Δεκέμβρης 1944 (17)

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019

Αλέκα Παπαρήγα: Η κυβέρνηση «έχει ξεφύγει» στο λαθρεμπόριο ελπίδων και αριστερών ιδεών (Μια μικρή αναδρομή στις βάσεις, τα ραπανάκια και τα χημικά του Σαντάμ και της ανανεωτικής αριστεράς) − Γιάννης Γκιόκας: Τη συμφωνία των Πρεσπών επέβαλε η αφρόκρεμα των πολεμοκάπηλων χωρών και οργανισμών − Νίκος Καραθανασόπουλος: Κοινή μήτρα για ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια (VIDEO)

(Κείμενο κάτω)
ΒΟΥΛΗ
Η Συμφωνία των Πρεσπών στην Ολομέλεια - ΚΚΕ: Έχει τη σφραγίδα του ΝΑΤΟ
(VIDEO)
Τετάρτη 23/01/2019 - 15:56 - Ενημέρωση: Τετάρτη 23/01/2019 - 18:02
Με ζητήματα επί της διαδικασίας άρχισε η συζήτηση της ΝΑΤΟικής Συμφωνίας Τσίπρα - Ζάεφ η οποία επιβεβαιώνει πλήρως το ρόλο που έχει αναλάβει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην προώθηση των επικίνδυνων για τους λαούς σχεδιασμών των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή. Η συζήτηση, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο, Πέμπτη, μετά τα μεσάνυχτα με τη διαδικασία της ψηφοφορίας.
Χτες, η συμφωνία των Πρεσπών, η οποία έχει κατατεθεί με τη μορφή νομοσχεδίου από το υπουργείο Εξωτερικών, επικυρώθηκε κατά πλειοψηφία από την κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας, με τις ψήφους, εκτός των κυβερνητικών βουλευτών, και των προερχόμενων από το Ποτάμι βουλευτών Δανέλλη και Μαυρωτά, ενώ η διήμερη συζήτηση έδωσε και το στίγμα των όσων αναμένεται να διαδραματιστούν και στην Ολομέλεια.
«Τη Συμφωνία των Πρεσπών ήθελε και επέβαλε με κάθε τρόπο όλη η αφρόκρεμα των πολεμοκάπηλων χωρών και οργανισμών που έχουν σπείρει τον εθνικισμό και το θάνατο στα Βαλκάνια», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας. Σημείωσε ότι αυτή την ωμή αλήθεια συγκαλύπτουν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ όπως και άλλα αστικά κόμματα πίσω από τους υψηλούς τόνους και τους καυγάδες, ενώ δεν λένε κουβέντα για τους ανταγωνισμούς και την επιδίωξη να ενταχθεί η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, για να αποδυναμωθεί η επιρροή της Ρωσίας και άλλων χωρών στην περιοχή.
Όπως είπε, το γεγονός αυτό προκύπτει από την ίδια τη Συμφωνία και το άρθρο 2 που περιγράφει με ακρίβεια τη διαδικασία ένταξης της γειτονικής χώρας αρχικά στο ΝΑΤΟ και έπειτα στην ΕΕ. Ανέφερε πως δεν μπορεί να υπάρξει λύση στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, διότι δεν μπορούν οι εμπρηστές των Βαλκανίων να είναι ταυτόχρονα και πυροσβέστες. 
Σε ό,τι αφορά τα σπέρματα του αλυτρωτισμού που υπάρχουν στη Συμφωνία των Πρεσπών, σημείωσε ότι επειδή είναι αμερικανοΝΑΤΟικής κοπής περιλαμβάνονται συνειδητά, προκειμένου να επιλέγονται από τους ιμπεριαλιστές για να υποδαυλίζεται ο αλυτρωτισμός και ο εθνικός για να διαιρούνται οι λαοί και να προωθούνται οι σχεδιασμοί.
Αναφερόμενος στα περί «μακεδονικής» γλώσσας και ιθαγένειας αναρωτήθηκε γιατί εφόσον η χώρα θα λέγεται Βόρεια Μακεδονία δεν λέγεται βορειομακεδονική τόσο η γλώσσα όσο και η ιθαγένεια. Σχολιάζοντας το κυβερνητικό επιχείρημα περί ατομικού προσδιορισμού, σημείωσε ότι όταν αυτές οι έννοιες εισάγονται σε διεθνή συμφωνία, τότε ο ατομικός προσδιορισμός γίνεται συλλογικός και θύμισε ότι με βάση αυτό το επιχείρημα περί αυτοπροσδιορισμού έγινε η απόσχιση του Κοσσόβου από τη Σερβία.
