Δεκέμβρης 1944 (17)

Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018

ΗΠΑτίτιδα ΣΥΡΙΖΑ ή Ο θείος Τζέφρι (και τι δεν είπε ο στόμας του!) και οι αριστεροί μεντεσέδες των Βαλκανίων − ΚΚΕ: Οι επικίνδυνες δεσμεύσεις της κυβέρνησης

Ατιμούλικό μου εσύ!
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ
«Σύμμαχος κλειδί» η Ελλάδα στην προώθηση των ευρωατλατικών συμφερόντων στα Δυτ. Βαλκάνια
Τετάρτη 31/01/2018 - 11:08 - Ενημέρωση: Τετάρτη 31/01/2018 - 11:57
Το στρατηγικό ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τα Δυτικά Βαλκάνια και τη μείωση τη επιρροής που ασκεί η Ρωσία στην περιοχή μέσω της ένταξης χωρών στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ανέδειξε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ σε συνέντευξη του στον «ΣΚΑΪ».

  • Ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι «σύμμαχος κλειδί» για την προώθηση των ευρωατλαντικών συμφερόντων σε Βαλκάνια και Ανατολική Μεσόγειο,
  • ευχαρίστησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για τις εξυπηρετήσεις που παρέχει στις ΗΠΑ η βάση της Σούδας
  • και για τον Αλ. Τσίπρα δήλωσε πως άλλαξε προς το καλύτερο, ενώ συνέστησε τη συνέχιση των αντιλαϊκών μέτρων μετά το 3ο μνημόνιο.

ΚΚΕ
Η συνέντευξη Πάιατ επιβεβαίωσε τις επικίνδυνες δεσμεύσεις της κυβέρνησης προς τις ΗΠΑ
Σε σχόλιο για την συνέντευξη του αμερικανικού πρέσβη Τζέφρι Πάιατ στον «ΣΚΑΪ», το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:
Τετάρτη 31/01/2018 - 11:53
«Η συνέντευξη του πρέσβη των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αναλάβει πολύ επικίνδυνες -για τον ελληνικό λαό- δεσμεύσεις, οι οποίες αποκαλύπτονται σιγά-σιγά και εξελίσσεται στο καλύτερο "βαποράκι" των σχεδίων των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή. Στόχος είναι να γίνει η Ελλάδα "γεωπολιτικός μεντεσές" ανάμεσα στο ΝΑΤΟ, την ΕΕ και την ευρύτερη περιοχή, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά.
Γι' αυτό το λόγο άλλωστε, επισπεύδονται και οι διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό, με στόχο την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
Γι' αυτό το λόγο επεκτείνονται και αναβαθμίζονται οι αμερικανοΝΑΤΟικές στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα, με τη Σούδα να είναι "περισσότερο δραστήρια απ' όσο έχει υπάρξει εδώ και πολύ καιρό", ως ορμητήριο της στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία.
Γι' αυτό το λόγο σχεδιάζεται, ειδικά η Βόρεια Ελλάδα, με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη, να λειτουργήσει, ως οικονομικό - πολιτικό - στρατιωτικό κέντρο για την ευρύτερη περιοχή, στο πλαίσιο και του σφοδρού ανταγωνισμού, που εξελίσσεται με άλλες δυνάμεις, όπως η Ρωσία και η Κίνα.
Την ίδια στιγμή, ο πρέσβης των ΗΠΑ "νίπτει τας χείρας του" για τα ελληνοτουρκικά, λέγοντας ότι αυτά θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο της συμμαχίας του ΝΑΤΟ.
Τέλος, τόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όσο και ο πρωθυπουργός πήραν τα εύσημα από τον πρέσβη των ΗΠΑ για τη μετάλλαξη "προς το καλύτερο" και βασικά για την αντιλαϊκή πολιτική που υλοποιούν, προκειμένου να γίνει η Ελλάδα ελκυστικός επενδυτικός προορισμός, πάνω, όμως, στα ερείπια των λαϊκών δικαιωμάτων».
902

