Δεκέμβρης 1944 (17)

Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017

Ο γλυκός Εφηάλτης της εργοδοσίας − ΠΑΜΕ: Ο κοπανιστός αέρας του κατώτερου μισθού (Και εις ανώτερα)

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Νέα δώρα και ζεστό χρήμα στους επιχειρηματίες
Τετάρτη 27/12/2017 - 20:03
Σε νέο δώρο προς τις επιχειρήσεις που απασχολούν ανασφάλιστους εργαζόμενους και παρανομούν διπλά, μην καταβάλλοντας τις ασφαλιστικές τους εισφορές προς τον ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ) και «βάζοντας στο παντελόνι» και τις εισφορές των μισθωτών, προχωρά η κυβέρνηση σύμφωνα με δηλώσεις της υπουργού Απασχόλησης, Εφης Αχτσιόγλου.
Σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η υπουργός ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μείωση των προστίμων σε επιχειρήσεις όπου εργάζονται αδήλωτοι και ανασφάλιστοι εργαζόμενοι, μέχρι και 50%, με τον ισχυρισμό ότι
«το ερώτημα για εμάς δεν περιορίζεται στο ύψος του προστίμου, αλλά αφορά τη λογική που το διέπει, διότι ζητούμενο είναι η εξάλειψη της αδήλωτης εργασίας και όχι απλώς η είσπραξη προστίμων».
Με τέτοιες υπεκφυγές και νεφελώδη προσχήματα και αυτή η κυβέρνηση, βαδίζοντας στα χνάρια των προηγούμενων, έρχεται να «καλοπιάσει» τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις που παρανομούν καραμπινάτα, ενώ ταυτόχρονα οι ελεγκτικοί μηχανισμοί για την ανασφάλιστη εργασία και την εισφοροαποφυγή, υπολειτουργούν καθώς, και εξαιτίας των διαχρονικών σοβαρών ελλείψεων σε υποδομές και στελέχωση, αδυνατούν να κάνουν πραγματικούς ελέγχους στην αγορά εργασίας.
Επιπροσθέτως, η Εφη Αχτσιόγλου ανακοίνωσε την περαιτέρω ενίσχυση των επιχειρήσεων με ζεστό χρήμα, προκειμένου να προβούν σε προσλήψεις ανέργων, όταν και το 2018, με την πολιτική της, ο ΟΑΕΔ συνεχίζει να αφήνει 9 στους 10 ανέργους χωρίς επίδομα ανεργίας και όταν -σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του- το νέο έτος θα διαμορφώσει πλεόνασμα ύψους 641 εκατομμύρια ευρώ!
Δηλαδή, όπως προκύπτει για έναν ακόμη χρόνο, ενώ οι άνεργοι καταδικάζονται στην ανέχεια, μέσω των προγραμμάτων της «ενεργητικής απασχόλησης», οι επιχειρήσεις θα απολαμβάνουν πακτωλό επιδοτήσεων και ενισχύσεων στο όνομα της αντιμετώπισης της ανεργίας και ειδικά των νέων.
Και ενώ οι χειροπιαστές πολιτικές και τα έργα της κυβέρνησης επιβεβαιώνουν ότι το μόνιμο ενδιαφέρον της είναι η με κάθε τρόπο στήριξη των καπιταλιστικών επιχειρήσεων και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους, συνεχίζει το σίριαλ αποπροσανατολισμού με τη ΝΔ.
Σε αυτήν την κατεύθυνση η υπουργός, στη συνέντευξή της, εγκαλεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη μείωση του κατώτερου μισθού, την κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων, την ενίσχυση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ εφαρμόζει στο ακέραιο όλες τις ανατροπές στα εργασιακά που επέβαλαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αποδεικνύοντας ότι είναι επάξιος συνεχιστής της πολιτικής τους.
Και ενώ διατήρησε σε ισχύ όλο το αντεργατικό πλαίσιο, η υπουργός Εργασίας, σε αντίστοιχη συνέντευξή της «Στο Κόκκινο», επιχειρώντας να δημιουργήσει φρούδες ελπίδες και στάση αναμονής στους εργαζόμενους, έκανε νύξη για τον κατώτερο μισθό για τον οποίο, όπως είπε, μετά το τέλος του Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής «πρέπει να συζητήσουμε»!
