Δεκέμβρης 1944 (17)

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019

Κυβερνητική ΣΥμμορία: Κατώτατος μισθός - Ανώτατη κοροίδία − Ώρα συμπόρευσης με το ΚΚΕ (Φυλλάδιο - Ανακοίνωση) − ΠΑΜΕ για τις δικές μας ανάγκες (Ανακοίνωση)

Το δεύτερο φύλλο και το κείμενο πιο κάτω

ΚΚΕ
Ανακοίνωση για το υπουργικό συμβούλιο και τις εξαγγελίες για τον κατώτατο μισθό
Δευτέρα 28/01/2019 - 17:12 - Ενημέρωση: Δευτέρα 28/01/2019 - 22:35
Σε ανακοίνωσή του για το υπουργικό συμβούλιο και την εξαγγελία για τον κατώτατο μισθό, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει τα εξής:
«Αφού ο πρωθυπουργός μάζεψε τους υπουργούς, για να στήσει μια ακόμη προεκλογική φιέστα στις πλάτες των εργαζομένων, θα έπρεπε -τιμής ένεκεν- να καλέσει και τον πρώην υπ. Εργασίας της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, Γ. Βρούτση, απ’ τη στιγμή που το δικό του μνημονιακό νόμο ενεργοποιεί σήμερα η κυβέρνηση, αφού μόλις πριν ένα μήνα απέρριψε ξανά την πρόταση νόμου του ΚΚΕ για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.
Να θυμίσουμε ότι η κυβέρνηση, που συμπλήρωσε 4 χρόνια θητείας αυτές τις ημέρες, διατυμπάνιζε ότι ο πρώτος νόμος της θα ήταν η επαναφορά στα 751 ευρώ. Αφού για 4 χρόνια διατήρησε τους άθλιους μισθούς και τον υποκατώτατο, έρχεται με τη σημερινή της απόφαση να μονιμοποιήσει το αντεργατικό πλαίσιο και την ενεργοποίηση της άθλιας διάταξης, σύμφωνα με την οποία ο κατώτατος μισθός θα καθορίζεται με απόφαση του υπ. Εργασίας, απαγορεύοντας έτσι τη συλλογική διαπραγμάτευση των εργαζομένων για το ύψος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Ο νόμος αυτός λειτούργησε όλα αυτά τα χρόνια, ως επιταχυντής της μείωσης του μέσου μισθού και συνεχίζει.
Μ’ αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση αγνοεί τις διεκδικήσεις του εργατικού κινήματος, που κατατέθηκαν και ως πρόταση νόμου από το ΚΚΕ και φανερώνει το μέγεθος της εξαπάτησης όλων των προηγούμενων χρόνων. Βέβαια κι αυτή η μικρή αύξηση ακόμη, δεν θα γινόταν αν δεν υπήρχαν αυτές οι διεκδικήσεις, με την καθοριστική συμβολή του ΚΚΕ, οι οποίες πρέπει να συνεχιστούν και να δυναμώσουν.
Εξίσου σημαντικό είναι ότι η κυβέρνηση κρύβει το καθεστώς των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, που έχει οδηγήσει πάνω απ’ τις μισές νέες θέσεις εργασίες να είναι μερικής απασχόλησης και 1 στους 5 εργαζόμενους (από 1 στους 10 το 2013), ιδιαίτερα νέους, να εργάζονται με τέτοιες εργασιακές σχέσεις και να μην παίρνουν ούτε καν τον κατώτατο μισθό.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση εφαρμόζοντας την τακτική της "καλύβας του Χότζα", παίρνει πίσω πολλαπλάσια, με ένα σωρό άλλα αντιλαϊκά μέτρα, που διατηρεί και επεκτείνει, όπως η μείωση του αφορολόγητου από την επόμενη χρονιά.
Για τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα τους νέους, είναι κρίσιμο ζήτημα να γυρίσουν την πλάτη στην κοροϊδία, να δυναμώσει ο αγώνας για την κατάργηση όλου του αντεργατικού οπλοστασίου, που συνδιαμόρφωσαν διαδοχικά οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και το οποίο παραμένει σε ισχύ, για την ανάκτηση των απωλειών και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών».
902
ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΜΙΣΘΟ
Όχι στην κοροϊδία, τώρα επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, τώρα κατώτατος μισθός 751 ευρώ
Τρίτη 29/01/2019 - 17:35 - Ενημέρωση: Τρίτη 29/01/2019 - 17:57
«Όχι στην κοροϊδία για τον κατώτατο μισθό, μπροστά οι δικές μας ανάγκες, τώρα επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, τώρα κατώτατος μισθός 751 ευρώ» επισημαίνει το ΚΚΕ σε φυλλάδιό του με αφορμή τις  ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τον κατώτατο μισθό. 