Σχολίασε, επίσης, το επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ περί φιλειρηνικής ρωγμής στον ιμπεριαλισμό που επιφέρει η Συμφωνία των Πρεσπών και τόνισε ότι η συγκεκριμένη συμφωνία είναι ένας κρίκος στην αλυσίδα της πολιτικής της κυβέρνησης που με τον καλύτερο τρόπο υπηρετεί τις αμερικανοΝΑΤΟικές επιλογές με επέκταση των βάσεων, με τη διατήρηση των 4 δισ.  ευρώ πληρωμών προς το ΝΑΤΟ και την αποδοχή ότι το ΝΑΤΟ έχει το δικαίωμα του πρώτου πυρηνικού πλήγματος:
(Διαβάστε εδώ αναλυτικά)
Στο απυρόβλητο οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί για τα Βαλκάνια
Στην ομιλία του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος κατηγόρησε τη ΝΔ ότι έχει αποκλίνει από την εθνική γραμμή της σύνθετης ονομασίας που υπερασπίστηκε η κυβέρνηση με τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Αποφεύγοντας κάθε αναφορά στο ΝΑΤΟ και τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και της ΕΕ, προϊόν των οποίων είναι η Συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ, ο Γ. Κατρούγκαλος επικέντρωσε στη ΝΔ, λέγοντας ότι κατέπεσαν τα επιχειρήματά της διότι δεν αναγνωρίζεται εθνότητα, αλλά ιθαγένεια και ότι η μακεδονική γλώσσα είχε αναγνωριστεί πριν δεκαετίες.
Ανέφερε ότι μόλις κυρωθεί από την Ελλάδα η Συμφωνία των Πρεσπών, θα πρέπει να αντικατασταθεί η ονομασία «Μακεδονία» από τη «Βόρεια Μακεδονία» εντός και εκτός της γειτονικής χώρας. Πρόσθεσε ότι στην περίπτωση που δεν κυρωθεί η Συμφωνία από την Ελλάδα ή η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, τότε έχουν το δικαίωμα να επαναφέρουν το Σύνταγμα στην αρχική μορφή.
«Η θέση μας είναι ξεκάθαρα εναντίον και απέναντι σε αυτή τη Συμφωνία» ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να την κυρώσει «γιατί και άλλες κυβερνήσεις δεν κάμφθηκαν από απειλές και άλλων που έσπρωχναν την Ελλάδα να δεχθεί λύση για τη λύση. Δεν μπορείτε λοιπόν εσείς που συνθηκολογήσατε να κατηγορείτε εμάς που δεν συνθηκολογήσαμε». Κατηγόρησε επίσης τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αξιοποίησε «ένα εθνικό θέμα για να χτυπήσετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους για να τους διαλύσετε».
Ο εισηγητής της ΔΗΣΥ Κώστας Σκανδαλίδης ανέφερε πως «δεν μπορούμε να δώσουμε λευκή επιταγή, δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε άκριτα και αλόγιστα» και πρόσθεσε ότι «τα Σκόπια κέρδισαν το μείζον, την ένταξη στο ΝΑΤΟ και έχασαν το έλασσον, ένα γεωγραφικό προσδιορισμό στο όνομα που στην πορεία θα εξαλειφθεί».
Οι παρεμβάσεις των βουλευτών του ΚΚΕ
Την αξιοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών για να ενισχυθούν η άσφαιρη αντιπαράθεση και ο κάλπικος διπολισμός ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και την ΝΔ κατήγγειλε στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, ξεκαθαρίζοντας πως αυτοί που λένε «Ναι» και αυτοί που λένε «Όχι» έχουν «κοινή μήτρα» τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια και τη «γεωστρατηγική αναβάθμιση». (Δείτε εδώ αναλυτικά). 
