Δεκέμβρης 1944 (17)

Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018

Δημήτρης Κουτσούμπας: Αυτά που δεν σου λένε οι άλλοι − Η μακεδονία του ΝΑΤΟ, το παιχνίδι των διαφορών και η πολιτική της καλύτερης τσέπης, ο νόμος Κατρούγκαλου, οι εκλογές και η επικείμενη βαθύτερη κρίση, οι 50.000 πλειστηριασμοί και τα 500.000 ραβασάκια της ΔΕΗ, οι εικόνες του έρποντος φασισμού και οι κυβερνητικές ευθύνες (VIDEO)

Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, στον ΑΝΤ1
(VIDEO)
Τετάρτη 26/09/2018 - 09:06 - Ενημέρωση: Τετάρτη 26/09/2018 - 14:03
Στις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις αναφέρθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 και στην εκπομπή του Γ. Παπαδάκη, το πρωί της Τετάρτης 26 Σεπτέμβρη. 
Με αφορμή το επικείμενο δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ, ο Δημήτρης Κουτσούμπας επισήμανε ότι είναι απαράδεκτη η συμφωνία Ελλάδας - ΠΓΔΜ, καθώς έγινε κατ’ απαίτηση των ΗΠΑ και των ηγετικών δυνάμεων της ΕΕ, προκειμένου να ενταχθεί η χώρα στο ΝΑΤΟ, ενώ περιλαμβάνει αλυτρωτικά συνθήματα και απόψεις όπως «Μακεδόνας πολίτης» και «Μακεδονική γλώσσα», που είναι ανιστόρητα αλλά και επικίνδυνα για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, ο Δημήτρης Κουτσούμπας επισήμανε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες αλλά και τις διεθνείς εξελίξεις.
Αναφέρθηκε, επίσης, στην επικείμενη μείωση των συντάξεων και τα παζάρια της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς.
Σε ερώτηση για τις προτάσεις της ΝΔ, επισήμανε ότι εξακολουθεί να υπάρχει το δίπολο ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ με τα «εξαπτέρυγά» τους, με το γνωστό παιχνίδι «βρες τις διαφορές», αφού τα μέτρα που προτείνουν και τα δύο κόμματα είναι στην ίδια κατεύθυνση. «Η διαφορά τους είναι από το ποια τσέπη θα τα πάρει ο καθένας από τον ελληνικό λαό», επισήμανε χαρακτηριστικά.
Τέλος, αναφέρθηκε στους 50.000 πλειστηριασμούς και τα 500 χιλιάδες ραβασάκια της ΔΕΗ για διακοπή του ρεύματος καθώς και στο περιστατικό βίας σε βάρος ενός κοινωνικά ευάλωτου ανθρώπου σε κοσμηματοπωλείο στο κέντρο της Αθήνας.  
Παρατίθεται ολόκληρη η συνέντευξη:
«Σας έχουμε και όμορφο ντεκόρ, απ' το Φεστιβάλ της ΚΝΕ, έτσι ώστε να αισθανόσαστε οικεία στο στούντιο.
Ήταν πολύ ωραίο Φεστιβάλ, μεγάλο Φεστιβάλ.
Πετυχημένο και είχατε και αρκετό κόσμο, πάρα πάρα πολύ κόσμο.
Ναι, πάρα πολύ κόσμο.
Να ξεκινήσουμε με επικαιρότητα λοιπόν, την Κυριακή ψηφίζουν οι Σκοπιανοί και θέλω να σας δείξω το βασικό σποτ το οποίο παίζει αυτήν την ώρα που μιλάμε στα Σκόπια. Να το δούμε μαζί ... «Είμαστε Μακεδόνες και Μακεδόνισσες και εμπρός για μια ευρωπαϊκή Μακεδονία». Θέλω την άποψή σας.
Πρόκειται για μια, κατά την άποψή μας, απαράδεκτη συμφωνία. Για δυο βασικούς λόγους είμαστε αντίθετοι και γι' αυτούς τους δύο βασικούς λόγους θα την καταψηφίσουμε στη Βουλή, αν έρθει και όταν έρθει. Πρώτο είναι ότι έγινε με τόσο ταχείς ρυθμούς, μπορεί να κρατάει πάνω από 20 χρόνια, τα τελευταία 20 χρόνια να συζητούνται τα ζητήματα και να φαίνεται μεγάλο το χρονικό διάστημα, όμως αυτό το διάστημα έγινε με πολύ επιταχυνόμενους ρυθμούς κατ' απαίτηση των Αμερικανών. Ήταν συγκεκριμένο σχέδιο των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, ηγετικών δυνάμεων της ΕΕ.
