνα, στο δρόμο της φτώχιας, του πολέμου, της προσφυγιάς (Δημήτρης Κουτσούμπας - VIDEO)

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ ΣΤΗΝ ΕΡΤ1
Ο λαός που υποφέρει σήμερα πρέπει να έχει δυνατή φωνή και αυτή είναι του ΚΚΕ
Πέμπτη 23/05/2019 - 23:38 - Ενημέρωση: Παρασκευή 24/05/2019 - 13:42
Συνέντευξη στην ΕΡΤ1 παραχώρησε το βράδυ της Πέμπτης 23 Μάη ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.
Αναφέρθηκε στις επικείμενες εκλογικές μάχες στην Ευρωβουλή, στους δήμους και τις Περιφέρειες, επισημαίνοντας ότι ο κόσμος που υποφέρει σήμερα πρέπει να έχει δυνατή φωνή και αυτή η φωνή είναι του ΚΚΕ.  
Αναφέρθηκε στην ακροδεξιά στην Ευρώπη, υπογραμμίζοντας ότι τη γεννά και την ενισχύει το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, αλλά και στην ουτοπία ότι μπορεί να γίνει φιλολαϊκή η σημερινή ΕΕ, που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε υποταγή τους λαούς. 
Ερωτηθείς για την πόλωση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ τη χαρακτήρισε «κακοστημένες παραστάσεις» που είναι συνηθισμένο φαινόμενο σε κάθε προεκλογική περίοδο, την ώρα μάλιστα που συμφωνούν στο 90% των αποφάσεων της ΕΕ που είναι σε βάρος των αγροτών, των εργαζομένων, των νέων, των γυναικών. Όπως και στα ζητήματα του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, που τους θεωρούν εγγυητές της ειρήνης όταν ιστορικά έχει αποδειχθεί ακριβώς το αντίθετο, πρόσθεσε.
Ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε επίσης στις προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης, στο περιβάλλον, στους νέους ψηφοφόρους, ενώ καταλήγοντας υπογράμμισε την ανάγκη να γκρεμιστεί από την τρίτη θέση η ναζιστική δολοφονική Χρυσή Αυγή, σημειώνοντας ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με πολύ ισχυρό ΚΚΕ γιατί είναι το μόνο κόμμα που μπορεί να την αντιπαλέψει.
Ακολουθούν αποσπάσματα από τη συνέντευξη:
- Καλώς σας βρήκα.
- Είμαστε δύο μέρες πριν τις εκλογές. Ποιος είναι ο στόχος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας για αυτές τις εκλογές; Για αυτές τις ευρωεκλογές, για να ξεκινήσουμε από εκεί;
- Όσο πιο ψηλά γίνεται. Δηλαδή ένα δυνατό ΚΚΕ και στο Ευρωκοινοβούλιο θα σημάνει δύναμη για τον ίδιο το λαό, το κίνημά του, αντιμετώπιση μιας κατάστασης και μιας δύσκολης πορείας της χώρας και των λαϊκών προβλημάτων όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, για τις οποίες έχει και η ΕΕ τεράστιες ευθύνες και οι ελληνικές κυβερνήσεις. Και βεβαίως θα σημάνει την αρχή μιας συνολικής αντεπίθεσης και μέσα στη χώρα και στην Ευρώπη.
- Σας ακούω πάρα πολύ καιρό να κατηγορείτε την Ευρωπαϊκή Ένωση, να κατηγορείτε την Ευρώπη, να κατηγορείτε την Ευρωπαϊκή Ένωση. Γιατί να ψηφίσει εσάς ο κόσμος σε αυτές τις εκλογές, αφού είστε εναντίον της ΕΕ; Είναι μια ερώτηση που την κάνω συνέχεια.
- Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, υπάρχει ένα 74% του ελληνικού λαού που αμφισβητεί την ΕΕ. Και τη γέννησή της και την πορεία της όλες αυτές τις δεκαετίες και πολύ περισσότερο την πρόσφατη πορεία που τη γνώρισε ματώνοντας κυριολεκτικά τα τελευταία 10 χρόνια της οικονομικής κρίσης με τις πολιτικές και τις αντιδραστικές κατευθύνσεις που έδωσε. Άρα, λοιπόν, αυτό το 74%, στο οποίο εμείς απευθυνόμαστε, θα πρέπει να εκπροσωπηθεί στη Βουλή. Δεν λέω ότι θα το πάρουμε και το 74% γιατί θα ήταν διαφορετικό φυσικά και άλλες συνθήκες, διαφορετικές συνθήκες. Όμως απευθυνόμαστε σε αυτούς τους ανθρώπους που είναι εργάτες, άνεργοι, επαγγελματίες, επιστήμονες, νέοι, νέες, συνταξιούχοι. Άρα, λοιπόν, αυτός ο κόσμος που υποφέρει, βλέπει σήμερα τι συμβαίνει στην ΕΕ, πρέπει να έχει δυνατή φωνή και μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο.
- Δυνατή φωνή θα είναι μόνο από το ΚΚΕ;
- Μα κυρίως από το ΚΚΕ. Διότι το 90% των αντιλαϊκών αποφάσεων, των αντιδραστικών αποφάσεων της ΕΕ που αφορούσαν τον ελληνικό λαό, τη χώρα μας, την πατρίδα μας, το ψήφισαν όλες οι κυβερνήσεις με μια φωνή και με μια πνοή και με ένα χέρι σηκωμένο. Το 90%, παρακαλώ, των αντιδραστικών αποφάσεων.
- Συμμαχίες έχετε στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή. Έχετε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμμαχίες οι οποίες θα βοηθήσουν στο στόχο που έχετε όπως λέτε;
- Κατ' αρχάς έχουμε κάθε χρόνο συναντήσεις. Γίνονται στην έδρα της ΕΕ στις Βρυξέλλες, όπου γίνεται η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων από όλη την Ευρώπη. Εκεί συμμετέχουν περίπου 40 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα. Όπου συζητάμε γύρω από συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν την ευρωπαϊκή πορεία, αφορούν τις χώρες, αφορούν τα προβλήματα των εργαζομένων και από κει και πέρα αυτή η συνεργασία θέλουμε και να εδραιωθεί και να εμπεδωθεί παραπέρα. Έχουμε επίσης και μια πιο στενή συνεργασία με 29 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα που ονομάζεται Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία με τους οποίους συνεργαζόμαστε πιο στενά και βεβαίως θέλουμε περισσότερο και βοηθάμε ώστε αυτά τα κόμματα να ενισχυθούν και στο Ευρωκοινοβούλιο και σε εθνικό επίπεδο στις χώρες τους, έτσι ώστε να γίνει το κομμουνιστικό κίνημα, το εργατικό συνολικότερα κίνημα ξανά μια πολύ ισχυρή δύναμη και σε κάθε ξεχωριστή χώρα, αλλά και στο σύνολο της ευρωπαϊκής ηπείρου.
