Δεκέμβρης 1944 (17)

Τρίτη 27 Μαρτίου 2018

ΕΕ-Τουρκία: Οι μεντεσέδες των μονοπωλίων, τα ανατολίτικα παζάρια της αστικής τάξης και το ιστορικό καθήκον του α-μνήμονος Δραγασάκη − Νίκος Καραθανασόπουλος: Η κυβέρνηση μετατρέπει την Ελλάδα σε πεδίο βολής των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών (AUDIO) − Αύριο Τετάρτη, 6 μ.μ., φυσάει Βαρδάρης της αντεπίθεσης

Η Βόρεια Ελλάδα «μεντεσές» στα σχέδια των μονοπωλίων για τα Βαλκάνια
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ» ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
«Προγεφύρωμα» για τους σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΕΕ, ανταγωνιστικά προς άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα
*

Αύριο Τετάρτη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Δημοκρατίας (Βαρδάρης) το συλλαλητήριο συνδικάτων και φορέων της Κεντρικής Μακεδονίας

*
  • Στο πλαίσιο «ενός ευρύτερου σχεδίου βαλκανικής συνανάπτυξης», που προχωράει παράλληλα με την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» της περιοχής, εντάσσει η κυβέρνηση τον «αναπτυξιακό σχεδιασμό» για τη Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα για την Κεντρική Μακεδονία.
  • Κεντρικό ρόλο σε αυτόν το σχεδιασμό έχουν το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και οι αγωγοί φυσικού αερίου, που διασυνδέονται με τα Βαλκάνια και αποτελούν αντικείμενο ισχυρών ανταγωνισμών ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικά κέντρα και κράτη.
  • Οι εργαζόμενοι και ο λαός δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν από την ανάδειξη της Κεντρικής Μακεδονίας σε εφαλτήριο για κεφάλαια, αγωγούς και εμπορεύματα ισχυρών μονοπωλιακών ομίλων προς τη Βαλκανική.
  • Αντίθετα, η εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τους ανταγωνισμούς, στο όνομα της «ανάπτυξης» και της «γεωπολιτικής αναβάθμισης», βάζει σε νέους κινδύνους το λαό.
*
«Νίκος Καραθανασόπουλος: Η κυβέρνηση μετατρέπει την Ελλάδα σε πεδίο βολής των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών

