«Ζυγισμένοι - στοιχισμένοι» στην επικίνδυνη εμπλοκή
Χαρακτηριστικά τα όσα ειπώθηκαν σε συνέδριο με θέμα τη «στρατηγική συνεργασία» Ελλάδας - ΗΠΑ
Ο ρόλος ευρωατλαντικού «μεντεσέ» που επιφυλάσσουν οι ΗΠΑ για την Ελλάδα σε Ανατολική Μεσόγειο και Βαλκάνια, και η πρεμούρα της κυβέρνησης και των άλλων αστικών δυνάμεων να τον υπηρετήσουν για λογαριασμό της αστικής τάξης και των συμφερόντων της, αναδείχθηκαν σε συνέδριο που διοργάνωσε την Τετάρτη το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ) του Παντείου, με θέμα:
«Οι σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ: Μια στρατηγική συνεργασία για τον 21ο αιώνα», παρουσία πολιτικών, στρατιωτικών, διπλωματών, επιχειρηματιών, της πρέσβειρας της Βρετανίας στην Ελλάδα, αλλά και στελεχών των πρεσβειών Ρωσίας, Βουλγαρίας και Μεξικού.
«Μόνο η αρχή»...
Ανοίγοντας το συνέδριο η Εϊμι Κάρλον, διευθύντρια του Πολιτικού Τμήματος της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, εκπροσωπώντας τον πρέσβη Τζ. Πάιατ, είπε μεταξύ άλλων:
«Ηταν μια αξιοσημείωτη χρονιά για τις ΗΠΑ. Απ' όταν ξεκινήσαμε να σχεδιάζουμε τη ΔΕΘ αναδείχθηκε έντονη η δέσμευσή μας όχι μόνο σε ό,τι αφορά την πολιτική αλλά και την επιχειρηματική δράση μας, την παρουσία μας εδώ στην Ελλάδα και ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα».
«Αξιοποιώντας το μομέντουμ της ΔΕΘ και τη σημαντική παρουσία μας εκεί», πρόσθεσε, «πήγαμε στον πρώτο Στρατηγικό Διάλογο ΗΠΑ - Ελλάδας, την προηγούμενη βδομάδα στην Ουάσιγκτον, με πραγματικά εντυπωσιακές υψηλόβαθμες αντιπροσωπείες και από τις δύο πλευρές, δείχνοντας το πόσο μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει στην κυβέρνηση των ΗΠΑ για την επένδυση που έχουμε κάνει στην Ελλάδα και τη συμμαχία μας».
Δίνοντας το περιεχόμενο των διμερών διαβουλεύσεων, είπε:
«Αναλύσαμε την περιφερειακή συνεργασία. Η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας σε μια σύνθετη περιοχή. Στηρίζουμε τη συμφωνία των Πρεσπών, την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, τις τριμερείς συνεργασίες που στήνει η Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς ενδιαφέρει ως περιοχή τις ΗΠΑ».
Πιάνοντας κάθε θέμα χωριστά, είπε:
«Στον Στρατηγικό Διάλογο συζητήσαμε επίσης για Ασφάλεια και Αμυνα. Αξιοποιούμε την περιοδική μεταστάθμευση στρατιωτικών δυνάμεών μας εδώ, θέλουμε να κάνουμε περισσότερα, να προχωρήσουμε τις συνεκπαιδεύσεις».
Καθώς η στρατιωτική προπαρασκευή πάει χέρι - χέρι με τις μπίζνες του κεφαλαίου, στάθηκε σε άλλο ένα πεδίο του «Στρατηγικού Διαλόγου», το εμπόριο και τις «επενδύσεις», ξεχωρίζοντας τον τομέα της Ενέργειας, για τον οποίο σημείωσε ότι «η Ελλάδα έχει φιλόδοξα σχέδια, να γίνει ενεργειακός κόμβος στην περιοχή, κάτι που οι ΗΠΑ στηρίζουν».