- Θα μείνουμε στην Ευρώπη, θα μείνουμε στην ΕΕ. Τους τελευταίους μήνες υπάρχει η σιγουριά ότι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι ευρωσκεπτικιστές, αλλά και οι ακροδεξιοί θα αποτελούν το ένα τρίτο της δύναμης. Αυτά λένε τουλάχιστον οι δημοσκοπήσεις μέχρι τώρα σε όλα τα κράτη της ΕΕ. Θα σας θυμίσω τον Σαλβίνι στην Ιταλία, θα σας θυμίσω την Λεπέν στη Γαλλία, να σας θυμίσω τον Όρμπαν, να σας θυμίσω τον Κουτρτς, τον Στράχε. Ένα σωρό κόσμο από την ακροδεξιά και τους ευρωσκεπτικιστές που δείχνει ότι η δύναμη αυτή θα δυναμώσει μέσα στην ΕΕ.
- Υπάρχει αυτό το φαινόμενο. Μας ανησυχεί, το παρακολουθούμε. Βέβαια, δεν νομίζω ότι έχει τέτοια έκταση και ειδικά σήμερα έτσι όπως το παρουσιάζουν. Δηλαδή νομίζω ότι βρισκόμαστε σε φάση υποχώρησης αυτού του ρεύματος. Μένει, βέβαια, να το δούμε. Αυτό είναι μια εκτίμηση από αυτά που βλέπουμε σε όλες τις χώρες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτά τα κόμματα που κυβερνάνε που είναι ακροδεξιά, συντηρητικά, αντιδραστικά ή έχουν πάρε - δώσε με το φασιστικό ρεύμα στο πλαίσιο αυτού του συστήματος. Όμως να μην ξεχνάμε ότι αυτό το σύστημα γεννά το φασισμό. Γιατί για όλη την ΕΕ μιλάμε για το καπιταλιστικό σύστημα βεβαίως, μιλάμε για μία καπιταλιστική ένωση. Αυτό είναι γνωστό, δεν χρειάζεται τώρα να το αναλύσουμε. Αυτό το λένε όλοι και είναι «φως φανάρι» τι συμβαίνει σήμερα στην ΕΕ. Άρα, λοιπόν, οι μονοπωλιακοί όμιλοι όπως στη δεκαετία του '30 ενίσχυσαν και χρηματοδότησαν τον Χίτλερ, την άνοδο του φασισμού στη Γερμανία ή στην Ιταλία την άνοδο του Μουσολίνι, έτσι και σήμερα βλέπουμε να χρηματοδοτούν και να ενισχύουν τέτοια σχήματα εν ονόματι ενός κάλπικου ουσιαστικά ευρωσκεπτικισμού -γιατί υπάρχει και αν θέλετε κι ένας «υγιής» ευρωσκεπτικισμός.
- Ο δικός σας δηλαδή...
- Εμείς δεν λεγόμαστε ευρωσκεπτικιστές, γιατί έχει καθιερωθεί ως ένα αντιδραστικό ρεύμα πλέον στην πολιτική ορολογία, αλλά λέω για την ουσία. Αυτός που σκέφτεται για παράδειγμα είτε αρνητικά είτε αμφισβητεί την ΕΕ, άλλος πλευρές της, άλλος συνολικά την πολιτική της και τις αντιδραστικές κατευθύνσεις δεν μπορούμε να τον εντάσσουμε στο αντιδραστικό ρεύμα. Γιατί μπορεί η σκέψη του όπως και οι προτάσεις του να είναι σε προοδευτική κατεύθυνση. Μιλάμε για μια κατεύθυνση που θα λύνει προβλήματα λαϊκά, αφορά δηλαδή την πλειοψηφία του λαού. Άρα δεν μπορεί παρά αυτό να έχει τέτοιο προοδευτικό πρόσημο και από αυτή τη σκοπιά λέμε ότι πρέπει να αλλάξουν οι συσχετισμοί συνολικά, μέχρι να ανατραπεί όλο αυτό το οικοδόμημα. Γιατί, κοιτάξτε, σήμερα, αυτά τα κόμματα, ακροδεξιά, συντηρητικά και άλλες δυνάμεις μιλάνε είτε για διάλυση της ΕΕ είτε για χαλαρές σχέσεις είτε για παράδειγμα πιο σκληρό πυρήνα στην Ευρωζώνη και να πεταχτούν έξω κάποιοι άλλοι. Μην αφαιρούμαστε από το γεγονός ότι είναι και τμήματα του μεγάλου κεφαλαίου σε αυτές τις χώρες που έχουν μεγάλα συμφέροντα και καθοδηγούν αυτές τις πολιτικές δυνάμεις που θέλουν και καλλιεργούν φυγόκεντρες τάσεις στην ΕΕ. Αυτό κατ' ανάγκην δεν είναι προοδευτικό. Η Μέι, ας πούμε, στη Μεγάλη Βρετανία ή όσοι ήταν με το Brexit και αυτά που συμβαίνουν και παρακολουθούμε να συμβαίνουν εκεί δεν είναι από προοδευτική σκοπιά, δεν είναι από φιλολαϊκή σκοπιά, δεν είναι προτάσεις υπέρ του λαού τους, για παράδειγμα να ανατρέψουν το σύστημα αυτό και να πάνε σε ένα δίκαιο, ανθρώπινο, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, σε μια σοσιαλιστική, μια δίκαιη κοινωνία. Είναι σε αντιδραστική κατεύθυνση. Θέλουν να κάνουν τον καπιταλισμό ακόμα πιο βάρβαρο, πιο σκληρό. Αυτό δεν είναι προοδευτικό ρεύμα. Όπως κι απ' την άλλη μεριά διάφοροι που ορκίζονται ότι θέλουν την ενοποίηση, την παραπέρα συνταγματική ενοποίηση της ΕΕ, την πολιτική ενοποίηση, την οικονομική ενοποίηση. Και αυτό είναι αντιδραστικό ρεύμα.
