Δεκέμβρης 1944 (17)

Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018

Ο «Ρ» (χωρίς Τσίπα): Σε Αιγαία Πελάγη ευτυχίας για το σκληρό πυρήνα ΕΕ-ΝΑΤΟ − Στόλτενμπεργκ: Χαιρετίζει τις... τηλεφωνικές συνομιλίες Καμμένου - Τσαβούσογλου (!), ζητά ευελιξία για ΠΓΔΜ (!!) − ΚΚΕ: Ο πρωθυπουργος συγχαίρει το Λιμενικό καλύπτοντας τους εγγυητές ασφαλείας

ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ
Επιμένει ο πρωθυπουργός να συγκαλύπτει το ρόλο αποσταθεροποίησης ΝΑΤΟ και ΕΕ
Πέμπτη 15/02/2018 - 12:50
Επιμένει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση να παραπλανούν για το ρόλο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, κάνοντας λόγο για πυλώνες σταθερότητας, όταν το σοβαρό επεισόδιο στα Ίμια με τον εμβολισμό ελληνικού πλοίου από τουρκική ακταιωρό είναι μια ακόμα επιβεβαίωση ότι αποτελούν παράγοντες αποσταθεροποίησης.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σχόλιο για την ομιλία του πρωθυπουργού στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας
Πέμπτη 15/02/2018 - 17:49
Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε το εξής σχόλιο για την ομιλία του πρωθυπουργού στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας:
«Τα συγχαρητήρια του πρωθυπουργού στα στελέχη του Λιμενικού Σώματος δεν θα πρέπει να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για τις ελλείψεις που αντιμετωπίζει το Λιμενικό Σώμα σε μέσα, υποδομές, κονδύλια, στήριξη του προσωπικού, προκειμένου να ανταποκριθεί στα ζητήματα έρευνας - διάσωσης και διαφύλαξης του θαλάσσιου πλούτου της χώρας, τα οποία αξιοποιούνται απ’ την τουρκική πλευρά για τους δικούς της σκοπούς και για να εγείρει διεκδικήσεις.
Πολύ περισσότερο δεν θα πρέπει να κρυφτεί το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει αναγορεύσει σε εγγυητή της ασφάλειας στο Αιγαίο το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, που αποτελούν παράγοντες αστάθειας, όπως αποδεικνύουν άλλωστε και οι σημερινές δηλώσεις του ΓΓ του ΝΑΤΟ [βλέπε και πιο κάτω], για το πρόσφατο επεισόδιο στα Ίμια, παίζοντας το ρόλο “Πόντιου Πιλάτου”».
Κατά την επίσκεψή του σήμερα Πέμπτη στο υπουργείο Ναυτιλίας, όπου επισκέφθηκε το θάλαμο επιχειρήσεων και έχει σύσκεψη με την ηγεσία του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, ο Αλέξης Τσίπρας συγκάλυψε το ρόλο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην ομιλία του, διότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πρωταγωνιστεί στην προώθηση των αμερικανικών συμφερόντων προσδοκώντας αναβαθμισμένο γεωστρατηγικό ρόλο για την ελληνική αστική τάξη.
Ανέφερε πως η Ελλάδα είναι «στο σκληρό πυρήνα της ΕΕ και κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ με ισχυρό περιφερειακό ρόλο» και πως «κάποιους τους ενοχλεί η αναβαθμισμένη θέση της Ελλάδας στην περιοχή», δείχνοντας πως επιδιώκει ενεργότερη εμπλοκή στους οξυμένους ανταγωνισμούς που εκδηλώνονται σε Μέση Ανατολή, Ανατολική Μεσόγειο και Βαλκάνια αυξάνοντας τους κίνδυνους για το λαό.
Εμφάνισε την ΕΕ -που πρωταγωνίστησε στην αλλαγή συνόρων με τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας- σαν ασπίδα προστασίας των συνόρων, λέγοντας πως τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας είναι σύνορα και «ολόκληρης της ΕΕ», πως «οι προκλήσεις στρέφονται ενάντια ολόκληρης της ΕΕ» και ότι είναι κάτι που πρέπει να λάβουν υπόψη τους «όλοι όσοι φαντασιώνονται γκρίζες ζώνες».
Για τον εμβολισμό του ελληνικού πλοίου ανέφερε πως «το πρόσφατο περιστατικό ήταν αποτέλεσμα της απολύτως ανεύθυνης στάσης από την πλευρά της τουρκικής ακτοφυλακής που έθεσε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές» και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα δεν πρόκειται να επιτρέψει, ούτε να ανεχθεί καμία αμφισβήτηση της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων».
