Δεκέμβρης 1944 (17)

Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2019

Η Ολοκληρωμένη Έκθεση των ΗΠΑ, η ανορθόγραφη έκθεση της αριστεράς, τα λοιπά έκθετα της αστικής μας δημοκρατίας και ο εκτεθειμένος ελληνικός λαός (11 Φωτό) − Δημήτρης Κουτσούμπας: Στην Έκθεση αναγνωρίζεται ρητά και κυνικά ότι η Ελλάδα είναι αφοσιωμένος εταίρος στην προώθηση των συμφερόντων των ΗΠΑ εντός και εκτός χώρας

Πολλά ακόμα «ραβασάκια» των ΗΠΑ έχουν να διεκπεραιώσουν για λογαριασμό της αστικής τάξης η σημερινή και οι επόμενες κυβερνήσεις, όπως προαναγγέλλει η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (MotionTeam)
 ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Προαναγγέλλουν βάθεμα της εμπλοκής σε όλα τα επίπεδα
Αναχαίτιση της επιρροής Ρωσίας και Κίνας στην Ελλάδα. Ανάληψη ακόμα πιο ενεργού ρόλου των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας ως αμερικανοΝΑΤΟικού χωροφύλακα στην ευρύτερη περιοχή. Πλήρης διευθέτηση του Σκοπιανού, ως όχημα και άλλων διευθετήσεων στα Δυτικά Βαλκάνια. Διεύρυνση των μπίζνες για το αμερικανικό κεφάλαιο στην Ενέργεια και άλλους κλάδους, εκτοπίζοντας από τη χώρα ανταγωνιστές του. Αξιοποίηση ΜΚΟ και ΜΜΕ για την εξάλειψη του «αντιαμερικανισμού» στην Ελλάδα.
Οι παραπάνω είναι μερικοί από τους στόχους που βάζει για την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, το αμέσως επόμενο διάστημα, η λεγόμενη Ολοκληρωμένη Εκθεση («Integrated Country Strategy») του αμερικανικού ΥΠΕΞ για την Ελλάδα, την οποία παρουσιάζει σ' αυτό το φύλλο αναλυτικά ο «Ριζοσπάστης».

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ
Για τη συμφωνία των Πρεσπών και τη δημοσιοποίηση της «Ολοκληρωμένης Έκθεσης» του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών
Σάββατο 19/01/2019 - 11:50 - Ενημέρωση: Σάββατο 19/01/2019 - 12:39
Σε δήλωσή του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας για τη συμφωνία των Πρεσπών και τη δημοσιοποίηση της «Ολοκληρωμένης Έκθεσης» του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρει:  
«Η πρόσφατη δημοσιοποίηση της "Ολοκληρωμένης Έκθεσης" του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για την Ελλάδα, πέρα από το γεγονός ότι θυμίζει παλιές σκοτεινές εποχές, επιβεβαιώνει πλήρως το ρόλο που έχει αναλάβει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην προώθηση των αμερικανοΝΑΤΟϊκών σχεδιασμών.
Στην Έκθεση αναγνωρίζεται ρητά και κυνικά ότι η Συμφωνία των Πρεσπών έχει την ευρωατλαντική σφραγίδα, ότι "η Ελλάδα είναι αφοσιωμένος εταίρος στην προώθηση των συμφερόντων των ΗΠΑ εντός και εκτός της Ελλάδας", ότι "η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει την εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας", προσφέροντας "επιπλέον τοποθεσίες εκτός του κόλπου της Σούδας, για να υποστηρίξει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στην περιοχή".
Φτάνει μάλιστα στο σημείο να ομολογεί ότι θα επιστρατευτούν ΜΚΟ και ΜΜΕ για να πεισθεί ο ελληνικός λαός για την αναγκαιότητα αυτής της πολιτικής. Τόσο "προοδευτική" είναι η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτές οι ανατριχιαστικές επιδιώξεις της αμερικανικής πολιτικής, που δεν αμφισβητούνται από την κυβέρνηση, ούτε φυσικά από τη ΝΔ, ούτε από κανέναν άλλο από τους διοργανωτές των αυριανών συλλαλητηρίων, δείχνουν την ανάγκη ο λαός να επαγρυπνά και να γυρίσει την πλάτη σε όλους εκείνους που θέλουν την Ελλάδα προκεχωρημένο φυλάκιο των ΗΠΑ για χάρη των συμφερόντων του κεφαλαίου και μόνο».