Όλοι πέρασαν απ' τα Σκόπια...
Όλοι και συνεχίζουν να περνάνε, συνεχίζουν να πιέζουν για να εγκριθεί απ' το γειτονικό λαό η συμφωνία αυτή, χρηματοδοτούν πολιτικά κόμματα, πολιτικές δυνάμεις, ανθρώπους...
Για ποιο λόγο επιμένουν τόσο πολύ;
Για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, αυτός είναι ο σχεδιασμός. Υπάρχουν μεγάλοι ανταγωνισμοί στα Βαλκάνια, στην ευρύτερη περιοχή, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ενδιαφέρονται να διώξουν εντελώς απ' τα Βαλκάνια άλλες δυνάμεις, κυρίως τη Ρωσία κατ' επέκταση και την Κίνα, η οποία έχει συμφέροντα επίσης στα Βαλκάνια κι απ' αυτήν τη σκοπιά θέλουν με πολύ γρήγορους ρυθμούς την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ. Γι' αυτό έγινε η συμφωνία. Για να μη λέμε ψέματα στον ελληνικό λαό και για να λέμε τα πράγματα καθαρά κι όπως στην πραγματικότητα είναι. Αυτός είναι, λοιπόν, ο βασικός λόγος που το ΚΚΕ θεωρεί απαράδεκτη τη συμφωνία, διότι δεν είναι μια συμφωνία που εξασφαλίζει, όπως λέει η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, σταθερότητα, ασφάλεια στην περιοχή των Βαλκανίων με τις γειτονικές χώρες. Και το πρόβλημα δεν είναι αυτό που μας λένε, “μα έχουμε κινδύνους απ' τα Σκόπια, τη γειτονική δημοκρατία, ένα αδύνατο κράτος, μια μικρή χώρα;”. Δεν πρόκειται γι' αυτό. Εκεί υπάρχουν ισχυρές στρατιωτικές βάσεις. Τα Σκόπια επιδιώκεται να γίνουν προτεκτοράτο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, εδώ θα μπαινοβγαίνουν απ' τα σύνορα Αμερικανοί, ΝΑΤΟικοί στρατιώτες. Και βέβαια υπάρχουν και θα συνεχίζουν να υπάρχουν σχέδια για αλλαγή συνόρων, με βάση το «διαίρει και βασίλευε». Μπαίνουμε σε επικίνδυνους δρόμους ειδικά με την ένταξη στο ΝΑΤΟ, αυτός ήταν ο κύριος λόγος, γι' αυτό ενδιαφέρονται όλοι αυτοί και περιδιαβαίνουν εκεί...
Άρα συμφέροντα και αμερικανικός δάχτυλος... Υπάρχει και το συναίσθημα του ελληνικού λαού το οποίο λέει ότι ξεπουλιέται η ιστορία μου, ένα κομμάτι της ιστορίας και του πολιτισμού μου.
Δεν είναι αυτό το κύριο ζήτημα, το ζήτημα είναι ότι εξακολουθούν με αυτήν τη συμφωνία να υπάρχουν τα αλυτρωτικά συνθήματα, οι αλυτρωτικές απόψεις και μάλιστα με την υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης σ' αυτήν τη συμφωνία όπως είναι ο «Μακεδόνας πολίτης», η «Μακεδονική γλώσσα». Αυτό ιστορικά είναι απαράδεκτο, είναι ανιστόρητη αυτή η θεωρία. Η Μακεδονία ήταν ιστορικά -απ' την αρχαία Μακεδονία μιλάμε μέχρι σήμερα- μια γεωγραφική περιοχή ευρύτερη ως Μακεδονία, ως χώρος, ποτέ όμως σ' αυτό το χώρο δεν είχε δημιουργηθεί ενιαία μακεδονική εθνότητα, ποτέ δεν υπήρχε κάποια μακεδονική ενιαία γλώσσα, ζούσαν διάφοροι, Έλληνες, αργότερα, πολύ αργότερα Σλάβοι, Εβραίοι κ.λπ., ήταν άλλη η εθνολογική σύνθεση στις αρχές του προηγούμενου αιώνα και πολύ πιο πριν κ.λπ. ΌΟλα αυτά τελείωσαν με τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου, με μια σειρά από διεθνείς συνθήκες που καθόρισαν τα σύνορα των χωρών. Ένα τμήμα της γεωγραφικής έννοιας της παλιάς Μακεδονίας υπάρχει στη Δημοκρατία των Σκοπίων, όπως και στη Βουλγαρία, το μεγαλύτερο μέρος έχει παραμείνει στην Ελλάδα.