    *
    Ο Μεντεσές

    Ρόλο «μεντεσέ» στα επιχειρηματικά και στρατιωτικά σχέδια ισχυρών μονοπωλίων και ιμπεριαλιστικών κέντρων στα Βαλκάνια, επιφυλάσσει η κυβέρνηση για την Κεντρική Μακεδονία, όπως επιβεβαίωσε η χτεσινή εναρκτήρια ομιλία του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης στο περιφερειακό «αναπτυξιακό» συνέδριο, που συνεχίζεται σήμερα και αύριο στη Θεσσαλονίκη.
    Σύμφωνα με τον Γ. Δραγασάκη, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
    «έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που αποτελούν τον πυρήνα του νέου αναπτυξιακού υποδείγματος της χώρας», αλλά τα πλεονεκτήματα της Περιφέρειας, όπως και όλης της Βόρειας Ελλάδας, μπορούν να ξεδιπλωθούν και να αξιοποιηθούν πλήρως «μόνο στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου βαλκανικής συνανάπτυξης».
    Ως παράδειγμα έφερε το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και άλλες υποδομές της περιοχής, που όπως είπε αποκτούν μεγαλύτερες δυνατότητες και αξία, στο βαθμό που διασυνδέονται με τις υποδομές των γειτονικών χωρών και λειτουργούν ως υποδομές και των άλλων χωρών της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων.
    Στην πραγματικότητα, ο Γ. Δραγασάκης περιέγραψε το στόχο της αστικής τάξης να μετατραπεί η χώρα σε διαμετακομιστικό και ενεργειακό κόμβο της περιοχής, και η Βόρεια Ελλάδα σε «προγεφύρωμα» για τα συμφέροντα επιχειρηματικών ομίλων στην Βαλκανική, με ενεργειακούς και άλλους σχεδιασμούς που ξεδιπλώνονται ανταγωνιστικά προς τη Ρωσία και άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.
    Εφησυχάζοντας το λαό για τις αντιθέσεις που οξύνονται στην ευρύτερη περιοχή, με σοβαρή εμπλοκή της Ελλάδας, ο Γ. Δραγασάκης χαρακτήρισε 
    «ιστορικό καθήκον» να γίνουν τα Βαλκάνια περιοχή ειρήνης, και τόνισε ότι «απάντηση στις γεωπολιτικές εντάσεις που μας περιβάλλουν δεν μπορεί να είναι η εθνική αναδίπλωση, αλλά η εγρήγορση και η δράση στην κατεύθυνση της επίλυσης των προβλημάτων, αρχίζοντας από τις δικές μας εκκρεμότητες».
    Η επισήμανση αυτή αφορά την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» της Βαλκανικής, στην οποία πρωταγωνιστεί η Ελλάδα, μέσα και από την επίλυση των διαφορών της με την ΠΓΔΜ.
    Αναφερόμενος μάλιστα στο ενδιαφέρον της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια, είπε πως
    εφόσον συνοδευτεί από σαφή χρονοδιαγράμματα και οικονομική στήριξη, αποτελεί μια νέα εξέλιξη που θα πρέπει να αξιοποιηθεί. Ειδικά η ανάπτυξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, είπε, είναι αλληλένδετη με την ανάπτυξη της ευρύτερης βαλκανικής περιοχής.
    Κατά τ' άλλα, ο Γ. Δραγασάκης επανέλαβε τα περί «καθαρής εξόδου» από τα μνημόνια, και για τυράκι στη φάκα της «ανάπτυξης», που δεν έχει τίποτα να προσφέρει στο λαό, αναφέρθηκε στις προβλέψεις διεθνών οργανισμών που βλέπουν ρυθμούς ανάπτυξης μεγαλύτερους του 2% για την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι
    «η ανάκαμψη αυτή θα έχει συνέχεια, διότι στηρίζεται σε ισχυρές βάσεις, όπως είναι οι επενδύσεις, η απασχόληση, οι εξαγωγές». Ανήγγειλε τέλος ότι ο πυρήνας του «εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου» της κυβέρνησης θα ανακοινωθεί στο Γιούρογκρουπ του Απρίλη.
    Τα ενεργειακά σχέδια στο επίκεντρο