Γιατί η εμβάθυνση της ενοποίησης της ΕΕ σημαίνει πιο ισχυρός ο πυρήνας των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, των μονοπωλιακών ομίλων, που θα έχει την εξουσία και ουσιαστικά ποδηγετεί λαούς, λαϊκά κινήματα. Από αυτή τη σκοπιά, λοιπόν, εδώ λέμε άλλο πράγμα. Εδώ μιλάμε για μια αλλαγή συνολικά, σε κάθε χώρα όπως την Ελλάδα, δηλαδή με μια λαϊκή διακυβέρνηση, όπου ο λαός θα έχει πραγματικά την εξουσία και βεβαίως στις άλλες χώρες, τα κράτη-μέλη σήμερα της Ευρώπης, όπου κι εκεί οι λαοί θα έχουν λαϊκές διακυβερνήσεις, που θα βλέπουν το σοσιαλισμό, θα βλέπουν το λαό πραγματικά στην εξουσία.
- Στη συγκεκριμένη συγκυρία μπορούμε να σκεφτούμε την Ελλάδα εκτός ΕΕ, εκτός Ευρώπης; Είναι καλά τα λόγια, αλλά αν το κάνουμε μόνοι μας πώς θα είμαστε εμείς;
- Είναι πολύ καθαρό τουλάχιστον για το Κομμουνιστικό Κόμμα. Ουτοπία κατά την άποψή μας είναι αυτό που ζούμε όλα αυτά τα χρόνια, όπου υπάρχουν κυβερνήσεις, όπως είναι και η σημερινή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία τέσσερα χρόνια, όπως είναι διάφορες άλλες σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις στην ΕΕ, που λένε ότι μπορούμε να κάνουμε καλύτερο, να «ανθρωπεύσουμε» τον καπιταλισμό. Ότι μπορούμε να κάνουμε φιλολαϊκή αυτή την ΕΕ. Αυτό είναι ουτοπία. Αυτό σε οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια να υποτάσσεσαι στις αντιδραστικές κατευθύνσεις που έχει η Κομισιόν, η ΕΕ και βεβαίως από κει και πέρα να υλοποιείς αντιλαϊκές πολιτικές σε βάρος των εργατών, των αγροτών, των επαγγελματιών, των επιστημόνων, της νεολαίας, των συνταξιούχων. Και αυτό συμβαίνει και στην Ελλάδα, πολύ περισσότερο, με πιο βίαιο τρόπο, αυτό έγινε λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και στις άλλες χώρες.
- Πόσο εφικτό όμως είναι, κ. Κουτσούμπα, αυτό; Να αλλάξουμε όλα τα κράτη και να πάμε σ' αυτό που λέτε; Πόσο εφικτό είναι;
- Όσο εφικτό είναι να αποφασίσουν οι λαοί. Δηλαδή αυτή τη συζήτηση που κάνουμε εμείς εδώ στην Ελλάδα, τώρα όπως συζητάμε εμείς οι δυο, εσείς ως δημοσιογράφος και εγώ ως Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, αλλά αυτή η κουβέντα γίνεται και στις συγκεντρώσεις που έχουμε, γίνεται και στα καφενεία...
- Σας ρωτάει δηλαδή ο κόσμος όταν πάτε στις περιοδείες;
...και το συζητάει ο ίδιος μεταξύ του ο κόσμος «μπορούν να γίνουν αυτά που λέει το ΚΚΕ», «μπορούμε να τα κάνουμε, ρε παιδιά, να ενωθούμε όλοι μαζί και να αλλάξουμε την κατάσταση στη χώρα μας και σε όλη την Ευρώπη», αυτή η κουβέντα γίνεται απ' άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα σήμερα. Και το θέμα είναι να το αποφασίσεις. Γιατί καταλήγουν οι ίδιοι «ναι, αν δεν ψηφίσουμε δεν θα το αλλάξουμε», αν δεν ενισχύσουμε το ΚΚΕ στο σωματείο, στο σύλλογο, στο εργατικό σωματείο, στο κίνημα, στους αγώνες, στο δήμο, στην Περιφέρεια, στη Βουλή, στην Ευρωβουλή, βεβαίως δεν θα μπορέσουμε να αλλάξουμε τους συσχετισμούς. Και ξέρετε, αυτή τη συζήτηση την κάνουν και στις πλατείες των Παρισίων στη Γαλλία, και στη Γερμανία οι εργάτες, και στην Ισπανία, και στην Ιταλία που ήμουν την προηγούμενη εβδομάδα και σε όλες τις χώρες αυτό συζητάνε. «Είναι ουτοπικό, ρε παιδιά, αυτό; Γίνεται μόνοι μας να πάμε;». Αλλά μήπως μπορούμε και οι Έλληνες και οι Γάλλοι και οι Γερμανοί, οι εργάτες, οι αγρότες, οι επαγγελματίες να αλλάξουμε την κατάσταση και στις χώρες μας και συνολικά στην Ευρώπη, έτσι ώστε να βαδίσουμε έναν άλλο δρόμο, όπου θα υπάρχει μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, χωρίς φτώχεια, χωρίς πολέμους, χωρίς ανασφάλεια;
Αυτό το ρεύμα, αυτή η συζήτηση, θα πρέπει να καταλήξει και κάπου. Και πρέπει να καταλήξει για παράδειγμα -επειδή είμαστε δυο μέρες πριν τις εκλογές- ότι το διακύβευμα είναι αυτός που συζητάει και προβληματίζεται έτσι να πάει να ρίξει στην κάλπη το ΚΚΕ. Και εδώ και στις άλλες χώρες με τα Κομμουνιστικά, τα Εργατικά Κόμματα να αλλάξει συσχετισμούς στην υπόλοιπη Ευρώπη. Έτσι, λοιπόν, θα γίνουν οι αλλαγές και θα αρχίσει να αλλάζει αυτό που λέμε αρνητικός συσχετισμός δυνάμεων για να φτάσουμε σε αυτό που είναι όραμα, που για μας είναι σχέδιο, είναι στόχος, αλλά σε αυτό που είναι ιδανικό και όλοι μας λένε δίκιο έχετε, εκεί πρέπει να πάμε.
