Κάλπικες για το λαό, χρυσάφι για τους επιχειρηματικούς ομίλους οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
Τετάρτη 13/12/2017 - 18:52
Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την εξής ανακοίνωση για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και τα εγκαίνια Τοπικής Μονάδας Υγείας: (βλέπε πιο κάτω σχετικά).
«Η κυβέρνηση, με πρωταγωνιστή τον πρωθυπουργό, εγκαινίασε άλλη μια θεατρική παράσταση με έργο την εξαπάτηση του λαού για τη δήθεν αναβάθμιση της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Οι εξαγγελίες είναι κάλπικες για το λαό και χρυσάφι για τους επιχειρηματικούς ομίλους.
Για ποια αναβάθμιση μιλάει ο Πρωθυπουργός, όταν στον κρατικό προϋπολογισμό προβλέπεται περαιτέρω σφαγιασμός της κρατικής χρηματοδότησης των δημόσιων μονάδων υγείας κατά 362 εκ. ευρώ και στον ΕΟΠΥΥ κατά 214 εκ. ευρώ, που θα προσθέσουν επιπλέον πληρωμές από τις λαϊκές οικογένειες για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, θα υποβαθμίσουν ακόμα περισσότερο τις δημόσιες μονάδες και παροχές υγείας;
Η Τοπική Μονάδα Υγείας στον Εύοσμο είναι μια από τις 100 που προβλέπει η συμφωνία της κυβέρνησης με τους “θεσμούς” για την τρίτη αξιολόγηση. Όπως αναφέρει είναι ένα από “τα διαρθρωτικά μέτρα με στόχο τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας ως μέσου συγκράτησης των δαπανών”. Για αυτό οι οικογενειακοί γιατροί των Τοπικών Μονάδων Υγείας προβλέπεται να λειτουργήσουν ως “κόφτες” των ασθενών και των αναγκών τους, με υποτυπώδεις παροχές στο όριο των πετσοκομμένων προϋπολογισμών του κράτους και του ΕΟΠΥΥ. Γι’ αυτό σε αυτές τις δομές προβλέπονται ελάχιστοι γιατροί για πολλές χιλιάδες πληθυσμού και ελάχιστα υποστελεχωμένα Κέντρα Υγείας, χωρίς εργαστήρια και ειδικούς γιατρούς. Οι “υψηλού επιπέδου” υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που με καμάρι διαπίστωσε ο πρωθυπουργός ότι θα παρέχουν, αντιστοιχούν το πολύ σε μια γρήγορη εξέταση και μια συνταγογράφηση για ένα μικρό μέρος του πληθυσμού.
Η κυβέρνηση, με τα σημερινά εγκαίνια, υλοποιεί τις δεσμεύσεις της απέναντι στους εκμεταλλευτές του λαού, με μέτρα που επιδεινώνουν την υγεία και τους όρους παροχής της ιατροφαρμακευτικής του περίθαλψης. Διευρύνει το χάσμα ανάμεσα στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και στη δυνατότητα να αξιοποιούνται από το λαό οι τεράστιες δυνατότητες της επιστήμης, της τεχνολογίας και της παραγωγικότητας.
Τώρα απαιτείται η οργάνωση της λαϊκής πάλης με σταθμό τη μαζική συμμετοχή στην Πανελλαδική Απεργία στις 14 Δεκέμβρη για την καταδίκη της πολιτικής της κυβέρνησης και των αντιλαϊκών μέτρων.
Για τη διεκδίκηση ενός αποκλειστικά κρατικού συστήματος υγείας, σύγχρονου, πλήρως στελεχωμένου με υγειονομικούς όλων των ειδικοτήτων, με απολύτως δωρεάν εξετάσεις, νοσηλεία και φάρμακα, χωρίς πλαφόν και περικοπές, με κατάργηση των εισφορών στον κλάδο Υγείας και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.
Για την πανελλαδική ανάπτυξη αποκλειστικά κρατικού και απολύτως δωρεάν συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Με Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία, συνδεδεμένα με τους τόπους δουλειάς, κατοικίας, εκπαίδευσης, σε όλους τους δήμους και τις πόλεις, με παροχή υπηρεσιών που να ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε περιοχής και για τις ιδιαίτερες ανάγκες των γυναικών, των ΑμεΑ, των παιδιών, των ηλικιωμένων, των μεταναστών. Με πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό, με 24ωρη λειτουργία και βασικό προσανατολισμό την πρόληψη».
