Δεκέμβρης 1944 (17)

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019

Θανάσημος Παφίλης: Ο «ευτελισμός του Κοινοβουλίου» προέρχεται από τους αντιλαϊκούς νόμους που ψηφίζει (VIDEO)

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Η στρατηγική σύγκλιση των αστικών κομμάτων εκφράζεται και στις κοινοβουλευτικές πρακτικές τους
Τρίτη 05/02/2019 - 22:44
Οι μεταγραφές βουλευτών παίρνουν μαζικό χαρακτήρα «γιατί η μετακίνηση είναι εντός των τειχών, γιατί υπάρχει τέτοια σύγκλιση στα στρατηγικά, αλλά και σε επιμέρους θέματα ανάμεσα στα αστικά κόμματα της Βουλής», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, μιλώντας στη Βουλή όπου συζητήθηκε η τροποποίηση διατάξεων του Κανονισμού της Βουλής.
Η συζήτηση αφορούσε αλλαγές στον Κανονισμό του Κοινοβουλίου που δεν σχετίζονται με τη «διάσωση» της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ, αλλά όπως είναι φυσικό έγινε στη σκιά της επιστολής του πρωθυπουργού [βλ. πιο κάτω] προς τον πρόεδρο της Βουλής.
Ο Θανάσης Παφίλης ανέφερε πως αυτή η στρατηγική σύγκλιση των αστικών κομμάτων εκφράζεται και στις κοινοβουλευτικές πρακτικές, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, το Κίνημα Αλλαγής και οι ΑΝΕΛ πήραν βουλευτές από άλλα κόμματα. «Εμείς δεκαπέντε ήμασταν και δεκαπέντε είμαστε», ανέφερε, εκφράζοντας την αντίθεση του ΚΚΕ από θέση αρχής με αυτή την πρακτική.
Όπως είπε, «όταν φεύγουν οι μεν είναι πράξη συνείδησης, όταν φεύγουν οι άλλοι είναι συναλλαγή ή το ανάποδο. Και γίνεται ένας τέτοιος καυγάς αποπροσανατολισμού του λαού από το βασικό πρόβλημα που είναι το πολιτικό: Ποια πολιτική ασκείται. Ποια κόμματα είναι με τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και του λαού και ποια κόμματα είναι με τα συμφέροντα του κεφαλαίου, τμημάτων του κεφαλαίου και με τα συμφέροντα του ιμπεριαλισμού».
Ως προς τη συζήτηση για τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες, υπογράμμισε πως το ΚΚΕ είναι υπέρ της απλής αναλογικής και κατά του πλαφόν του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή, αλλά λέει πως όσοι συγκρότησαν Κοινοβουλευτική Ομάδα με εκλογές «να μπορούν να λειτουργήσουν στη Βουλή». 

Σχετικά με τα περί «ευτελισμού του Κοινοβουλίου», ανέφερε πως αυτά που συμβαίνουν είναι απαράδεκτα, όμως το πιο βασικό είναι ότι ο «ευτελισμός του Κοινοβουλίου» προέρχεται από τους αντιλαϊκούς νόμους που ψηφίζει.
Για το θέμα των προτεινόμενων αλλαγών στον Κανονισμό της Βουλής, τόνισε πως «υπάρχουν θέματα που ρυθμίζονται με τα οποία δεν έχουμε αντίρρηση», εκτός από τις διατάξεις που αφορούν το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή και τη χρηματοδότηση των κομμάτων με τις οποίες το ΚΚΕ διαφωνεί.
Στην αρχή της τοποθέτησής του ο Θ. Παφίλης σημείωσε πως είναι πρόκληση και ταυτόχρονα γελοίο να παρουσιάζονται οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής ως υπερασπιστές της συνταγματικής νομιμότητας.
902

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στο ενδοαστικό παζάρι και ο Κανονισμός της Βουλής
Δευτέρα 04/02/2019 - 17:56 - Ενημέρωση: Δευτέρα 04/02/2019 - 23:03
Τα όρια της γελοιότητας αγγίζει πλέον όλο αυτό το ενδοαστικό παζάρι, καθώς οι τυχοδιωκτισμοί, τα πολιτικά παιχνίδια και οι κατηγορίες περί «εκβιασμών» έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο.
Μετά την επιστολή που έστειλε ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο της Βουλής, η Επιτροπή Κανονισμού δεν άλλαξε τον Κανονισμό του Κοινοβουλίου.