Η συγκεκριμένη αναφορά της αρμόδιας υπουργού έρχεται να επιβεβαιώσει ότι και μετά το «τέλος των μνημονίων», δεν προβλέπεται καμία επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, όπως απαιτούν τα συνδικάτα, ούτε βέβαια των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Απλά, η κυβέρνηση για να διατηρήσει ζωντανό το παραμύθι περί «τέλους των μνημονίων» γενικά και αφηρημένα υπόσχεται «συζήτηση» για τον κατώτερο μισθό..!
Τέλος, η υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες θα δημοσιευτεί η σχετική απόφαση για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία. Βέβαια, όπως και στις προηγούμενες «ρυθμίσεις», η κυβέρνηση «βάζει στην ίδια ζυγαριά» τα χρέη εταιρειών, με τα χρέη που έχουν δημιουργήσει μεροκαματιάρηδες έμποροι, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες.
Επιπλέον, η ρύθμιση δεν περιλαμβάνει εκείνους τους αυτοαπασχολούμενους που εξαιτίας της καπιταλιστικής κρίσης αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο και να κλείσουν τα βιβλία τους, ούτε τους συνταξιούχους που, αν και έχουν κάνει αίτηση συνταξιοδότησης -έχοντας όλες τις προϋποθέσεις- εξαιτίας οφειλών προς τα Ταμεία άνω των 20.000 ευρώ δεν μπορούν να λάβουν μέχρι τώρα σύνταξη.
Ειδικότερα -σύμφωνα με την υπουργό- η ρύθμιση καλύπτει οφειλές που δημιουργήθηκαν έως τις 31.12.2016 και οι αιτήσεις θα υποβάλλονται έως τις 31.12.2018. Αφορά φυσικά πρόσωπα με πτωχευτική ικανότητα (π.χ. έμποροι) ή νομικά πρόσωπα, εφόσον οι συνολικές οφειλές τους προς όλους τους πιστωτές τους δεν υπερβαίνουν τις 20.000 ευρώ ή οι οφειλές τους προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ) υπερβαίνουν το 85% των συνολικών οφειλών τους.
Ακόμα, αφορά φυσικά πρόσωπα χωρίς πτωχευτική ικανότητα με επιχειρηματική δραστηριότητα (π.χ. δικηγόροι, αγρότες), υπό την προϋπόθεση ότι έχουν κάνει έναρξη εργασιών και ότι οι οφειλές τους προς τους ΦΚΑ δεν υπερβαίνουν τις 50.000 ευρώ.
Ωστόσο, υπάρχουν κριτήρια ένταξης σε σχέση με το εισόδημα και την περιουσία των οφειλετών και μόνο εκπληρώνοντας αυτές τις προϋποθέσεις η διαγραφή προσαυξήσεων και τόκων μπορεί να φτάνει το 85%.
Ο μέγιστος αριθμός δόσεων είναι 120 για οφειλές από 3.000 - 50.000 και για οφειλές έως 3.000 ευρώ ο μέγιστος αριθμός δόσεων είναι 36. Το ελάχιστο ποσό δόσης είναι 50 ευρ
ΠΑΜΕ
«Αέρας κοπανιστός» οι δηλώσεις Αχτσιόγλου για τον κατώτερο μισθό
Τετάρτη 27/12/2017 - 17:08
«Αέρα κοπανιστό», χαρακτηρίζει το ΠΑΜΕ τις δηλώσεις της υπουργού Εργασίας, 'Εφης Αχτσιόγλου, για αύξηση του κατώτερου μισθού, την Τετάρτη 27/12.
«Να ξανασυζητήσουμε το επίπεδο του κατώτατου μισθού και ενδεχομένως μετά την έξοδό μας από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής να είναι η πρώτη κίνηση στην οποία να πρέπει να προβούμε. Δηλαδή να δούμε, να συζητήσουμε τις προϋποθέσεις για μια αύξηση του κατώτατου μισθού», είπε συγκεκριμένα η υπουργός, σε ραδιοφωνική συνέντευξή της.
