Δεκέμβρης 1944 (17)

Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017

Κουαρτέτο με νταούλια και (κωλο)τούμπες: Άχτσιοι διασκεδαστές της πλουτοκρατίας − ΚΚΕ: Καρατόμηση προνοιακών επιδομάτων - ξήλωμα συνδικαλιστικών δικαιωμάτων

Συμφωνία κατά του δικαιώματος στην απεργία - Περικοπές στα επιδόματα, στις σημερινές επαφές
Οι τρόποι μείωσης κατά 0,5% του ΑΕΠ, περίπου κατά 900 εκατομμύρια ευρώ, της συνολικής δαπάνης του κρατικού προϋπολογισμού για τα κοινωνικά επιδόματα θα τεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ των αρμόδιων υπουργών και των επικεφαλής των κλιμακίων των ΕΕ, ΕΚΤ, ESM και ΔΝΤ, ενώ στην ατζέντα των σημερινών συναντήσεων θα βρεθούν επίσης τα «κόκκινα» δάνεια και οι δημοσιονομικοί στόχοι.

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟΥ
ΚΚΕ: Το εργατικό - λαϊκό κίνημα να βρίσκεται «επί ποδός πολέμου»
Για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με Εργασιακά - Ασφαλιστικό, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με σχόλιό του τονίζει: 
«Οι κυβερνητικές διαρροές για τις διαπραγματεύσεις της γ’ αξιολόγησης επιβεβαιώνουν ότι προχωράει με γρήγορους ρυθμούς τόσο η καρατόμηση των προνοιακών επιδομάτων όσο και το ξήλωμα των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων κι ελευθεριών. Γι’ αυτό και το εργατικό - λαϊκό κίνημα πρέπει να βρίσκεται “επί ποδός πολέμου”.
Ειδικά για το ζήτημα της απεργίας, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με την προϋπόθεση της συμμετοχής του 50% των εργαζομένων που θέτει για τα πρωτοβάθμια σωματεία, όχι μόνο κλιμακώνει την επίθεση ενάντια στο απεργιακό δικαίωμα, που καμιά κυβέρνηση δεν είχε τολμήσει ν’ αγγίξει, παρά τις προθέσεις τους, όχι μόνο υλοποιεί ένα πάγιο αίτημα του κεφαλαίου, αλλά ακόμη περισσότερο ξεκινάει το ξήλωμα από τους χώρους δουλειάς, από τα σύγχρονα γκέτο των εργοστασίων και των επιχειρήσεων, εκεί ακριβώς που σπάει κόκαλα η εργοδοτική τρομοκρατία, που κυριαρχεί η απαγόρευση της συνδικαλιστικής οργάνωσης και δράσης με την απειλή της απόλυσης».
902, Πέμπτη 26/10/2017 - 13:56

Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες στις χτεσινές συζητήσεις με την υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, καταγράφηκε συμφωνία για να προχωρήσει ο δηλωμένος στόχος κυβέρνησης - ΕΕ - πλουτοκρατίας για περιορισμό του δικαιώματος στην απεργία.
Πηγές του υπουργείου Εργασίας διέρρεαν πως η κυβέρνηση δέχεται να αλλάξει το συνδικαλιστικό νόμο (N. 1264/82) και να αυστηροποιήσει τις προϋποθέσεις για τη λήψη απόφασης για απεργία από τα πρωτοβάθμια σωματεία.
Όπως ανέφεραν, η συμφωνία προβλέπει νομοθετική παρέμβαση έτσι ώστε στις συνελεύσεις των πρωτοβάθμιων επιχειρησιακών σωματείων, για να υπάρχει απαρτία και να λαμβάνονται αποφάσεις απεργίας, θα απαιτείται η συμμετοχή του 1/2 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών αντί του 1/3 που ισχύει σήμερα.
Ο ισχύων νόμος 1264 του 1982 για τα «Συνδικαλιστικά δικαιώματα και Συνδικαλιστικές ελευθερίες» προβλέπει πως
«...απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον του ενός τρίτου (1/3) των οικονομικά τακτοποιημένων μελών. Αν δεν υπάρχει απαρτία κατά την πρώτη συζήτηση συγκαλείται νέα συνέλευση μέσα σε δυο (2) μέχρι δεκαπέντε (15) μέρες κατά την οποία απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον του ενός τετάρτου (1/4) των οικονομικά τακτοποιημένων μελών. Εάν δεν υπάρξει απαρτία κατά τη δεύτερη συνέλευση, συγκαλείται μέσα σε δύο (2) μέχρι δεκαπέντε (15) μέρες τρίτη κατά την οποία είναι αρκετή, η παρουσία του ενός πέμπτου (1/5) των οικονομικά τακτοποιημένων μελών».
  • Συνεπώς η συμφωνία κυβέρνησης - θεσμών έρχεται να βάλει εμπόδια στη λήψη απόφασης για απεργία, υλοποιώντας ένα πάγιο αίτημα των επιχειρηματικών ομίλων, προϋπόθεση για τις επενδύσεις τους και την κερδοφορία τους από την εκμετάλλευση των εργαζομένων και το τσάκισμα των δικαιωμάτων τους.
  • Συμφωνήθηκε επίσης να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα για τον συνυπολογισμό των συντάξεων μέσω του οποίου αναμένεται να προκύψουν νέες μειώσεις στις συντάξιμες αποδοχές.
Ανοιχτά ζητήματα παραμένουν οι ρυθμίσεις οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, οι συντάξεις χηρείας και ο ΕΔΟΕΑΠ.
  • Η κυβέρνηση πρότεινε να ορισθεί κατώτερο όριο στις συντάξεις χηρείας στα επίπεδα των 350 ευρώ, δηλαδή στο όριο της φτώχειας.
Το θέμα των επιδομάτων θα συζητήσουν το μεσημέρι η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου και υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, με τους επικεφαλής των κλιμακίων.
Το ζητούμενο είναι να τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές του 2018 η ψηφισμένη ρύθμιση για τη μείωση κατά 0,5% του ΑΕΠ των κονδυλίων για τα κοινωνικά επιδόματα και στις συνεννοήσεις με τους δανειστές η κυβέρνηση θα προτείνει η μείωση αυτή να κρυφτεί πίσω από την ενσωμάτωση ορισμένων επιδομάτων στο Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης, κάτι που το παρουσιάζει επικοινωνιακά σαν «εξορθολογισμό των επιδομάτων» για να δίνονται σε όσους πραγματικά το έχουν ανάγκη, δηλαδή στους φτωχότερους των φτωχών, όπως ήταν και η λογική των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Θα ακολουθήσουν οι συναντήσεις των υπουργών Οικονομίας, Δημήτρη Παπαδημητρίου, Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου και Δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντονή, για τα χρηματοπιστωτικά και τα δημοσιονομικά.
Τα θέματα της δημόσια διοίκησης και της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων θα συζητήσει η αρμόδια υπουργός, Ολγα Γεροβασίλη.
902, Πέμπτη 26/10/2017 - 13:09

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.