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να μη γίνει καμία αλλαγή στον Κανονισμό, διότι σε αντίθετη περίπτωση θα φανεί ότι εκβιάζεται από τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο, αν και παραδέχθηκε ότι με δική του πρωτοβουλία άνοιξε η όλη συζήτηση για τη διάσωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξάρτητων Ελλήνων και του Ποταμιού. 
«Δεδομένου ότι εκβιαζόμενος δεν υπήρξα ποτέ και από κανέναν και δεδομένου ότι δεν επιθυμώ να επιτρέψω σε κανέναν να αξιοποιεί τη δημοκρατική μου ευαισθησία για να με συκοφαντεί, σας ζήτω να μην αναλάβετε καμία πρωτοβουλία για αλλαγή του ισχύοντος κανονισμού, ούτε κατά ένα σημείο στίξης», ανέφερε στην επιστολή του προς τον Νίκο Βούτση ο πρωθυπουργός. Πάντως μέσω της επιστολής παραδέχτηκε ότι αρχικά είχε επικοινωνήσει για το θέμα αυτό με τον Νίκο Βούτση, υποστηρίζοντας πως στην επικοινωνία που είχαν «εξέφρασα τον προβληματισμό μου για τον πολιτικό και κανονιστικό ανορθολογισμό σε σχέση με κόμματα που εκλέγονται στο Κοινοβούλιο με την ψήφο του ελληνικού λαού, αλλά στην πορεία χάνουν τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών και ως εκ τούτου το δικαίωμα να συγκροτούν Κοινοβουλευτική Ομάδα».
Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη τάχθηκε κατά της αλλαγής του Κανονισμού της Βουλής, ενώ παράλληλα επέκρινε τον πρωθυπουργό πως «με περισσή αλαζονεία απευθύνεται με αυτή την επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής ως υφιστάμενό του, αγνοώντας ότι η Βουλή ελέγχει την κυβέρνηση και όχι η κυβέρνηση τη Βουλή».
Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, μιλώντας στους δημοσιογράφους, δήλωσε πως η επιστολή ήταν θεσμική γιατί ο πρωθυπουργός είναι ο επικεφαλής του πρώτου κόμματος. Όσον αφορά στο αν οι ΑΝΕΛ θα μπορέσουν να διατηρήσουν την κοινοβουλευτική τους ομάδα αν μείνουν με πέντε βουλευτές που δεν θα έχουν εκλεγεί με το ίδιο κόμμα, ο Νίκος Βούτσης γνωστοποίησε ότι θα ζητήσει από την Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής να γνωμοδοτήσει σχετικά. Με αφορμή το σενάριο ένταξης στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ των βουλευτών οι οποίοι έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, δήλωσε: «Μη μου ζητάτε να σας απαντήσω για πράγματα τα οποία είναι κοντός ψαλμός».
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης δήλωσε σε ραδιοφωνική συνέντευξη («News 24/7») πως το σενάριο προσχώρησης στην κυβερνητική πλειοψηφία των έξι βουλευτών που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης, «θα μελετηθεί, αν χρειαστεί».
Αργότερα, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάννος Καμμένος απέστειλε επιστολή στον Νίκο Βούτση στην οποία ανέφερε πως δεν ζήτησε το κόμμα του νέα γνωμοδότηση «διότι ήδη υφίσταται από το 2013 γνωμοδότηση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, σύμφωνα με την οποία, η συγκρότηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ταυτίζεται με την ίδρυση αυτής σε αρχικό χρόνο».
902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.