Δεκέμβρης 1944 (17)

Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019

Συνταγματική Αναθεώρηση: Επί-θεώρηση ΝΑΤΟικών στρατευμάτων με παρέλαση της αστικής τάξης − Ο φόβος αναλογικής ακυβερνησίας της ΝΔ και η απλή, «αναλογική», εποικοδομητική, σταθερότητα του ΣΥΡΙΖΑ με το μπόνους των 30 έδρών − Οι αγοραίοι εχθροί και φίλοι της αγοράς − Fast track τσαλα-Βουτσή-σματα − Γιώργος Κατρούγκαλος: Διαφωνούμε συμφωνώντας − Αλέκα Παπαρήγα: Η κατάσταση πολιορκίας εξακολουθεί να καταργεί τη δράση των πολιτικών κομμάτων και των συνδικάτων σε περίπτωση εξωτερικής απειλής - Το ΝΑΤΟ και ο ευρωστρατός μπορούν να επέμβουν στην Ελλάδα αν αμφισβητηθούν τα συμφέροντά τους − Γιάννης Γκιόκας: Κοινός παρονομαστής ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ η διασφάλιση της κυρίαρχης πολιτικής − Γιάννης Δελής: Τον "αντι-νεοφιλελευθερισμό" του ΣΥΡΙΖΑ θα τον ζήλευε και η Θάτσερ − Νίκος Καραθανασόπουλος: Σκιαμαχίες περί ισότητας εν μέσω κοινωνικής ανισότητας − Θανάσης Παφίλης: Διαδικασίες ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε (5 VIDEO)

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ
ΚΚΕ: Κοινός στόχος ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ η διασφάλιση της κυρίαρχης πολιτικής και η αναστήλωση του σάπιου πολιτικού συστήματος
Τρίτη 12/02/2019 - 11:39 - Ενημέρωση: Τετάρτη 13/02/2019 - 07:37
Με κοινή συνισταμένη την θωράκιση του αστικού πολιτικού συστήματος προσέρχονται όλα τα κόμματα του κεφαλαίου, στη συζήτηση της συνταγματικής αναθεώρησης, που ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής. Μάλιστα, ακόμη και την «κορυφαία» κατ’ αυτούς κοινοβουλευτική διαδικασία, με απόφαση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και υπό τη διακριτική ανοχή της ΝΔ, την διεξάγουν με fast track διαδικασίες αποκλείοντας να γίνει επί της ουσίας συζήτηση.
Η συζήτηση αφορά τις προτάσεις αναθεώρησης που έχουν καταθέσει ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, καθώς είναι αυτές που συγκέντρωσαν τις υπογραφές 50 βουλευτών, όπως απαιτείται. Οι προτάσεις που θα ψηφιστούν σε αυτήν τη φάση, θα συζητηθούν στη δεύτερη συνεδρίαση της Ολομέλειας που έχει προγραμματιστεί να γίνει στα μέσα του Μάρτη και θα είναι αυτή η οποία θα έχει τον τελικό λόγο για τις προτάσεις αναθεώρησης του Συντάγματος που θα τεθούν στην κρίση της επόμενης, λεγόμενης αναθεωρητικής, Βουλής.
Όσες διατάξεις λάβουν αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών θα μπορούν στην επόμενη Βουλή να αναθεωρηθούν με τις ψήφους 151 βουλευτών. Αντίθετα όσες διατάξεις συγκεντρώσουν στην ψηφοφορία του επόμενου μήνα πλειοψηφία 151 βουλευτών, για να αναθεωρηθούν στην επόμενη Βουλή θα χρειαστεί αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών.
Γ. Γκιόκας: Κοινός παρονομαστής ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ η διασφάλιση της κυρίαρχης πολιτικής
(Video επάνω)
Η συνταγματική αναθεώρηση που από την κυβέρνηση χαρακτηρίστηκε ως «προοδευτική, δημοκρατική πρωτοβουλία», όπως και οι προηγούμενες αναθεωρήσεις υπηρετεί μια σειρά από σύγχρονες ανάγκες του αστικού πολιτικού συστήματος, τόνισε ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ Γιάνης Γκιόκας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής. 
