Δεκέμβρης 1944 (17)

Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017

Δημόσια Διοίκηση: Οδύσσεια (για τον λαό) 2021 - Ιθάκη για τους μνηστήρες − ΚΚΕ: Για το κεφάλαιο και τους παρατρεχάμενούς του

Μου ’πες: κοιτάζεις την Ιθάκη
Όπως τη μάνα τους τα νήπια
Μα αυτό που φαίνεται για τζάκι
Είναι καπνός από ερείπια
(Μπ. Ζ., Χρησμός, 22.ΙΧ.1986)

*
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ

Βαφτίζει «διοικητική μεταρρύθμιση» τη συνέχιση των αντιδραστικών αλλαγών στο κράτος
Τετάρτη 30/08/2017 - 22:25 - Ενημέρωση: Τετάρτη 30/08/2017 - 22:34
Επιστρατεύοντας εύηχα και σκόπιμα γενικόλογα συνθήματα περί «ανεξάρτητου, αξιοκρατικού, αποτελεσματικού» κράτους, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, παρουσίασε την «εθνική στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2017 - 2019», η οποία αποτελεί το σχέδιο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προκειμένου να προσαρμοστεί το κράτος στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σχόλιο για την ομιλία του πρωθυπουργού για τη Δημόσια Διοίκηση
Πέμπτη 31/08/2017 - 12:02
Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την ομιλία του πρωθυπουργού για τη Δημόσια Διοίκηση αναφέρει:
«Πίσω από τις κορόνες για "νέο κράτος", ο πρωθυπουργός παρουσίασε ένα σχέδιο μεταμφίεσης του σημερινού σάπιου και διεφθαρμένου αστικού κράτους, που απ’ τη μια είναι εχθρικό, αντιδραστικό, φορομπηχτικό προς το λαό και τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και απ’ την άλλη φιλικό προς το κεφάλαιο και τους παρατρεχάμενούς του.
Συνεπώς και η όποια "ενίσχυση της αποτελεσματικότητας" δεν θα αφορά τις παροχές προς το λαό, οι οποίες συνεχώς υποβαθμίζονται σε όλους τους τομείς (Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια κ.λπ.), στο όνομα της δημοσιονομικής εξυγίανσης, αλλά τους στόχους της καπιταλιστικής κερδοφορίας.
Και μόνο το γεγονός ότι η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση για "αντιγραφή" αρκεί για να καταλάβει κανείς τι υπηρετεί το σχέδιο της κυβέρνησης, όπως και αυτό των προηγούμενων κυβερνήσεων».
902

Αφού καυχήθηκε ότι η κυβέρνηση έρχεται να θέσει τα θεμέλια μιας «ιστορικού χαρακτήρα δομικής μεταρρύθμισης» στη Δημόσια Διοίκηση, ξεκαθάρισε ότι οι αναδιαρθρώσεις στις κρατικές δομές αποτελούν μέρος ενός «συνολικότερου σχεδίου αλλαγών» για τη «μεταμνημονιακή Ελλάδα», το οποίο κουμπώνει με τις γενικότερες επιδιώξεις της αστικής τάξης.
Ο Αλ. Τσίπρας εκτίμησε ότι βασική αποστολή ενός «σύγχρονου» Δημόσιου Τομέα είναι η στήριξη του σχεδίου «παραγωγικής ανασυγκρότησης» της χώρας και της ανάπτυξης, δηλαδή η τόνωση της καπιταλιστικής κερδοφορίας, γεγονός που προϋποθέτει τη συνέχιση των αντιλαϊκών μέτρων είτε με μνημόνια είτε χωρίς μνημόνια.

Διόλου τυχαία, επισήμανε ότι οι αλλαγές που θα προωθήσει η κυβέρνηση στο κράτος, συνδέονται με όλες τις «εμβληματικού χαρακτήρα μεταρρυθμίσεις» που γίνονται στο παραγωγικό σχέδιο της χώρας, την παιδεία, την υγεία, την Τοπική Διοίκηση και είναι από χέρι αντιλαϊκές.

Επίσης έθεσε ως βασικό στόχο του κράτους την προστασία της κοινωνικής συνοχής, εννοώντας ένα κράτος που θα διαχειρίζεται την εξαθλίωση, δίνοντας ψίχουλα στους φτωχότερους, τα οποία θα παίρνει από τους φτωχούς.
Μες στην τρελή χαρά
Ακολουθώντας την πεπατημένη των προκατόχων του, που όλοι τους ανεξαιρέτως υποσχέθηκαν πάταξη της γραφειοκρατίας, υποστήριξε ότι έως το 2020 όλες οι συναλλαγές με το Δημόσιο θα γίνονται ηλεκτρονικά. 

Βέβαια, η πλειοψηφία των συναλλαγών των λαϊκών στρωμάτων με το κράτος επικεντρώνεται στο ανελέητο χαράτσωμα τους!

Στη συνέχεια μπήκε στο «ψητό» της περιβόητης πάταξης της γραφειοκρατίας, υποσχόμενος ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, μέσω της απλοποίησης της διαδικασίας αδειοδότησης των επιχειρήσεων. «Ήδη έχουν γίνει σημαντικά βήματα» προς αυτή την κατεύθυνση, είπε, προαναγγέλλοντας ότι τους προσεχείς μήνες η Ελλάδα θα καταστεί μια από τις πρώτες χώρες παγκοσμίως που η διαδικασία αδειοδότησης επιχειρήσεων θα είναι πλήρως ψηφιοποιημένη. 
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι από τα μέσα του 2018 θα προκηρυχθούν γραπτοί διαγωνισμοί μέσω ΑΣΕΠ για την προσέλκυση νέων επιστημόνων στο Δημόσιο Τομέα. Όμως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει δεσμευτεί για πάγωμα των προσλήψεων και μετά το 2018 που τυπικά λήγει το μνημόνιο. Κενές περιεχομένου ήταν και οι διαβεβαιώσεις του περί «αποκομματικοποίησης» του κράτους, αφού ήδη η συγκυβέρνηση έχει αντιγράψει τις γνωστές πρακτικές των προκατόχων της και στο συγκεκριμένο θέμα. 
Στην προσπάθειά του να αθωώσει την αντιλαϊκή διαχείριση του ΣΥΡΙΖΑ, απέδωσε όλα τα δεινά που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του Δημοσίου, στις «νεοφιλελεύθερες λογικές» του «μικρότερου κράτους».

Όμως, είτε «μικρό» είτε «μεγάλο» το κράτος έχει το πρόσημο της τάξης που κυβερνά και είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες της. 

Ακριβώς γι’ αυτό, σήμερα μια «αριστερή» κυβέρνηση προωθεί τις ιδιωτικοποιήσεις που κατήγγειλε προεκλογικά, ενώ στο παρελθόν ακόμα και «δεξιές» κυβερνήσεις έκαναν κρατικοποιήσεις.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.