Δεκέμβρης 1944 (17)

Τρίτη 3 Απριλίου 2018

«Ρ» (ο άνθρωπος χωρίς Τσίπα): Ολοκλήρωση προγράμματος και διεθνή ερείσματα (στην «εθνική γραμμή» της αστικής τάξης) − ΚΚΕ: Παλιά και νέα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα με αναβάθμιση σε ΝΑΤΟ - ΕΕ


ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ
Ζητάει προσήλωση στο στόχο και υποβαθμίζει τους κινδύνους από την τουρκική επιθετικότητα
Τρίτη 03/04/2018 - 14:39
«Στοχοπροσήλωση» στην «έγκαιρη» ολοκλήρωση των αντιλαϊκών προαπαιτούμενων της τέταρτης αξιολόγησης ζήτησε ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, εναλλάσσοντας πότε τα παραμύθια και πότε τον εκβιασμό.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σχόλιο για τις δηλώσεις του Τσίπρα στο Υπουργικό Συμβούλιο
Τρίτη 03/04/2018 - 14:53
Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις δηλώσεις του Τσίπρα στο Υπουργικό Συμβούλιο, αναφέρει: 
«Η προσπάθεια του κ. Τσίπρα να καλλιεργήσει κλίμα αισιοδοξίας στο λαό, επαναλαμβάνοντας τα χιλιοειπωμένα κλισέ περί "ανάκαμψης των δεικτών" και "ισχυρών διεθνών συμμάχων", θα ήταν αστεία, αν δεν ήταν επικίνδυνη, ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία.
Ο κ. Τσίπρας θέλει να κρύψει ότι στο μεν πεδίο της οικονομίας η ολοκλήρωση του προγράμματος θα συνοδευτεί με την εφαρμογή παλιών και νέων αντιλαϊκών προαπαιτούμενων, ενώ στα λεγόμενα εξωτερικά θέματα η αναβάθμιση της συμμετοχής της Ελλάδας στους σχεδιασμούς των ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή δεν αποτελεί ούτε προστασία για το λαό ούτε "ασπίδα" απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα».
902

Θέτοντας ως «ορόσημο» τον Αύγουστο του 2018, επισήμανε πως δεν πρόκειται να δεχθεί καθυστερήσεις και τεχνητά εμπόδια. «Θέλω στις 80 ημέρες που απομένουν, να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος», σημείωσε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας πως επειδή δεν υπάρχει άλλη αξιολόγηση μετά από αυτήν, δεν μπορούν να μετατεθούν πιθανές εκκρεμότητες.
Παράλληλα με αυτού του είδους τις «συστάσεις», μίλησε για τα «τελευταία, αλλά ίσως πιο δύσκολα μέτρα του μαραθωνίου», προκειμένου να δεχθεί αδιαμαρτύρητα ο λαός και αυτό το κύμα μέτρων, στο όνομα τάχα της «εξόδου από το πρόγραμμα» και του «τέλους της επιτροπείας».
Υποβαθμίζει τους κινδύνους
Αναφερόμενος στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, κάλεσε την Άγκυρα να εγκαταλείψει
«την αδιέξοδη ρητορική κλιμάκωσης της έντασης» και να «προχωρήσει το γρηγορότερο δυνατόν σε μια κίνηση καλής θέλησης» επισπεύδοντας την επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Ωστόσο, συνέχισε την τακτική εφησυχασμού του λαού, διαβεβαιώνοντάς τον ότι «η Ελλάδα είναι μια χώρα ασφαλής και ισχυρή, με διεθνείς συμμαχίες και ερείσματα, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας».
Όμως, ακριβώς αυτές οι λυκοσυμμαχίες της αστικής τάξης είναι που εμπλέκουν το λαό σε ανυπολόγιστους κινδύνους, παρά την προσπάθεια του πρωθυπουργού να παρουσιάσει τάχα ως «θετική εξέλιξη» την «ομόθυμη στάση των Ευρωπαίων εταίρων».
Επίσης, υποστήριξε πως με δεδομένη τη στάση της Τουρκίας, «η Ελλάδα έχει έναν ακόμη λόγο να επιδιώκει το κλείσιμο ολοένα και περισσότερων μετώπων» στην εξωτερική πολιτική, όπως κάνει με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ, όμως αυτού του είδους οι «διευθετήσεις» είναι απολύτως ενταγμένες στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή των Βαλκανίων.
Εκτός από τον εφησυχασμό, στην τοποθέτησή του επέμεινε και στη λογική της «εθνικής συναίνεσης» στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, αναφερόμενος στα προβλήματα που δημιουργούν δηλώσεις, στάσεις και παρεμβάσεις, όπως η άρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη να συναντηθεί με τον Ν. Κοτζιά. 

Βέβαια, αυτού του είδους οι κορόνες περί «εθνικής γραμμής» πρωτίστως στο λαό απευθύνονται και όχι στα κόμματα του κεφαλαίου που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο συμφωνούν στα προτάγματα της αστικής τάξης. 
Το μνημόνιο φεύγει... διατηρούνται οι εφαρμοστικοί
Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της θητείας αυτής της κυβέρνησης, «ούτε καν μαζί με τις ευρωεκλογές», αλλά το φθινόπωρο του 2019. Επίσης, επέμεινε ότι η «επόμενη μέρα» χρειάζεται «τομές» στο σύνταγμα της χώρας, προκειμένου να θωρακιστεί το αστικό κράτος.
Κάνοντας έναν απολογισμό για τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του τα χρόνια των μνημονίων, εκτός από την «αποκατάσταση της αξιοπιστίας» της χώρας, την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων κλπ., καυχήθηκε στο κεφάλαιο και τους εταίρους για τις «επιδόσεις» ως προς την εξαπάτηση του λαού, λέγοντας πως «μετά από αρκετά χρόνια εξασφαλίσαμε μια μακρά περίοδο σταθερότητας και κοινωνικής ειρήνης».
Ως προς το «μεταμνημονιακό» πλαίσιο εποπτείας υποστήριξε ότι αυτό που συζητείται με τους θεσμούς είναι μια «καθαρή έξοδος, που δεν θα συνοδεύεται από νέες δεσμεύσεις και νέο μνημόνιο». Όπως ανακοίνωσε, το επόμενο διάστημα θα παρουσιαστεί στους θεσμούς το «εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο», το οποίο επί της ουσίας θα διατηρεί και θα επεκτείνει όλα τα μνημονιακά μέτρα. 
902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.