Δεκέμβρης 1944 (17)

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

Ο Ηνίοχος του αΔελφάτου της αστικής τάξης, τα ανδράποδα της Ανδραβίδας και η αξιοποίηση των πολεμικών νεωρίων ΗΠΑ-ΝΑΤΟ − «Μίνι Σούδα» η Σύρος

Μεταξύ τυρού και αχλαδίου

*
*
Επικίνδυνες πρόβες
Μόνο ανησυχία πρέπει να προκαλούν στο λαό η προχτεσινή πολυεθνική άσκηση «Ηνίοχος 2018», αλλά και οι δηλώσεις που ακολούθησαν από τον υπουργό Αμυνας της Ελλάδας και τους πρέσβεις των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας.
Ολοένα και περισσότερο, η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο ΝΑΤΟικών ασκήσεων, είτε ως «βάση» είτε ως «κόμβος», όπως έγινε στην περίπτωση της «Noble Jump» στη Ρουμανία ή των ασκήσεων στην Ανατ. Μεσόγειο, όπου συμμετέχουν ναυτικές δυνάμεις προερχόμενες από τη Σούδα.
Στην περίπτωση του «Ηνίοχου» χρησιμοποιήθηκε το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ανδραβίδας, το οποίο συγκαταλέγεται σ' εκείνα που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για αναβάθμιση της χρήσης τους στα ιμπεριαλιστικά τους σχέδια.
  • Επομένως, πέρα απ' όλα τα άλλα, η άσκηση που ολοκληρώθηκε προχτές αποτέλεσε και μια δοκιμή για τις επιχειρησιακές δυνατότητες της συγκεκριμένης στρατιωτικής υποδομής, επιβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα αναβαθμίζει το ρόλο της ως ορμητηρίου επεμβάσεων και πολέμων, υλοποιώντας τη συμφωνία του περασμένου Οκτώβρη με τις ΗΠΑ.
Άλλωστε, η αναβάθμιση της αμερικανοΝΑΤΟικής παρουσίας στην Ελλάδα επιβεβαιώνεται και από άλλες εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος, όπως:
  • Η επαλήθευση του ενδιαφέροντος για τη δημιουργία βάσης ελικοπτέρων στην Αλεξανδρούπολη,
  • Η αξιοποίηση του λιμανιού της Σύρου για τις ανάγκες του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού και
  • Η εγκατάσταση στη Λάρισα μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Θυμίζουμε επίσης ότι η Ελλάδα συμμετέχει με στρατιωτικές υποδομές και μέσα σε πολλές ακόμα ΝΑΤΟικές ασκήσεις το 2018, με χαρακτηριστικότερη την «TRIDENT JAGUAR II 18», στις 2 - 12 Ιούνη στη Βόρεια Ελλάδα. Βασικός φορέας υλοποίησης αυτής της άσκησης είναι το Γ' Σώμα Στρατού στη Θεσσαλονίκη.
Το Γ' Σώμα Στρατού ετοιμάζεται τους επόμενους μήνες να αναλάβει καθήκοντα Διακλαδικού Στρατηγείου Δυνάμεων του ΝΑΤΟ, με αποστολή το συντονισμό αποστολών και επιχειρήσεων, όπως οι προβλεπόμενες από το «άρθρο 5» του Συμφώνου της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, περί «συλλογικής απάντησης» με στρατιωτικά μέσα σε επίθεση που δέχεται ένα κράτος - μέλος από μια τρίτη δύναμη.
Καθόλου τυχαία, η πιο πρόσφατη «υπενθύμιση» του «άρθρου 5» έγινε από τον ίδιο τον γγ του ΝΑΤΟ, με αφορμή τις καταγγελίες της Μ. Βρετανίας ότι η Ρωσία εκτέλεσε στο έδαφός της στρατιωτική επιχείρηση για την εξόντωση του διπλού πράκτορα, δείχνοντας σαφώς τον επιθετικό προσανατολισμό του ΝΑΤΟ ενάντια στη Ρωσία.
  • Τι σχέση έχουν όλα αυτά με την προστασία των συνόρων και την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας; Καμιά απολύτως.
Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει.
  • Τα σενάρια τέτοιων ασκήσεων,
  • Ο έλεγχος της επιχειρησιακής ετοιμότητας φονικών μηχανών και των επιχειρησιακών δυνατοτήτων κρίσιμων στρατιωτικών υποδομών,
  • Η εξάσκηση στο συντονισμό στρατιωτικών δυνάμεων από διαφορετικά κράτη που συνεργάζονται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ,
προδίδουν πολεμική προετοιμασία.
Μεταξύ αχλαδίου και τυρού
Απ' αυτήν τη σκοπιά,
  • Η βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς,
  • Η συμμετοχή της σε αυτήν την προετοιμασία και μάλιστα με αναβαθμισμένο ρόλο,
μόνο κινδύνους και περιπέτειες προμηνύουν για το λαό.
  • Μέρος αυτής της εμπλοκής είναι και οι ΝΑΤΟικές ασκήσεις, είτε γίνονται στην ελληνική επικράτεια είτε όχι.
Ο λαός δεν πρέπει να ξεγελαστεί από τα εύσημα των ΝΑΤΟικών στους Έλληνες πιλότους για τις ικανότητες που επέδειξαν στην άσκηση, ούτε από τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης και του πρέσβη των ΗΠΑ ότι η Ελλάδα, μέσα από τη ΝΑΤΟική συμμαχία, αποτελεί «πυλώνα ασφάλειας» στην περιοχή.
  • Όσο δυναμώνει η ΝΑΤΟική παρουσία στην περιοχή,
  • Όσο φυτρώνουν νέες βάσεις και ενισχύονται οι παλιές,
  • Όσο ελληνικά στρατεύματα εμπλέκονται σε βρώμικες αποστολές και σχεδιασμούς,
  • Όσο τα οράματα της αστικής τάξης προσδένουν την Ελλάδα πιο σφιχτά στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς,
τόσο θα πληθαίνουν οι παράγοντες ανασφάλειας για το λαό, που πρέπει σθεναρά να σταθεί απέναντι.
*
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΥΡΟΥ
Προχωρά η «αξιοποίηση» από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στο πλαίσιο των σχεδιασμών τους
Προχωρούν τάχιστα οι αμερικανοΝΑΤΟικοί σχεδιασμοί για την αξιοποίηση των ναυπηγείων της Σύρου, ως βάση επισκευής και συντήρησης αμερικανικών πολεμικών πλοίων, για τις επιχειρήσεις τους στην Ανατολική Μεσόγειο και ευρύτερα.
Πρόκειται για έναν ακόμα κρίκο στη βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας με ευθύνη της κυβέρνησης στα πολιτικοστρατιωτικά σχέδια των ΗΠΑ, πολλαπλασιάζοντας τους κινδύνους για το λαό και τη χώρα.
Χτες (21/3/2018), αντιπροσωπεία του αμερικανικού επενδυτικού σχήματος ΟΝΕX, στο οποίο περνάει το ναυπηγείο, μετέβη στο υπουργείο Αμυνας, όπου συναντήθηκε με τον αν. υπουργό, Φώτη Κουβέλη. Στην αντιπροσωπεία της εταιρείας, μεταξύ άλλων, συμμετείχαν, ο Πάνος Ξενοκώστας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, και ο Στάθης Βυτινιώτης, αντιπρόεδρος, όπως μετείχαν και εκπρόσωποι των σωματείων εργαζομένων στην ΟΝΕΧ και στα Ναυπηγεία Σύρου.
Προηγήθηκαν, όλο το προηγούμενο διάστημα, οι γεμάτες νόημα συστάσεις του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, το Νεώριο να πάει σε «κράτος - μέλος του ΝΑΤΟ». Ο ίδιος είχε φροντίσει να επισκεφτεί το νησί για επιτόπου επιθεώρηση, ενώ πρόσφατα δέχτηκε σε «επίσκεψη» τον δήμαρχο της Σύρου, Γ. Μαραγκό, στην αμερικανική πρεσβεία.