Εξέφρασε τη στήριξη των ΗΠΑ στη διαμεσολάβηση του Μάθιου Νίμιτς για την ονομασία της ΠΓΔΜ, αποφεύγοντας να πει περισσότερα. Ήταν ωστόσο αποκαλυπτικός για τα Δυτικά Βαλκάνια, αναφέροντας πως
«συγκλίνουν οι θέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ ότι τα Δυτικά Βαλκάνια πρέπει να συνεχίσουν τη διαδικασία ένταξης στους ευρωατλαντικούς θεσμούς» και πως «όλες οι χώρες πρέπει να γίνουν μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ». Πρόσθεσε ότι «ολόκληρη η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων είναι στο επίκεντρο σημαντικού ενδιαφέροντος για τις ΗΠΑ», έκανε λόγο για «Ρωσική κακόβουλη επιρροή» και για «φιλοδοξία του Κρεμλίνου να προκαλέσει σύγχυση στον προσανατολισμό αυτών των χωρών και της ευθυγράμμισής τους με τους ευρωατλαντικούς θεσμούς». 
Για το ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή ανέφερε πως
«βλέπουμε την Ελλάδα ως μια πολύ θετική επιρροή στη γειτονιά» και ότι οι ΗΠΑ την αντιμετωπίζουν «ως γεωπολιτικό "μεντεσέ" μεταξύ της Ευρώπης και της ευρύτερης γειτονιάς» και πως «το κάνει αυτό ως ισχυρός ΝΑΤΟικός σύμμαχος των ΗΠΑ». 
Μίλησε για τα συμφέροντα των ΗΠΑ 
«στο οικονομικό περιβάλλον που επεκτείνεται από την Οδησσό μέχρι την Βενετία», δηλαδή την περιοχή από την Ουκρανία και τα σύνορα με τη Ρωσία ως την Ιταλία και πως αναφερόμενος στο ρόλο της Θεσσαλονίκης και του λιμανιού της σε αυτή την περιοχή αμερικανικού ενδιαφέροντος, αναφέρθηκε «σε κάποιες ρωσικές επενδύσεις» που δεν πληρούν τα χαρακτηριστικά της διαφάνειας. Δήλωσε πως η Ελλάδα χρειάζεται ξένες επενδύσεις, αλλά «το ερώτημα είναι με ποιους επενδυτές;».

Σημείωσε με έμφαση πως 
«είμαστε πολύ αφοσιωμένοι στα θέματα ενέργειας» και «το ενδιαφέρον για τη Βόρεια Ελλάδα δεν είναι μια εμπορική επιλογή, είναι στρατηγική επιλογή».
Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Τζ. Πάιατ, δήλωσε πως
«ο φόβος μου είναι το ατύχημα» και πως «υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ενός τρομερού ατυχήματος» και ανέφερε ότι «υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, που έκανε σε συνέχεια της επίσκεψης Ερντογάν, ώστε να επανεκκινήσει και να εντατικοποιήσει το διάλογο πάνω στη στρατιωτική συνεργασία χτίζοντας κανάλια επικοινωνίας».
Για τις διευκολύνσεις μέσω της βάσης της Σούδας, ο αμερικανός πρέσβης δήλωσε: 
«Είμαστε υπερβολικά ευγνώμονες για την υποστήριξη που η ελληνική κυβέρνηση μας παρέχει μέσα από τον κόλπο της Σούδας», πως «είναι μια απαραίτητη εγκατάσταση όσον αφορά τις επιχειρήσεις του 6ου στόλου στην ανατολική Μεσόγειο» και ότι η βάση της Σούδας «είναι περισσότερο δραστήρια από όσο έχει υπάρξει εδώ και πολύ καιρό, έχουμε ένα πολύ υψηλό ρυθμό στρατιωτικών επιχειρήσεων εκεί, τόσο στην αεροπορική βάση όσο και στη ναυτική βάση και δεν θα μπορούσαμε να το κάνουμε χωρίς την υποστήριξη και τη συνδρομή που μας παρέχουν οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις. Ένα μεγάλο ευχαριστώ για αυτό». 
Αναφέρθηκε, επίσης, στην πρόθεση των ΗΠΑ 
«να εργαστούμε με τους συμμάχους μας ώστε να αναπτύξουμε ευελιξία και αυτό μπορούμε να το κάνουμε πολύ αποτελεσματικά με τι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, γιατί είστε ο ορισμός της ευελιξίας».
Για το ύψος της αγοράς των F-16 ανέφερε: «Ρωτήστε την ελληνική κυβέρνηση ως πελάτης αν είναι ικανοποιημένη από το τίμημα».
Για την ελληνική οικονομία ανέφερε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
«έχει αποδείξει την ικανότητά της, την αφοσίωση της να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της τρόικα», αλλά ξεκαθάρισε ότι τα μέτρα θα πρέπει να συνεχιστούν, διότι «οι αγορές θα είναι πιο σκληρές από την τρόικα».
Όπως είπε, «το 2018 οι Έλληνες θα δουν το τέλος του μνημονίου, θα υπάρξει ένα νέο περιβάλλον και μετά το βάρος θα μετατεθεί στην ελληνική κυβέρνηση, οποιαδήποτε κυβέρνηση είναι αυτή, να επιδείξει μια συνεχιζόμενη αφοσίωση στις μεταρρυθμίσεις».
Στην ερώτηση πώς ο Αλ. Τσίπρα ήταν παλαιότερα μεταξύ των διαδηλωτών έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, ο Τζέφρι Πάιατ απάντησε
«οι άνθρωποι αλλάζουν προς το καλύτερο» και φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι ο Αλ. Τσίπρας είναι αφοσιωμένος στη στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ, λέγοντας ότι
«και οι δύο χώρες μας επωφελούνται από το γεγονός ότι οι ηγεσίες μας είναι αφοσιωμένες, όπως είναι σήμερα, στη σχέση μας».
Για την άδεια που δόθηκε στον καταδικασμένο για συμμετοχή στη «17 Ν» Δημήτρη Κουφοντίνα δήλωσε πως η άδεια αυτή «ήταν βαθύτατα προσβλητική προς τους συγγενείς των θυμάτων», ζητώντας αυτό να λαμβάνεται υπόψιν.
902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.