Όπως εξήγησε οι στοχεύσεις αυτές είναι να μην διαταράσσεται η άσκηση της κυρίαρχης αντιλαϊκής πολιτικής και να αναστηλωθεί το κύρος του σάπιου αστικού πολιτικού συστήματος στη λαϊκή συνείδηση. Μία τρίτη επιδίωξη είναι να τονωθεί ο κάλπικος διπολικός καυγάς και να κρυφτούν οι μεγάλες τους συγκλίσεις όχι μόνο στην οικονομία και την εξωτερική πολιτική αλλά και στη συνταγματική αναθεώρηση.
Ο Γ. Γκιόκας ανέφερε πως η διασφάλιση της κυβερνητικής πολιτικής σταθερότητας είναι κοινός παρονομαστής των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, γεγονός που φαίνεται από την κοινή τους πρόταση για την αναθεώρηση του άρθρου 32 και την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διενέργεια εκλογών. Άλλες προτάσεις που υπηρετούν την κυβερνητική σταθερότητα, που «για το λαό σημαίνει αστάθεια» είναι αυτή του ΣΥΡΙΖΑ για εποικοδομητική πρόταση δυσπιστίας και της ΝΔ για συνταγματικά κατοχυρωμένο τετραετή κύκλο. Όπως είπε, πρόκειται «για αναγκαίες προσαρμογές στον τρόπο λειτουργίας του αστικού κράτους και των κυβερνήσεών του, παίρνοντας υπόψη ότι ο σημερινός πολιτικός συσχετισμός δεν επιτρέπει τη συγκρότηση μονοκομματικών κυβερνήσεων».
Ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στο δεύτερο κοινό στόχο του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, που είναι η αναστήλωση του κύρους του αστικού πολιτικού συστήματος το οποίο κλονίστηκε στα μάτια του λαού εξαιτίας της κρίσης, των μέτρων, της ασυνέπειας λόγω και έργων κλπ. και το οποίο συνεχίζει να κλονίζεται εξαιτίας των μεταγραφών και των παζαριών «στα οποία έχουν διαπρέψει όλα τα κόμματα». Σε αυτό το πλαίσιο της δήθεν ηθικοποίησης του πολιτικού συστήματος εντάσσεται η πρότασή τους για το άρθρο 86 (νόμος περί ευθύνης υπουργών) που ενώ το λαϊκό αίτημα ήταν να καταργηθεί πλήρως, με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ παραμένει υπό προϋποθέσεις. «Διατηρείται ο βασικός του πυρήνας, σύμφωνα με τον οποίο η απόφαση για τη συγκρότηση Επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για την άσκηση ή την ανάκληση ποινικής δίωξης θα την έχει πάλι η εκάστοτε κοινοβουλευτική πλειοψηφία και η εκδίκαση θα γίνεται από ειδικό δικαστήριο και όχι από την τακτική δικαιοσύνη», ανέφερε, ενώ ξεκαθάρισε πως «θα ψηφίσουμε για την αναθεώρηση του άρθρου 86 μόνο και μόνο γιατί θέλουμε να δοθεί ώθηση στην αλλαγή αυτής της άθλιας διάταξης, χωρίς όμως να θεωρούμε ότι οι προτάσεις που γίνονται λύνουν το πρόβλημα».
Ως προς το στόχο της κάλπικης βολικής αντιπαράθεσης, υπογράμμισε πως ο μεν ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί τη συνταγματική αναθεώρηση για να προβάλει την ψευδεπίγραφη αντινεοφιλελεύθερη ατζέντα και η ΝΔ για να εμφανίσει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι τάχα εχθρός της αγοράς. Η αντιπαράθεση αυτή εκδηλώθηκε κυρίως στον τομέα των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, όπου υπάρχει και η μεγαλύτερη απόσταση ανάμεσα στις φραστικές διακηρύξεις του Συντάγματος και αυτά που ισχύουν στην πραγματική ζωή. Πρόσθεσε πως τα δικαιώματα αυτά περιορίζει επίσης ένας συνταγματοποιημένος «δούρειος ίππος» που είναι η αναγνώριση της υπεροχής του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα άρθρα 28 και 80. Άλλο παράδειγμα που επιβεβαιώνει τον κάλπικο χαρακτήρα της αντιπαράθεσής τους είναι οι προτάσεις της ΝΔ να κατοχυρωθεί ο ευρωενωσιακός προσανατολισμός της χώρας και η δημοσιονομική πειθαρχία, αν και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υλοποιεί κάτι διαφορετικό. «Από τη μια μεριά ο συνταγματοποιημένος νεοφιλελευθερισμός της ΝΔ, από την άλλη μεριά ο εφαρμοσμένος νεοφιλελευθερισμός του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και αν ο όρος νεοφιλελευθερισμός δεν είναι δόκιμος», σημείωσε ο Γ. Γκιόκας.