«Επιθεωρήσεις» σε όλα τα επίπεδα
Επίσης, αρχές Μάρτη επισκέφτηκε το νησί, για ένα τριήμερο, η Ρόουζ Ράις, ναυτική ακόλουθος της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα, η οποία είχε σειρά επαφών με τοπικούς παράγοντες, εκπροσώπους των Σωμάτων Ασφαλείας και του Στρατού, αλλά και με τον Π. Ξενοκώστα του ομίλου ONEX.
Όπως διέρρευσε, στη συνάντηση με τον δήμαρχο Γ. Μαραγκό, συζητήθηκαν τα ζητήματα ασφάλειας και επιχειρησιακών δυνατοτήτων του λιμανιού.
O δήμαρχος και όσοι συμμετείχαν στη συνάντηση, την ενημέρωσαν σχετικά με τις υφιστάμενες υποδομές, τις χρήσεις και τις προδιαγραφές του λιμένα, το νέο Master Plan καθώς και την άμεση υλοποίηση του έργου, το οποίο βρίσκεται σε στάδιο υπογραφής της σύμβασης, που αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων ασφαλείας για τη συμβατότητα του λιμένα με τις προδιαγραφές ασφαλείας ISPS, έργο που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2018, καθιστώντας - κατά τον δήμαρχο - το λιμάνι Ερμούπολης «ένα απ' τα ασφαλέστερα της Μεσογείου».
Στο λιμάνι της Σύρου το πλοίο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού «USNS Carson City»
Η Αμερικανίδα πλοίαρχος, μάλιστα, φέρεται να εξέφρασε την ικανοποίησή της για την επιχειρησιακή ικανότητα του λιμανιού της Ερμούπολης, ενώ σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το Master Plan του λιμανιού. Θετικά φέρεται να εκφράστηκε και για «το πλάνο ανασυγκρότησης των ναυπηγείων του Νεωρίου».
Στη συνάντησή της με τους επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας στο νησί, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το επίπεδο των αστυνομικών υπηρεσιών μιας και η Σύρος αποτελεί αστυνομική έδρα του Νοτίου Αιγαίου.
Να σημειωθεί ότι τοπικά ΜΜΕ, απηχώντας τη σχετική συζήτηση που έχει ανοίξει, έγραφαν τότε πως
«η Σύρος θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σταυροδρόμι θαλάσσιων οδών και μικρογραφία της ναυτικής βάσης της Σούδας, παρέχοντας διευκολύνσεις σε πλοία του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού».
Σε συνέχεια των παραπάνω, στις 16 Μάρτη, κατέπλευσε στο λιμάνι της Ερμούπολης το πρώτο μεγάλο πολεμικό πλοίο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, τύπου «catamaran», που ελλιμενίστηκε για λόγους «αναψυχής» του 36μελούς πληρώματος.
Σύμφωνα με το επιχειρηματικό σχέδιο για τα ναυπηγεία, η ONEX σκοπεύει να αναπτύξει τομείς όπως οι μετασκευές μέσων εξόρυξης υδρογονανθράκων, κατασκευές αμυντικών ναυτικών συστημάτων, οι μετασκευές - κατασκευές εξειδικευμένων πλωτών μέσων και η επέκταση των υπηρεσιών «Mega Yachting».
  • Πρόκειται, δηλαδή, για επένδυση άμεσα συνδεδεμένη με τα ενεργειακά σχέδια των ΗΠΑ στην περιοχή και βέβαια με την υποστήριξη της στρατιωτικής τους παρουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στις «παράπλευρες» δραστηριότητες περιλαμβάνονται
  • Η συνεργασία με πανεπιστημιακές και τεχνικές σχολές για τη δημιουργία εξειδικευμένων τμημάτων ή και σχολών θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης επαγγελμάτων σχετικών με τη ναυτιλία,
  • Η δημιουργία έδρας Ναυπηγικής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου κ.ά.
Τέλος, σε στενή διασύνδεση με τα παραπάνω, πέρα από τα ναυπηγεία, η ONEX έχει καταθέσει επενδυτικές προτάσεις και για δύο ακόμα υποδομές και εκτάσεις του νησιού, το στρατόπεδο «Λοχαγού Ζαφείρη» και τα «ερείπια Λαδόπουλου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.