Δεκέμβρης 1944 (17)

Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017

Αλέξης... Παπαχελόπουλος: Τι θέλουν τα κάγκελα και σηκώνονται απ' την καρέκλα τους; − Λωζάνη, Κοζάνη, γέφυρες στη Θράκη και... χιόνια στο Αιγαίο


*
Τσίπρας σε Ερντογάν: Ως μηχανικός λέω ότι οι γέφυρες θέλουν σταθερά θεμέλια (βλ. στο τέλος)


*
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Θέμα «τουρκικής μειονότητας» και αλλαγής της Συνθήκης της Λωζάνης στο Αιγαίο έθεσε ο Τούρκος πρόεδρος
Πέμπτη 07/12/2017 - 13:36 - Ενημέρωση: Πέμπτη 07/12/2017 - 14:43
Θέμα αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης για τη μουσουλμανική μειονότητα της Δυτικής Θράκης και το Αιγαίο έθεσε ευθέως ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ για το Κυπριακό τάχθηκε υπέρ της διχοτόμησης του νησιού σε δυο κράτη με βάση το σχέδιο Ανάν.
Ο Ταγίπ Εντογαν από το Προεδρικό Μέγαρο ανέφερε ότι η Συνθήκη της Λωζάνης υπογράφτηκε πριν 94 χρόνια και πως από τότε «άλλαξαν πολλά προγράμματα» και «εμφανίστηκαν καινούρια θέματα ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα». Για τη Δυτική Θράκη έθεσε θέμα ονομασίας της μειονότητας σαν τουρκικής, λέγοντας ότι στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπάρχει η λέξη «τουρκική» και ότι αυτή η λέξη «αναφέρεται και στις αποφάσεις του ίδιου δικαστηρίου». Ισχυρίστηκε ότι στη Δυτική Θράκη «δεν εφαρμόζεται η Συνθήκη της Λωζάνης» διότι «ο αρχιμουφτής διορίζεται» από το ελληνικό κράτος και ανέφερε ότι «ο Πατριάρχης δεν είναι διορισμένος», καθώς εκλέγεται από τη σύνοδο. Πρόσθεσε ότι «η προστασία ομογενών μας στη Δυτική Θράκη είναι ύψιστη προτεραιότητα για μας».
Για το Αιγαίο ότι «υπάρχουν διάφορα θέματα που αναφέρονται στη Συνθήκη της Λωζάνης» και πως πρέπει «να κάνουμε άμεσα τα απαραίτητα βήματα που χρειάζονται», ενώ για το Κυπριακό έδειξε την προτίμησή του στο διχοτομικό σχέδιο Ανάν που όπως είπε «δυστυχώς δεν εφαρμόστηκαν ποτέ» όσα προέβλεπε. Συνέδεσε το Κυπριακό με το Αιγαίο λέγοντας ότι «στόχος είναι η δίκαιη και βιώσιμη λύση, το ίδιο να πράξουμε και στο Αιγαίο».
Τόνισε το ενδιαφέρον της Άγκυρας για συνεργασία στον Τουρισμό λέγοντας ότι πρέπει «να εστιάσουμε στο θέμα αυτό». Μίλησε ακόμα για εντατικοποίηση των σχέσεων των δύο χωρών στους στρατιωτικούς και οικονομικούς τομείς.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, είχε θέσει το θέμα της Συνθήκης της Λωζάνης λέγοντας ότι «δεν χρειάζεται ούτε αναθεώρηση ούτε επικαιροποίηση» καθώς «καλύπτει απόλυτα όλα τα ζήτημα» και «δεν αφήνει περιθώρια για γκρίζες ζώνες».