Πιστεύετε ότι με τη συμφωνία αυτή υπάρχει κίνδυνος αναθέρμανσης των αλυτρωτικών διαθέσεων; Για αλλαγές;
Μα βέβαια, διότι η συμφωνία κατοχυρώνει «Μακεδονική γλώσσα» και εθνότητα. Κατά τη γνώμη μας αυτό είναι ανιστόρητο. Γιατί δεν θα μπορούσε να λυθεί, βάζοντας τον γεωγραφικό προσδιορισμό, για παράδειγμα; Γιατί εμείς με το όνομα δεν έχουμε πρόβλημα, με την έννοια ότι λέμε ότι γεωγραφική έννοια της Μακεδονίας θα μπορούσε να οριστεί, θα μπορούσε να βρεθεί. Μάλιστα, επικρίναμε όλες τις άλλες πολιτικές δυνάμεις που το 1992 εντόπισαν ως κύριο πρόβλημα το όνομα μόνο και αφήσανε όλα τα άλλα, τον αλυτρωτισμό ή το ρόλο των άλλων δυνάμεων στο «διαίρει και βασίλευε» στην περιοχή και τα προβλήματα που δημιουργούνται.
Πάντως, το πρόβλημα απ' το όνομα ξεκινάει και επεκτείνεται σε όλα τα υπόλοιπα που αναφέρεστε... Ξεκινάει δηλαδή απ' το «Μακεδονία»... το «Βόρεια» το έχουν ξεχάσει τελείως...
Μα δεν υπάρχει περίπτωση να μην το χρησιμοποιούσαν, κι αυτό θα γίνει στην πράξη και θα το δούμε. Άρα, λοιπόν, όλα αυτά τα αλυτρωτικά μένουν στο τραπέζι ό,τι και να λέει η συμφωνία. Να ρωτήσω και να σκεφτεί ο ελληνικός λαός -γιατί είναι σε άλλο σημείο της συμφωνίας για παράδειγμα η αναφορά ότι προέρχεται, έχει βάση τη σλαβική διάλεκτο- γιατί δεν ονομάζεται σλαβομακεδόνικη γλώσσα; Ή ότι η γλώσσα μας, στο σημείο που αναφέρεται και τη λένε μακεδονική, να λέει η γλώσσα μας είναι η γλώσσα της Βόρειας Μακεδονίας, του κράτους που φτιάχνεται και έχει γεωγραφικά τον όρο Βόρεια Μακεδονία. Είναι σλαβομακεδόνικα, γιατί δεν τα λέει έτσι; Έτσι, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, όλοι καταλαβαινόμαστε. Μιλάμε για τη γεωγραφική περιοχή της παλιάς Μακεδονίας που ανήκει τώρα στην ΠΓΔΜ, οι οποίοι μιλάνε αυτήν τη γλώσσα, αυτό το ιδίωμα και είναι σλαβικής καταγωγής.
Υπάρχει και ο ελληνικός λαός βέβαια που αντιδρά, οι άνθρωποι που μένουν στη Θεσσαλονίκη, στα Βόρεια, αλλά και σε όλη την Ελλάδα...
Σύμφωνοι, αλλά κοιτάξτε να δείτε, κι αυτό θέλει πολλή συζήτηση. Εμείς ξέρετε έχουμε εναντιωθεί σε όλα αυτά τα συλλαλητήρια που έχουν εθνικιστικό και αλυτρωτικό περιεχόμενο απ' τη σκοπιά τη δική μας, εδώ στην Ελλάδα. Γιατί, όταν λες «η Μακεδονία είναι μία και ελληνική», παραβλέπεις ότι υπάρχει και γεωγραφικό μέρος της παλιάς Μακεδονίας που σήμερα ανήκει στην ΠΓΔΜ και στη Βουλγαρία. Αυτό είναι το μοίρασμα που έγινε. Αν αυτοί προτείνουν αλλαγές συνόρων, δηλαδή να διεκδικήσει για παράδειγμα η Ελλάδα, η ελληνική άρχουσα τάξη έδαφος απ' την παλιά Μακεδονία τη γεωγραφική, αυτό είναι απαράδεκτο. Μπαίνουμε σε άλλες λογικές, σε λογικές αλλαγής συνόρων. Δεν λέω ότι ο απλός κόσμος, αυτοί που ζουν στη Μακεδονία, στη Βόρεια Ελλάδα, σκέφτονται έτσι, όμως υπάρχουν δυνάμεις που δρουν, όπως είναι οι διάφορες αμερικανικές παροικίες, διάφοροι άλλοι που καθοδηγούν αυτήν την υπόθεση ή άλλοι για δικά τους συμφέροντα, για παράδειγμα τμήμα της ρωσικής ολιγαρχίας που παρεμβαίνει για τα ζητήματα αυτά. Υπάρχουν δηλαδή ζητήματα και οικονομικά συμφέροντα ισχυρών ιμπεριαλιστικών κρατών, κέντρων και μπλοκ δυνάμεων στην περιοχή που συγκρούονται και πάντα την πληρώνουν οι λαοί. Γιατί εδώ θα εκφραστεί αυτό που λέμε ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός, που εμφανίζεται και στη Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή, εμφανίζεται και στα Βαλκάνια τώρα περισσότερο με οικονομικούς όρους ή με όρους τέτοιους, «μπαίνω στο ΝΑΤΟ, δεν μπαίνω, έχω στρατιωτική βάση, δεν έχω, τίνος στρατιωτική βάση», με τέτοιους ανταγωνισμούς, αλλά δεν θα αργήσει η στιγμή να φτάσει και σε πολεμική εμπλοκή. Γιατί ΗΠΑ, Ρωσία, Γερμανία και άλλες χώρες, κράτη, η ΕΕ, η Κίνα, συγκρούονται ισχυρά και στα Βαλκάνια.