Απάντηση στον αντικομμουνισμό και τις συκοφαντίες που ακούστηκαν από το βήμα της Βουλής έδωσε η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος. Ειδικά σχολίασε τους ισχυρισμούς της εισηγήτριας του ΣΥΡΙΖΑ ότι η συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ είναι «αντιιμπεριαλιστική» και ακολουθεί τάχα την πολιτική του ΕΑΜ. «Είναι κι αυτή μια μορφή αντικομμουνισμού. Είναι συκοφαντία. Όσες φορές και να πάτε στην Καισαριανή να καταθέσετε στεφάνι, στο μουσείο και στο άγαλμα του Μπελογιάννη, αυτή η πολιτική σας, η πρακτική σας δεν ξεπλένεται με τίποτα», είπε. (Βίντεο επάνω, κείμενο κάτω).
Συζήτηση επί της διαδικασίας στην έναρξη
Video of ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Θ. ΠΑΦΙΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ
Στην έναρξη της συζήτησης η ΝΔ ζήτησε να κατατεθεί το τελικό κείμενο του αναθεωρημένου Συντάγματος της ΠΓΔΜ, το ΚΙΝΑΛ ζήτησε επιπλέον την κατάθεση οκτώ εγγράφων που σχετίζονται με τη διαπραγμάτευση που προηγήθηκε της Συμφωνίας, ενώ ζήτημα αντισυνταγματικότητας έθεσαν η Χρυσή Αυγή και οι ΑΝΕΛ.
Εκ μέρους του ΚΚΕ, που την Πέμπτη διοργανώνει συλλαλητήρια ενάντια στη ΝΑΤΟική συμφωνία, μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Θανάσης Παφίλης και σχολιάζοντας τις διαμαρτυρίες άλλων κομμάτων, τόνισε ότι εφόσον συντάσσονται με το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ που έφτιαξαν τη Συμφωνία των Πρεσπών, μπορούν να κάνουν μια κοινή σύσκεψη και να σταματήσουν να διαμαρτύρονται.
Πρόσθεσε ότι στη συμφωνία υπάρχουν σπέρματα αλυτρωτισμού και σχετίζονται με τα περί «μακεδονικής» γλώσσας και εθνότητας και υπογράμμισε ότι οι αλυτρωτισμοί χρησιμοποιούνται κυρίως από τους ιμπεριαλιστές σε περίοδο κρίσης για να προκληθεί επέμβαση και να αλλάξουν σύνορα, όπως έχει γίνει στα Βαλκάνια που μέχρι και ανύπαρκτες μειονότητες αξιοποιήθηκαν. Σε ό,τι αφορά το αίτημα για την κατάθεση των εγγράφων, ανέφερε ότι καλό είναι να υπάρχουν, αλλά η ουσία της Συμφωνίας είναι ήδη γνωστή.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, ανέφερε ότι οι αναθεωρημένες τροπολογίες έχουν προστεθεί στο τέλος του Συντάγματος της γειτονικής χώρας και επικαλέστηκε δήλωση του διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς ότι όλα ολοκληρώθηκαν όπως προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών.
Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα κείμενα που ζητήθηκαν να κατατεθούν, ανέφερε ότι πρόκειται για διαβαθμισμένα κείμενα. Μετά την απάντηση της κυβέρνησης, η ΝΔ ανέφερε ότι εφόσον δεν υπάρχει ενιαίο αναθεωρημένο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας, δεν θα πρέπει να προχωρήσει η συζήτηση στη Βουλή για την κύρωση της Συμφωνίας. «Αίρω τη διαβάθμιση των κειμένων του υπουργείου Άμυνας», είπε σε παρέμβασή του ο Πάνος Καμμένος που είναι ο τέως υπουργός Άμυνας.
