Δεκέμβρης 1944 (17)

Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017

Τι καπνό φουμάρει ο πρωθυπουργός ή Το τσιγάρο προκαλεί και μαλάκυνση − Και νομοσχέδιο με γεμιστά − ΚΚΕ: Διαφημίζει την πολυεθνική και τα νέα προνόμια που ετοιμάζει για το κεφάλαιο (VIDEO)

ΟΜΙΛΙΑ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟΝ «ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟ»
Απογείωσε τις αυταπάτες περί «υγιούς επιχειρηματικότητας» και «δίκαιης καπιταλιστικής ανάπτυξης»
Τρίτη 29/08/2017 - 12:58
Την επιχείρηση καλλιέργειας αυταπατών στα λαϊκά στρώματα περί φιλολαϊκής καπιταλιστικής ανάπτυξης που περνάει μέσα από την «υγιή» επιχειρηματικότητα επιχείρησε να απογειώσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στο εργοστάσιο «Παπαστράτος» στον Ασπρόπυργο.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ο πρωθυπουργός καταγγέλλει τον εργασιακό μεσαίωνα που και ο ίδιος έχει συνδιαμορφώσει!
Τρίτη 29/08/2017 - 15:26 - Ενημέρωση: Τρίτη 29/08/2017 - 22:24
Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την ομιλία του πρωθυπουργού και το νομοσχέδιο για τα Εργασιακά (βλέπε πιο κάτω) αvαναφέρει: 
«Την ώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διατηρεί και ενισχύει όλο το μνημονιακό αντεργατικό πλαίσιο, που έχει προχωρήσει στην ουσιαστική κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και ετοιμάζει νέα μέτρα, όπως το χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία, μόνο ως ανέκδοτο μπορεί να θεωρηθεί να καταγγέλλει ο πρωθυπουργός τον εργασιακό μεσαίωνα που και ο ίδιος έχει συνδιαμορφώσει.
Ακόμα και το νομοσχέδιο για την αδήλωτη εργασία συγκαλύπτει ότι πλέον η υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων μπορεί να γίνει με πολλούς νόμιμους τρόπους, αποθρασύνοντας την εργοδοτική τρομοκρατία και αυθαιρεσία. Στην ουσία η κυβέρνηση βάζει "φωτεινούς σηματοδότες" μέσα στα καμένα της αντεργατικής λαίλαπας.
Γι’ αυτό το λόγο, άλλωστε, και ο πρωθυπουργός σε ομιλία του -υποτίθεται- προς τους εργαζόμενους της "PHILIP MORRIS", κατέληξε να διαφημίζει την πολυεθνική επιχείρηση και τις επενδύσεις της, μαζί με τα νέα προνόμια που ετοιμάζει για το κεφάλαιο».
902

Μιλώντας στους εργαζόμενους, παρουσίασε την καπιταλιστική ανάπτυξη ωφέλιμη όχι μόνο για τους επιχειρηματίες, αλλά και για τους ίδιους, ωστόσο βρήκε συγκεκριμένα λόγια μόνο για να διαβεβαιώσει το κεφάλαιο ότι η πολιτική της κυβέρνησής του είναι η εγγύηση για την κερδοφορία τους.
Όπως άλλωστε υπογράμμισε, για να βγει η οικονομία από την κρίση πρέπει να δημιουργηθεί ένα φιλικό περιβάλλον για την επιχειρηματικότητα με μια σειρά κίνητρα που εξασφαλίζει η κυβέρνηση τα οποία διαφήμισε μπροστά στους εργαζόμενους.
Συγκεκριμένα, είπε ότι το επόμενο διάστημα θα δημιουργηθούν όλα εκείνα τα εργαλεία για την καπιταλιστική ανάπτυξη, όπως η αναπτυξιακή τράπεζα «που θα χρηματοδοτεί τις δυνάμεις της παραγωγής», όπως σημείωσε. Αναφέρθηκε στον εξωδικαστικό συμβιβασμό που θα οδηγήσει στη σταδιακή μείωση στη φορολογία των επιχειρήσεων από το 2020 και στην απλοποίηση των διαδικασιών για την ενίσχυση του κλίματος επιχειρηματικότητας, αλλά και στη «μεταρρύθμιση στο Δημόσιο», ομολογώντας στην ουσία ποια είναι η κατεύθυνσή της.