902

Το κείμενο, που αποδεσμεύτηκε προς δημοσιοποίηση πρόσφατα, εγκρίθηκε στα μέσα Αυγούστου του 2018, όταν έμπαιναν, δηλαδή, οι τελευταίες πινελιές για την έναρξη του λεγόμενου «Στρατηγικού Διαλόγου» μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, ο οποίος αποφασίστηκε κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον και τη συνάντηση με τον «διαβολικά καλό» Τραμπ και αποτέλεσε «ορόσημο» στην παραπέρα εμπλοκή της χώρας στον σχεδιασμό των ΗΠΑ στην περιοχή.
Άλλωστε, το κείμενο πιάνει τομείς που εξετάστηκαν στο «Διάλογο» το Δεκέμβρη στην Ουάσιγκτον, ενώ κάθε άλλο παρά τυχαία πρέπει να θεωρείται η απόφαση του αμερικανικού ΥΠΕΞ για ανανέωση της θητείας για έναν ακόμα χρόνο του «πολυπράγμονα» Αμερικανού πρέσβη, Τζ. Πάιατ, όπως ανακοινώθηκε από το αμερικανικό ΥΠΕΞ, στα μέσα της βδομάδας.
«Αντιμετώπιση της ρωσικής και κινεζικής επιρροής» σε μια «περίπλοκη περιοχή»

Από την εισαγωγή ακόμα του κειμένου οι Αμερικανοί τονίζουν τη σημασία της Ελλάδας, στον σχεδιασμό των ΗΠΑ στην περιοχή, με βάση τη γεωστρατηγική της θέση, όσο και τη συμμετοχή της στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις. Σημειώνουν ότι
«η Ελλάδα, μέλος της ΕΕ και σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, αποτελεί έναν πυλώνα σταθερότητας σε μια περίπλοκη περιοχή. Η θέση της στην Ανατολική Μεσόγειο, σε κοντινή απόσταση από τα Βαλκάνια, την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, αυξάνει τη σημασία της Ελλάδας στην αντιμετώπιση των προτεραιοτήτων της αμερικανικής ασφάλειας και της Ενέργειας».
Εκτιμούν, μάλιστα, συνυπολογίζοντας προφανώς και τις «εξέχουσες υπηρεσίες» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σε αυτήν την κατεύθυνση, πως «η δημόσια και ιδιωτική στήριξη των ΗΠΑ στην Ελλάδα καθ' όλη την εννιάχρονη οικονομική κρίση και στην πιο πρόσφατη κρίση μετανάστευσης ώθησε στην ανατροπή δεκαετιών αντιαμερικανισμού και στο άνοιγμα για ανάληψη σημαντικών πρωτοβουλιών.
Η Πρεσβεία Αθηνών θα αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία για να διευρύνει το εύρος και το βάθος της διμερούς μας σχέσης, ιδιαίτερα στον τομέα της ασφάλειας, των επενδύσεων, του εμπορίου και των δεσμών μεταξύ των ανθρώπων, μεταξύ άλλων μέσω της δημιουργίας ενός υψηλού επιπέδου Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ - Ελλάδας.
Η αποστολή θα ζητήσει από την Ελλάδα να συνεχίσει να επεκτείνει τον ρόλο της στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας στην περιοχή και θα επιδιώξει νέες επενδυτικές και εμπορικές ευκαιρίες στις ΗΠΑ».
Ενώ ξεκαθαρίζοντας πως ο σχεδιασμός των ΗΠΑ για την Ελλάδα σηματοδοτεί ένταση του ανταγωνισμού με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, σημειώνουν ότι 
«η Πρεσβεία Αθηνών θα καταπολεμήσει τις προσπάθειες των παγκόσμιων αντιπάλων να εκμεταλλευτούν τη γεωπολιτική σημασία και τις διαρθρωτικές αδυναμίες της Ελλάδας για αποσταθεροποίηση της περιοχής και υποκίνηση αντιδυτικού αισθήματος».
Σε άλλο σημείο της έκθεσης, εξάλλου, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο συγκεκριμένα αφού ως «σημαντικός στόχος της αμερικανικής διπλωματίας» στη χώρα χαρακτηρίζεται η «αντιμετώπιση της κακοήθους ρωσικής και κινεζικής επιρροής».
