Δεκέμβρης 1944 (17)

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018

Δημήτρης Κουτσούμπας: Η Μακεδονία, ο ντίλερ των Αμερικανών και οι εγκληματικές συμμαχίες· οι εκλογές των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και του μικρότερου κακού· τα διαπιστευτήρια της κυβέρνησης στον ΣΕΒ και οι υπόγειες διαπραγματεύσεις της με ΕΕ-ΔΝΤ· το ΚΚΕ, η (δυστυχώς) επιβεβαίωσή του και ο πήχης του λαού· οι συντάξεις των 170 € και ο κατά ΣΥΡΙΖΑ δολοφονικός νόμος Βρούτση, νυν Αχτσιόγλου − Τόσο απλά! (VIDEO)

Συνέντευξη του Δ. Κουτσούμπα στον «ΣΚΑΪ»
Κυριακή 30/09/2018 - 09:19 - Ενημέρωση: Κυριακή 30/09/2018 - 12:53
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, παραχώρησε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και το δημοσιογράφο Γ. Αυτιά, το πρωί της Κυριακής 30 Σεπτέμβρη.
Παρατίθεται ολόκληρη η συνέντευξη:
Να καλημερίσω το κ. Κουτσούμπα, που ήρθε με τα δώρα του. Ήρθε με Γ. Ρίτσο και Θ. Μικρούτσικο, ήρθε με το βιβλιαράκι της πυρασφάλειας και της δασοπροστασίας, πριν τις φωτιές και το βιβλίο με τις διεθνείς εξελίξεις. Ξεκινώ μ’ αυτό γιατί έχει ιδιαίτερη σημασία. Κ. Κουτσούμπα σας ακούω με προσοχή τις τελευταίες ημέρες να μιλάτε για μια συμφωνία η οποία είναι εθνικά επικίνδυνη. Που εδράζεται αυτό το σχόλιό σας, τι θα κάνετε και πως βλέπετε τα πράγματα.
«Ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του, το τελευταίο διάστημα, έχουν γίνει οι καλύτεροι "ντίλερ" των Αμερικανών, του ΝΑΤΟ, δηλαδή δολοφονικών εγκληματικών οργανισμών στην περιοχή, εμπλέκουν τη χώρα μας όλο και περισσότερο σε αποστολές, σε επεμβάσεις, σε σχεδιασμούς. Υλοποιείται, πλέον, στην πράξη το "διαίρει και βασίλευε", που ξεκίνησε κάποιες δεκαετίες πριν, κυρίως μετά το '91, με τη διάλυση της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας -στα Βαλκάνια μιλάω- και συνεχίζεται σταδιακά είτε με επιμέρους αψιμαχίες, είτε με σοβαρότερες στρατιωτικές εμπλοκές περισσότερο αυτά τα χρόνια. Είδατε χθες, έγινε το επεισόδιο στα σύνορα Κοσσυφοπεδίου - Σερβίας, στο Κόσσοβο στρατιωτικές δυνάμεις κατέλαβαν μια λίμνη που ήταν στην ευθύνη των δυνάμεων της Σερβίας, στο Β. Κόσσοβο και τέθηκαν σε επιφυλακή και σε ετοιμότητα οι ένοπλες δυνάμεις της Σερβίας, για να επιτεθούν. Βρίσκεται σε εξομάλυνση αυτή τη στιγμή το ζήτημα, γιατί υποχώρησαν οι άλλες δυνάμεις, όμως βρισκόμαστε σ’ αυτή τη διαδικασία αλλαγής συνόρων στα Βαλκάνια.