Ολόκληρο το φυλλάδιο του ΚΚΕ (και σε PDF στο τέλος του κειμένου):
«ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΟΡΟΪΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΜΙΣΘΟ
ΜΠΡΟΣΤΑ ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
ΤΩΡΑ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ
ΤΩΡΑ ΚΑΤΩΤΑΤΟΣ ΜΙΣΘΟΣ 751 ΕΥΡΩ
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2015 έλεγε ότι ο πρώτος νόμος που θα έφερνε στη Βουλή θα ήταν η επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, η κατάργηση του επαίσχυντου υποκατώτατου, η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
"Είναι δέσμευση ότι θα επαναφέρουμε τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ… Είναι ο πυρήνας της πολιτικής μας τα 751 ευρώ. Θα έρθουν με νόμο, όπως με νόμο καταργήθηκαν. Όμως μετά θα λειτουργήσουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, από το νόμο και μετά... Δε θα καθορίζεται ο κατώτατος μισθός με νόμο".
Αλέξης Τσίπρας, (10 μέρες πριν τις εκλογές, 15/1/2015)
ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ...
Στην ουσία η κυβέρνηση, με μια στημένη προεκλογική φιέστα - συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, βάζει σε εφαρμογή τον πιο εμβληματικό αντεργατικό νόμο της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, το νόμο Βρούτση, τον οποίο τότε έλεγε ότι θα καταργούσε ως "νόμο-δολοφόνο".
Με αυτόν το νόμο, τον οποίο ενεργοποιεί η κυβέρνηση, "μπαίνουν στο γύψο" οι συλλογικές διαπραγματεύσεις για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων και ο εκάστοτε υπουργός θα καθορίζει τον κατώτερο μισθό, με βάση την εξασφάλιση των κερδών των μεγαλοεπιχειρηματιών.
Με αυτό το νόμο, όπως αυξάνεται για μερικά ευρώ ο κατώτατος μισθός, εξίσου εύκολα θα μπορεί να μειωθεί, αν αυτό υπαγορεύσουν οι ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου και μόνο. Και αυτό γιατί η κυβέρνηση καταργεί τη διαδικασία διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού από τη συλλογική διεκδίκηση και διαπραγμάτευση των εργαζομένων.
Με το νόμο αυτό συμφωνούν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, που άλλωστε τον ψήφισαν, αλλά και τα άλλα κόμματα.
Αυτή η "αύξηση" στην πραγματικότητα επιδιώκει να χρυσώσει τη μονιμοποίηση και εφαρμογή όλου του βάρβαρου αντεργατικού πλαισίου.
  • Η κυβέρνηση εφαρμόζει την τακτική "σου παίρνω 10 σου δίνω 1", αφού το σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων και όσα θα έρθουν το επόμενο διάστημα, όπως η μείωση του αφορολόγητου, θα εξανεμίσουν την όποια αύξηση και στην τσέπη του μισθωτού θα μείνουν μόλις 25,44 ευρώ!
  • Το 60% των νέων συμβάσεων εργασίας είναι με ευέλικτες μορφές απασχόλησης, στην πλειοψηφία τους νέοι άνθρωποι. Τα 4ωρα και 6ωρα είναι η επιλογή των εργοδοτών. Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι οι εργαζόμενοι αυτοί δεν παίρνουν ούτε καν τον κατώτατο μισθό, άρα η αύξηση που θα δουν θα είναι ακόμα μικρότερη, μία πραγματική πρόκληση. Για τους εργαζόμενους με μερική απασχόληση ο μισθός είναι 295 ευρώ καθαρά και η κυβέρνηση πανηγυρίζει για 1 ευρώ αύξηση την ημέρα!
  • Με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, στη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων, εργαζόμενοι που αμείβονταν με κάτι περισσότερο από τον κατώτερο μισθό, καταγράφονταν να παίρνουν μισθό 586 ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα εμφανίζονταν ως "οικειοθελής παροχή" του εργοδότη. Αυτοί οι χιλιάδες εργαζόμενοι δεν πρόκειται να δουν τώρα καμία αύξηση στην τσέπη τους, αφού ο ονομαστικός τους μισθός θα "αυξηθεί", αλλά ο πραγματικός μισθός που θα παίρνουν θα είναι ίδιος.
  • Με αυτό τον τρόπο καθορισμού του κατώτερου μισθού, στην ουσία θα έχουμε συνέχιση και επιτάχυνση της μείωσης του μέσου μισθού, που το 2012 ήταν 1.200 ευρώ και σήμερα είναι κάτω από τα 900 ευρώ. Γι' αυτό το λόγο και οι μεγάλες εργοδοτικές οργανώσεις ζητάνε να αποσυνδεθεί η όποια αύξηση του κατώτατου μισθού από το μέσο μισθό.