«Αφοσιωμένος εταίρος στην προώθηση των συμφερόντων των ΗΠΑ, εντός και εκτός Ελλάδας»

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, στην ενότητα με τίτλο «Ενθάρρυνση της ενεργού συμμετοχής της Ελλάδας στην ενίσχυση της περιφερειακής και παγκόσμιας ασφάλειας για την προστασία της αμερικανικής πατρίδας και των συμφερόντων της», το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προαναγγέλλει την παραπέρα απογείωση της εμπλοκής της Ελλάδας στα δολοφονικά στρατιωτικά σχέδια των ΗΠΑ, σημειώνοντας:
«Η Ελλάδα είναι αφοσιωμένος εταίρος στην προώθηση των συμφερόντων των ΗΠΑ εντός και εκτός της Ελλάδας μέσω της Δραστηριότητας Ναυτιλιακής Υποστήριξης των ΗΠΑ στον Κόλπο της Σούδας, Κρήτη.
Με τις αμερικανο-ελληνικές σχέσεις σε υψηλό σημείο, η αποστολή θα προωθήσει τη διμερή συνεργασία και τη συνεργασία με το ΝΑΤΟ για την υποστήριξη της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας.
Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει την εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας και το υπουργείο Αμυνας προσέφερε επιπλέον τοποθεσίες εκτός του Κόλπου της Σούδας για να υποστηρίξει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στην περιοχή (βλ. Λάρισα και Στεφανοβίκειο) και επέτρεψε την είσοδο και την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων καθ' οδόν προς ασκήσεις του ΝΑΤΟ μέσω πρόσθετων λιμένων (βλ. Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη).
Ο σχεδιασμός βρίσκεται σε εξέλιξη για μια κοινή, ολοκληρωμένη άσκηση αντιτρομοκρατίας (βλ. "Jackal Stone") και η κυβέρνηση ενέκρινε το αίτημά μας για την ανάπτυξη μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων και μια νέα ανάπτυξη των ειδικών δυνάμεών μας και προσωπικού στην Ελλάδα».
Στην έκθεση, εξάλλου, ακολουθούν, εν είδει παραρτήματος, διαπιστώσεις όπως ότι
«η Ελλάδα αύξησε τις ικανότητές της να υποστηρίζει στρατιωτικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις αντιτρομοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο», και επιμέρους στόχοι, όπως η Ελλάδα να βελτιώσει τη συνοριοφύλαξη και την εναέρια επιτήρηση, την καταπολέμηση της «παγκόσμιας τρομοκρατίας».
Δαπάνες, όπλα, σκοπιμότητες
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, μάλιστα, συγχαίρει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ γιατί
«παρά τις προκλήσεις των δημοσιονομικών ζητημάτων, η Ελλάδα δεσμεύτηκε να επενδύσει σε αναβαθμίσεις αεροσκαφών "F-16" και να συνεχίσει να υποστηρίζει και να φιλοξενεί ασκήσεις του ΝΑΤΟ,δαπανώντας πάνω από 2 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2015».
Θυμίζουμε εδώ ότι σε έγγραφο του αμερικανικού Οργανισμού Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια (Defense Security Cooperation Agency) του υπουργείου Αμυνας, υπηρεσία η οποία χειρίζεται αυτά τα ζητήματα, οι Αμερικανοί σημείωναν για την αναβάθμιση των «F-16» ότι
«θα συμβάλει στην επίτευξη στόχων της εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ» καθώς και ότι «θα ενισχύσει την ικανότητα της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας να υποστηρίζει το ΝΑΤΟ (...) να υποστηρίζει επιχειρήσεις στο μέλλον, μειώνοντας έτσι την απειλή που αποτελούν οι εχθροί της συμμαχίας για τις ΗΠΑ και τη συμμαχία (...) Η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει αυτήν την ικανότητα ως αποτρεπτικό παράγοντα για τις περιφερειακές απειλές, θα ενισχύσει την εθνική άμυνά της και θα εκτελέσει αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις».
Σε ανάλογο μήκος κύματος πάει και η πώληση στην Ελλάδα ελικοπτέρων επιθετικής αναγνώρισης ΟΗ-58D «Kiowa Warrior», προμήθεια που θα πληρώσει από το υστέρημά του ο ελληνικός λαός, ενταγμένη στις προτεραιότητες των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ.