Στάθηκε και στη στενή συνεργασία σε ό,τι αφορά την
- «εφαρμογή του Κράτους Δικαίου και την αντιτρομοκρατία», με το περιεχόμενο που οι ίδιοι δίνουν σ' αυτές τις έννοιες, αποδίδοντας και εδώ εύσημα στην κυβέρνηση για την «πολύ καλή συνεργασία» και προϊδεάζοντας ότι θα γίνει ακόμα στενότερη, με πρόσχημα τα «μεταναστευτικά ρεύματα».
«Είναι μόνο η αρχή για μας, θέλουμε ο Στρατηγικός Διάλογος να συνεχιστεί, να γίνεται κάθε χρόνο», πρόσθεσε.
Ευρωατλαντική «γέφυρα»
Ακολούθησε ειδική θεματική με τίτλο «Το νέο γεωστρατηγικό περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο», όπου ο Νεκτάριος Μπουγδάνης, συντονιστής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσίασε τα «χαρτιά» με τα οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διεκδικεί για τα συμφέροντα της αστικής τάξης πρωταγωνιστικούς ρόλους στα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ στην περιοχή.
Οπως σημείωσε ανάμεσα σε άλλα, «ακριβώς γιατί είμαστε σε ΕΕ - ΝΑΤΟ αλλά και γέφυρα μεταξύ χωρών της περιοχής, η χώρα μπορεί να παίξει ρόλο πρωταγωνιστικό και πολύ μεγαλύτερο απ' όσο φαίνεται με τις δυνάμεις που έχει.
Προχωρούμε έτσι διμερείς, τριμερείς και πολυμερείς σχέσεις, ξεκαθαρίζοντας βέβαια κάθε φορά ότι είμαστε χώρα - μέλος σε ΕΕ και ΝΑΤΟ και σεβόμαστε τις υποχρεώσεις που έχουμε εκεί, αλλά μιλάμε και με περιφερειακούς δρώντες».
Κατέστησε επίσης σαφές ότι σε ένα τέτοιο πλαίσιο καταμερισμού ρόλων και ανάληψης αποστολών η χώρα παίζει ρόλο διαύλου μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου, και ταυτόχρονα τόνισε πως
«θέλουμε να πρωταγωνιστήσουμε στην ευρωενωσιακή ενσωμάτωση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, εξ ου και προωθούμε επίλυση του Σκοπιανού. Βάλαμε στόχο να λυθεί το Μακεδονικό ως προς τα καλύτερα συμφέροντα της χώρας, αλλά και σε ό,τι αφορά τη συνεισφορά μας στη σταθερότητα της περιοχής».
Χαρακτηριστικά είναι και τα όσα είπε για τις ενδοαστικές αντιθέσεις που δοκιμάζουν τη συνοχή της ΕΕ, λέγοντας με... πόνο ψυχής ότι
«αυτήν τη στιγμή η ΕΕ περνά τη μεγαλύτερη κρίση της Ιστορίας της, και αν συνεχίσουμε να μην θέλουμε να δούμε τα προβλήματα κατάματα, σκάβουμε το λάκκο της».
Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα το Προσφυγικό, λέγοντας ότι η ΕΕ των 500 εκατομμυρίων δεν μπορεί να ενσωματώσει 1 εκατομμύριο πρόσφυγες.
Επί της ουσίας παρατήρησε κυνικά ότι αυτό αντίκειται στα συμφέροντα των καπιταλιστών, αφού όπως είπε χαρακτηριστικά «οι πρόσφυγες είναι βούτυρο στο ψωμί των επιχειρήσεων ώστε να βρουν φτηνό εξειδικευμένο προσωπικό». Και απέδωσε την «παρέκκλιση» αυτή στην «άνοδο των εθνικισμών».
Στάθηκε επίσης το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στις
«πολύ καλές σχέσεις» που ανέπτυξε η κυβέρνηση με τις ΗΠΑ, αποδίδοντας τις επιδόσεις της αυτές στο γεγονός ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέχτηκε για να εκπροσωπήσει τα συμφέροντα όλης της χώρας», όπως παρουσίασε τα συμφέροντα της ντόπιας αστικής τάξης.Τέλος, εκτίμησε ότι το 2018 «έφερε πολύ καλά αποτελέσματα, το ίδιο και ο Στρατηγικός Διάλογος, και ανοίγεται ένας δρόμος πολύ καλού μέλλοντος για τη χώρα μας».