Λόγω συμφερόντων...
Οικονομικών συμφερόντων. Για το ποιος θα ελέγχει σφαίρες επιρροής, γεωστρατηγικά, οικονομικά κ.λπ.
Άλλωστε, η παρέλαση όλων αυτών... Λέμε τώρα ότι ένα απ' τα θέματα που μπορεί να κρίνουν αν θα έχουμε πρόωρες εκλογές είναι κι αυτό. Γιατί, έχουμε το δημοψήφισμα στα Σκόπια, θα γίνει συνταγματική αναθεώρηση, θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή. Έχουμε τους ΑΝΕΛ που λένε ότι εμείς δεν θα ψηφίσουμε αυτήν τη συμφωνία και μάλιστα θα άρουμε την εμπιστοσύνη μας πριν έρθει η συμφωνία στη Βουλή και τη ΝΔ που λέει ότι αν δεν κυρωθεί και είμαστε εμείς στην εξουσία δεν θα κυρώσουμε τη συμφωνία αυτή και θα πάμε απ' την αρχή. Καταρχήν πιστεύετε ότι πάμε για εκλογές και ότι η κυβέρνηση θα πέσει λόγω του Σκοπιανού;
Κοιτάξτε δεν είναι μόνο το Σκοπιανό. Αυτό είναι ίσως μια παράμετρος που έχει να κάνει με τις ενδοκυβερνητικές τριβές και με τις πλειοψηφίες που έχει διαμορφώσει στη Βουλή, με ένα εθνικιστικό - ακροδεξιό τελοσπάντων, δεξιό κόμμα, όπως είναι οι ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση που έχουν και διαφορετικές απόψεις, αλλά συγκυβερνάνε. Και ως «Αριστερά» μάλιστα. Πώς γίνεται αυτό; Ας το απαντήσουν οι ίδιοι, ας το απαντήσει ο ελληνικός λαός.
Δεν είναι μόνο αυτό, δεν είναι επίσης μόνο το συνταξιοδοτικό ή άλλα και πώς θα πάνε τα μέτρα, τα οποία έχουν συμφωνήσει ότι θα τα προχωρήσουν, τις περιβόητες μεταρρυθμίσεις, τα οποία είναι μέτρα αντιλαϊκά, νέοι νόμοι, που θα έρθουν μετά τα μνημόνια και χωρίς να καταργηθεί κανένα προηγούμενο μνημόνιο ή μνημονιακός νόμος. Αλλά, είναι και άλλοι παράγοντες. Για παράδειγμα, θα εξαρτηθεί από το πώς θα πάει στην Ευρωζώνη, στην ΕΕ, η κόντρα ανάμεσα στις ισχυρές οικονομίες. Ιταλία, Γαλλία και Γερμανία και μεταξύ τους και με άλλες χώρες, έχουν βγάλει μαχαίρια. Άρα, αυτό θα επιδράσει στις διάφορες κόντρες μεταξύ αυτών για το πώς θα εξελιχθεί το ελληνικό πρόγραμμα, η επιτήρηση και η εποπτεία και τι θα σημαίνει αυτό στην Ελλάδα, ως αντιθέσεις και άλλες μεταρρυθμίσεις και άλλες αναδιαρθρώσεις.
