Δεκέμβρης 1944 (17)

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018

Κεφαλονιά: Ο σεισμός του 2014 και ο σημερινός ερειπιώνας των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

Τα εργαστήρια του ΕΠΑΛ Ληξουρίου που έχουν καταρεύσει –στο δεύτερο σεισμό– μέσα στο χώρο εργασίας των μαθητών!! Το κτίριο αυτό είχε επισεκυαστεί τρεις φορές και είχε κριθεί επανειλημένα Α΄ (κατάλληλο) παρά τις αντιδράσεις από την ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς.
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Ανοιχτές ακόμα οι πληγές από το σεισμό του 2014
Έχουν περάσει τέσσερα χρόνια από τους καταστρεπτικούς σεισμούς του 2014 στην Κεφαλονιά με επίκεντρο την Παλική και τρία χρόνια από αυτούς του 2015 με επίκεντρο τη Λευκάδα.
Η Κεφαλονιά, και ιδιαίτερα η Παλική, παραμένει με ανοιχτές πληγές σε κατοικίες, σχολεία και άλλες δημόσιες υποδομές, βιώνοντας τραγικές καταστάσεις.
Τα χρήματα των κωδικών που αφορούσαν δράσεις για την αποκατάσταση των ζημιών δεσμεύτηκαν από την κυβέρνηση και δεν θα δοθούν, ενώ και αυτή ακόμη η καθυστερημένη και περιορισμένη ανταπόκριση της ΕΕ στα αιτήματα για χρηματοδότηση από το αρμόδιο ταμείο παρακρατήθηκε από την κυβέρνηση έναντι των καταβεβλημένων δαπανών από το κράτος.
Αυτά επισημαίνει, μεταξύ άλλων, η «Λαϊκή Συσπείρωση» σε σχετική της Επερώτηση προς τον περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων.
Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα:
Τα μέτρα για τους άστεγους και τους σεισμόπληκτους τελείωσαν, οι εργατικές κατοικίες στέκουν ερειπωμένα «φαντάσματα», καθώς δεν έχει κατεδαφιστεί κανένα κτίριο και δεν υπάρχει καμιά προοπτική για την επανακατασκευή τους με κρατική συνδρομή, παραμένουν σε εκκρεμότητα πάνω από τα μισά κατεδαφιστέα κτίρια, με άδηλο το τι μέλλει γενέσθαι με τη μόνιμη στέγαση των κατοίκων τους, η μελέτη αποκατάστασης του Μαντζαβινάτειου Νοσοκομείου χωρίς καμία δικαιολογία παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες.
Τα μέτρα για τους άστεγους και τους σεισμόπληκτους τελείωσαν,
οι εργατικές κατοικίες στέκουν ερειπωμένα «φαντάσματα»
Επίσης, το οδικό δίκτυο βρίσκεται σε άθλια κατάσταση. Από τα 222 σημεία που έχουν πάθει ζημιές, μόνο για τα 60 έχουν γίνει μελέτες, ενώ πολύ λιγότερα είναι σε φάση υλοποίησης, στα δημόσια κτίρια (Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη, Δημοτικό Θέατρο Ληξουρίου, Παλιό Δημαρχείο κ.ά.) δεν έχει δρομολογηθεί καμία επισκευή. Ανάλογα προβλήματα υπάρχουν σε όλη την Κεφαλονιά, π.χ. μη αποκατάσταση σε ΓΝ Αργοστολίου, σε αρχαιολογικό μουσείο, ακαταλληλότητα κερκίδων - γηπέδου σε Αργοστόλι και κερκίδων σε Κεραμειές, εκκρεμότητες σε νέο γηροκομείο κ.ο.κ. Εξάλλου, πολλά σχολεία σε όλη την έκταση του νομού παραμένουν σε κοντέινερς. Το γραφείο του Τομέα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΤΑΣ) που συστάθηκε στο Ληξούρι, αμέσως μετά τους σεισμούς, έχει ακόμη σοβαρά προβλήματα λειτουργίας με μεγάλες καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των σεισμοπλήκτων λόγω έλλειψης προσωπικού.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» ζητά, ανάμεσα στα άλλα,