Ανέφερε ότι η Συνθήκη της Λωζάνης καθορίζει τα σύνορα της Ελλάδας και της ΕΕ και είναι για μας αδιαπραγμάτευτη και πρόσθεσε ότι η φιλία «προϋποθέτει τον πλήρη σεβασμό του συνόλου του διεθνούς δικαίου», όπως επίσης και «σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου». Για το Κυπριακό ανέφερε ότι «πρέπει να λυθεί το ταχύτερο δυνατό» με «λύση δίκαιη και βιώσιμη» που «να σέβεται την κυριαρχία κράτους μέλος της ΕΕ». Επιπλέον σημείωσε ότι «οι συνθήκες δεν χρειάζονται αναθεώρηση, η ερμηνεία του δικαίου, η μέθοδος ερμηνείας του δικαίου είναι εκείνες που επιτρέπουν να προσαρμόζεται ο κανόνας δικαίου που περιέχει η Συνθήκη στα εκάστοτε δεδομένα».
Ζήτησε να υπάρξει «ειλικρινής εφαρμογή της συμφωνίας Τουρκίας - ΕΕ για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες» και χαιρέτησε την πρόθεση του Ταγιπ Ερντογάν να επιλύονται ειρηνικά όλα τα ζητήματα.
902  
*
Και στον Αλέξη Τσίπρα επανέλαβε τις αιτιάσεις του για τη Δυτική Θράκη ο Ταγίπ Ερντογάν
Πέμπτη 07/12/2017 - 14:21
Με την επιδίωξη να θέσει θέμα «τουρκικής μειονότητας» στη Δυτική Θράκη πραγματοποιεί το ταξίδι του στην Αθήνα ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, καθώς έθεσε το ίδιο ζήτημα κατά προτεραιότητα τόσο ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, με τον οποίον συναντήθηκε πρώτα όσο και στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στη συνάντηση που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο Αλέξης Τσίπρας κατά την υποδοχή του Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών να είναι «σε κλίμα συνεννόησης και καλής γειτονίας» ότι θα πρέπει «να βρούμε λύσεις σε σύνθετα προβλήματα» και πως επιδίωξη πρέπει αν είναι «να χτίσουμε γέφυρες και όχι να υψώσουμε τείχη». Πρόσθεσε ότι ότι οι γέφυρες πρέπει να χτιστούν «σε σταθερά θεμέλια» που είναι «ο αλληλοσεβασμός, ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, των Διεθνών Συνθηκών και ο σεβασμός και στην εδαφική ακεραιότητα των χωρών». Πρόσθεσε πως διαφορές υπήρχαν πάντα και θα υπάρχουν μεταξύ των δυο χωρών και πως «οι θέσεις σας είναι γνώστες όπως και οι δικές μας είναι γνωστές και σαφείς» και ότι αυτό που έχει σημασία είναι «να τις διατυπώνουμε με εποικοδομητικό τρόπο χωρίς υπερβολές και προκλήσεις με σεβασμό στην άλλη άποψη».
Ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι «ποτέ δεν εποφθαλμιούμε τα εδάφη μιας άλλης χώρας» και επανέλαβε τα περί τουρκικής μειονότητας στη Θράκη λέγοντας πως «έχουμε ομογενείς που ζουν στα ελληνικά εδάφη». Εξέφρασε την ελπίδα «να μπορέσουμε να συμφωνήσουμε σε ορισμένα πράγματα με βάση την κοινή λογική» και «να διαμορφώσουμε κοινή ρητορεία».
Ανέφερε ότι «η Τουρκία και η Ελλάδα πρέπει να πιστέψουν σε κάτι, κι αυτό είναι ότι πρέπει να εστιάσουν στο γεμάτο μέρος του ποτηριού και να παραμερίσουν το κενό μέρος του ποτηριού».
902