Πιστεύετε ότι είναι πιθανό τελικά να μην εφαρμοστεί η μείωση των συντάξεων; Το βλέπετε; Γιατί εδώ αγωνιά ένα μεγάλο ποσοστό κόσμου. Μιλάμε για ενάμισι - δύο εκατομμύρια ανθρώπου, οι οποίοι λένε ότι θα πάρουν τη σύνταξη Ιανουαρίου, τον Δεκέμβρη, τώρα σε ενάμισι - δύο μήνες. Θα τη δούνε μειωμένη, δεν θα τη δούνε;
Καταρχήν, το σίγουρο μέχρι στιγμής αυτό που ισχύει και πρέπει να το ξέρει ο ελληνικός λαός είναι ότι οι συνταξιούχοι χάνουν ένα δισεκατομμύριο από 1/1/2019, με το νόμο Κατρούγκαλου, που αυτός θα ενεργοποιηθεί, γιατί γι’ αυτόν πρόκειται, με την προσωπική διαφορά και όλα αυτά, αφού έχουν προηγηθεί 20 μειώσεις σε συντάξεις από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πριν και τον ΣΥΡΙΖΑ στη συνέχεια. Συνολικά 20 μειώσεις σε συντάξεις έχουμε από αυτά τα τρία κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα τα τελευταία 8-10 χρόνια, με την οικονομική καπιταλιστική κρίση. Αυτό είναι ένα το δεδομένο.
Το δεύτερο, το οποίο είναι ως υπόθεση, είναι εάν θα δεχτεί η Κομισιόν, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ, τελοσπάντων αυτοί οι θεσμοί που έρχονται για την επιτήρηση, την εποπτεία και τον έλεγχο των δημοσιονομικών, εάν θα δεχτούν να αναβληθεί για ένα χρονικό διάστημα η υλοποίηση του μνημονιακού νόμου Κατρούγκαλου. Διότι αυτός είναι νόμος ψηφισμένος και με σύμφωνη γνώμη των εταίρων, των δανειστών πριν από λίγο χρονικό διάστημα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Αυτός υλοποιείται με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς και όλα αυτά που χάνουν οι συνταξιούχοι και θα έχουμε νέες μειώσεις.
Άρα, λοιπόν, το να πει ή να κάνει το χατίρι για παράδειγμα η τρόικα ή η ΕΕ στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και στον κ. Τσίπρα και να του πει «άντε αφού έχεις προεκλογική περίοδο σου δίνω ένα τράτο, αλλά αφού θα κοιτάξω και τα δημόσια οικονομικά πάλι και θα δούμε από πού θα τα πάρουμε αυτά γι’ αυτό το εξάμηνο», γιατί θα βάλει άλλα, πάλι δηλαδή θα πληρώσει ο ελληνικός λαός. Δεν θα πληρώσουν κάποιοι ξένοι, κάποιοι άλλοι, πάλι ο ελληνικός λαός θα πληρώσει. Θα δούνε τα αντισταθμιστικά, αλλιώς δεν προχωράει η συμφωνία. Άρα, έστω κι αν γίνει δεν έχουν να κερδίσουν τίποτε οι συνταξιούχοι, αν αρχίσει η υλοποίηση από τον Ιούλη του 2019. Το πρόβλημα είναι να καταργηθεί ο νόμος Κατρούγκαλου. Να καταργηθεί ο νόμος που προβλέπει την προσωπική διαφορά, που προβλέπει νέα μείωση στις συντάξεις. Λοιπόν, αυτό είναι το πλέγμα.
Η ΝΔ λέει «θα τον καταργήσω».
Η ΝΔ λέει ότι θα καταργήσει τον νόμο Κατρούγκαλου, αλλά λέει ότι θα τον αντικαταστήσει με έναν άλλο, που πιθανόν να είναι και χειρότερος. Με βάση αυτά που λέει, θα είναι ίδιος, τελοσπάντων, να μην πω χειρότερος, γιατί δεν ξέρουμε τι ακριβώς θα φέρει. Πάντως, οπωσδήποτε θα είναι ίδιος με τον νόμο Κατρούγκαλου και θα τα παίρνει από αλλού.