  • Επιπλέον η κατάργηση του υποκατώτατου θα συνοδευτεί με επιδότηση των εργοδοτών με ζεστό χρήμα, που προκύπτουν από το ξεζούμισμα όλου του λαού, με επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών για τους νέους εργαζόμενους. Η κυβέρνηση δηλαδή φρόντισε να διασφαλίσει ότι δεν θα επιβαρύνει τη μεγαλοεργοδοσία.
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕ ΠΙΣΤΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑ.
ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΤΩΡΑ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΩΣ "ΦΙΛΕΡΓΑΤΙΚΗ"
ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ "ΦΙΛΕΡΓΑΤΙΚΑ" ΤΗΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑΣ...
  • Την περίοδο Ιούνη 2012 - Ιούνη 2017 οι θέσεις μερικής απασχόλησης αυξάνονται κατά 120%! Το 2011 η αναλογία των προσλήψεων πλήρους και μερικής απασχόλησης στο σύνολο της απασχόλησης ήταν περίπου 80% - 20% αντίστοιχα. Το 2017 η αναλογία αυτή γίνεται 45% - 55% δηλαδή πλήρης ανατροπή. Οι εργαζόμενοι με αυτούς τους άθλιους μισθούς ξεπερνούν τις 600.000!
  • Εφαρμόζει κατά γράμμα την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ για το ωράριο και για τις προσλήψεις στο δημόσιο. Αποτέλεσμα να έχουμε απολύσεις, αντί για προσλήψεις. Εβδομαδιαίο ωράριο 72 ωρών για τους γιατρούς, απολύσεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών, μέσω του αποκλεισμού τους με τον νέο τρόπο μοριοδότησης.
  • Στα τέσσερα αυτά χρόνια έχουμε εκτίναξη της εντατικοποίησης, της υπερωριακής απασχόλησης, την αύξηση των εργατικών ατυχημάτων, με βάση τα στοιχεία του ΣΕΠΕ το 2015 τα δηλωθέντα ατυχήματα ανήλθαν σε 5.930 και τα θανατηφόρα σε 67, ενώ το 2016 τα εργατικά ατυχήματα ανήλθαν σε 6.515 και τα θανατηφόρα σε 72! Τα επόμενα χρόνια η κυβέρνηση κρύβει επιμελώς τα στοιχεία τα οποία την εκθέτουν.
  • Με το νόμο Κατρούγκαλου έβαλε στον Προκρούστη τις συντάξεις, άνοιξε το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης.
  • Κατοχύρωσε και διεύρυνε την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.
  • Ψήφισε τον απεργοκτόνο νόμο Αχτσιόγλου για τον περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης και του απεργιακού δικαιώματος.
ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΙ ΤΟΥΣ ΘΕΛΕΙΣ ΤΟΥ ΕΧΘΡΟΥΣ...
Το ΚΚΕ πάλεψε και συνεχίζει να παλεύει για ζωή και δουλειά με αξιοπρέπεια, για πραγματική ανάκτηση των οικονομικών απωλειών, για ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Αν δεν υπήρχαν οι αγώνες των εργαζομένων όλα αυτά τα χρόνια, με την καθοριστική συμβολή του ΚΚΕ, η κυβέρνηση δε θα έδινε ούτε αυτά τα ψίχουλα.
Το ΚΚΕ κατέθεσε πρόταση νόμου, 2 φορές, υιοθετώντας την πρόταση 530 συνδικαλιστικών οργανώσεων, για την άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και την κατάργηση του κατάπτυστου νόμου «Βρούτση - Αχτσιόγλου».
Η πρόταση νόμου απορρίφθηκε πανηγυρικά από την κυβέρνηση και τους συνοδοιπόρους της, αποδεικνύοντας ξανά την προσήλωσή της στο μνημονιακό αντιλαϊκό πλαίσιο. Ανέφεραν προκλητικά ότι θεωρούν τα 751 ευρώ ως "μαξιμαλιστικό" στόχο, ως μη "ρεαλιστικό"!
ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ!!!
ΤΕΡΜΑ Η ΚΟΡΟΪΔΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ
ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗΣ ΜΕ ΤΟ ΚΚΕ».