Στρατηγική σύμπλευση ΝΔ
Σε στρατηγική σύμπλευση με την κυβέρνηση πάνω στις επιταγές του κεφαλαίου, ο Γιώργος Κουμουτσάκος, τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, σημείωσε εισαγωγικά ότι στην περιοχή
«συγκεντρώνεται το σύνολο των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η διεθνής κοινότητα», την ώρα που ΕΕ και ΝΑΤΟ - τους οποίους παρουσίασε ως «παράγοντες σταθερότητας» - «είναι σε φάση αναζητήσεων».
Εστιάζοντας στο ρόλο της χώρας, εντός ευρωατλαντικού πεδίου και σε αξιοσημείωτη ταύτιση με τα κυβερνητικά λεγόμενα, είπε ότι
«η Ελλάδα έχει στην περιοχή μια σειρά προτερημάτων. Είμαστε μια σταθερή χώρα. Συνυπάρχουν εδώ διαστάσεις παραγωγικές: Η ευρωπαϊκή διάσταση, είμαστε εκεί, στην ΕΕ, μια χώρα της πρώτης ταχύτητας. Η βαλκανική διάσταση, παραμένουμε η πρώτη οικονομία στην περιοχή, και η δική μας βούληση για την ευρωπαϊκή προοπτική των γειτόνων μας παίζει ρόλο, μπορεί να την επιταχύνει ή να την επιβραδύνει. Η μεσογειακή διάσταση, άρρηκτα συνδεδεμένη με τις άλλες δύο, προκύπτει από την ισχυρότατη εμπορική ναυτιλία της χώρας, το έμπειρο Πολεμικό Ναυτικό αλλά και το γεγονός ότι ο ελληνισμός στην Ανατολική Μεσόγειο είναι παρών με δύο κράτη, Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία, και τα δύο με σημαντική γεωστρατηγική θέση».
Νωρίτερα μάλιστα είχε ξεχωρίσει ως σχετικό «προτέρημα» το γεγονός της ταύτισης όλων των αστικών δυνάμεων, τη
«συναίνεση για τις μεγάλες στρατηγικές επιλογές της χώρας. Κανείς δεν αμφισβητεί σήμερα την ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, τις στρατηγικές σχέσεις με το Ισραήλ, ότι θα έχουμε και σχέσεις με άλλες δυνάμεις, που όμως δεν θα υποκαταστήσουν ποτέ ότι "ανήκουμε εις τη Δύση". Μόνο τα άκρα δεν τα δέχονται».
Δίνοντας κι εκείνος το στίγμα της προσπάθειας της αστικής τάξης για αναβάθμισή της μέσα από την ενεργότερη εμπλοκή στα σχέδια των ΗΠΑ, είπε πως
«η αποδυτικοποίηση της Τουρκίας και η αβεβαιότητα που προκαλεί εντός ΝΑΤΟ» αφήνουν «ένα κενό που πρέπει να καλύψει η χώρα. Ήταν πάντα προκεχωρημένο φυλάκιο (σ.σ. της "Δύσης"), αλλά πλέον η όλη κατάσταση δίνει μια νέα ώθηση στις διμερείς σχέσεις με τις ΗΠΑ. Ο νέος ρόλος αυτός της χώρας έχει ενταχθεί πλήρως στις στρατηγικές αναλύσεις της Ουάσιγκτον», συμπλήρωσε, παραπέμποντας και σε συζητήσεις που είχε ο ίδιος με κυβερνητικά στελέχη των ΗΠΑ, όπως με τον αρμόδιο για την περιοχή Γ. Μίτσελ.
Τέλος, έψεξε την κυβέρνηση ότι με πολύ μεγάλη καθυστέρηση «ανακάλυψε την Αμερική», όπως και για τους χειρισμούς της στο Σκοπιανό.