Για να το κλείσω το θέμα, βλέπετε πρόωρες εκλογές; Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για Μάιο ο Αλέξης Τσίπρας. Εσείς βλέπετε και πιο μπροστά εκλογές να μπορούν να γίνουν;
Δεν μπορώ να πω, γιατί επιμένω ότι είναι συνάρτηση παραγόντων, πώς θα πάνε οι εξελίξεις στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ. Η δική μας εκτίμηση και η ανάλυση που έχουμε κάνει είναι ότι επίκειται νέα βαθιά κρίση και μάλιστα σε διεθνές επίπεδο, οι αντιθέσεις είναι πάρα πολύ μεγάλες. Προβλήματα σε ισχυρές οικονομίες, όπως οι ΗΠΑ, που παίρνουν μέτρα, όπως ονομάζονται, προστατευτισμού, με την επιβολή δασμών σε κινεζικά προϊόντα, που είναι η βασική ανταγωνιστική οικονομία. Η Κίνα είναι η δεύτερη οικονομία διεθνώς, πλέον, μετά τις ΗΠΑ. Και την ερχόμενη πενταετία ενδέχεται να περάσει στην πρώτη θέση, να υπερκεράσει δηλαδή τις Ηνωμένες Πολιτείες και αναγκάζονται τώρα, οι Αμερικανοί, ο Τραμπ να πάρουν αυτά τα μέτρα. Η Κίνα δεν ξέρουμε αν θα μπορέσει να αντιδράσει, γιατί είναι πάρα πολλοί οι δασμοί, δεν είναι όπως οι προηγούμενοι, είναι πλέον των 200 δισ. και δολαρίων. Αυτό θα έχει επιπτώσεις και στην κινεζική οικονομία και στις επενδύσεις που κάνει εδώ στην Ελλάδα. Και τα προβλήματα που υπάρχουν, όπως για παράδειγμα ότι παίρνουν τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά ή Ελευσίνας, οι Αμερικανοί οι οποίοι ενδιαφέρονται με τις νέες συμφωνίες της κυβέρνησης, αφού έγινε και σημαιοφόρος τους στην περιοχή, που σημαίνει ότι εξοβελίζουν την Κίνα. Σημαίνει ότι αυτά θα έχουν επιπτώσεις και στην ελληνική οικονομία. Σημαίνει ότι θα έχουμε κι άλλα ζητήματα.
Άρα, θα ξαναγυρίσουμε, πιστεύετε, στα προηγούμενα χρόνια;
Όχι. Σημαίνει ότι υπάρχουν πάρα πολύ ισχυρές αντιθέσεις, σε αυτό να μείνουμε, για να καταλαβαίνει και ο κόσμος τι λέμε. Υπάρχουν πάρα πολλοί ανταγωνισμοί και από αυτό το ζήτημα θα εξαρτηθούν και μια σειρά από παράγοντες για το πότε θα μας οδηγήσουν σε εκλογές. Είναι πιθανόν κατά την άποψή μας, να έχουμε πρόωρες εκλογές, Γενάρη - Φλεβάρη, σε σχέση με όλα αυτά που είπαμε πριν. Τον Μάη έτσι κι αλλιώς έχουμε εκλογές. Τώρα, αν θα πάει μέχρι το φθινόπωρο, έχει δυνατότητα με βάση τον εκλογικό νόμο, η θητεία να πάει Σεπτέμβρη έως Οκτώβρη.
Στη Θεσσαλονίκη είχαμε το πρόγραμμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, εξαγγελίες από Κυριάκο Μητσοτάκη. Θέλω ένα μικρό σχόλιο γι’ αυτά τα οποία ακούστηκαν.
Έγινε το γνωστό παιχνίδι -«βρες τις διαφορές», ποιες είναι- προς τον ελληνικό λαό. Γιατί στα βασικά ζητήματα, στα κύρια ζητήματα είναι στην ίδια κατεύθυνση η πολιτική τους και τα μέτρα που προτείνουν στον ελληνικό λαό. Και δεν το λέω μόνο γιατί ψηφίσαν μαζί το τρίτο μνημόνιο, όλοι τους, ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και πέρασαν μια σειρά από αντεργατικούς και αντιλαϊκούς νόμους, δεν το λέω, γιατί κανένας τους δεν λέει ότι θα καταργηθούν όλοι οι υπόλοιποι νόμοι κι απ’ τα τρία μνημόνια. Συνολικά έφεραν πάνω από χίλιους αντιλαϊκούς νόμους, ούτε λέω ότι, δεν υπάρχουν επιμέρους διαφορές. Γιατί το διπολικό παιχνίδι, το δικομματικό παιχνίδι παίζεται πάντα ανάμεσα σε δύο και με κάποια «εξαπτέρυγα» γύρω τριγύρω, φυσικά όταν δεν έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία ο ένας ή ο άλλος. Άρα, λοιπόν, το να υπάρχουν κάποιες κοκορομαχίες ή δεν ξέρω πώς τις λέγαμε παλιά ανάμεσα στους δύο, αυτό θα είναι γεγονός. Γι’ αυτό υπάρχει πλέον πείρα. Ο ελληνικός λαός ξέρει, το έχει δει πολλές φορές, έχει επαναληφθεί, όταν ο ένας χρεοκοπεί, όταν υπάρχει αγανάκτηση, οργή στον κόσμο, δυσαρέσκεια, ετοιμάζεται να τον αντικαταστήσει ένας άλλος, ο οποίος θα υλοποιήσει αυτές τις πολιτικές.
Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει φύγαμε από τα μνημόνια και η ΝΔ λέει ότι κι εμείς με ένα άλλο μείγμα πολιτικής θα επαναδιαπραγματευτούμε όσα εσείς έχετε ψηφίσει.
Κύριε Παπαδάκη, οι διαφορές τους είναι από ποια τσέπη θα τα πάρουν από τον ελληνικό λαό. Ο ένας λέει «θα τα πάρω από την αριστερή τσέπη», ο άλλος λέει «θα τα πάρω από τη δεξιά τσέπη». Αυτή είναι η ουσία. Ή η λογική τους είναι «σου παίρνω 20 με διάφορους τρόπους, σου δίνω κι ένα για να μην πω ότι δεν έδωσα και κάτι, ένα ψίχουλο». Δεν λέμε βέβαια και το ψίχουλο να μην το πάρει ο ελληνικός λαός, να το πάρει, να κλείσει καμιά τρύπα. Το πρόβλημα είναι ότι πρέπει να ξέρει ότι του δίνουν ένα, του παίρνουν είκοσι κι αυτό το ένα εξανεμίζεται την ίδια στιγμή που το παίρνουν. Λένε «έχουμε διαφορές». Ο ένας λέει, ας πούμε, «να μειώσουμε κοινωνικές δαπάνες, σε υγεία, σε περίθαλψη, σε πρόνοια». Ο άλλος λέει «να επιβάλουμε φόρους» σε λαϊκά στρώματα, πάλι σε εργαζόμενους, σε αυτοαπασχολούμενους, μεγαλύτερη φοροληστεία. Βρείτε μου εσείς διαφορές. Ποιο είναι το καλύτερο, ποιο είναι το χειρότερο. Και τα δύο είναι εξίσου κακά. Ή σου λέει ο ένας «να τα πάρουμε κυρίως από την τρίτη ηλικία», από τους συνταξιούχους ή ο άλλος «να τα πάρουμε από τον πρωτοασφαλισμένο» και να πάρουμε μέτρα. Ή ο ένας λέει στον ΣΕΒ, λέει στους ξένους: Λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, στις διαπραγματεύσεις που κάνει για παράδειγμα, «εγώ σας εξασφάλισα συναίνεση, χειραγώγηση, ενσωμάτωση του λαού», δεν το λέει δημόσια αυτό, το λέει σε αυτούς «βλέπετε δεν αντιδρά τόσο πολύ ο κόσμος, όπως θα αντιδρούσε σε μία δεξιά κυβέρνηση». Άρα, λοιπόν, «μαζί με το ότι κάνω και την υπόλοιπη δουλειά, τις μεταρρυθμίσεις, παίρνω τα μέτρα, και με λίγο ζοριλίκι, με λίγα ξενύχτια περισσότερα, αλλά προχωράνε αυτά, είδατε είμαι καλός μαθητής». Στην ουσία αυτό τους λέει, δεν το λέει με τα λόγια που τα λέω εγώ καταλαβαίνουμε έτσι; «Άρα, λοιπόν, επιλέξτε εμένα και μη μου δημιουργείτε παραπάνω δυσκολίες από όσες χρειάζεται». Η ΝΔ τους λέει: «Κοίταξε να δεις εγώ είμαι πιο καλός στις μεταρρυθμίσεις. Θα πάρω πιο αποφασιστικά αυτά τα μέτρα, έχω μια πιο σταθερή πολιτική, ας πούμε, σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, που είναι και μερικές φορές απρόβλεπτος ή μπορεί να σε δυσκολεύει στην οικονομία ή στις επιλογές που έχεις ως ΕΕ, ως ΕΚΤ, ως ΔΝΤ εγώ θα τα κάνω πιο άνετα αυτά», «εντάξει μπορεί να έχω άλλες δυσκολίες, αλλά θα τις καλύψω με άλλο τρόπο». Αυτή είναι η ουσία στο πολιτικό και στο οικονομικό επίπεδο. Η κοροϊδία ας πούμε και με τον κατώτατο μισθό, η κοροϊδία με τις συντάξεις, η κοροϊδία για μια σειρά άλλα ζητήματα, που εξαγγέλθηκαν, όπως είναι οι κλαδικές δήθεν συμβάσεις κ.λπ.