- Βλέπετε αυτό το ρεύμα να δυναμώνει στην ΕΕ την επόμενη των ευρωεκλογών;
- Ναι, αυτό παλεύουμε σήμερα. Είναι πολύ σημαντική η συμβολή του ΚΚΕ σε αυτό. Βέβαια, αυτά δεν γίνονται αυτόματα, δεν γίνονται σε μια νύχτα. Μακάρι να γίνονταν πολύ απλά μέσα σε δυο μέρες αλλαγές και ανατροπές. Ναι, αλλά μπορεί να ξεκινήσει μια διαδικασία. Αν το αφήνουμε έτσι δεν θα ξεκινήσει ποτέ. Γιατί αυτό το ζήσαμε. Με αυτό το «δεν γίνεται», «μήπως είναι ουτοπία», «θα είναι πολύ αργά», «δεν ξέρω αν θα ζω τότε», που λέει ο καθένας συνεχώς, πάμε από το κακό στο χειρότερο. Συνεχώς δεν κάνουμε το βήμα που πρέπει, αναβάλλουμε για αργότερα για παράδειγμα την ψήφο στο ΚΚΕ ή σκέφτεται κάποιος «την άλλη φορά θα το κάνω» και η άλλη φορά είναι χειρότερη. Τα ζήσαμε. Δείτε μόνο την τελευταία 10ετία, για να μην πάμε 20ετία, 30ετία και λοιπά, με τι βήματα και πώς αρνητικά επέδρασε αυτή η λογική και αυτή η στάση των ευρωπαϊκών λαών, αλλά και του ελληνικού λαού στο να έχουν αυτή την άσχημη κατάσταση που βιώνουμε σήμερα με τις αντιλαϊκές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων.
- Πριν πάμε στο καθαρά εσωτερικό πολιτικό σκηνικό της χώρας θέλω να σας ρωτήσω. Είπατε θέλω να πάει κάποιος να ρίξει στην κάλπη ψήφο στο ΚΚΕ. Πιστεύετε ότι θα πάει ο κόσμος να ψηφίσει; Πιστεύετε ότι θα υπάρχει μικρή, μεγάλη αποχή; Επειδή κάνετε περιοδείες, τι βλέπετε;
- Δεν μπορώ να έχω τέτοια εκτίμηση. Υπάρχει ενδιαφέρον. Αυτές οι ευρωεκλογές σε σύγκριση με πριν πέντε χρόνια, το 2014, που τις θυμάμαι κι εκείνες, από την ίδια θέση έκανα περιοδείες και τότε, είναι πολύ καλύτερη η κατάσταση με την έννοια του ενδιαφέροντος. Υπάρχει ενδιαφέρον, υπάρχει θέληση κι από νέους ανθρώπους να πάνε να ψηφίσουν, να εκφράσουν την άποψή τους μέσα στις εκλογές κι εμείς αυτό που έχουμε να πούμε απόψε, δυο μέρες πριν τις εκλογές, είναι το κάλεσμα και του ΚΚΕ, φαντάζομαι και όλων, να πάει μαζικά στις κάλπες, γιατί αυτό είναι που θα μετρήσει. Γιατί αλλιώς μια αποχή ούτε αντίσταση είναι, ούτε θέση είναι. Αφήνεις τους άλλους να καθορίζουν τη δική σου μοίρα και αυτό συμβαίνει πάντα προς το χειρότερο. Άρα, λοιπόν, η παρέμβαση και ιδιαίτερα η ψήφος στο ΚΚΕ είναι πάρα πολύ σημαντικό.
- Όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές, προς την Κυριακή, η πόλωση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ κορυφώνεται. Αυτό το πολιτικό κλίμα που βιώνουμε, που βιώνουμε όλοι μας, αυτές τις τελευταίες ημέρες, θα κόψει από τη δύναμή σας, θα κόψει από τη δύναμη του ΚΚΕ, θα σας στοιχίσει εκλογικά;
- Επειδή είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο αυτό, να πολώνεται το κλίμα όσο πλησιάζουν οι μέρες των εκλογών, και στήνονται αυτές οι πραγματικά κακοστημένες παραστάσεις, όπως είπα και στη μεγαλειώδη χτεσινή συγκέντρωση στο Σύνταγμα...
- Είναι κακοστημένες παραστάσεις δηλαδή, δεν έχουν καμία διαφορά, ούτε καν στην κοινωνική ατζέντα;
- Πολύ κακοστημένες παραστάσεις, με πολύ άσχημο σενάριο, και μάλιστα με κομπάρσο το λαό σε αυτή τη δικομματική πόλωση Τσίπρας - Μητσοτάκης, ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ, όπως παλιά ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και στο τέλος εκείνοι τα βρήκαν συγκυβέρνησαν μια χαρά, έτσι θα τα βρουν αύριο και αυτοί, γιατί τα βρίσκουν επί της ουσίας, ξαναλέω, στο 90% των αποφάσεων της ΕΕ, για παράδειγμα, που ματώνουν και κάνουν το λαό μας να υποφέρει τόσα χρόνια. Αλλά το αφήνω αυτό. Αυτή η παράσταση και η κοκορομαχία, που θα ενταθεί τις επόμενες μέρες, έχει όμως το εξής διαφορετικό: Ότι σήμερα υπάρχει η πείρα, υπάρχει πείρα συσσωρευμένη στο λαό, ακριβώς γιατί το ίδιο σενάριο και το ίδιο σκηνικό συναντάμε σε κάθε εκλογική μάχη, αυτή την πόλωση και την κοκορομαχία. Άρα ο ελληνικός λαός πιστεύω αυτή τη φορά μπορεί να σκεφτεί με βάση την πείρα του και να πει ότι αυτό, που πόλωσαν την κατάσταση την προηγούμενη περίοδο, με οδήγησε όχι σε ένα μικρότερο, αλλά με οδήγησε σε ένα μεγαλύτερο κακό. Και ότι αυτό γίνεται για πολλές δεκαετίες στην πατρίδα μας. Αυτό έγινε και τα τελευταία χρόνια. Να φύγω από τη ΝΔ ή από το ΠΑΣΟΚ, να πάω στον ΣΥΡΙΖΑ μήπως είναι καλύτερος και που δεν θα έχει μνημόνια. Έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, φέρνει το τρίτο μνημόνιο, βάρβαρο όπως και τα προηγούμενα κι ακόμα πιο βάρβαρο με ματωμένα πλεονάσματα μέχρι το 2060. Να μην πάω και γίνω η γενιά των 700 ευρώ και τώρα λέμε γίναμε γενιά των 300 ευρώ.