Η υποκρισία τους φαίνεται επίσης από την πρότασή τους τα δημοψηφίσματα να διεξάγονται μόνο για εθνικά και οικονομικά θέματα αλλά όχι για δημοσιονομικά ζητήματα όπως είναι το 90% των νόμων και να μην είναι δεσμευτικά για την κυβέρνηση. Αναφερόμενος στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την απλή αναλογική, σημείωσε πως πρόκειται για καρικατούρα απλής αναλογικής, αφού επιτρέπει δέκα βουλευτές να κατευθύνονται στο πρώτο κόμμα. Ακόμα, υπογράμμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τόλμησε να κάνει στοιχειώδεις αστικούς εκσυγχρονισμούς που αλλού έχουν γίνει εδώ και 200 χρόνια όπως ο διαχωρισμός κράτους και εκκλησίας. 
Η υποκρισία τους φαίνεται επίσης από τις προτάσεις του ΚΚΕ που απέρριψαν και αφορούν την προστασία και διεύρυνση των λαϊκών δικαιωμάτων των συνδικαλιστικών ελευθεριών, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, «χωρίς φυσικά να έχουμε αυταπάτες ότι μπορεί να υπάρξει ένα προοδευτικό ή δημοκρατικό Σύνταγμα στο πλαίσιο της σημερινής εξουσίας του κεφαλαίου», είπε, κάνοντας εκτενή αναφορά στις προτάσεις του ΚΚΕ.
Διαφωνία στην ερμηνεία, συμφωνία στην ουσία
Ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ διαφώνησαν ως προς την ερμηνεία του άρθρου 110 του Συντάγματος για τον τρόπο με τον οποίο δεσμεύει η παρούσα Βουλή την επόμενη.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως «δεν μπορεί να είναι χωρίς κατεύθυνση» η απόφαση της παρούσας Βουλής, υποστηρίζοντας πως δεσμεύει την επόμενη Βουλή όχι μόνο για τα άρθρα αλλά και για το περιεχόμενο τους. Αντίθετα, ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Τασούλας σημείωσε ότι η παρούσα Βουλή δεν μπορεί να δεσμεύσει  ως προς το περιεχόμενο των άρθρων την επόμενη αναθεωρητική Βουλή.
Ωστόσο, σε επίπεδο προτάσεων οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ συγκλίνουν απολύτως στο στόχο της διασφάλισης της κυβερνητικής «σταθερότητας» για να εφαρμόζεται απρόσκοπτα η αντιλαϊκή πολιτική. Ενδεικτικά, στην Επιτροπή η ΝΔ υπερψήφισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο 32, που αφορά την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής. Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ προτείνει διαδοχικές κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες σε διάστημα 6 μηνών και αν δεν καρποφορήσουν να γίνεται άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας «από τον λαό», η δε ΝΔ προτείνει τρεις διαδοχικές κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες, με την τελευταία να απαιτεί 151 βουλευτές. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος στην τοποθέτηση του προσπάθησε να στηρίξει τις κάλπικες διαχωριστικές γραμμές μιλώντας για το «προοδευτικό» τάχα πρόσημο που έχουν οι προτάσεις του κόμματος του, όμως αναγνώρισε τις «συγκλίσεις» που καταγράφηκαν ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ σε μία σειρά άρθρα. 