Μάλιστα, η έκθεση του αμερικανικού ΥΠΕΞ αποκαλύπτει ότι «τα νέα προγράμματα για τα ελικόπτερα "Kiowa" θα επεκτείνουν τις ελληνικές δυνατότητες και θα ανοίξουν προοπτικές για να γίνει η Ελλάδα περιφερειακό κέντρο ελικοπτέρων του ΝΑΤΟ», ενώ προσθέτει ότι  
«παρομοίως, η (...) χρηματοδότηση για τις Ειδικές Δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος ενίσχυσε την αντιτρομοκρατία και τη διαλειτουργικότητα της θαλάσσιας ασφάλειας», 
μια παραπομπή σε μέσα και εκπαίδευση που παραχωρήθηκαν πρόσφατα στο ελληνικό Λιμενικό, ακριβώς για να αναλάβει σοβαρότερες αποστολές, με αμερικανική κατεύθυνση και επίβλεψη στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου μαίνονται οι ανταγωνισμοί για τον έλεγχο του ενεργειακού πλούτου και των δρόμων εμπορίου και Ενέργειας.
«Ισχυρός και αξιόπιστος συνεργάτης» σε όλο το φάσμα
Η μετατροπή της χώρας σε απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση αποτελεί μάλιστα, σύμφωνα με τους στόχους του αμερικανικού ΥΠΕΞ, την αφετηρία... για τα επόμενα, αφού, όπως σημειώνεται,
«η άριστη διμερής σχέση μας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας είναι ζωτικής σημασίας για την ικανότητά μας να επεκτείνουμε την ελληνική υποστήριξη σε στρατιωτικές δραστηριότητες και σε θέματα που αφορούν την επιβολή του νόμου».
Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, το αμερικανικό ΥΠΕΞ σημειώνει ότι «η ελληνική κυβέρνηση είναι ένας ισχυρός και αξιόπιστος συνεργάτης σε θέματα επιβολής του νόμου, ιδιαίτερα όσον αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τη συνεργασία για την ασφάλεια των συνόρων». Υπογραμμίζει ακόμη ότι
«το 2017, η Ελλάδα έγινε η πρώτη χώρα της ΕΕ που εγκατέστησε τη "Secure Real Time Platform" (SRTP) του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, η οποία επιτρέπει στις ελληνικές αρχές να ελέγχουν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες από τις βάσεις δεδομένων ασφαλείας των ΗΠΑ».
Παραπέρα, δείχνοντας την εμπλοκή των ΗΠΑ σε όλο το φάσμα των κατασταλτικών και άλλων μηχανισμών του αστικού κράτους, παραπέμπει στην αδιάλειπτη χρήση από πλευράς των ελληνικών αρχών ασφαλείας πληροφοριών από το FBI και άλλες υπηρεσίες των ΗΠΑ:
«Βασιζόμενη στη δύναμη αυτής της ανταλλαγής πληροφοριών, η πρεσβεία της Αθήνας θα επιδιώξει να επεκτείνει τις ικανότητες επιβολής του νόμου στην Ελλάδα και να αναπτύξει μακροχρόνια συνεργασία για να διεξαγάγει κοινές έρευνες και να συνεργαστεί για την επιβολή της νομοθεσίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε από κοινού την εσωτερική και παγκόσμια τρομοκρατία και το διεθνικό έγκλημα. Η ενθάρρυνση της Ελλάδας να επικυρώσει και να υιοθετήσει διεθνή εργαλεία, ιδίως όσον αφορά τα δικαστικά μέτρα, και να ενισχύσει τον έλεγχο της ασφάλειας των συνόρων μακροπρόθεσμα θα συμβάλει στην προώθηση της ικανότητας της Ελλάδας να ανιχνεύει και να διακόπτει εγκληματική και τρομοκρατική δραστηριότητα».
Σε ρόλο «πρώτου βιολιού» για τα σχέδια των ΗΠΑ στα Δυτικά Βαλκάνια
Μεγάλο ενδιαφέρον έχει και η ενότητα της έκθεσης όπου τονίζεται πως «η αποστολή θα συνεχίσει να ενθαρρύνει την Ελλάδα να υποστηρίζει και να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ και για ειρηνική επίλυση σε περιφερειακές διαφορές και συγκρούσεις».
Σε αυτό το πλαίσιο, οι Αμερικανοί ξεκαθαρίζουν ότι
«η Πρεσβεία Αθηνών θα καλέσει ("urge") την Ελλάδα να εφαρμόσει τη Συμφωνία για το Μακεδονικό», ενώ στο παράρτημα της έκθεσης, όπου συνοψίζονται οι στόχοι, σημειώνεται ότι βασικός στόχος είναι η Ελλάδα να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος στα σχέδια «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» των Βαλκανίων, «να ενισχύσει τον περιφερειακό ρόλο της ως σταθερής δημοκρατίας σε μια δύσκολη γειτονιά, συμπεριλαμβανομένων της πλήρους εφαρμογής της συμφωνίας ονόματος της ΠΓΔΜ και της συνεχιζόμενης υποστήριξης για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ».
