Δεκέμβρης 1944 (17)

Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος και τα τρία αφηγήματα της κυβέρνησης: Η έξοδος από τα μνημόνια, η εποχή της βιώσιμης ανάπτυξης των πολεμικών ανταγωνισμών, η δίκαιη ανάπτυξη των ταξικών αντίμετρων (VIDEO)

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Το πολυνομοσχέδιο καταρρίπτει το αφήγημα της «εξόδου από τα μνημόνια» και της «δίκαιης ανάπτυξης»
Δευτέρα 11/06/2018 - 15:43 - Ενημέρωση: Δευτέρα 11/06/2018 - 16:36
Ο χαρακτήρας των μέτρων του πολυνομοσχεδίου και του Μεσοπρόθεσμου καταρρίπτει το κυβερνητικό αφήγημα, τόνισε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, αναφερόμενος στον εφαρμοστικό νόμο που συζητείται στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής.
Όπως εξήγησε, το πρώτο αφήγημα που καταρρίπτεται είναι ότι «βγαίνουμε από τα μνημόνια», γιατί η τυπική παύση των μνημονίων έχει ως προϋπόθεση την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης για τις επόμενες δεκαετίες. «Είναι μια έξοδος που προϋποθέτει τη διατήρηση όλων των αντιλαϊκών μνημονιακών νόμων», σημείωσε συμπληρώνοντας πως για να θωρακιστεί η ανταγωνιστικότητα των καπιταλιστικών ομίλων, διαμορφώνονται όροι για πολύ φθηνή εργατική δύναμη και για πολύμορφη στήριξη των ομίλων.
Το δεύτερο στοιχείο του κυβερνητικού αφηγήματος που σχολίασε ο Ν. Καραθανασόπουλος είναι ο ισχυρισμός ότι μπαίνουμε σε μια εποχή βιώσιμης ανάπτυξης. «Η ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια θα είναι αβέβαιη και ενδεχόμενα να έχει έναν πολύ προσωρινό χαρακτήρα. Οι παράγοντες που οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα δεν είναι τίποτα άλλο παρά η όξυνση των ανταγωνισμών», υπογράμμισε, φέρνοντας το παράδειγμα των αμερικανικών δασμών αλλά και της προετοιμασίας νέων ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων «που φέρνουν όλο και πιο κοντά τον πόλεμο και στην περιοχή μας».
Το τρίτο αφήγημα που καταρρίπτεται μέσα από το πολυνομοσχέδιο είναι αυτό της «δίκαιης ανάπτυξης». Όπως είπε, αυτά τα οποία περιλαμβάνει το νομοσχέδιο αναδεικνύουν τον άδικο και ταξικό χαρακτήρα της ανάπτυξης. Για παράδειγμα, με βάση το Μεσοπρόθεσμο, οι απώλειες του λαϊκού εισοδήματος την περίοδο 2019-2022 από τη μείωση των συντάξεων και του Αφορολόγητου φτάνουν τα 18,5 δισ. ευρώ, ενώ τα λεγόμενα αντίμετρα ανέρχονται σε 14 δισ. ευρώ. Από τα περιβόητα «αντίμετρα», θα καταλήξουν απευθείας στους επιχειρηματικούς ομίλους 1,2 δισ. ευρώ από τον «αναπτυξιακό νόμο», 1 δισ. ευρώ από την επιδότηση των θέσεων εργασίας και 1 δισ. ευρώ από τη μείωση των φορολογικών συντελεστών. «Πρόκειται για μια ταξικότατη αναδιανομή», ανέφερε, ενώ ως προς τη «στήριξη των κοινωνικά αδύναμων» που τάχα θα γίνει με τα «αντίμετρα», σημείωσε ότι οι λιγότερο φτωχοί -μέσα από τη μείωση των συντάξεων και του Αφορολόγητου- θα κληθούν να χρηματοδοτήσουν τους πιο αδύνατους», επομένως πρόκειται για «κοινωνικό δαρβινισμό» και για «αναδιανομή της φτώχειας».
Εκτός από τις διατάξεις του Μεσοπρόθεσμου που αναδεικνύουν «τη νέα ληστεία στα λαϊκά εισοδήματα για να χρηματοδοτηθούν τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα», αναφέρθηκε στις διατάξεις που προβλέπουν ότι η αγορά εργασίας και ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να υποτάσσονται στην ανταγωνιστικότητα, την παραγωγικότητα και το ύψος της ανεργίας. «Τι άλλο σας ζητάει ο ΣΕΒ παρά αυτή την πρόταση, την οποία την τηρήσατε;», σημείωσε χαρακτηριστικά. Επίσης, τόνισε ότι η κυβέρνηση δημιουργεί νέα εμπόδια στην προσφυγή των σωματείων στη διαιτησία.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που επιδεινώνουν την προστασία της πρώτης κατοικίας με το νόμο Κατσέλη. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό παράδειγμα για το οποίο μίλησε είναι αυτό των τηλεοπτικών αδειών, όπου οι καναλάρχες θα πληρώσουν 70 εκατ. ευρώ για τις πέντε τηλεοπτικές άδειες και θα πάρουν -όπως προβλέπεται στο Μεσοπρόθεσμο- 103 εκατ. ευρώ μέσα από τη μείωση της φορολογίας για τις διαφημίσεις, δηλαδή «τους δίνετε ακόμα 30 εκατ. ευρώ στην τσέπη». Παράλληλα, αναφέρθηκε στη μετατροπή των περιουσιακών στοιχείων του Υπερταμείου σε εγγυητή της ορθής εκτέλεσης και αποπληρωμής των δανείων του ESM. 
«Ο λαός δεν πρέπει να έχει καμία αυταπάτη, αλλά αντίθετα να οργανώσει πολύ πιο αποφασιστικά, πολύ πιο αποτελεσματικά την πάλη του, όχι μόνο να βάλει εμπόδια αλλά να ανατρέψει συνολικά αυτή την πολιτική που τον οδηγεί σε ακόμη χειρότερες μέρες», κατέληξε, διευκρινίζοντας πως άλλη διέξοδος για τα λαϊκά στρώματα δεν υπάρχει. 
902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.