Και εδώ δυστυχώς, πρωτοστατεί το ΝΑΤΟ, πρωτοστατούν συμμαχίες στις οποίες συμμετέχει και η Ελλάδα και μάλιστα τα δίνει όλα και εμείς δε λέμε με ανταλλάγματα. Εμείς, ξέρετε πολύ καλά και ξέρει και ο ελληνικός λαός, λέμε καθαρά ότι ούτε η Ελλάδα έπρεπε να είναι μέλος αυτής της στρατιωτικής εγκληματικής συμμαχίας, όπως είναι το ΝΑΤΟ. Γι' αυτό έγινε και η Συμφωνία των Πρεσπών, από κει ξεκινάμε. Το πρώτο μεγάλο, όχι λάθος, το πρώτο μεγάλο εγκληματικό στοιχείο σε αυτή τη συμφωνία είναι ότι έγινε για να μπει η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και βεβαίως σε μια πορεία στην ΕΕ. Όλα τα υπόλοιπα στοιχεία, τα θέσαμε από την αρχή, από το 1992, όταν είχε πρωτοπροκύψει το πρόβλημα, στο συμβούλιο των Αρχηγών τότε, με ΓΓ του Κόμματος την Αλέκα Παπαρήγα, όπου είχαμε βάλει "τέρμα το διαίρει και βασίλευε", να μην επικεντρώνεται το ζήτημα στο όνομα, το όνομα μπορεί να λυθεί, μπορεί να βρεθεί μια γεωγραφική ονομασία έναντι όλων με ισχύ, όμως πρέπει να δώσουμε βάρος - το λέγαμε και τότε και το λέμε και σήμερα και με τη συμφωνία αυτή δεν έχει λυθεί αλλά επιδεινώνεται το πρόβλημα - πρέπει να λυθούν όλα τα αλυτρωτικά ζητήματα, που υφίστανται και στο Σύνταγμα της Fyrom, και σε σχολικά βιβλία και σε άλλα και δε λύνονται με τη Συμφωνία. Και δε λύνονται γιατί μπορεί να είναι "ήξεις αφήξεις" σε διάφορα άρθρα, όπως λένε μερικοί ότι έρχονται σε σύγκρουση το ένα με το άλλο - εμείς λέμε ότι δεν έρχονται σε σύγκρουση, αλλά έγιναν ακριβώς για να "χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα" και να μην ξέρεις τελικά που καταλήγουν.
Πάντως η ουσία είναι το "Μακεδόνας πολίτης" σημαίνει ότι αναγνωρίζουν ότι υπάρχει μακεδονική εθνότητα. Και το γεγονός ότι υπάρχει "μακεδονική γλώσσα" καθιστούν αυτή τη συμφωνία απαράδεκτη, επικίνδυνη. 'Ολα τα αλυτρωτικά εθνικιστικά ζητήματα είναι σε πλήρη ισχύ, θα διεκδικήσουν αύριο ζητήματα μειονότητας. Είναι ανιστόρητοι κ. Αυτιά. "Μακεδονικό έθνος", "μακεδονική γλώσσα" ενιαία δεν υπήρξε ποτέ στην ιστορία. Μιλάμε για "Μακεδονία" με την ευρύτερη γεωγραφική έννοια όπου πλέον έχει καταμεριστεί γεωγραφικά, το μεγαλύτερο μέρος ανήκει στην Ελλάδα με τη συνθήκη του Βουκουρεστίου, ένα 30% ανήκει στην ΠΓΔΜ και ένα 11% περίπου στη Βουλγαρία, αυτό ναι. Γεωγραφική έννοια της Μακεδονίας. Από κει και πέρα όμως εκεί ζούσαν πάρα πολλοί λαοί, πάρα πολλές εθνότητες κι αυτό ήταν στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, σε άλλες συνθήκες, με τις ανταλλαγές των πληθυσμών, με το γεγονός ότι προχώρησε σε κάθε κράτος και αφομοιώθηκαν οι πληθυσμοί έστω κι αν έχουν μια ιδιομορφία στη γλώσσα, στα έθιμα κ.λπ, όπως υπάρχουν σε όλες τις περιοχές της πατρίδας μας, αυτό δε συνιστά μειονότητα ή μια ενιαία μακεδονική εθνότητα.
Γιατί δε λένε καθαρά ότι είναι σλαβομακεδονική η γλώσσα, να συμφωνήσουμε κι εμείς, γιατί δε λένε ότι ο πολίτης αυτός θα είναι πολίτης της Β. Μακεδονίας, της γεωγραφικά Β. Μακεδονίας, που δεν έχει καμία σχέση με την παλιά ενιαία Μακεδονία, αλλά τίθεται σε άλλο άρθρο ότι αυτό το ιδίωμα αυτής της γλώσσας είναι της σλαβικής καταγωγής; Είναι πολλά τα ερωτηματικά και εμείς θεωρούμε ότι έγιναν σκόπιμα, ακριβώς για να αφήνουν ανοιχτή την πολιτική του "διαίρει και βασίλευε" και αύριο σε ανύποπτο χρόνο να εγερθούν ζητήματα. Και είναι αφέλεια να σκέπτεται κανείς αυτό που λένε "μα ένα αδύναμο κράτος, ένα προτεκτοράτο θα μας επιτεθεί; Κινδυνεύουμε απ’ τη FYROM;" Δεν είναι εκεί το ζήτημα, διότι ποτέ δεν ξεκίνησαν από τα κράτη, πολύ δε περισσότερο απ’ τους λαούς οι τοπικοί, περιφερειακοί ή γενικότεροι πόλεμοι. Εδώ συγκρούονται ισχυρές καπιταλιστικές παγκόσμιες δυνάμεις που έχουν τεράστια οικονομικά, πολιτικά, γεωστρατηγικά, στρατιωτικά συμφέροντα και αυτές είναι οι ΗΠΑ, η Γερμανία, άλλες ισχυρές δυνάμεις της ΕΕ, είναι η Ρωσία, είναι η Κίνα και αυτές οι δυνάμεις συγκρούονται και έχουμε αυτό το αποτέλεσμα. Και η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα τάχθηκε με το μέρος των ΗΠΑ σε αυτό τον ανταγωνισμό και βάζει σε κινδύνους τη χώρα μας, το λαό μας».