    Από τα άλλα στελέχη της κυβέρνησης που πήραν το λόγο κατά τη χτεσινή πρώτη μέρα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, έκανε ειδική αναφορά στον Αγωγό ΤΑΡ, σημειώνοντας ότι προχωρά εντός χρονοδιαγράμματος, αλλά και στον διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου με τη Βουλγαρία (ΙGB), που όπως είπε αναμένεται να προχωρήσει μέσα στο 2018. Κατέληξε λέγοντας ότι υπάρχει ανοιχτός διάλογος και για άλλα ενεργειακά πρότζεκτ με χώρες των Βαλκανίων.
    Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, παρουσίασε τον Θερμαϊκό ως επόμενο μεγάλο κεφάλαιο για τη Θεσσαλονίκη, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, σημείωσε ότι «στόχος και για την Κεντρική Μακεδονία είναι η δημιουργία νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, αξιοποιώντας τις τοπικές υποδομές». Για τον νέο «αναπτυξιακό νόμο» είπε ότι «στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κατατέθηκαν πολλαπλάσιες αιτήσεις σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα».
    Η υφυπουργός Εσωτερικών Μ. Κόλλια - Τσαρουχά σημείωσε ότι η Μακεδονία και η Θράκη, λόγω της γεωστρατηγικής τους θέσης και της γειτνίασης με χώρες των Βαλκανίων, καθίστανται «κέντρα διεθνούς συνάντησης, αλληλεπίδρασης και συνεργασιών», ενώ διαφήμισε το «ζεστό» χρήμα άνω των 10 εκατ. ευρώ που περιμένει το κεφάλαιο μέσα από κανάλια χρηματοδότησης των επενδύσεων σε Μακεδονία και Θράκη.
    Μπροστάρης στους σχεδιασμούς κυβέρνησης - κεφαλαίου και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος δήλωσε ότι «η Κεντρική Μακεδονία μπορεί να αποτελέσει και θα αποτελέσει τα αμέσως επόμενα χρόνια την ατμομηχανή της ανάπτυξης για όλη τη χώρα», ζητώντας μάλιστα από την κυβέρνηση «να λύσει τα χέρια» της περιφερειακής διοίκησης.
    *
    ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΕ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗ ΒΑΡΝΑ
    Ανατολίτικο παζάρι για τη διασφάλιση των μονοπωλίων
    Πηγή: Associated Press
    Δευτέρα 26/03/2018 - 23:09
    Το σύνολο των ζητημάτων, που οι αστικές τάξεις Τουρκίας και ΕΕ, στοχοθετούν, προκειμένου να αποσπάσουν καλύτερες θέσεις, βρέθηκαν στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας, στη Βάρνα της Βουλγαρίας. Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, εκπροσωπώντας τη βουλγαρική προεδρία της ΕΕ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ από τη μια και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίν Ερντογάν από την άλλη παζάρεψαν θέματα όπως Ενέργεια, ασφάλεια, αλλά και διαχείριση του Μεταναστευτικού, πάντα στο φόντο των ευρύτερων ανταγωνισμών στην Ανατολική Μεσόγειο για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.
    Χαρακτηριστικό των προθέσεων είναι η δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά το τέλος της συνάντησης, που δήλωσε ότι θα ήθελε η Τουρκία να αποτελέσει έναν πραγματικό στρατηγικό εταίρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Πρόσθεσε ότι η ΕΕ και η Τουρκία χρειάζεται να έχουν έναν ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο, έχουν πολλά κοινά συμφέροντα, αλλά και κοινές προκλήσεις στις οποίες χρειάζεται να εργαστούν μαζί. Τόνισε δε ότι είναι αντίθετος στην «απλοϊκή και επιφανειακή ιδέα» της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
    Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι συζήτησε με τους Ευρωπαίους ηγέτες τα αναγκαία βήματα που πρέπει να γίνουν προκειμένου να βελτιωθούν οι σχέσεις της Άγκυρας με την ΕΕ. Είπε ότι ελπίζει πως «οι δύο πλευρές έχουν αφήσει πίσω τους τη δύσκολη περίοδο των κακών σχέσεων».