Άρα αυτό είναι οι επιλογές που κάνεις, λέγοντας αυτή τη φορά ας ψηφίσω, δεν γουστάρω εκείνον, γουστάρω τον άλλον καλύτερα και δεν ψηφίζω προγράμματα, θέσεις.
- Είναι τα ίδια προγράμματα;
- Στα βασικά ζητήματα είναι στην ίδια κατεύθυνση. Φυσικά, δεν είναι ίδια κόμματα, ούτε έχουν ίδιες πολιτικές σε όλα τα ζητήματα. Δεν είναι δυνατόν. Άλλωστε, το δικομματικό παιχνίδι στο πολιτικό σύστημα που λέγεται αστικό Κοινοβούλιο ή Ευρωκοινοβούλιο, έτσι παίζεται. Χρειάζεται κάποιος να λέει έτσι, κάποιος να λέει αλλιώς σε επιμέρους ζητήματα, γιατί στα κεντρικά ζητήματα που αφορούν τι κατευθύνσεις δίνει η ΕΕ τα ψηφίζουν. Το ξαναλέω και να το θυμάται ο λαός που μας ακούει, το 90% των αποφάσεων της ΕΕ που είναι σε βάρος των Ελλήνων αγροτών, σε βάρος των Ελλήνων εργαζομένων, σε βάρος των ανέργων, σε βάρος των νέων και των γυναικών, το ψήφισαν όλοι μαζί. Άρα αυτό είναι βασικό. Για το ΝΑΤΟ, για παράδειγμα, ή τη στάση θα κρατήσει με τις ΗΠΑ είναι στην ίδια κατεύθυνση. Για την ΑΟΖ ή το χειρισμό των διαφόρων ζητημάτων είναι στην ίδια κατεύθυνση. Για τα πυρηνικά στον Άραξο δεν μιλάει, δεν βγάζει τσιμουδιά κανένας από τους υπόλοιπους.
- Είναι θέμα που το έχουμε θέσει μέρες. Υπάρχει ένας νέος «Αττίλας» λένε στην Κύπρο, η παρέμβαση της Τουρκίας με τον «Πορθητή» και με το «Γιαβούζ». Τι θα έπρεπε να κάνουμε ως χώρα για την «επέμβαση» αυτή στην ΑΟΖ την κυπριακή;
- Να σας πω, γιατί λέω και την ίδια κατεύθυνση που έχουν. Όταν θεωρείς, για παράδειγμα, είτε ο ΣΥΡΙΖΑ είτε η ΝΔ, ότι το ΝΑΤΟ είναι παράγοντας ασφάλειας στα ζητήματα των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας ή της Κύπρου και δεν βλέπεις, πρώτον, την ιστορική εμπειρία ότι στο ΝΑΤΟ ήμασταν και έχουμε ακόμα το 40% της Κύπρου υπό κατοχή και πάμε για διχοτομική λύση και πάμε και για νέα αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας 45 χρόνια μετά την εισβολή του «Αττίλα» στην Κύπρο. Και εδώ ήταν το ΝΑΤΟ και ήμασταν στο ΝΑΤΟ και η Ελλάδα και η Τουρκία. Το ΝΑΤΟ θεωρεί ενιαίο επιχειρησιακό χώρο όλο το Αιγαίο και βεβαίως πατάνε οι Τούρκοι πολιτικοί σε αυτά τα ζητήματα, με αποτέλεσμα σταδιακά να κάνουν μικρά βήματα κατοχύρωσης όλων αυτών των διεκδικήσεων, των απαράδεκτων διεκδικήσεων που έχουν σε βάρος της ελληνικής κυριαρχίας. Δέστε αυτό με τον «Πορθητή», τι είναι; Μα, είναι πράγματα αυτά, ο Έλληνας πρωθυπουργός να βγαίνει και να λέει δεν θα γίνει τίποτα με το γεωτρύπανο του «Πορθητή», γιατί δεν έχει τέτοια τεχνογνωσία και δεν φτάνει να τρυπήσει, θα είναι «τζούφια» λέει η εξόρυξη. Το πρόβλημα είναι ότι δεν καταλαβαίνει -αν δεν καταλαβαίνει- ή ότι αυτή η ενέργεια που κάνει, να εφησυχάζει τον ελληνικό λαό, δεν είναι πολιτική σε σωστή κατεύθυνση; Διότι η τούρκικη πολιτική, για να το έχει ξεκάθαρο ο ελληνικός λαός, αυτή τη στιγμή δεν θέλει να πάει να κάνει εξόρυξη φυσικού αερίου στο κυπριακό οικόπεδο που πάει ο «Πορθητής», το γεωτρύπανο, να κάνει εκεί την εξόρυξη. Απλά θέλει με την παρουσία εκεί να κατοχυρώσει αυτό που θέλει, τις γκρίζες ζώνες της, την επιβολή των κυριαρχικών δικαιωμάτων και αυτό κάνει μια ζωή. Αυτό κάνει και με τις συνεχείς παραβιάσεις στο Αιγαίο και λοιπά. Πού είναι το ΝΑΤΟ, πού είναι η ΕΕ σε αυτά; Το αντίθετο συμβαίνει. Μάλιστα μας φόρτωσε, φόρτωσε τον ελληνικό λαό, με ένα πρόβλημα, χιλιάδες πρόσφυγες εγκλωβισμένους με αποφάσεις από το Δουβλίνο Ι, Δουβλίνο ΙΙ, αποφάσεις της ΕΕ και την πληρώνουν και οι πρόσφυγες που είναι θύματα των πολέμων που δημιουργεί το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, την πληρώνουν και οι νησιώτες μας και ο ελληνικός λαός που υποφέρει από αυτή την κατάσταση.