Το ΠΑΜΕ στην ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:
«Παραμονές Πρωτοχρονιάς η κυβέρνηση, μέσω συνέντευξης της υπουργού Εργασίας, ομολογεί πως οι άλλοτε δεσμεύσεις της κυβέρνησης για επαναφορά των μισθών στα επίπεδα του 2012 δηλαδή στα 751 ευρώ, είναι αέρας κοπανιστός, καθώς ο κατώτερος μισθός θα εξακολουθεί να καθορίζεται με βάση κυβερνητικές αποφάσεις και σε χαμηλά επίπεδα ως μοχλός πίεσης των μέσων μισθών.
Θυμίζουμε στους εργαζόμενους πως από το 2012 ο κατώτερος μισθός καθορίζεται με πράξη υπουργικού συμβουλίου και κυβερνητική απόφαση, δηλαδή είναι νομοθετημένος, δεν προέρχεται από ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις που ίσχυαν έως τότε.
Ο κατώτερος μισθός μέσω της τότε δραστικής ονομαστικής συρρίκνωσής του (22% και για τους νέους 32% μέσω του άθλιου διαχωρισμού με βάση την ηλικία), σε συνδυασμό με την κατάργηση και την υποβάθμιση του συστήματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων αλλά και της ανύψωσης του ρόλου των Ενώσεων Προσώπων, μετατράπηκε από εργαλείο προστασίας των χαμηλόμισθων σε επιταχυντή της γενικευμένης μείωσης των μισθών. Με βάση τα πρόσφατα στοιχεία κάτω από 800 ευρώ βρίσκεται το 51,6% των εργαζομένων.
Ειδικά για τον κατώτερο μισθό, οι μνήμες από την εξαπάτηση είναι νωπές. Να θυμηθούν οι εργαζόμενοι τις κούφιες υποσχέσεις και την κοροϊδία περί άμεσης επαναφοράς των 751 ευρώ, που μετά την ανέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, μετατράπηκαν σε σταδιακή, δήθεν, επαναφορά. Στο 3ο μνημόνιο που προσυπόγραψε η κυβέρνηση περιλαμβανόταν η δέσμευση να μην υπάρχουν μεταβολές σε πρωτύτερες εργασιακές σχέσεις και μισθούς έως το 2018.
Σήμερα, η κυβέρνηση μέσω της συνέντευξης της υπουργού Εργασίας φανερώνει ξεδιάντροπα τις στοχεύσεις της. Ορίζει ως κανονικότητα και “δίκαιο που γίνεται πράξη”, την παγίωση της παρέμβασης της εκάστοτε κυβέρνησης πάνω στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, τους άθλιους-χαμηλούς μισθούς.
Συνεχίζουμε τον αγώνα διεκδικώντας:
  1. Υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και επαναφορά με νόμο στα 751 ευρώ για όσους αμείβονται με το βασικό μισθό, ως ελάχιστη βάση για αυξήσεις στον κατώτερο μισθό. Κατώτερο μεροκάματο 33,57 ευρώ.
  2. Να καταργηθεί με νόμο το αίσχος των μισθών πείνας, των 586 και 511 ευρώ και κανένας εργαζόμενος να μη βρίσκεται κάτω από τα 751 ευρώ.
  3. Επαναφορά των κλαδικών Συμβάσεων.
  4. Να καταργηθούν άμεσα όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που τσακίζουν τις Συλλογικές Συμβάσεις. Καθολική ισχύς και υποχρεωτικότητα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Εφαρμογή της μετενέργειας μέχρι την υπογραφή νέας ΣΣΕ χωρίς κανέναν χρονικό περιορισμό.
  5. Κάτω τα χέρια από το απεργιακό δικαίωμα. Όχι στις αντεργατικές αλλαγές που αλυσοδένουν τη λειτουργία των συνδικάτων, που εμποδίζουν την προκήρυξη απεργιών και την ανάπτυξη αγώνων των εργαζομένων, τις εργατικές διεκδικήσεις».
902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.