Επίσης, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με το πλήρωμα του πλοίου Ανοικτής Θαλάσσης «090 Γαύδος» το οποίο εμβολίστηκε κοντά στα Ίμια από τουρκική ακταιωρό, με αποτέλεσμα να υποστεί σημαντική ζημιά στην πρυμναία αριστερή πλευρά του.
Σε ανάρτησή του στο twitter, ο Αλέξης Τσίπρας έγραψε 
«Είμαστε ευγνώμονες στους άνδρες και τις γυναίκες του Λιμενικού Σώματος, που με γενναιότητα και αυτοθυσία, υπερασπίζονται τα σύνορα της χώρας».
ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΑΜΥΝΑΣ ΝΑΤΟ
Ίσες αποστάσεις από τον γγ του ΝΑΤΟ στο ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο
Πέμπτη 15/02/2018 - 16:23
Την τακτική των ίσων αποστάσεων από Αθήνα και Άγκυρα στο ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο χρησιμοποίησε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κάνοντας έκκληση στις δύο πλευρές να αποφύγουν την κλιμάκωση της έντασης που προκλήθηκε μετά τα πρόσφατα συμβάντα στο Αιγαίο.
Ερωτηθείς σχετικά, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες μετά το πέρας της υπουργικής Συνόδου του ΝΑΤΟ, ο Γ. Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι το ζήτημα βρέθηκε στο επίκεντρο συζητήσεων που είχε με τους υπουργούς Άμυνας της Ελλάδας και της Τουρκίας και ότι ενημερώθηκε σχετικά με το περιστατικό του εμβολισμού πλοίου του Λιμενικού.
«Χαιρετίζω το γεγονός ότι οι δύο πρωθυπουργοί συνομίλησαν στο τηλέφωνο και απευθύνω έκκληση να συνεχιστούν οι επαφές, έτσι ώστε να αποφευχθούν τέτοια περιστατικά στο μέλλον, να μειωθούν οι εντάσεις και να αποφευχθεί νέα κλιμάκωση», είπε, προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες είναι «πολύτιμοι σύμμαχοι». «Θέλουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό, προκειμένου να αποφευχθούν πραγματικά προβλήματα και η κλιμάκωση της διαμάχης και της έντασης μεταξύ τους», υπογράμμισε ο γγ του ΝΑΤΟ.
Ζήτησε ευελιξία για το ζήτημα της ΠΓΔΜ
Αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο γγ του ΝΑΤΟ υπενθύμισε ότι το ΝΑΤΟ αποφάσισε το 2008 ότι θα εντάξει την ΠΓΔΜ, μόλις επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας με «αμοιβαία αποδεκτό τρόπο», ωστόσο, μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό.
«Ελπίζω ότι οι νέες πρωτοβουλίες θα οδηγήσουν σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση», επισήμανε, λέγοντας ότι αυτό το ζήτημα αποτέλεσε αντικείμενο των συνομιλιών που είχε με τον πρωθυπουργό, Ζ. Ζάεφ, και την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψής του στα Σκόπια. Είπε ακόμη ότι δήλωσαν «σαφώς» πως προτίθενται να δείξουν «ευελιξία», προκειμένου να βρεθεί μια λύση. Σημείωσε, επίσης, ότι μίλησε πρόσφατα για το θέμα και με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, και ότι υπάρχουν πλέον «νέες προτάσεις» των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση του ζητήματος.
«Θα ήμουν προσεκτικός στις εικασίες για επίτευξη συμφωνίας καθώς το ζήτημα αυτό είναι ανοιχτό περισσότερο από 20 χρόνια, από το 1995, και ο διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών εργάζεται πολλά χρόνια γι' αυτό» ανέφερε, εκφράζοντας, ωστόσο την ελπίδα ότι θα βρεθεί μια λύση που θα ανοίξει το δρόμο και για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.
«Γι' αυτό κάνω έκκληση να επιδείξουν ευελιξία για την επίλυση του ζητήματος», επισήμανε ο γγ του ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι συζήτησε το εν λόγω θέμα και με τον υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.