Ο κόσμος αγωνιά. Κάποιοι θα χάσουν τα σπίτια τους. Είναι σε αδυναμία πληρωμής. 500.000 ραβασάκια απ’ τη ΔΕΗ για ένα, δυο, τρεις λογαριασμοί, που χρωστάνε, θα σου κόψουνε το ρεύμα.
Έχω προσωπική περίπτωση. Μου έλεγε πρόσφατα συγγενικό μου πρόσωπο, έχασε τον πατέρα και τη μητέρα, είχε στο σπίτι απλήρωτο το ρεύμα 150 ευρώ. Ο σύζυγος ήταν άνεργος και προσπαθούσε να ζήσει την οικογένειά του. Ήρθε στο σπίτι άλλος ένα λογαριασμός 70 ευρώ, γιατί πήγανε να μείνουνε στο σπίτι των γονιών, δεν είχαν δικό τους το σπίτι. Έφτασε 200 ευρώ ο λογαριασμός και τους στείλανε διακοπή ρεύματος, τους έκοψαν το ρεύμα. Δεν πήραν και χαμπάρι να ειδοποιήσουν το ΠΑΜΕ, κάποια συνδικάτα ή κάποιους άλλους, ή έστω εμείς η Κοινοβουλευτική Ομάδα να κάνουμε παρέμβαση κατευθείαν, και τους έκοψαν το ρεύμα. Το ίδιο γίνεται με χιλιάδες οικογένειες. 500.000 ραβασάκια στείλανε. Χώρια ότι έχουμε 50.000 πλειστηριασμούς, επίσης, για ακίνητα.
Τέλος του έτους σταματάει και η προστασία της πρώτης κατοικίας. Γι’ αυτό δεν ακούσαμε τίποτα στη ΔΕΘ.
Και η πρώτη κατοικία, επίσης. Θα έχουμε 50.000 πλειστηριασμούς, αφορούν και πρώτη κατοικία.
Και για το αφορολόγητο δεν ακούσαμε τίποτα. Το αφορολόγητο θα είναι ακόμη πιο χαμηλά. Όπου ουσιαστικά το έχουν ψηφισμένο και περιμένουμε να το φέρουν.
Θα μειωθεί το αφορολόγητο...
Θα ήθελα την άποψή σας γ’ αυτό που έγινε στο κοσμηματοπωλείο, στη Γλάδστωνος.
Είναι απαράδεκτα, άσχετα τι ακριβώς έγινε εκεί, πολλές φορές ρίχνουν τις ευθύνες, λένε έγινε ληστεία, ήταν επικίνδυνος. Βέβαια και από τις εικόνες φαίνεται ότι ο άνθρωπος δεν μπορούσε να έχει την επικινδυνότητα που λένε διάφοροι. Δυστυχώς, αυτό το ζήτημα που λένε ορισμένοι ότι «έχω το δικαίωμα ένα ευάλωτο άτομο, ένα αδύνατο άτομο να το χτυπήσω, να το ποδοπατήσω», είναι απαράδεκτο, έστω κι αν κάνει μια ενέργεια, όπως απόπειρα κλοπής ή οτιδήποτε, που πάλι κι αυτό δεν είναι αποδεδειγμένο, δεν ξέρεις ακριβώς τι έγινε. Οι εικόνες που είδαμε ήταν απαράδεκτες, είναι φαινόμενα μαζί με ρατσισμό, με τέτοια νοοτροπία που καταντά να είναι έρπων φασισμός. Δεν λύνονται έτσι τα προβλήματα και βεβαίως το κράτος, η κυβέρνηση, που έχει την ευθύνη για την περιθωριοποίηση ανθρώπων, για το γεγονός ότι δεν λύνει ζητήματα στο κέντρο της Αθήνας, από τους εμπόρους ναρκωτικών μέχρι τη ναρκω-μανία και άλλα ζητήματα, που είναι κοινωνικά προβλήματα, πρέπει με κοινωνικές δομές και με κρατική κοινωνική υποστήριξη να βοηθηθούν αυτοί οι άνθρωποι, με γιατρούς, με ψυχολογική ψυχιατρική ενίσχυση αυτών των ανθρώπων, με υποδομές στέγασης, μαζί με ένα νομοθετικό πλαίσιο που θα διασφαλίζει τον εργαζόμενο άνθρωπο και συνολικότερα την ελληνική κοινωνία. Αυτά δεν γίνονται και οδηγούμαστε σε τέτοια απαράδεκτα φαινόμενα...».
902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.