  • να επιστρέψουν τα χρήματα από τους κωδικούς για τους σεισμούς και να υπάρξει επαρκές χρηματοδοτικό πρόγραμμα με 100% κρατική ευθύνη για την αντιμετώπιση όλων των ζημιών και για την αντισεισμική θωράκιση - προστασία
  • να επιστραφούν τα παρακρατηθέντα από την κυβέρνηση χρήματα του ταμείου της ΕΕ για τις φυσικές καταστροφές και να δοθούν στο λαό για τις ανάγκες του
  • να παραταθεί η επιδότηση ενοικίου για όλους τους άστεγους και να υπάρξουν ευεργετικά μέτρα για τους πληγέντες (απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ, απαγόρευση των πλειστηριασμών),
  • να ξεκινήσουν άμεσα και να ολοκληρωθούν όλα τα έργα σε υποδομές που καλύπτουν λαϊκές ανάγκες σε όλο το νομό και
  • να ενισχυθεί με εξοπλισμό και με πρόσληψη μόνιμου και κατάλληλα ειδικευμένου προσωπικού το ΤΑΣ Κεφαλονιάς.
*
Το ΕΠΑΛ Ληξουρίου σήμερα
Καμιά ουσιαστική παρέμβαση στα σχολεία 4 χρόνια μετά το μεγάλο σεισμό
Τέσσερα χρόνια μετά από τους καταστρεπτικούς σεισμούς του 2014 στην Κεφαλονιά με επίκεντρο την Παλική και τρία χρόνια από αυτούς του 2015 με επίκεντρο τη Λευκάδα, που έπληξε κύρια τη βόρεια Κεφαλονιά και την Ιθάκη, η κατάσταση με τα σχολεία δεν έχει βελτιωθεί. Μέχρι σήμερα από την περίοδο των σεισμών, καμιά ουσιαστική παρέμβαση αποκατάστασης στις δημόσιες υποδομές και ιδιαίτερα στα σχολεία (επισκευές σεισμόπληκτων σχολείων που έχουν κριθεί «κίτρινα», νέα σχολικά συγκροτήματα κ.λπ.) δεν έχει γίνει, με αποτέλεσμα το τέλμα να συνεχίζεται.
Παρότι εδώ και δύο χρόνια περίπου έχει αρθεί ο σεισμόπληκτος χαρακτηρισμός του νομού, η μη απόδοση των χρημάτων των κωδικών που προορίζονταν για τους σεισμόπληκτους έχει οδηγήσει στο να συνεχίζουν να είναι σε κοντέινερ:
  • Το ΓΕΛ Ληξουρίου, το ΓΕΛ Πάστρας,
  • το 2ο και 3ο Γυμνάσιο Αργοστολίου,
  • το Εσπερινό Γυμνάσιο Αργοστολίου και
  • ένα τμήμα των σχολείων της Σάμης και των Μεσοβουνίων.
Ιδιαίτερα στην Παλική, η κατάσταση είναι τραγική
  • Το ΓΕΛ Ληξουρίου δεν μπορεί να λειτουργήσει όταν βρέχει ή όταν φυσάει,
  • το ΕΠΑΛ Ληξουρίου λειτουργεί σε χώρο που κρίθηκε προβληματικός για παιδιά μικρότερων ηλικιών, χωρίς δεύτερη σκάλα διαφυγής και πυρασφάλεια, με το μηχανουργείο του να παραμένει τσακισμένο και ακατάλληλο για χρήση, «κόκκινο» και με εκτεθειμένο τον εξοπλισμό,
  • ενώ το Γυμνάσιο Αγίας Θέκλης εξακολουθεί να λειτουργεί σε ένα μικρό παλιό σχολείο του '53 στο Σχινιά
Η εικόνα στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση είναι εξίσου άσχημη, αφού ακόμη είναι σε κοντέινερ
  • το 2ο Δημοτικό Ληξουρίου,
  • το 4ο Δημοτικό Αργοστολίου και
  • το Νηπιαγωγείο Λακήθρας.