Ως «αιτιολόγηση» μάλιστα του παραπάνω στόχου αναφέρεται ακριβώς ο ανταγωνισμός με τη Ρωσία:
«Οι βελτιωμένες σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και των γειτόνων της θα βελτιώσουν τη σταθερότητα, θα αυξήσουν την οικονομική δραστηριότητα και θα μειώσουν την ευάλωτη θέση στη ρωσική κακοήθη επιρροή».
Αξίζει να σημειωθεί ότι για την προκλητικότητα της τουρκικής αστικής τάξης στο Αιγαίο, οι Αμερικανοί μιλούν ξανά για «διαφορές» («disputes») στη θάλασσα και τον αέρα, ενώ σημειώνεται ότι η πρεσβεία θα ενισχύσει τις προσπάθειες για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων, προφανώς στο πλαίσιο και της προσπάθειας των ΗΠΑ να διατηρήσουν την Τουρκία στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο.
Βγαίνουν τα μαχαίρια των ανταγωνισμών σε επενδύσεις...
Ακολουθεί ενότητα με τίτλο
«Υποστήριξη της μακροπρόθεσμης οικονομικής σταθερότητας της Ελλάδας εντός της Ευρωζώνης και αύξηση των εμπορικών και επενδυτικών ευκαιριών για τις εταιρείες των ΗΠΑ, ενισχύοντας παράλληλα τον ρόλο της Ελλάδας στην προώθηση της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας».
Διαβάζουμε:
«Η Ελλάδα αντιπροσωπεύει μια αναξιοποίητη αγορά, όπως προκύπτει από μια δεκαετή οικονομική κρίση και οκτώ χρόνια ανεπαρκούς επένδυσης (...) Η Πρεσβεία της Αθήνας θα αξιοποιήσει σχέσεις εντός της ελληνικής κυβέρνησης ("within the Greek government"), ομάδες της διασποράς και τον τομέα τεχνολογιών των ΗΠΑ για την προώθηση συνεργιών με μια μεγάλη έγχυση κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών (δυνητικά 1 δισ. ευρώ για δέκα χρόνια) από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, και την καταλυτική αλλαγή νοοτροπίας μεταξύ πολλών Ελλήνων σχετικά με το ρόλο του δημόσιου τομέα». Επίσης, η έκθεση βάζει ως στόχο η Ελλάδα να «εφαρμόσει τις αναγκαίες διοικητικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις και διαφανείς επιχειρηματικές πρακτικές».
Καθώς εξάλλου όταν εγκρίθηκε η έκθεση, δεν είχε γίνει ακόμα η ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη, όπου η ελληνική κυβέρνηση ανέδειξε τις ΗΠΑ ως τιμώμενη χώρα, το αμερικανικό ΥΠΕΞ τόνιζε ότι η ΔΕΘ θα προωθήσει
«την αμερικανική οικονομική και πολιτιστική δέσμευση στη βόρεια περιοχή της Ελλάδας, η οποία είναι όλο και πιο ευαίσθητη στη ρωσική κακοήθη επιρροή και την οικονομική εξαπάτηση της Κίνας».
Να σημειωθεί ότι η έκθεση έβαζε και έναν... εσωτερικό στόχο:
Να ενισχυθεί σε στελεχικό δυναμικό το αμερικανικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη,
«για την υποστήριξη των οικονομικών εξελίξεων και την αντιμετώπιση της επιρροής των παγκόσμιων αντιπάλων μας, αυξάνοντας την παρουσία και τη δέσμευσή μας».
Λίγο μετά, τέλη στα Αυγούστου 2018, νέος πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη τοποθετήθηκε ο Γκρ. Φλέγκερ, εκ των... εμπειροπόλεμων απέναντι στη Ρωσία, με θητεία στην Ουκρανία και στις αμερικανικές υπηρεσίες για τη Βαλτική.