- Κύριε Γενικέ, πολιτική ίσων αποστάσεων και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από τη ΝΔ. Δεν έχετε κάποια κοινά με κάποιο από τα κόμματα, κάποια ελάχιστα κοινά, ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ;
- Όχι. Αν εννοείτε ότι, για παράδειγμα, υπήρχε κάποτε μια πορεία κάποιων στο πολύ παλιό παρελθόν, αυτή την έχει ξεφτιλίσει ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ. Όταν ο ίδιος ο κύριος Τσίπρας βάζει την υπογραφή του σε ένα κατάπτυστο κείμενο της ΕΕ, μαζί με τον Σαλβίνι που μου είπατε πριν, μαζί με τον Όρμπαν και τον Κουρτς, τους ακροδεξιούς, τους φασίστες της ΕΕ, και υποτίθεται «αριστερός» πρωθυπουργός της Ελλάδας, βάζει την υπογραφή του τη στιγμή που οι προηγούμενες και η δική του κυβέρνηση μέχρι πέρσι έβαζε βέτο και δεν υπέγραφε τέτοιο κείμενο, να μιλάει για «σιδηρούν παραπέτασμα», που είναι η ορολογία, αυτό που καθιέρωσε ο Τσόρτσιλ, ο Τρούμαν και οι υπόλοιποι στη συνέχεια, το είπε πρώτος ο Γκέμπελς του Χίτλερ, στην οποία κατοχύρωσε τις καταδικαστικές αποφάσεις, γιατί αυτό ήταν το σκεπτικό που καταδικάζονταν αγωνιστές κομμουνιστές σε θάνατο, όπως ο Μπελογιάννης! Τι κοινή πορεία να έχεις με ένα τέτοιο κόμμα; Το ότι πάει και καταθέτει ένα γαρίφαλο στην Καισαριανή ή από δω και από εκεί για να τον πάρουν οι τηλεοπτικές κάμερες; Είναι ντροπή, είναι ντροπή! Και γι' αυτό το λόγο οι αριστεροί άνθρωποι, το λέω σήμερα δυο μέρες πριν τις εκλογές ξανά, πρέπει να τον τιμωρήσουν! Θα βγουν πραγματικά απ' τους τάφους τους οι αγωνιστές που έδωσαν τη ζωή τους για αυτά τα ζητήματα.
- Τι περιμένετε να πάρετε στις εκλογές ως ΚΚΕ, τι ελπίζετε, τι πιστεύετε σύμφωνα με αυτά που βλέπετε στις περιοδείες σας;
- Νομίζω ότι θα υπάρχει μια σημαντική αύξηση σε ψήφους.
- Θα σας στηρίξει ο κόσμος σε αυτά που λέτε;
- Ναι, πιστεύω ότι θα μας στηρίξει! Βέβαια, πόσο, μένει να το δούμε, αυτό είναι άλλωστε και το κάλεσμά μας, διότι εδώ δεν είμαστε να κάνουμε, εγώ δεν είμαι να κάνω ως δημοσκόπος προβλέψεις ή αναλύσεις, λέω το κάλεσμα του ΚΚΕ και αυτό που βλέπουμε...
- Διαβάζω στα «ΝΕΑ», και ευρωεκλογές και δημοτικές και περιφερειακές κάνετε ενιαίο αγώνα σε όλα τα μέτωπα.
- Μα, είναι ενιαία η πολιτική, η ΕΕ δίνει τις αντιδραστικές κατευθύνσεις, οι κυβερνήσεις υλοποιούν και κάνουν νόμους αυτές τις αντιδραστικές κατευθύνσεις και οι δήμοι και οι Περιφέρειες τις εξειδικεύουν σε τοπικό επίπεδο με φορολογικά μέτρα, με ανταποδοτικά τέλη με το ένα, με το άλλο, υλοποιώντας τις αποφάσεις τους. Εμείς θεωρούμε ότι θα έχουμε περισσότερους δημάρχους, τουλάχιστον θα μπουν στο δεύτερο γύρο πολύ περισσότεροι από τους πέντε που εκλέχτηκαν στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, εκτός από Πάτρα δηλαδή, Καισαριανή, Πετρούπολη, Χαϊδάρι και Ικαρία, θα είναι πολύ περισσότεροι...
- Πριν από λίγες μέρες είχαμε κάποια μέτρα ελάφρυνσης τα οποία ψηφίστηκαν στη Βουλή και εσείς δηλώσατε «Παρών» ως ΚΚΕ, αυτά τα μέτρα θα επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα;
- Δεν νομίζω, το συναντάμε αυτό, γιατί ο κόσμος λέει ότι εντάξει πριν τις εκλογές πάντα δίνουν, όποια κυβέρνηση και να είναι, κάποια μικρή παροχή, κάνει κάτι και για προεκλογικούς σκοπούς, το δικαιούνται, τους το χρωστάει για να το πω έτσι, αλλά ξέρει πάρα πολύ καλά ότι το επίδομα για παράδειγμα αυτό που είναι η 13η υποτιθέμενη σύνταξη που δεν έχει καμία σχέση με 13η σύνταξη, είναι ένα επίδομα, κι αυτό κουτσουρεμένο, δηλαδή πάει ο άλλος...
- Τα επιδόματα δεν έχουν κρατήσεις, αυτό έχει κρατήσεις...
- Ναι, 270 παίρνει, 300, 350 το οποίο εξανεμίζεται την ίδια στιγμή και την ίδια στιγμή ξέρει ότι του έχουν πάρει πάρα πολλές συντάξεις, έχει χάσει χιλιάδες ευρώ, έχει χάσει τουλάχιστον 1.500 ευρώ το χρόνο απ' αυτή την ιστορία. Έχει χάσει από το ΕΚΑΣ πάνω από 2.000-3.000 το χρόνο, το λιγότερο, ο κάθε συνταξιούχος. Ο εργάτης που ήταν στον ιδιωτικό τομέα τα πλήρωνε αυτά κάθε μήνα, τώρα που είναι συνταξιούχος μια ζωή πλήρωνε, 40 χρόνια συνεχόμενα και πρέπει να του τα γυρίσουν.
- Τους πήραν και σε όλους μας πήραν...
- Οι μεγάλοι επιχειρηματίες μια χαρά τα πάνε και ακόμα τώρα τους δίνουν, επιδοτήσεις, δωράκια, φοροαπαλλαγές...