Τα εργαστήρια του ΕΠΑΛ Ληξουρίου σήμερα
Τα παραπάνω επισημαίνονται και σε σχετική εισήγηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που θα γίνει το ερχόμενο Σάββατο στη Λευκάδα.
Σημειώνεται ότι
  • δεν έχει υπάρξει ακόμη καμιά πληροφόρηση για το αν οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν κάνει όλες τις αναγκαίες ενέργειες (εξασφάλιση χρηματοδότησης, προώθηση επισκευών με νέο αντισεισμικό κανονισμό),
  • αλλά και πώς θα διασφαλιστεί η αναγκαία ασφάλεια στους μαθητές από τους μελλοντικούς σεισμούς, εάν προχωρήσουν απλώς φτηνές επισκευές (καθώς θα μεσολαβήσουν και οι σχετικές «εκπτώσεις»), ενώ τα σχολεία ως συνολική κατασκευή (και όχι ως επιδιόρθωση βάσει του ΚΑΝΕΠΕ) δεν θα ανταποκρίνονται στον σύγχρονο αντισεισμικό κανονισμό.
Παράλληλα, δεν έχει διευκρινιστεί ποια είναι η τύχη των υπόλοιπων 7 εκατομμυρίων ευρώ από τα 11 που είχαν ανακοινωθεί για τις επισκευές των σχολείων από το ΕΣΠΑ και άλλους πόρους, αλλά και για την κατασκευή νέου σχολικού συγκροτήματος για το ΓΕΛ Ληξουρίου.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» ζητά να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε:
  • Να υλοποιηθούν όλες οι επισκευές και τα έργα αποκατάστασης όλων των σεισμόπληκτων σχολείων στο νομό Κεφαλονιάς και Ιθάκης με τον σύγχρονο αντισεισμικό κανονισμό.
  • Να υλοποιηθεί άμεσα η μελέτη για το μηχανουργείο του ΕΠΑΛ Ληξουρίου, προκειμένου η κατασκευή του, μαζί με την επισκευή του Γυμνασίου Αγίας Θέκλης και του Μαντζαβινάτειου Νοσοκομείου, να χρηματοδοτηθούν από τα 5 εκατ. της Περιφέρειας Αττικής, όπως έχει προγραμματιστεί.
  • Να εξασφαλιστούν άμεσα όλες οι προϋποθέσεις ώστε να χρηματοδοτηθούν αμέσως και να κατασκευαστούν το νέο σχολικό συγκρότημα για το ΓΕΛ στο Ληξούρι (κατά προτεραιότητα) καθώς και τέσσερα ακόμη σχολικά συγκροτήματα στο νομό (2ο Γυμνάσιο Αργοστολίου, 3ο Γυμνάσιο Αργοστολίου, Γυμνάσιο - Λύκειο Πάστρας, Γυμνάσιο - Λύκειο Μεσοβουνίων), ώστε να καλυφθούν πλήρως οι μαθητές της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης με σύγχρονες, ασφαλείς, δημόσιες υποδομές.
Επίσης,
  • Να πραγματοποιηθούν ουσιαστικοί έλεγχοι και να παρασχεθούν πιστοποιητικά καταλληλότητας για όλα τα σχολεία,
  • Να συνταχθεί μητρώο ελέγχων που θα επικαιροποιείται περιοδικά,
  • Να κατασκευαστεί όλη η αναγκαία υποδομή για την απρόσκοπτη και ασφαλή πρόσβαση των μαθητών στο συγκρότημα του ΦΑΡΑΩ,
  • Να μην γίνει καμιά συγχώνευση σχολικής μονάδας στο νομό Κεφαλονιάς και σε όλα τα Ιόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.