...και Ενέργεια
Βέβαια, ο βασικός στόχος σε ό,τι αφορά τις «επενδυτικές ευκαιρίες» που βλέπουν τα μονοπώλια των ΗΠΑ δεν είναι άλλος από τα ενεργειακά σχέδια, γι' αυτό και ως προτεραιότητα της διπλωματικής αποστολής τίθεται η
«υποστήριξη των επενδύσεων των ΗΠΑ σε στρατηγικούς τομείς και την προώθηση ενεργειακών έργων που ενισχύουν την περιφερειακή ενεργειακή διαφοροποίηση και ασφάλεια».
Όπως σημειώνεται στην έκθεση,
«η γεωγραφική θέση της Ελλάδας την καθιστά βασικό παράγοντα στις προσπάθειες των ΗΠΑ - ΕΕ να προωθήσουν την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια διαφοροποιώντας τις πηγές φυσικού αερίου στις χώρες του Βορρά, οι οποίες στηρίζονται κυρίως στο ρωσικό αέριο. Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει έργα που φέρνουν μη ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη και είναι πρόθυμη να αναπτύξει δικά της πεδία υδρογονανθράκων με αποθέματα που βρίσκονται σε άλλες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου.
Η αποστολή θα αναζητήσει επενδυτικές ευκαιρίες για τις εταιρείες των ΗΠΑ που θα μειώσουν την εξάρτηση της περιοχής από τη Ρωσία για τις ενεργειακές της ανάγκες και θα αξιοποιήσουν την εμπειρία των ΗΠΑ στις ΑΠΕ».
Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται,
«μπροστά στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, η αποστολή θα ενθαρρύνει την κυβέρνηση να παραμείνει φιλική προς την αγορά και ανοιχτή στην εμπλοκή των ΗΠΑ»...
Κάθε λογής μηχανισμοί ώστε οι Ελληνες «να υποστηρίξουν την εμπλοκή»
Προσβλέποντας προφανώς και στις ανεκτίμητες υπηρεσίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που έχει συμβάλει όσο λίγοι στο «ξέπλυμα» του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, η έκθεση προαναγγέλλει, τέλος, μια «καταιγίδα» από παρεμβάσεις και στήσιμο μηχανισμών σε όλα τα επίπεδα, ούτως ώστε η ελληνική κοινωνία να... κατανοήσει και να στοιχηθεί με τα προτάγματα των ΗΠΑ.
Για το θέμα αφιερώνεται εξάλλου ξεχωριστή ενότητα με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Ενίσχυση και ανάπτυξη της κοινωνίας των πολιτών, των εκπαιδευτικών και πολιτιστικών ιδρυμάτων μέσω της προώθησης κοινών αξιών για τη μείωση της ξένης επιρροής στους πολιτιστικούς και θρησκευτικούς τομείς, την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και την προώθηση μιας νέας γενιάς ηγετών με ευνοϊκές απόψεις προς τις ΗΠΑ και τις αξίες τους».
Παρακάτω, παραπέμποντας πάλι στους ανταγωνισμούς με άλλα κέντρα, η έκθεση τονίζει:
«Για να καταπολεμήσει τις προσπάθειες αποσταθεροποίησης της περιοχής, η αποστολή στην Ελλάδα θα στηρίξει τους δημοκρατικούς θεσμούς, τη διαφάνεια στη διακυβέρνηση και τις πρωτοβουλίες που θα μειώσουν την ξένη επιρροή στους θρησκευτικούς και πολιτιστικούς τομείς».
Ενώ σημειώνεται ότι
«τα εκπαιδευτικά και πολιτιστικά προγράμματα της πρεσβείας στην Ελλάδα στοχεύουν στη νεολαία, στα κορίτσια και την επόμενη γενιά ηγετών στις επιχειρήσεις και στην κοινωνία των πολιτών για να προωθήσουν μια θετική άποψη των αμερικανο-ελληνικών σχέσεων».
Ως στόχος μάλιστα μπαίνει:
«Οι Έλληνες πολίτες να κατανοήσουν τις προτεραιότητες των ΗΠΑ στην περιοχή και να υποστηρίξουν τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας με τις ΗΠΑ, τους οικονομικούς δεσμούς και την πολιτική εμπλοκή. Οι ελληνικές ΜΚΟ και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν παραπληροφόρηση που πατρονάρεται από κράτη».
Ενδιαφέρον και εδώ έχει η «αιτιολόγηση» του στόχου:
«Ορισμένα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας», σημειώνεται, «είναι ιστορικώς επιφυλακτικά για τη συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ στην άμυνα, στην οικονομία και τα πολιτικά ζητήματα».
Θ. Μπ.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 19-20/1/2019.
 Όλες οι φωτό: thivapress-news.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.