902

ΠΑΜΕ
Για την αύξηση του κατώτερου μισθού από τον Τσίπρα με την υπογραφή Βρούτση της ΝΔ
Τρίτη 29/01/2019 - 16:09
Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ για την αύξηση του κατώτερου μισθού από τον Τσίπρα με την υπογραφή Βρούτση της ΝΔ, αναφέρει: 
«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στήνοντας φιέστα με τα ΜΜΕ και τους γνωστούς της παπαγάλους πανηγυρίζουν. Καλούν τους εργαζόμενους να την στηρίξουν γιατί επαναφέρει τους μισθούς στην "κανονικότητα".
Εκεί που μας χρωστούσαν μας πήραν και το βόδι.
Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα, την εργατική τάξη να μην ξεγελαστούν. Σε μας ανήκουν όχι αυτά που ανακοίνωσαν αλλά και άλλα τόσα. Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν τι απώλειες είχαν τα προηγούμενα χρόνια και ποιοι τις ιδιοποιήθηκαν.
Η κυβέρνηση σκόπιμα και συνειδητά αποκρύπτει ότι:
  1. Δεν επαναφέρει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ούτε την ΕΓΣΣΕ στα 751 ευρώ.
  2. Η όποια αύξηση θα δίνεται με βάσει τις ανάγκες της εργοδοσίας, την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, με βάσει την κερδοφορία τους και όχι με βάσει τις ανάγκες των εργαζομένων. Αυτό σημαίνει ότι αν αύριο η όποια κυβέρνηση κρίνει ότι η οικονομία δεν πάει καλά μπορεί να μας ζητήσουν όπως το έκαναν πριν να μειωθούν πάλι οι μισθοί και τα μεροκάματα.
  3. Με τον νόμο Αχτσιόγλου - Βρούτση επιδιώκει να απαλλάξει την εργοδοσία από τις "ενοχλητικές φωνές" των διεκδικήσεων και στους χώρους δουλειάς να υπάρχει σιγή ιχθύος.
  4. Δικό τους δημιούργημα είναι, ότι το 2018 ένας στους 5 εργαζόμενους δουλεύει με ελαστικές μορφές απασχόλησης. Αυτό σημαίνει ότι όσο ήταν η αμοιβή το 2012 της μερικής απασχόλησης, το 2018 θα είναι σε πλήρες ωράριο .
  5. Συνεχώς με νόμους δίνει νέα προνόμια στις επιχειρήσεις με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
  6. Τους ταΐζει με δισεκατομμύρια ευρώ από προγράμματα της ΕΕ, έτσι τους απαλλάσσει από ένα μεγάλο μέρος του μισθού.
  7. Με τη μείωση του αφορολόγητου από το 2020 θα πάρουν πίσω ένα μεγάλο μέρος από τα ψίχουλα που δίνουν ως αύξηση.
  8. Στον προϋπολογισμό προβλέπονται επιπλέον 1 δισεκατομμύριο νέοι φόροι που θα χαρατσώσουν τους εργαζόμενους.
Με την αύξηση ψίχουλα επιδιώκουν να νομιμοποιήσουν στη συνείδηση της εργατικής τάξης όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο εργοδοτών, κυβέρνησης και ΕΕ, που είναι σε αγαστή συνεργασία.
Οι εργαζόμενοι να μην συμβιβαστούν με αυτό. Να μην αφήσουν τον καθορισμό των δικαιωμάτων τους στα χέρια των εργοδοτών και των κυβερνήσεων τους.
Οι κατακτήσεις της εργατικής τάξης διαχρονικά ήταν αποτέλεσμα σκληρών αγώνων, της ταξικής πάλης.
Μπροστά οι δικές μας ανάγκες.
Να οργανώσουν την πάλη τους και να απαιτήσουν την ικανοποίηση των δικών τους αναγκών.
Οι αγώνες και του τελευταίου διαστήματος στους οικοδόμους, στο Μέταλλο, στα Τρόφιμα, στο λιμάνι και αλλού κόντρα στην εργοδοσία, στις κυβερνήσεις της, κόντρα στη συναίνεση, στον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό δείχνουν ότι με αποφασιστικότητα, με επιμονή, με σχεδιασμό, με οργάνωση, με μαζική συμμετοχή μπορούν να φέρουν θετικά αποτελέσματα.
Καλούμε τα Εργατικά Κέντρα, τις Ομοσπονδίες, τα Συνδικάτα, αξιοποιώντας την κατάσταση που υπάρχει στους κλάδους τους και τους χώρους δουλειάς, να δώσουν απάντηση στην κοροϊδία και την προπαγάνδα της κυβέρνησης. Να εκδώσουν τα υλικά τους και γρήγορα να βρεθούν κοντά στους εργαζόμενους, να οργανώσουν αποφασιστικά τον αγώνα για Συλλογικές Συμβάσεις, κατάργηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης να μην παίρνει κανείς κάτω από 751 ευρώ».
902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.