- Χάσανε οι συνταξιούχοι, χάσανε οι εργαζόμενοι, δεν πρέπει σιγά σιγά, με κάποιο τρόπο, να έχουν την επιστροφή κάποιων απ' αυτά που χάσανε;
- Δεν έχει κανείς αντίρρηση σε αυτό.
- «Παρών» ψηφίσατε.
- Εμείς σε άλλα μέτρα ψηφίσαμε «Υπέρ», σε άλλα «Παρών», σε άλλα «Κατά», αυτά που ήταν για τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Αλλά ξέρετε το «Παρών» τι σημαίνει; Δεν σημαίνει εναντίωση, σημαίνει ότι «κύριοι, εφόσον λέτε ότι πρέπει να αποδοθούν ξανά στους εργαζόμενους, στους μισθωτούς, στους συνταξιούχους, κάντε σωστά τη δουλειά!». Εφόσον έχουμε απ' τα ματωμένα πλεονάσματα, που πάλι ο ελληνικός λαός τα εξοικονόμησε, είναι πολλά τα εκατομμύρια αυτά, άρα δώστε κανονικά τη 13η σύνταξη. Ξεκινήστε να ξηλώνετε αυτό το μνημονιακό πλαίσιο, τους αντιλαϊκούς νόμους. Ούτε αυτό δεν κάνουν! Ούτε αυτό δεν τολμάνε να πουν.
- Θα σας κάνω μια τελευταία ερώτηση, θα ρωτήσω και ρωτάω όλους τους υποψηφίους που έρχονται εδώ για το περιβάλλον, θέλω να μου πείτε ποιο είναι το πρόγραμμα του ΚΚΕ για το περιβάλλον κι αν σας ανησυχεί η κλιματική αλλαγή. Γιατί, ξέρετε, ακούμε διάφορα τρελά, ότι δεν υπάρχει κλιματική αλλαγή, ο κ. Τραμπ είπε αφού χιονίζει μια χαρά είμαστε, σας ανησυχεί;
- Βεβαίως μας ανησυχεί. Όχι μόνο ο Τράμπ, αλλά και άλλοι. Εδώ φτάσαμε στο σημείο διάφοροι μεγάλοι επιχειρηματίες Αμερικάνοι, Ευρωπαίοι, μονοπωλιακοί όμιλοι να λένε, ε, παιδιά, δεν έγινε τίποτα, ας λιώσουν οι πάγοι... Γιατί έχουν συμφέροντα, θα ανοίξουν και δρόμοι μεταφοράς εμπορευμάτων από εκεί όταν λιώνουν οι πάγοι της Αρκτικής. Και βεβαίως υπήρχαν και εκπρόσωποι -ακούστε, δηλαδή, να τρελαίνεσαι, να βγαίνεις απ' τα ρούχα σου- κατασκευαστικών μεγάλων ομίλων, ευρωπαϊκών και αμερικανικών, που λέγανε, εντάξει, θα ανέβει και η στάθμη του νερού, του θαλάσσιου, στα παράκτια και οπότε τι θα γίνει; Θα αναγκαστούν να μεταφέρουν προς τα μέσα τις υποδομές, οπότε θα κάνουμε πανηγύρι εμείς με δουλειές! Μέχρι αυτό το σημείο φτάσανε! Να μην πω βέβαια αυτό που είναι γνωστό και είναι απαράδεκτο και εμείς το καταγγέλλουμε σε όλους τους τόνους, ότι υπάρχει και χρηματιστήριο ρύπων, αγοράς ρύπων, δηλαδή αν μια επιχείρηση, εσύ είσαι επιχειρηματίας και ρυπαίνεις λιγότερο φέτος το περιβάλλον απ' ό,τι είναι το όριο, ας πούμε το όριο είναι 100 και ρύπανες κατά 30%, έχεις δικαίωμα το 70% να το πουλήσεις και να βγάλεις και κέρδος στη διπλανή βιομηχανία, σε έναν ή στον άλλο βιομήχανο που είναι δίπλα σου, ο οποίος ξεπέρασε το όριο, έφτασε στο 100% και το 70% το υπόλοιπο των ρύπων να το αγοράσει εκείνος για να ρυπάνει κατά 170% το περιβάλλον, την πόλη, τη χώρα. Καταλαβαίνετε πού έχουμε φτάσει; Κι αυτά είναι πολιτικές που ψήφισε η ΕΕ! Που τα έχουν ψηφίσει όλες αυτές οι αντιλαϊκές κυβερνήσεις! Και τις ανέχονται. Άρα, δεν μιλάμε για την αιτία την ουσιαστική, που βρίσκεται σε αυτό το σάπιο σύστημα το οποίο το μόνο που το ενδιαφέρει είναι το κέρδος των λίγων και βεβαίως δημιουργεί όλα αυτά τα προβλήματα. Δέστε, για παράδειγμα, τι γίνεται τώρα με τα αιολικά πάρκα ή με τις ανεμογεννήτριες. Εμείς είμαστε μπροστά σ' αυτούς τους αγώνες. Γίνονται απαράδεκτα πράγματα. Καταστρέφονται δάση, καταστρέφονται καλλιέργειες, καταστρέφεται η μελισσοκομία, δηλαδή η ίδια η αγροτική παραγωγή που θα μπορούσε .....
- Δεν θα μπορούσε να υπάρχει...
 -Θα μπορούσε, αλλά γίνεται με ανεξέλεγκτο τρόπο κι αυτό οφείλεται στους αντιλαϊκούς νόμους που υπάρχουν και μόνο για τα κέρδη αυτών των ομίλων. Για παράδειγμα γίνεται σε μέρη που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν τέτοια, θα σας πω τα Άγραφα. Πήγα εκεί, συνάντησα εκπροσώπους κατοίκων, δημάρχους, άλλους εκπροσώπους φορέων που κινητοποιούνται, οι άνθρωποι, γίνεται στην Κάρυστο ή γίνεται στην Μονεμβάσια που υπάρχουν αρχαιολογικοί χώροι... Γιατί αυτά πρέπει να τα δεις σε έναν συνδυασμό. Η αιολική ενέργεια θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ιδιαίτερα στην Ελλάδα που έχει ανέμους, αλλά με ένα κεντρικό σχεδιασμό, επιστημονικό σχεδιασμό, με νόμους και με εξουσία και με ένα σύστημα που θα μπορούσε να βάλει πρώτα απ' όλα στο ενδιαφέρον του την προστασία του περιβάλλοντος και των ανθρώπων.