*
ΕΕΔΥΕ
Τις νέες επικίνδυνες δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για λογαριασμό των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, στον πρόσφατο «Στρατηγικό Διάλογο» καταγγέλλει η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη με ανακοίνωσή της, στην οποία αναφέρει:
«Από τον "διαβολικά καλό" Τραμπ του 2017, στον "Στρατηγικό Διάλογο" ΗΠΑ - Ελλάδας του 2018 και στο "φουλάρισμα" της μηχανής υλοποίησης των βρώμικων σχεδίων ΗΠΑ - ΝΑΤΟ.
Ενας και πλέον χρόνος μάς χωρίζει από την περιβόητη επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, στην Ουάσιγκτον, όπου στο όνομα της "γεωστρατηγικής αναβάθμισης" η χώρα μας ανέλαβε μια σειρά από επικίνδυνες δεσμεύσεις για λογαριασμό των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, που στον πρόσφατο "Στρατηγικό Διάλογο" στην Ουάσιγκτον στις 13 Δεκέμβρη αναβαθμίστηκαν ακόμη περισσότερο, εμπλέκοντας το λαό μας σε θανάσιμους κινδύνους.
Στον χρόνο που μεσολάβησε από τότε είναι ορατό το συμπέρασμα ότι όλη η Ελλάδα είναι ένα προπύργιο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ για την προώθηση των βρώμικων σχεδίων τους σε όλη την ευρύτερη περιοχή. Η χώρα διατίθεται - προσφέρεται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στους ιμπεριαλιστές, προκειμένου να διασφαλιστούν - ενισχυθούν τα συμφέροντα της ελληνικής πλουτοκρατίας.
Επόμενα βήματα, λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του αναπληρωτή ΥΠΕΞ Γ. Κατρούγκαλου - επικεφαλής της ελληνικής κυβερνητικής αντιπροσωπείας στις ΗΠΑ - οι μηχανές υλοποίησης των όσων φανερών (αλλά και κρυφών) συμφωνήθηκαν:
- Ισχυροποίηση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και την Ανατ. Μεσόγειο, με στόχο την αποδυνάμωση της επιρροής της Ρωσίας. Σε αυτό το μήκος κύματος κινείται, και προωθείται προς υλοποίηση, η συμφωνία των Πρεσπών.
- Επέκταση - ενίσχυση των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων και υποδομών στην Ελλάδα.
- Εκστρατεία "κατά της τρομοκρατίας" που αποτελεί το πολιτικό - ιδεολογικό προκάλυμμα για επεμβάσεις και πολέμους ενάντια σε χώρες και λαούς της περιοχής.
- Ενίσχυση των σχημάτων συνεργασίας με κράτη της περιοχής και με το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ.
Στις παραπάνω κυβερνητικές - επικίνδυνες για τον ελληνικό λαό - "επιδόσεις" έρχονται να προστεθούν οι τρεις συναντήσεις στο πλαίσιο των "περιφερειακών σχημάτων".
- Είναι σχήματα που στηρίζουν οι ΗΠΑ - επειδή "κουμπώνουν" με τα σχέδιά τους - όπως φάνηκε και στις συζητήσεις που έγιναν στο πλαίσιο του "Στρατηγικού Διαλόγου".
Η αντιλαϊκή πολιτική στο εσωτερικό της χώρας και η εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος, που γεννά τη φτώχεια, την εξαθλίωση, τον πόλεμο, την προσφυγιά.
- Τα συμφέροντα των εργαζομένων, του λαού είναι αντίθετα με τους στόχους και τις επιδιώξεις της αστικής τάξης και των μονοπωλιακών ομίλων.
Είναι ώρα επαγρύπνησης, συναγερμού, συσπείρωσης δυνάμεων στο αντιιμπεριαλιστικό αντιπολεμικό κίνημα, στο λαϊκό κίνημα, απαιτώντας:
- Καμία συμμετοχή, καμία εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.
- Αποδέσμευση της Ελλάδας από ΝΑΤΟ και ΕΕ με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του».
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 22-23/12/2018
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.