    Αναφερόμενος στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, είπε ότι θα ήταν «μεγάλο λάθος» να μείνει η χώρα του εκτός της διεύρυνσης.
    Το γεγονός πάντως ότι ο Ντ. Τουσκ, μιλώντας στους δημοσιογράφους, μετά το τέλος των δηλώσεων, σημείωσε ότι δεν έλαβαν καμία σαφή απάντηση από τον Τούρκο πρόεδρο «σε ένα μακρύ κατάλογο ανησυχιών», επισημαίνοντας ιδιαίτερα τη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την Ελλάδα και την Κύπρο, αποδεικνύει ότι το σύνολο των ανοιχτών θεμάτων για ακόμη μια φορά αξιοποιήθηκε για το ενδοϊμπεριαλιστικό παζάρι και όχι για την υπεράσπιση των συμφερόντων των λαών της περιοχής.
    «Αναφορικά με συγκεκριμένες λύσεις, δεν καταλήξαμε σε κανένα συμβιβασμό σήμερα», τόνισε ο Τουσκ στους δημοσιογράφους. «Ωστόσο, εξακολουθώ να ελπίζω ότι αυτό θα καταστεί δυνατό στο μέλλον…Μόνο η πρόοδος σε αυτά τα ζητήματα θα μας επιτρέψει να βελτιώσουμε τις σχέσεις ΕΕ -Τουρκίας, περιλαμβανομένης της διαδικασίας ένταξης», πρόσθεσε.
    Για Συρία και Προσφυγικό
    Όπως ήταν αναμενόμενο, τις συζητήσεις απασχόλησε και η επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία. Οι Ντ. Τούσκ και Ζ. Κ. Γιούνκερ εξέφρασαν την «ανησυχία τους» για τις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στον κουρδικό θύλακα του Αφρίν της Συρίας.
    Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ δήλωσε επίσης ότι η ΕΕ και η Τουρκία «επιθυμούν να διευρύνουν τη συνεργασία τους σε ό,τι αφορά το θέμα των ξένων τρομοκρατών μαχητών», σκιαγραφώντας έτσι και ένα ακόμη πεδίο που μπαίνει στο παζάρι.
    Ο Ντόναλντ Τουσκ ήταν ξεκάθαρος όσον αφορά την απρόσκοπτη συνέχιση της διαβόητης συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας για το Προσφυγικό, δηλώνοντας ότι «η ΕΕ έχει δεσμευτεί να συνεχίσει τη στήριξή της προς τους Σύρους πρόσφυγες που ζουν στην Τουρκία».
    Από την πλευρά του, ο Ρ.Τ. Ερντογάν τόνισε ότι αναμένει από τις Βρυξέλλες «στήριξη και όχι επικρίσεις», στον αγώνα του «κατά της τρομοκρατίας», ενώ ήταν εξαρχής ξεκάθαρη η πρόθεσή του να παζαρέψει με μοχλό πίεσης το Προσφυγικό για γρηγορότερη εκταμίευση του δεύτερου πακέτου της ΕΕ ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ για τους πρόσφυγες, για την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης, για απόσπαση παραχωρήσεων, για την κατάργηση του καθεστώτος βίζας για τους Τούρκους πολίτες και για επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
    Για Αιγαίο και Κύπρο
    Το γεγονός ότι οι τουρκικές αιτιάσεις και προκλήσεις κατά των κυριαρχικών συμφερόντων της Ελλάδας, αλλά και η προκλητική συμπεριφορά στην κυπριακή ΑΟΖ έχουν γίνει μέρος του παζαριού, αποδείχθηκε και στη Βάρνα, καθώς, όπως είχε αποφασιστεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τέθηκαν από τους αξιωματούχους της ΕΕ τα ζητήματα αυτά.
    «Οι Βρυξέλλες ανησυχούν σοβαρά για τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Εξέφρασε επίσης την ανησυχία του γιατί, όπως είπε, «ορισμένες ενέργειες της Τουρκίας υπονομεύουν το κράτος δικαίου».
    «Διατυπώσαμε τις ανησυχίες μας σχετικά με τις τρέχουσες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στο Αιγαίο καθώς και φυσικά με την κράτηση πολιτών της ΕΕ», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ, ενώ ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ζήτησε την άμεση αποφυλάκιση των Ελλήνων στρατιωτικών. «Θα ήταν επιθυμητό να γίνει αυτό πριν το ορθόδοξο Πάσχα και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», σημείωσε.
    Παράλληλα, ο Ντ. Τουσκ υπογράμμισε επίσης ότι η ΕΕ 
    «στέκεται αλληλέγγυα πίσω από τη Δημοκρατία της Κύπρου σε σχέση με το δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους και φυσικά μέσα στη δική της ΑΟΖ».
    Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι «οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να συμπεριληφθούν ισότιμα σε ζητήματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο».
    (Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters»)
    902

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.