- Έχετε στο πρόγραμμά σας τι πρέπει να γίνει;
- Αυτά είναι οι προτάσεις μας. Για παράδειγμα αυτό που γίνεται με την καύση των απορριμμάτων, η ΑΓΕΤ καίει τα απόβλητα. Στο Γραμματικό στο ΧΥΤΑ, έχουμε κάνει κινητοποιήσεις, προτάσεις στους δήμους, στην Περιφέρεια, στην κ. Δούρου, οι περιφερειακοί μας σύμβουλοι, ο Πρωτούλης, τον άκουγα και στην ΕΡΤ μάλιστα στην αντιπαράθεση και στα ντιμπέιτ που γίνανε, τους έλεγε γι' αυτά τα ζητήματα εδώ στην Αττική, με προτάσεις συγκεκριμένες. Που δεν υλοποιούνται, γιατί και το νομοθετικό πλαίσιο είναι απαράδεκτο και εμποδίζει ακόμα και κάποιες ενέργειες που μπορούν να κάνουν, αν μπορούσαν να κάνουν κάτι. Το σκηνικό είναι το ίδιο, πώς θα βγάλουν λεφτά κάποιοι. Άρα, λοιπόν, εδώ είναι το μεγάλο ζητούμενο και εδώ εμείς είμαστε στην πρωτοπορία του αγώνα, γιατί μας ενδιαφέρει και η οικολογία και το περιβάλλον και το πράσινο. Γι' αυτό παλεύουμε, οι δήμαρχοί μας το έχουν στις προτεραιότητές τους. Σ’ αυτές τις πέντε πόλεις που ήμασταν δημοτική αρχή το περιβάλλον ήταν ένα από τα βασικά ζητήματα.
Και βεβαίως είναι μια σειρά θέματα τα οποία άπτονται της γενικότερης πολιτικής, όταν βομβαρδίζεις για παράδειγμα τη Γιουγκοσλαβία, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, πριν χρόνια κι ακόμα στο Ιόνιο έρχονται όλα αυτά με τις βόμβες, ξέρετε, τις συγκεκριμένες του απεμπλουτισμένου ουρανίου και το πληρώνει ο λαός μακροπρόθεσμα στην υγεία του. Όταν βομβαρδίζεις στη Μέση Ανατολή ή στην περιοχή και κάνεις πολέμους και καταστρέφεις ζωές, περιβάλλον. Οι ευρωβουλευτές μας πρωτοστάτησαν με Ερωτήσεις, με Αναφορές, με παρεμβάσεις στην Κομισιόν, με ημερίδες μέσα στις Βρυξέλλες και στο Ευρωκοινοβούλιο που καλέσανε εκπροσώπους ανθρώπων που παλεύουν, είτε αγροτών είτε εργατών, γυναικείων οργανώσεων που έχουν ευαισθησίες γι' αυτά τα ζητήματα. Και η ΕΕ σου λέει, κύριε, δεν έχουμε επιλέξιμα έργα τη δασοπροστασία. Δεν είναι επιλέξιμα διότι έχουν μεγάλο κόστος και δεν έχουν κέρδος για τους ομίλους που θα αναλάβουν το ζήτημα της πυροπροστασίας, της πυρόσβεσης, της ενίσχυσης, αυτό δεν είναι περιβάλλον; Καταστρέφονται τα δάση μας. Η αντιπλημμυρική προστασία ή η αντισεισμική προστασία που έχει άμεση σχέση με αυτό που λέμε περιβάλλον δεν είναι στα επιλέξιμα της ΕΕ, απορρίπτει προγράμματα και από χώρες όπως είναι η χώρα μας και από Περιφέρειες και από δήμους και από λαϊκά κινήματα που τα παλεύουν και οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ ήταν μπροστά σ’ αυτά. Αυτά είναι τα μεγάλα. Γιατί εντάξει ακραία φαινόμενα υπάρχουν... Αλλά υπάρχουν και ακραίες ελλείψεις, υπάρχουν και ακραίες ευθύνες επίσης. Και βεβαίως υπάρχουν και ακραίες αιτίες που ακούνε στο ίδιο το όνομα που λέει ποιος έχει την εξουσία, την ιδιοκτησία. Την έχει αυτός που ενδιαφέρεται μόνο για πάρτη του, για τον πλούτο του τον δικό του, για τα κέρδη και τον ανταγωνισμό του με άλλους ίδιους μ' αυτόν. Γι' αυτό λέμε την εξουσία τελικά και το σύστημα να το κουμαντάρει ο ίδιος ο λαός, τα κινήματά του και βεβαίως σε μια κατεύθυνση τέτοια που στο επίκεντρο θα έχει τον άνθρωπο.
- Έχουμε ένα λεπτό. Τι θα λέγατε σε ένα νέο που ξεκινά να ψηφίζει τώρα για πρώτη φορά;
- Να πάρει θαρρετά την απόφαση και να πάει να ψηφίσει, να ενισχύσει το ΚΚΕ. Γιατί μας έχει γνωρίσει παντού και μέσα στο σχολείο για τα προβλήματα της εκπαίδευσης και στην αντιμετώπιση της ακροδεξιάς και του φασισμού. Γιατί είναι πολύ σημαντικό να γκρεμιστεί απ' την τρίτη θέση η ναζιστική, η δολοφονική οργάνωση της Χρυσής Αυγής. Αυτό γίνεται μόνο με πολύ ισχυρό ΚΚΕ γιατί είναι το μόνο που μπορεί να την αντιπαλέψει. Ο μαθητής, ο φοιτητής, ο νέος εργαζόμενος των 17, των 18, των 20 χρονών που θα ψηφίσει για πρώτη φορά τώρα έχει δει και τους ΚΝίτες και τους κομμουνιστές και το ΚΚΕ μπροστά και στις γειτονιές και στα σχολειά να διώχνει και να μην τολμάει «το αυγό του φιδιού» να σπάσει και να σηκώσει κεφάλι. Κι όπου σηκώνει κεφάλι να το τσακίζει έτσι όπως πρέπει και έτσι όπως ξέρει μόνο αυτό το αγωνιστικό ρεύμα μέσα στην κοινωνία.
902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.