Βάζουμε μια τελεία εδώ, αναλύσατε όλο αυτό το σκηνικό. Μπλέξαμε δηλαδή με λίγα λόγια κ. Κουτσούμπα
«Μα πάντα ήμασταν μπλεγμένοι, απλώς τώρα μπλέκουμε περισσότερο».
Πάω στα δικά μας, πάω σ’ αυτά για τα οποία πολλές φορές έχετε σηκώσει τη σημαία. Αύριο στη βουλή κατά πάσα πιθανότητα δε θα μπουν οι περικοπές των συντάξεων. Θα πρόκειται για αναβολή ή για μη περικοπή, διότι έγκριτοι νομικοί όπως ο κ. Πετρόπουλος, ο κ. Ρωμανιάς, ο κ. Μπούρλος κ.λπ έχουν τονίσει επανειλημμένα ότι χρειάζεται νόμος μη περικοπής.
«Για να μην κοροϊδευόμαστε, έχουν γίνει 21 μειώσεις συντάξεων τα τελευταία χρόνια και με την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα τα τελευταία 4 χρόνια. Το ΕΚΑΣ επίσης τέλη του '19 τελειώνει οριστικά και τελεσίδικα. Και μη μου πείτε ότι αφορά μόνο 250 χιλ. συνανθρώπους μας συνταξιούχους. Είναι σοβαρό το πρόβλημα διότι έχουν γίνει και όλες οι προηγούμενες μειώσεις, όλες οι προηγούμενες περικοπές. Όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι οδήγησαν σ’ αυτή την κατάσταση τις συντάξεις, σ’ αυτή την απαράδεκτη κατάσταση το ασφαλιστικό μας σύστημα. Άρα λοιπόν η οποιαδήποτε μικρή αναβολή δε λύνει το πρόβλημα, αυτό που λύνει το πρόβλημα είναι η κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και η κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Αυτό είναι το ζήτημα, διότι το να υπάρχει αυτός ο μνημονιακός νόμος Κατρούγκαλου -και οι υπόλοιποι νόμοι μην τους ξεχνάμε- σε ισχύ, σημαίνει ότι αύριο θα γίνουν μειώσεις, γιατί κάθε 3μηνο κάθε 6μηνο είναι εδώ η εποπτεία, ο έλεγχος για τα δημόσια οικονομικά δε σταμάτησε.
Εμείς στην ανάλυσή μας έχουμε την ανησυχία και την έχουμε εκφράσει δημόσια και με στοιχεία, ότι επίκειται πιθανή νέα οικονομική κρίση, με διεθνή μάλιστα χαρακτήρα, όχι που να αφορά μόνο την Ελλάδα ή τον περίγυρο. Η κατάσταση στην ευρωζώνη με τους ανταγωνισμούς Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας κ.λπ είναι πάρα πολύ μεγάλη. Άρα λοιπόν, εμείς δε συμμεριζόμαστε αυτό που λέει ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του για "ήρεμη μακροχρόνια καπιταλιστική ανάκαμψη". Μπορεί να είμαστε "μάντεις κακών", αλλά ας ακούσουν αυτούς τους "μάντεις", που στηρίζονται σε στοιχεία».
Θυμάμαι τον Ιούνιο μαζί με την κ. Γεννηματά και τον κ. Μητσοτάκη, είπατε να σταματήσει ο νόμος, να μην υπάρχει καμία απολύτως μείωση στις συντάξεις. Γιατί εκείνη την ημέρα δεν παρέλαβε τη σκυτάλη ο κ. Τσίπρας και να πει: «αφού τρία μεγάλα κόμματα συμπαρατάσσονται και λένε "καμία μείωση", να μπω κι εγώ μαζί και να πάω στους δανειστές και να πω δεν κόβεται καμία σύνταξη».