Ο Κώστας Τασούλας υποστήριξε ότι η πρόταση της ΝΔ που καταργεί τη δυνατότητα διάλυσης της Βουλής για εθνικό θέμα διασφαλίζει την κυβερνητική σταθερότητα, ενώ η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την απλή αναλογική οδηγεί σε «συνταγματική ακυβερνησία». Βέβαια, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει μία άλλη πρόταση που υπηρετεί την κυβερνητική σταθερότητα, αυτή της «εποικοδομητικής πρότασης δυσπιστίας». Ταύτιση των δύο κομμάτων υπάρχει και στον στόχο της αναστήλωσης του «κύρους» του αστικού πολιτικού συστήματος που έχει κλονιστεί αρκετά στα μάτια του λαού. Είναι χαρακτηριστικό πως η ΝΔ ψήφισε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ που αφορούν στην αναθεώρηση του άρθρου 62 για τη βουλευτική ασυλία και του άρθρου 86 για τις ποινικές ευθύνες υπουργών που υπηρετούν αυτό τον στόχο.
Το βράδυ της Τρίτης, κατηγορίες για τακτικισμούς αντάλλαξαν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ με αφορμή το άρθρο 32 του Συντάγματος που αναφέρεται στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Κυκλοφόρησε το σενάριο, που αποδόθηκε στον Γιώργο Κατρούγκαλο, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποσύρει βουλευτές του από την ψηφοφορία προκειμένου το άρθρο 32 να μην λάβει 180 ψήφους έτσι ώστε να μην είναι δυνατή η αναθεώρηση του από 151 βουλευτές στην επόμενη Βουλή. Ο Αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για «Fake news», ενώ το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού κατηγορεί τη ΝΔ για «την υιοθέτηση ανυπόστατων σεναρίων περί δήθεν αποχώρησης βουλευτών της πλειοψηφίας από τη διαδικασία». Η ΝΔ διέρρεε ότι τυχόν αποχώρηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν «μνημείο κοινοβουλευτικού αυτοεξευτελισμού» και πως «είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση όχι μόνο ομολογεί ότι θα χάσει τις επόμενες εκλογές, αλλά ότι ο αντίπαλός της θα έχει και την αυτοδυναμία».
Αλ. Παπαρήγα: Θωρακίζετε το αστικό σύστημα από την αντεπίθεση του λαϊκού κινήματος
Θέλετε να θωρακίσετε το αστικό σύστημα από την ανάκαμψη και την αντεπίθεση του λαϊκού κινήματος, δεν θα τα καταφέρετε, τα πράγματα δεν μένουν ακίνητα, τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα, βουλευτής του ΚΚΕ, σχολιάζοντας τις στοχεύσεις των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.
Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, τόνισε πως επιδιώκεται η εξασφάλιση της σταθερότητας του αστικού πολιτικού συστήματος μέσω των σταθερών κυβερνήσεων που ο βίος τους δεν θα διακόπτεται από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Σημείωσε ότι ζητάνε από το λαό να φοβάται την πολιτική αστάθεια, αντίθετα το ΚΚΕ του λέει να μην την φοβάται, αλλά με την πάλη του και να καταφέρνει χτυπήματα στην κυβέρνηση και γενικότερα στο αστικό πολιτικό σύστημα για να επιβάλει κάποιες κατακτήσεις τραβώντας το δρόμο για την οριστική ανατροπή του. Πρόσθεσε ότι υπό αυτή την έννοια οι προτάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση έχουν το στοιχείο της πρόληψης και του φόβου.
Σημείωσε ότι υπάρχουν άρθρα του Συντάγματος που δεν αλλάζουν με τίποτα, όπως το άρθρο για την κατάσταση πολιορκίας που καταργεί τη δράση των πολιτικών κομμάτων και των συνδικάτων σε περίπτωση εξωτερικής απειλής. Ανέφερε πως ο λαός καλείται να προστατεύσει τα συμφέροντα των καπιταλιστών κι αν δεν το κάνει, τότε απαγορεύεται η δράση του. Πρόσθεσε ότι τόσο το ΝΑΤΟ όσο και ο ευρωστρατός μπορεί να επέμβουν στην Ελλάδα αν αμφισβητηθούν τα συμφέροντά τους. Όπως είπε, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις θωρακίζει το αστικό σύστημα προσθέτοντας τον «αριστερό» φόβο πως αν βρεθούμε εκτός ΕΕ και ΝΑΤΟ πάει χαθήκαμε. Όπως είπε, το Σύνταγμα θα γίνει πιο αυταρχικό και πιο αντιδραστικό.