Μάλιστα, στο πλαίσιο του σχεδίου εξαπάτησης των εργαζομένων καλλιέργησε ένα κλίμα αναμονής για καλύτερες μέρες, λέγοντας ότι η χώρα θα βγει από τα μνημόνια το 2018, ωστόσο έσπευσε να συμπληρώσει ότι οι αλλαγές δεν μπορούν να γίνουν από τη μία μέρα στην άλλη και ότι απαιτείται σκληρή δουλειά. 
Δεν παρέλειψε να «εξάρει» την υγιή επιχειρηματικότητα και να «συγχαρεί» την εταιρεία «Παπαστράτος», λέγοντας ότι οι εργαζόμενοι έχουν την τύχη να εργάζονται σε μια «υγιή επιχείρηση» η οποία συμβάλλει ανάμεσα σε άλλα στην καταπολέμηση της λαθρεμπορίας καπνού...
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα δήθεν μέτρα υπέρ των εργαζομένων
Τρίτη 29/08/2017 - 22:20 - Ενημέρωση: Τετάρτη 30/08/2017 - 09:35
Κατατέθηκε στη Βουλή το βράδυ της Τρίτης το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, το οποίο δήθεν παίρνει μέτρα που «ενισχύουν την προστασία των εργαζομένων και επεκτείνουν τα εργασιακά δικαιώματα».
Οι διατάξεις για εργασιακά και ασφαλιστικά ζητήματα αφήνουν ανέγγιχτο όλο το αντεργατικό οικοδόμημα των τελευταίων ετών, το οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ φροντίζει να ενισχύει διαρκώς, σε βάρος των εργαζομένων και προς όφελος του κεφαλαίου. Χαρακτηριστικό είναι εξάλλου ότι σύμφωνα με την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας το νομοσχέδιο προωθείται σε συμφωνία με τους δανειστές.
Οι επιμέρους παρεμβάσεις του νομοσχεδίου που διαφημίζει η κυβέρνηση (όπως πχ. για την αδήλωτη εργασία και την απληρωσιά), όχι μόνο δεν βρίσκονται «εκτός μνημονίου», όπως θέλει να πείσει η κυβερνητική προπαγάνδα, αλλά αντιμετωπίζουν ως αδιαπραγμάτευτα όλα τα προνόμια του κεφαλαίου που του επιτρέπουν να επιβάλλει «νόμιμα» την εργασιακή ζούγκλα. Αντίστοιχα, «αδιαπραγμάτευτοι» είναι και οι νόμοι - λαιμητόμοι για το Ασφαλιστικό. Ακόμα περισσότερο, όπως ομολογείται και από κυβερνητικά στελέχη, οι παρεμβάσεις αυτές γίνονται για να μην «νοθεύεται ο υγιής ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων» και για να μην «μειώνονται τα δημόσια έσοδα»...
Να σημειωθεί εξάλλου ότι σε συνέχεια των συναντήσεων της υπουργού Εργασίας με τους λεγόμενους «κοινωνικούς εταίρους», στα πλαίσια της προσπάθειας δημιουργίας κλίματος συναίνεσης εν όψει των νέων αντεργατικών μέτρων της τρίτης «αξιολόγησης», όπως οι αντιδραστικές ανατροπές στο συνδικαλιστικό νόμο, την Τρίτη έγινε συνάντηση με την πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Αθήνας σχετικά με το τωρινό νομοσχέδιο, με την ανακοίνωση του Υπουργείου να κάνει λόγο για «ταύτιση απόψεων των δύο πλευρών».