*
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ
Πηγή: Eurokinissi
Τετάρτη 13/12/2017 - 17:57 - Ενημέρωση: Τετάρτη 13/12/2017 - 17:59
Ως «μεγαλόπνοο έργο» προσπάθησε να σερβίρει ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας την παροχή υποβαθμισμένων και υποστελεχωμένων υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, εγκαινιάζοντας με φιέστες και ταρατατζούμ στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης τη λειτουργία της πρώτης πανελλαδικά Τοπικής Μονάδας Υγείας (ΤΟΜΥ).
«Εκεί όπου οι άλλοι απέτυχαν εμείς πετυχαίνουμε. Ξεκινάμε ένα μεγαλόπνοο έργο. Σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε 239 Τοπικές Μονάδες Υγείας», δήλωσε. «Οι ΤΟΜΥ δίνουν ουσιαστικό περιεχόμενο στην έννοια της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αλλάζουν τη φιλοσοφία του Εθνικού Συστήματος Υγείας και, τηρουμένων των αναλογιών, έχουν σημασία ανάλογη με την ίδρυση του ΕΣΥ», πρόσθεσε.
Όμως, οι Τοπικές Μονάδες Υγείας δεν αποτελούν τίποτα άλλο από συνέχεια των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων των προηγούμενων κυβερνήσεων, για την παροχή κατακερματισμένων και χαμηλού επιπέδου υπηρεσιών, που θα είναι μόνο κατ’ όνομα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και θα κοστίζουν ελάχιστα στο κράτος.
Το πόσο «μεγαλόπνοο» είναι αυτό το έργο φαίνεται από το γεγονός ότι οι ΤΟΜΥ θα λειτουργούν με ελάχιστο προσωπικό και χωρίς ιατρικό εξοπλισμό. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι για 10.000 έως 12.000 πληθυσμό, οι ΤΟΜΥ θα στελεχώνονται κατ' ελάχιστο από ένα γιατρό Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας ή Παιδιατρικής, ένα νοσηλευτή ή επισκέπτη Υγείας και έναν απασχολούμενο ως διοικητικό προσωπικό, που θα παρέχουν από υπηρεσίες «προαγωγής, πρόληψης, διάγνωσης» μέχρι και θεραπείας. Σε κάθε περίπτωση, το προσωπικό στις ΤΟΜΥ δεν θα μπορεί να ξεπερνάει τα 12 άτομα.
«Χρυσές δουλειές» για τους ιδιώτες
Οι Τοπικές Μονάδες θα λειτουργούν μαζί με ένα συνονθύλευμα άλλων μονάδων Υγείας (ΜΚΟ, Τοπική Διοίκηση, ιδιώτες), όπου οι λαϊκές οικογένειες θα εξαναγκάζονται να πληρώνουν ακόμα περισσότερα για τις ανάγκες τους στους επιχειρηματίες της Υγείας.
Σε πρώτη φάση, οι ΤΟΜΥ θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ και οι εργαζόμενοί τους θα είναι με σύμβαση ορισμένου χρόνου, διετούς διάρκειας. Επομένως, δεν έχει εξασφαλιστεί ούτε καν η μόνιμη χρηματοδότησή τους ή η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.
Και όμως, παραβλέποντας όλα αυτά, ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι οι ΤΟΜΥ προσφέρουν «δωρεάν πρόσβαση σε υπηρεσίες Υγείας υψηλής ποιότητας», ακολουθώντας τη συνηθισμένη ΣΥΡΙΖΑίικη τακτική της δημιουργίας εικονικής πραγματικότητας.
«Οδηγίες προς ναυτιλλομένους»...
Ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων ζητάει να λειτουργούν αμιγώς ως επιχειρήσεις τα δημόσια νοσοκομεία. «Αυτό που απαιτείται να γίνει είναι να συμπιεσθούν περαιτέρω τα ελλείμματα, κυρίως στα νοσοκομεία, τα οποία θα μπορούσαν να αυξήσουν τα ίδια έσοδα τους προσφέροντας καλύτερες υπηρεσίες και χρεώνοντας κάποιες υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς που προσφεύγουν σήμερα στα ιδιωτικά νοσοκομεία», αναφέρουν οι βιομήχανοι.
Πάντως, ο ΣΕΒ διαπιστώνει ότι «συνολικά, το σύστημα ασφάλισης, περίθαλψης, και κοινωνικής προστασίας έχει νοικοκυρευτεί σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια», αφού ούτως ή άλλως η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συνεχίζει την πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.