«Γιατί η κυβέρνηση δίνει διαπιστευτήρια στον ΣΕΒ, το μεγάλο κεφάλαιο, δίνει κυρίως στους εταίρους της. Στην ΕΚΤ, στην Κομισιόν, στο ΔΝΤ, αυτοί είναι οι εταίροι της, οι δανειστές της και εκεί δίνει διαπιστευτήρια. Αν το έλεγε αυτό μπορεί να είχε άλλες επιπτώσεις. Άρα, τους λέει - για να είμαστε ειλικρινείς και να πω τα πράγματα απλά και λαϊκά όπως τα καταλαβαίνει κι ο κόσμος - "κοιτάξτε να δείτε πάμε για εκλογές, μη με στριμώχνετε πολύ, αφήστε με να μην το βάλω τώρα, ο νόμος ισχύει, εδώ είμαστε, την επιτροπεία την έχουμε, θα έρχεστε να με ελέγχετε, θα το κάνουμε αργότερα κι αν είναι και άλλη κυβέρνηση άσε την "καυτή πατάτα" σε κείνους να το λύσουν…" και πάει λέγοντας. Αυτή είναι η ουσία, δηλαδή στις "υπόγειες" διαπραγματεύσεις, αυτές που είναι off the record, αυτά λέγονται στα ξενύχτια που κάνουν, για να μην κοροϊδευόμαστε».
Εκλογές πότε βλέπει το ΚΚΕ; Εκλογές πότε βλέπει ο έμπειρος Κουτσούμπας;
«Ε, τώρα τι πρόβλεψη να κάνουμε; Η κυβέρνηση θα αποφασίσει. Προφανώς, ή το Μάιο όπου έτσι κι αλλιώς έχουμε εκλογές, εκτός αν συμβούν κάποια σημαντικά γεγονότα. Πιθανόν, δεν αποκλείεται και μέχρι το Φεβρουάριο, αν και αυτό, θα είναι συνάρτηση παραγόντων. Δεν είναι μόνο το Σκοπιανό. Είναι και το Σκοπιανό, είναι κι όλα αυτά τα ζητήματα πώς θα πάνε τώρα με τις διαπραγματεύσεις, με τον προϋπολογισμό κ.λπ, τι μέτρα θα παρθούν, έτσι ώστε να μπορεί να βγει πιο επιθετικά η κυβέρνηση προεκλογικά ή τα υπόλοιπα ζητήματα που σας έχω θέσει αντιθέσεις, ανταγωνισμοί, προβλήματα στην περιοχή, εμπλοκή της Ελλάδας σε άλλες καταστάσεις εδώ, ελέω ΝΑΤΟ και ελέω ενδοιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, όπως τους λέμε εμείς, γιατί τέτοιοι είναι και πάει λέγοντας. Αυτό θα εξαρτηθεί αν θα 'ρθουν πιο κοντά. Απ’ ότι φαίνεται, όμως, σίγουρα είναι το Μάιο - βουλευτικές, ευρωεκλογές, δημοτικές, περιφερειακές - μία Κυριακή και η επόμενη και δεν βλέπω να πηγαίνουν για του χρόνου το Σεπτέμβρη, που έχει τη δυνατότητα δηλαδή με βάση τον εκλογικό νόμο να πάει και μέχρι το Σεπτέμβρη».
Ο Δημήτρης ο Κουτσούμπας έχει κάποια πρόβλεψη εκλογικών ποσοστών, με βάση τα στοιχεία που έχετε στα χέρια σας;
«Δεν κάνουμε προβλέψεις. Το ζήτημα είναι ότι στο ΚΚΕ υπάρχει μια σταθερότητα. Είναι από τα μοναδικά κόμματα που εμφανίζονται και σε αυτές τις δημοσκοπήσεις, που εμείς αν θέλετε δεν τις παίρνουμε υπόψη, βλέπουμε την τάση της στιγμής και όχι τόσο τα ποσοστά. Είναι από τα κόμματα, το οποίο έχει ως πρόθεση ψήφου και χωρίς να είναι προεκλογική περίοδος και χωρίς να είναι με αναγωγή ούτε στα έγκυρα, το ποσοστό που πήρε είναι εξασφαλισμένο, δηλαδή το 5,5%. Άρα, από κει και πάνω. Το θέμα είναι ο πήχης που θα μπει. Εμείς βάζουμε πολύ ψηλά τον πήχη και πρέπει κι ο ελληνικός λαός να βάλει ψηλά τον πήχη, να μην πέσει στο δίλημμα που εντείνεται τον τελευταίο μήνα των εκλογών και τις τελευταίες μέρες, να διαλέξω ή τον έναν ή τον άλλον, αφού ο ένας από τους δυο θα βγει ή θα είναι ο βασικός πυρήνας του νέου κυβερνητικού σχήματος που θα βγει με διάφορα εξαπτέρυγα, να διαλέξω τον έναν αντί για τον άλλον μήπως είναι αυτός το μικρότερο κακό. Του λέμε έχει τεράστια πείρα, πλέον σαράντα χρόνια από την μεταπολίτευση και δώθε, αλλά δεν θα πάμε τόσο μακριά. Τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία με την οικονομική κρίση που κάποιοι άνθρωποι είδαν κάποια πράγματα πολύ περισσότερο απ’ ότι πριν, να μπορούν να κρίνουν και να πουν ότι αυτό το μικρότερο δήθεν κακό πάντα τελικά προκύπτει ως μεγαλύτερο».