Σχολίασε ακόμα πως ο εθνικισμός και ο φασισμός είναι γεννήματα του καπιταλιστικού συστήματος, είναι μορφές έκφρασης των αδυσώπητων ανταγωνισμών ανάμεσα σε τμήματα ή άρχουσες τάξεις. Πρόσθεσε πως ο εθνικισμός και ο φασισμός όταν δεν έχουν ισχυρή θέση, αξιοποιούνται για βολικά διλήμματα και περί αντιδεξιών και αντιφασιστικών μετώπων. Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις κράτους - Εκκλησίας, σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει την τόλμη ούτε αυτόν το διαχωρισμό να προωθήσει και για το άρθρο 16 τόνισε ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να είναι συνεπής με τη θέση του, θα καταργούσε όλα τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια.
Γ. Δελής: Τον "αντι-νεοφιλελευθερισμό" του ΣΥΡΙΖΑ θα τον ζήλευε και η Θάτσερ
Για επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ να ρίξει νερό στο μύλο της ανούσιας δικομματικής αντιπαράθεσης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ και για ψεύτικη διαχωριστική γραμμή περί νεοφιλελευθερισμού και αντινεοφιλελευθερισμού, με αφορμή τη Συνταγματική Αναθεώρηση, αφήνοντας στο απυρόβλητο το καπιταλιστικό σύστημα που υπηρετεί, έκανε λόγο ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.
Τόνισε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υλοποιεί το νεοφιλελευθερισμό και διαφημίζει το νεοφιλελεύθερο δίκαιο της ΕΕ που είναι υπεράνω του εθνικού. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα κοινωνικά δικαιώματα που όπως είπε έχουν διακηρυκτική αξία, είναι ένα ευχολόγιο χωρίς αντίκρισμα και πρόσθεσε ότι υπάρχει υποκρισία.
Μίλησε για το άρθρο 4 περί ισονομίας και σημείωσε ότι συγκαλύπτονται οι ταξικές διαφορές και εξομοιώνεται ο εργάτης με τον κεφαλαιοκράτη. Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να είναι ίσος ο εργάτης με αυτόν που έχει στην ιδιοκτησία του μεγάλες επιχειρήσεις, που προσλαμβάνει και απολύει, που έχει ΜΜΕ και μπορεί να επηρεάζει και να χειραγωγεί. Τόνισε ότι πρόκειται για τυπική, φαινομενική ισότητα που συγκαλύπτει τη βαθιά ταξική ανισότητα.
Αναφέρθηκε ακόμα στο άρθρο που αναφέρει ότι οι πολίτες εισφέρουν στα κρατικά ταμεία ανάλογα με τις δυνάμεις τους και υπογράμμισε ότι ισχύει ακριβώς το αντίθετο με την άγρια φορολεηλασία του λαού και τις απλόχερες φοροαπαλλαγές των επιχειρηματιών. Σε αυτό το σημείο θύμισε ότι είναι συνταγματικά κατοχυρωμένα τα προκλητικά προνόμια των εφοπλιστών και πως μόνο το ΚΚΕ ζητά την κατάργησή τους.
Επιπλέον στηλίτευσε το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρότεινε την αναθεώρηση του άρθρου 103 που απαγορεύει τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων εργαζομένων.
Σε ό,τι αφορά το δικαίωμα στην απεργία τόνισε ότι δεν ισχύει στα γκέτο των εργοστασίων, ενώ τα δικαστήρια βγάζουν παράνομες και καταχρηστικές τις απεργίες και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έβαλε περισσότερα εμπόδια στο δικαίωμα της απεργίας μέσα στο χώρο εργασίας, προσθέτοντας ότι τέτοιο "αντι-νεοφιλελευθερισμό" θα τον ζήλευε και η Θάτσερ.
