Δεκέμβρης 1944 (17)

Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018

ΣΕΒαλιέ (ιππότης της ελεεινής μορφής) Τσίπρας: «Ένα νέο μεγάλο Πανεπιστήμιο με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον» της αγοράς − Οργανώσεις ΚΚΕ - ΚΝΕ: Στα μέτρα του εγχώριου κεφαλαίου

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Βαφτίζει «νέο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας» τις συγχωνεύσεις και το πανεπιστήμιο της αγοράς
Σάββατο 29/12/2018 - 18:26
Το κλείσιμο και τις συγχωνεύσεις σχολών, την κατηγοριοποίηση σχολών και αποφοίτων και την ακόμα μεγαλύτερη σύνδεση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την αγορά και τους επιχειρηματικούς ομίλους σέρβιρε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας ως ένα «νέο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας», το οποίο θα είναι «ένα νέο μεγάλο Πανεπιστήμιο με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον».
Στη διάρκεια συνάντησης με εκπροσώπους εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε την ίδρυση του νέου Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας.
Αυτό το «νέο Διεθνές Πανεπιστήμιο» θα έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη και Τμήματα σε έξι πόλεις της Βόρειας Ελλάδας (Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Καβάλα, Κιλκίς, Δράμα και Κατερίνη).
Ωστόσο παρά τις τυμπανοκρουσίες με τις οποίες συνόδεψε ο Αλ. Τσίπρας αυτή την εξαγγελία, το «νέο Διεθνές Πανεπιστήμιο» θα προκύψει από τη συνέργεια τριών ΤΕΙ (Θεσσαλονίκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης) και του μέχρι τώρα Διεθνούς Πανεπιστημίου. Επομένως, θα προκύψει μέσα από την τακτική των συγχωνεύσεων σχολών με γνώμονα τη «μεταμνημονιακή» εξοικονόμηση πόρων.
Ο πρωθυπουργός περιέγραψε το νέο Διεθνές Πανεπιστήμιο ως ένα  
«εξωστρεφές Πανεπιστημιακό Ίδρυμα με ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών που, βασιζόμενο στο σημαντικό έργο που έχει ήδη παραχθεί από το ανθρώπινο δυναμικό του στα τέσσερα Ιδρύματα τα οποία το συγκροτούν, θα καλύπτει μια πληθώρα γνωστικών αντικειμένων, συνδεδεμένων τόσο με το διεθνές γίγνεσθαι όσο όμως και με τις τοπικές, αλλά και περιφερειακές εξειδικεύσεις».
Με αυτό τον τρόπο φωτογράφισε ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα που θα εξυπηρετεί τους στόχους του εγχώριου κεφαλαίου, στην προκειμένη περίπτωση την χρησιμοποίηση της Θεσσαλονίκης ως ορμητήριο για τη διείσδυση των επιχειρηματικών ομίλων στα Βαλκάνια. 

Προκειμένου, δε, να μην αφήσει περιθώρια παρερμηνειών για την ακόμα μεγαλύτερη σύνδεση της εκπαιδευτικής διαδικασίας με την αγορά και την επιχειρηματικότητα, σημείωσε ότι θα πλαισιωθεί από ερευνητικά Ινστιτούτα βασικής έρευνας «στις επιστήμες όπου δοκιμάζονται στην πράξη καινοτόμες παραγωγικές τεχνικές»!!!
Αντιμετωπίζουν τη γνώση σαν εμπόρευμα
Οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στα ΑΕΙ - ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας εξέδωσαν την εξής ανακοίνωση σχετικά με την εξαγγελία του πρωθυπουργού:
«Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού ανέδειξαν για ακόμα μια φορά ότι η απόφαση δημιουργίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας δεν γίνεται με κριτήριο τις κοινωνικές και επιστημονικές ανάγκες, αλλά με βασικό στόχο την εξοικονόμηση πόρων και τις ανάγκες της αγοράς.

Είναι ενδεικτικό ότι οι δηλώσεις του έμειναν μακριά από τις αγωνίες και τις ανάγκες σπουδαστών, εργαζομένων και εκπαιδευτικού προσωπικού.

Λέξη δεν αφιέρωσε στα τεράστια προβλήματα υποχρηματοδότησης, στις μεγάλες ελλείψεις σε μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό, στη φοιτητική μέριμνα, στα συγγράμματα, τα εργαστήρια.