Είστε απόλυτα σαφής. Άλλωστε, οι θέσεις σας είναι σταθερές δεν αλλάζετε πορεία. Εγώ θα σας πω το εξής: Όταν ξεκινούσαν τα Μνημόνια εισηγήτρια στο ασφαλιστικό πρέπει να ήταν η κα Κανέλλη, ανέβηκε στο βήμα λοιπόν, η κα Κανέλλη με εισήγηση δική σας, του κόμματος σας και προς Θεού ξέρετε για εσάς όλα τα στελέχη είναι ίδια και μίλησε για συντάξεις 360 ευρώ. Από κάτω άρχισε το σούσουρο ξέρετε με τους βουλευτές. Σήμερα δεν μιλάμε για 360 ευρώ, μιλάμε για συντάξεις χηρείας των 170 ευρώ, για επικουρικές όπως μας λέει ο κ. Μητρόπουλος, ο κ. Ρωμανιάς και επιφανείς νομικοί 19 ευρώ για αναπήρους, μιλάμε για τέτοια πράγματα. Αυτό το είχατε πει εκείνη την εποχή, κατεγράφη και αντιλαμβάνομαι που θα πάει πια αυτή η ιστορία, γι’ αυτόν τον κόσμο, τον εργαζόμενο.
«Να σας πω, γιατί πολλές φορές λέμε μακάρι να μην είχαμε επιβεβαιωθεί, μακάρι να μην είχαν συμβεί αυτά και να ήταν καλύτερα και να πέφταμε εμείς έξω σε αυτές τις αρνητικές, τις δύσκολες προβλέψεις για το λαό μας. Αλλά, δυστυχώς, έρχονται τα πράγματα και επιβεβαιώνουν το ΚΚΕ. Ειλικρινά σας λέμε θα θέλαμε να μην είχαμε επιβεβαιωθεί σε όλα τα ζητήματα.
Μα τώρα συζητάνε, είναι αστεία, "θα βρούμε κάποια αντίμετρα και ότι σκληρά μέτρα πάρουμε σε αυτό το μεταμνημονιακό μνημόνιο, που βρισκόμαστε σήμερα, θα βρούμε κάποια αντίμετρα". Είναι κοροϊδία. Λοιπόν ,τι αντίμετρα; Εδώ τον κατώτατο μισθό, τον πάει με τον "νόμο Βρούτση". Κι ο Βρούτσης λέει "μπράβο στο ΣΥΡΙΖΑ που υλοποιεί το νόμο που ψήφισα εγώ". Και ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός, που τότε είπε ότι αυτός είναι νόμος "δολοφόνος" και τον καταψήφισε. Το "νόμο Βρούτση" τον χαρακτήρισε νόμο "δολοφόνο".
Έρχεται τώρα η κα Αχτσιόγλου, η υπουργός της κυβέρνησης και όλο το Υπουργικό Συμβούλιο και τον φέρνει, τον παρατείνει, τον ενεργοποιεί κιόλας, λέει δήθεν κατώτερος μισθός. Υπουργική Απόφαση χωρίς ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, χωρίς διεκδίκηση εκ μέρους των εργαζομένων, με το μαχαίρι και το πεπόνι πάλι στο μεγάλο κεφάλαιο, στη μεγαλοεργοδοσία να λέει ότι "όχι ρε παιδιά εδώ δεν σας δίνω το μητρώο" ή δεν ξέρω τι. Ε, λοιπόν, είναι κοροϊδία, το ίδιο σε όλους τους τομείς, κοινωνικές δαπάνες στην πρόνοια επίσης, κόβονται».
902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.