Η κυβερνητική πλειοψηφία απέρριψε τα αιτήματα που υποβλήθηκαν από το κόμμα της αντιπολίτευσης και η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε καταμέτρηση των βουλευτών, αίτημα που επίσης απορρίφθηκε, με αποτέλεσμα για πάνω από μία ώρα από την έναρξη της συζήτησης να μη γίνεται συζήτηση επί της Συμφωνίας.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης κατήγγειλε πως γίνεται παιχνίδι για να μη συζητηθεί η ουσία της Συμφωνίας των Πρεσπών. Δήλωσε ότι το ΚΚΕ ψηφίζει «παρών» στα αιτήματα που κατατέθηκαν και απαίτησε να επισπευσθεί η διαδικασία για να συζητηθεί η ουσία:
Στη συνέχεια, συζητήθηκε το θέμα της αντισυνταγματικότητας που έθεσε η Χρυσή Αυγή. Η ΝΔ δήλωσε ότι αρνείται να τοποθετηθεί επί ενός ζητήματος που έθεσε η Χρυσή Αυγή, της οποίας οι πολιτικοί πρόγονοι παρέδωσαν την Μακεδονία στους Βούλγαρους κατά την τριπλή κατοχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ανάλογη θέση εξέφρασαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Χωριστά συζητήθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας που έθεσε ο Πάνος Καμμένος, η οποία επίσης απορρίφθηκε. Δεν τη στήριξε η ΝΔ, χαρακτηρίζοντας προσχηματική την κίνηση του Π. Καμμένου.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης μίλησε για υποκρισία και πως το Σύνταγμα χρησιμοποιείται σαν λάστιχο. Σχολιάζοντας τα περί εκχώρησης κυριαρχίας, τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ έδωσαν επιπλέον στρατιωτικές βάσεις στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ και δεν πήραν καμία απόφαση της Βουλής για θέμα που σχετίζεται με εκχώρηση κυριαρχίας, αλλά κανένα κόμμα δεν μιλάει για αυτά:
902
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Η κυβέρνηση «έχει ξεφύγει» στο λαθρεμπόριο ελπίδων και αριστερών ιδεών
(VIDEO επάνω)
Τετάρτη 23/01/2019 - 17:57
Απάντηση στον αντικομμουνισμό και τις συκοφαντίες που ακούστηκαν από το βήμα της Βουλής έδωσε η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για τη συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ. Για τον αντικομμουνισμό που έκαναν ορισμένοι βουλευτές της ΝΔ, επισήμανε πως «είναι αναπόφευκτος, συνάδει» με την ιδεολογία, την πολιτική και τις αρχές τους, ενώ για τους κυβερνητικούς βουλευτές τόνισε πως «συνήθως όταν αναφερόμαστε στον ΣΥΡΙΖΑ λέμε ότι κάνει λαθρεμπόριο ελπίδων και αριστερών ιδεών. Νομίζω ότι τώρα πια ξέφυγε».
Ειδικά σχολίασε τους ισχυρισμούς της εισηγήτριας του ΣΥΡΙΖΑ ότι η συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ είναι «αντιιμπεριαλιστική» και ακολουθεί τάχα την πολιτική του ΕΑΜ. «Είναι κι αυτή μια μορφή αντικομμουνισμού. Είναι συκοφαντία. Όσες φορές και να πάτε στην Καισαριανή να καταθέσετε στεφάνι, στο μουσείο και στο άγαλμα του Μπελογιάννη, αυτή η πολιτική σας, η πρακτική σας δεν ξεπλένεται με τίποτα», είπε.
Η Αλέκα Παπαρήγα ξεκαθάρισε επίσης πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν άλλαξε τώρα που έγινε κυβέρνηση, αλλά ο Συνασπισμός, και πιο πριν το ΚΚΕ Εσωτερικού, είχαν θέσεις «που του επέτρεψαν όταν έγινε κυβέρνηση, από το μεσαίο σκαλοπάτι του κατήφορου να φτάσει στο τέλος, και, δεν ξέρω, θα φτάσει και στο υπόγειο». Φέρνοντας ως παράδειγμα τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ σε μια σειρά ζητήματα όπως ο πόλεμος κατά της Γιουγκοσλαβίας, η 11η Σεπτεμβρίου και ο πόλεμος κατά του Ιράκ, τόνισε πως «δεν υπάρχει ιμπεριαλιστική εκστρατεία που το σύνθημά της δεν το ασπάστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ» μιλώντας περί «ανθρωπίνων δικαιωμάτων», «δημοκρατίας», «προστασίας των μειονοτήτων» κλπ.
Αναφερόμενη στο σύνθημα της κυβέρνησης ότι η Ελλάδα γίνεται «ηγετική δύναμη» στα Βαλκάνια και της ΝΔ που μιλάει για τα «Βαλκάνια ως ενδοχώρα της Ελλάδας», η Αλέκα Παπαρήγα υπογράμμισε πως «αυτό αποδεικνύει ότι ο εθνικισμός δεν γεννιέται αυθόρμητα στο λαό , καλλιεργείται από τα πάνω. Και ο εθνικισμός, οι ακροδεξιές αντιλήψεις, οι φασιστικές είναι σε ορισμένες περιπτώσεις πολύ χρήσιμες για το σύστημα για να κάνουν αντιφασιστικά και αντιδεξιά μέτωπα».
902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.