Στη διατήρηση της κατηγοριοποίησης σχολών και αποφοίτων, την κατεύθυνση υποβάθμισης και ευελιξίας των σπουδών, την επιχειρηματική λειτουργία των ιδρυμάτων.
Αντιθέτως οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού κινήθηκαν στη γνωστή κατεύθυνση, που ακολουθούν εδώ και χρόνια όλες οι κυβερνήσεις αλλά και η σημερινή των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αυτή που αντιμετωπίζει τη γνώση σαν εμπόρευμα και τους φοιτητές ως "πελάτες". Την ίδια ώρα σαν κοροϊδία περισσότερο ακούγεται το επιχείρημα ότι "πλέον οι απόφοιτοι του νέου Πανεπιστημίου θα έχουν πλήρως κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα" όταν η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν διαμορφώσει έναν εργασιακό "μεσαίωνα", όταν διατηρείται και διευρύνεται η κατηγοριοποίηση των αποφοίτων για να πιέζουν τα δικαιώματα όλων προς τα κάτω, όταν διαρκώς αποσυνδέεται το πτυχίο από το επάγγελμα.
Δεν θα μπορούσαν βέβαια τα πράγματα να είναι διαφορετικά, από τη στιγμή που για την κυβέρνηση είναι δεδομένη (όπως φάνηκε και από το νόμο που ψήφισε το καλοκαίρι) η στρατηγική για μια Ανώτατη Εκπαίδευση άμεσα συνδεδεμένη αποκλειστικά με τα συμφέροντα των επιχειρήσεων, σε αντίθεση με τις κοινωνικές και λαϊκές ανάγκες.
Καλούμε όλους τους σπουδαστές, τους εργαζόμενους και τους καθηγητές των ΤΕΙ της Κ. Μακεδονίας να συμπορευτούν με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ που διαχρονικά παλεύει για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν προς όφελος των κοινωνικών αναγκών και όχι του κεφαλαίου.
Απαιτούμε τώρα:
  • Όχι στις συγχωνεύσεις που γίνονται με κριτήριο την εξοικονόμηση πόρων και οδηγούν σε συγκολλήσεις τμημάτων που δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους.
  • Σε κάθε επιστημονικό αντικείμενο να υπάρχει ένα και μοναδικό πτυχίο, πανεπιστημιακού επιπέδου.
  • Ενιαία προγράμματα σπουδών/επιστημονικό αντικείμενο, που να υπηρετούν τις απαιτήσεις της επιστήμης, της τεχνολογίας, τις ανάγκες του λαού και όχι των μονοπωλίων.
  • Το πτυχίο είναι η μοναδική προϋπόθεση για την πρόσβαση στο επάγγελμα και εμπεριέχεται σε αυτό όλη η απαραίτητη γνώση για την κατανόηση και αφομοίωση του επιστημονικού αντικειμένου και για την άσκηση του αντίστοιχου επαγγέλματος.
  • Όχι στην κατηγοριοποίηση ιδρυμάτων, πτυχίων και αποφοίτων, που διευρύνεται σήμερα με τα διετή και μονοετή προγράμματα σπουδών.
  • Άμεση κατάργηση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά. Καμιά σκέψη για δίδακτρα στα προπτυχιακά, με όποια μορφή.
  • Αναβαθμισμένα, σύγχρονα συγγράμματα που να ανταποκρίνονται στις σπουδές πανεπιστημιακού επιπέδου. Υποδομές σύγχρονες, εξοπλισμένες, για όλες τις σύγχρονες διδακτικές και ερευνητικές ανάγκες.
  • Να παρθούν μέτρα για να μην πληρώσουν οι σπουδαστές και οι απόφοιτοι τις αλλαγές που θα γίνουν. Προγράμματα επιμόρφωσης, με την ευθύνη του κράτους και των Πανεπιστημίων, δωρεάν, στους απόφοιτους των ήδη υπαρχόντων Τμημάτων.
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών.
  • Αποκλειστικά δωρεάν σπουδές. Δωρεάν σίτιση - στέγαση - μετακίνηση - αναλώσιμα - υλικά. Κατασκευή φοιτητικής εστίας για το νέο Πανεπιστήμιο.
  • Προσλήψεις μόνιμου διοικητικού και εκπαιδευτικού προσωπικού ώστε να καλύπτονται με επάρκεια όλες οι εκπαιδευτικές ανάγκες και οι υπηρεσίες του ιδρύματος.
  • Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας του ιδρύματος. Έξω οι εταιρείες από τις σχολές.
  • Πλήρη και σταθερή εργασία με δικαιώματα για όλους τους αποφοίτους.
  • Να καταργηθεί ο απαράδεκτος διαχωρισμός για τους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών. Κανένας απόφοιτος με μισθό κάτω από 751 ευρώ».
902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.