*



Τσίπρας σε Ερντογάν: Ως μηχανικός λέω ότι οι γέφυρες θέλουν σταθερά θεμέλια

«Η ευθύνη μας είναι να οικοδομήσουμε τη συνεννόηση και το διάλογο, και να βρούμε λύσεις σε σύνθετα προβλήματα, σε σύνθετες προκλήσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Ο σκοπός της πρόσκλησής σας είναι να επιδιώξουμε να κτίσουμε "γέφυρες" μεταξύ μας και όχι να υψώσουμε "τείχη". Και θέλω να πιστεύω πως αυτός είναι και ο δικός σας σκοπός», είπε ο κ. Τσίπρας στο διάλογο που είχαν ενώπιον των τηλεοπτικών συνεργείων και πρόσθεσε: «Ως μηχανικός που είμαι, ξέρω καλά ότι για να κτίσουμε "γέφυρες" πρέπει να τις κτίσουμε σε σταθερά θεμέλια, και σταθερά θεμέλια στις σχέσεις δύο χωρών είναι ο αλληλοσεβασμός, ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, ο σεβασμός στις διεθνείς Συνθήκες, στην εδαφική ακεραιότητα των χωρών. Διαφορές ανάμεσα στις δύο χώρες υπήρχαν πάντα, υπάρχουν και σήμερα, οι θέσεις σας είναι γνωστές, όπως και οι δικές μας άλλωστε είναι γνωστές και σαφείς. Αυτό που έχει σημασία είναι πέρα από τις διαφορές, να ψάχνουμε να βρούμε συγκλίσεις αλλά και τις διαφορές μας, τις διαφωνίες μας να τις διατυπώνουμε με εποικοδομητικό τρόπο χωρίς υπερβολές, χωρίς προκλήσεις, με σεβασμό στην άλλη άποψη».

Από την πλευρά του ο κ. Ερντογάν τόνισε ότι η Τουρκία δεν εποφθαλμιά τα εδάφη άλλης χώρας.

«Η Τουρκία και η Ελλάδα πρέπει να πιστέψουν ότι πρέπει να εστιάσουν στο γεμάτο μέρος του "ποτηριού" και να μπορέσουν να παραμερίσουν το κενό του "ποτηριού". Χρειάζεται να οικοδομήσουμε τις συνομιλίες μας πάνω σε αυτή την αντίληψη», επισήμανε ο Πρόεδρος της Τουρκίας στο διάλογο που είχε με τον πρωθυπουργό.

«Στην ουσία οι λαοί μας έχουν πάρα πολλά κοινά σημεία, αρκεί να παραμερίσουμε αυτούς που έχουν κάποιες ιδεολογικές εμμονές», είπε ο κ. Ερντογάν και συνέχισε: «Εμείς ως χώρα, ως Τουρκική Δημοκρατία, ποτέ δεν εποφθαλμιούμε τα εδάφη μιας άλλης χώρας. Είμαστε δύο χώρες, δύο λαοί, οι οποίοι συνυπήρξαν, έζησαν πολύ κοντά ο ένας στον άλλον και ως εκ τούτου συμβαίνει να έχουμε ομογενείς που ζουν στη χώρα σας, στα ελληνικά εδάφη. Και εσείς έχετε τους ομογενείς σας, οι οποίοι ζουν στα τουρκικά εδάφη. Εύχομαι και λέω, μακάρι να μην είχαν διαπραχθεί τα λάθη που έγιναν από προηγούμενες πολιτικές που οδήγησαν στην αποχώρηση πολιτών που ήταν μέλη της μειονότητας στην Τουρκία και να μην ήμασταν στην κατάσταση που είμαστε σήμερα. Αλλά θεωρώ ότι τα σφάλματα και τα λάθη που διαπράχθηκαν είναι πια κομμάτι της Ιστορίας. Και κάποτε πρέπει να κτίσουμε το μέλλον, όπως είπατε, σε πολύ γερά θεμέλια. Για αυτό νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα για να εξασφαλίσουμε αυτά τα γερά θεμέλια. Εάν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε με βάση ορισμένες αρχές κοινής λογικής, κοινού λόγου, νομίζω ότι θα μπορέσουμε να επιλύσουμε πολλά από τα προβλήματα», εκτίμησε ο Τούρκος πρόεδρος.

news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.