Αναφέρθηκε ακόμα στο άρθρο 16 που -όπως είπε- σωστά υπάρχει, αλλά από μόνο του δεν εμπόδισε το γεγονός η λαϊκή οικογένεια να πληρώνει για τις σπουδές των παιδιών, δεν εμπόδισε την εξάπλωση της αγοράς στην Ανώτατη Εκπαίδευση με τα κολέγια, που βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεταν Ερώτηση στη Βουλή για αναγνώριση των πτυχίων τους επικαλούμενοι την ΕΕ. Τόνισε ότι το άρθρο 16 από μόνο του δεν εμπόδισε την εκτίναξη επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ της επιχειρηματικής λειτουργίας των Πανεπιστημίων, τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά και την εμπορευματοποίηση της φοιτητικής στέγης.
Ν. Καραθανασόπουλος: Κάλπικη η αντιπαράθεση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ
Κάλπικη χαρακτήρισε την αντιπαράθεση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για τη συνταγματική αναθεώρηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος που μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής σημείωσε ότι κοινός παρανομαστής των προτάσεων των δύο κομμάτων είναι η θωράκιση του αστικού πολιτικού συστήματος που επιβάλλει τα αντιλαϊκά μέτρα.
Έφερε ως παράδειγμα τον καυγά τους για το άρθρο 16 όταν δεν απαγορεύει τα ιδιωτικά σχολεία και εκπαιδευτήρια, τα δημόσια πανεπιστήμια μετατρέπονται από την κυβέρνηση σε Ανώνυμες Εταιρείες, η έρευνα είναι συνδεδεμένη με τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων και οι γονείς «ματώνουν» για να σπουδάσουν τα παιδιά τους.
Ανέφερε ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ σκιαμαχούν περί ισότητας όταν υπάρχει οικονομική ανισότητα, ενώ για την απλή αναλογική ανέφερε ότι το ψέμα έγινε επιστήμη, αφού απλή αναλογική με 30 έδρες μπόνους καμία σχέση δεν έχει με την απλή ανόθευτη αναλογική.
Τόνισε ότι δεν προτείνονται προς αναθεώρηση τα άρθρα για τη συμμετοχή της Ελλάδας σε διεθνείς ιμπεριαλιστικές συμμαχίες όπου εκχωρούνται κυριαρχικά δικαιώματα για τη θωράκιση της εξουσίας της αστικής τάξης για τη στήριξη των επιδιώξεων και των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων. Χαρακτήρισε σκιαμαχία και την αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ για την ένταξη στο Σύνταγμα των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών όταν η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί πλεονασματικούς προϋπολογισμούς μέχρι το 2060.
Έκανε αναφορά στους συμβασιούχους του Δημοσίου που και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται το Σύνταγμα αλλά δεν προτείνει προς αναθεώρηση το επίμαχο άρθρο. Πρόσθεσε ότι συνταγματοποιείται η έννοια της ανταποδοτικότητας στο Ασφαλιστικό, ενώ για τα δίκτυα του νερού και του ηλεκτρικού ρεύματος σημείωσε ότι το αστικό κράτος γίνεται ο εγγυητής της πολιτικής της απελευθέρωσης.
Θ. Παφίλης: Όχι διαδικασίες ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε
Η συζήτηση στην Ολομέλεια είχε προγραμματιστεί να διαρκέσει δύο ημέρες (Τρίτη και Τετάρτη). Κατόπιν των αντιδράσεων που υπήρξαν για τα στενά χρονικά πλαίσια, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης πρότεινε η συζήτηση να ολοκληρωθεί την Πέμπτη, οπότε και θα γίνει η ονομαστική ψηφοφορία. 
Στην αρχή της συνεδρίασης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, τόνισε πως δεν μπορεί να συζητηθεί η συνταγματική αναθεώρηση με διαδικασίες «ψεκάστε σκουπίστε τελειώσατε», επισημαίνοντας πως η συζήτηση θα έπρεπε να διαρκέσει πέντε ημέρες και να προβλέπει και θεματικές ενότητες για να γίνει ουσιαστική συζήτηση. 
902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.