Οι βασικές «ρυθμίσεις» του νομοσχεδίου
 Στα Εργασιακά προωθούνται διατάξεις που προβλέπουν την υποχρέωση του εργοδότη να καταχωρεί στο σύστημα «Εργάνη» ηλεκτρονικά τη νόμιμη υπερωριακή απασχόληση, πριν την έναρξή της. Μόνο που ακόμα και η αντιμετώπιση της μη καταγραφής των νόμιμων υπερωριών δεν αλλάζει το γεγονός ότι η αμοιβή των εργαζόμενων για την υπερωριακή απασχόληση έχει μειωθεί δραστικά, ενώ η περιβόητη «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας δίνει στους εργοδότες τη δυνατότητα να απασχολούν τους εργαζόμενους πρόσθετες ώρες όποτε θέλουν, χωρίς να πληρώνουν υπερωρίες και να τους υποαπασχολούν όταν η παραγωγική διαδικασία μειώνεται.
Το ίδιο ισχύει και για τη ρύθμιση περί υποχρεωτικής ηλεκτρονικής αναγγελίας της οικειοθελούς αποχώρησης του εργαζόμενου, μαζί με την πιστοποίηση ότι ο εργαζόμενος έχει συμφωνήσει να αποχωρήσει «οικειοθελώς». Η διάταξη αφορά στην απάτη του εργοδότη να δηλώνει «οικειοθελή αποχώρηση», ενώ ο εργαζόμενος συνεχίζει να εργάζεται, ωστόσο αφήνει στο απυρόβλητο την τεράστια «ευελιξία» και κινητικότητα στην αγορά εργασίας, που έχει ως αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να απολύονται και να «αποχωρούν» από την εργασία τους κατά εκατοντάδες χιλιάδες, ανάλογα με τις ανάγκες των καπιταλιστικών επιχειρήσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ετήσια βάση, οι απολύσεις και οι «οικειοθελείς αποχωρήσεις» ξεπερνούν τα 2 εκατομμύρια, δηλαδή ισούνται με τον απόλυτο αριθμό των μισθωτών...
Ανάλογου περιεχομένου είναι και οι διατάξεις για την απλήρωτη εργασία, με την πρόβλεψη να δίνεται η δυνατότητα στους εργαζόμενους να προχωρούν σε αναγκαστική εκτέλεση σε βάρος εργοδοτών που δεν καταβάλλουν δεδουλευμένα, όπως και η σχετική με αυτό το ζήτημα πρόβλεψη για τη μείωση του κόστους της δίκης για τους εργαζόμενους. Κάτω από το βάρος της μεγάλης έκτασης που έχει πάρει το ζήτημα της απλήρωτης δουλειάς (αφορά σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους), η κυβέρνηση εξαναγκάζεται σε ορισμένες αποσπασματικές παρεμβάσεις, που όμως δεν αναιρούν το γεγονός ότι η πολιτική της είναι αυτή που «δίνει αέρα στα πανιά» της εργοδοτικής αυθαιρεσίας.
Αντίστοιχα, οι σχετικές παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό δεν αναιρούν ούτε στο ελάχιστο την αντιασφαλιστική λαίλαπα που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, παίρνοντας την σκυτάλη από τις κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Για παράδειγμα, η κατάργηση της υποχρεωτικότητας μηχανικών και δικηγόρων να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές ενώ δεν είχαν εισόδημα, η μείωση του κόστους εξαγοράς πλασματικών ετών για τους αγρότες, η μείωση της «ποινής» στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις του δημοσίου στο ύψος που ισχύει και στον ιδιωτικό τομέα και άλλες διατάξεις, σε καμία περίπτωση δεν αλλάζουν τη δεινή θέση, στην οποία έχουν περιέλθει οι ασφαλισμένοι και τα 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχων, από τις τεράστιες περικοπές που επιβλήθηκαν στις συντάξεις τους. Ούτε ένα ευρώ δεν αναιρείται από τα πάνω από 16 δισ. ευρώ περικοπών που επέβαλε η κυβέρνηση για την εξαετία 2015-2021 στις ήδη λεηλατημένες συντάξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.