Δεκέμβρης 1944 (17)

Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

ΤσΗΠΑς: ΕυΣΕΒάστως τα ΣΕΒη μου − «Kαθαρή λύση με αίσθημα επείγοντος» (Πιο καθαρή δεν γίνεται) − ΚΚΕ: Ό,τι συμφέρει τους επενδυτές

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΟΝ ΣΕΒ
«Εθνικής σημασίας» στόχος η καπιταλιστική ανάκαμψη και η συνέχιση των αντιλαϊκών μέτρων
Τετάρτη 31/05/2017 - 22:15
Μια συμφωνία που θα εξασφαλίζει τη μετάβαση στην «επόμενη μέρα» για τους επιχειρηματικούς ομίλους ζήτησε από τους εταίρους του ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, κατά την ομιλία του στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ, ενώ παράλληλα αξίωσε να βάλει «πλάτη» ο λαός στο σχέδιο ανάκαμψης της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας.
Θέλοντας να εγκλωβίσει το λαό στα ζητούμενα του κεφαλαίου, υποστήριξε ότι αυτές τις μέρες κρίνεται το μέλλον της οικονομίας για πολλές δεκαετίες. «Πρέπει να είμαστε ενωμένοι απέναντι σε έναν εθνικής σημασίας στόχο», είπε, ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του χαρακτήρισε «πλατιά κοινωνική απαίτηση» τη συστράτευση σε αυτόν το στόχο.
ΚΚΕ
Ο Αλ. Τσίπρας στο ΣΕΒ παραδέχτηκε ότι «καθαρή λύση» είναι ό,τι συμφέρει τους επενδυτές
Πέμπτη 01/06/2017 - 13:47 - Ενημέρωση: Πέμπτη 01/06/2017 - 14:10

Σε σχόλιό του για την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:
«Ο κ. Τσίπρας, με τη χθεσινή του ομιλία στο Σύνδεσμο των Βιομηχάνων, δε θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρος για το ποια συμφέροντα υπηρετεί αυτός και η κυβέρνησή του. Αφού, πρώτα, υπερασπίστηκε όλο το αντιλαϊκό έργο της κυβέρνησης, στη συνέχεια παραδέχτηκε ότι "καθαρή λύση" είναι ό,τι συμφέρει τους επενδυτές, δηλαδή το κεφάλαιο και την κερδοφορία του. Επανέλαβε το "ευχολόγιο" για τη ρύθμιση του χρέους, που χρησιμοποίησαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις για να δικαιολογήσουν την αντιλαϊκή πολιτική.
Όσο για το λαό, σύμφωνα με τον κ.Τσίπρα, θα πρέπει να υπομείνει αδιαμαρτύρητα τα παλιά και νέα ασήκωτα βάρη, να ξεχάσει την ανάκτηση των απωλειών και να υποταχθεί στο στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης και της εξόδου στις αγορές, στο νέο παραγωγικό μοντέλο, που θα φέρει μόνο νέα κέρδη και προνόμια για το κεφάλαιο».
Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε ένα «νέο παραγωγικό πρότυπο», το οποίο δεν είναι τίποτα άλλο από τη συνέχιση των σκληρών μέτρων που λήφθηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και τη σημερινή, για τη διασφάλιση της καπιταλιστικής ανάκαμψης.
«Οφείλουμε με αίσθημα επείγοντος να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα για τη χώρα και την ελληνική οικονομία» ανέφερε, ξεκαθαρίζοντας πως τα σκληρά μέτρα ήρθαν για να μείνουν. Έτσι, αφού ισχυρίστηκε πως το «προηγούμενο μοντέλο απέτυχε», και επομένως «πρέπει να το επανασχεδιάσουμε και το επαναδιαμορφώσουμε», διαβεβαίωσε τους βιομήχανους πως η επιστροφή στο 2009 «πέρα από ουτοπία, αποτελεί και στρατηγικό λάθος».
«Οι βάσεις για τη μετάβαση σε αυτό το νέο παραγωγικό πρότυπο έχουν ήδη τεθεί», πρόσθεσε, κάνοντας αναφορά στα πλεονάσματα που τείνουν να γίνουν μόνιμα, στην αύξηση των εξαγωγών, στον «εξορθολογισμό» των δαπανών και στην «ομαλοποίηση» των δημοσίων εσόδων.

Επί της ουσίας, αυτό που παραδέχθηκε είναι ότι στο πλαίσιο της καπιταλιστικής ανάπτυξης δεν υπάρχει περίπτωση ανάκτησης των απωλειών, ενώ παράλληλα έκλεισε το μάτι σε τμήματα του κεφαλαίου που η στήριξή τους αποκτά προτεραιότητα έναντι άλλων.
Αναφερόμενος στα παζάρια για το ελληνικό κρατικό χρέος, σημείωσε ότι η Ελλάδα θα κάνει αποδεκτή μονάχα μία λύση που θα εγγυάται την έξοδο στις αγορές, με βιώσιμους όρους. Συνδέοντας τη ρύθμιση του χρέους με το σχέδιο που η κυβέρνησή του φιλοδοξεί να υλοποιήσει για λογαριασμό του κεφαλαίου, υπογράμμισε ότι ελληνική κυβέρνηση εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις της και ήρθε η ώρα όλοι οι δανειστές, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ, «να αναλάβουν τις ευθύνες τους».
Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε πως «καθαρή λύση» 
είναι μια συμφωνία που δεν θα δημιουργεί ανασφάλεια στους επενδυτές, θα εμπεδώνει τη σταθερότητα, θα εγγυάται την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και θα ανοίγει το δρόμο για έξοδο στις αγορές. Πρόσθεσε πως αυτή η λύση θα μειώσει τα επιτόκια δανεισμού, θα ενισχύσει την πιστοληπτική ικανότητα, θα ανακτήσει τη ζωτικότητα των τραπεζών στη χρηματοδότηση οικονομίας, δηλαδή θα εξασφαλίσει ζεστό χρήμα στο εγχώριο κεφάλαιο. «Για ποια ανταγωνιστικότητα να μιλάμε όταν οι ελληνικές επιχειρήσεις ξεκινούν πίσω απ' τη γραμμή εκκίνησης απ' τις ομοειδείς τους ευρωπαϊκές», σημείωσε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας για λογαριασμό τίνος γίνεται όλη αυτή η διαπραγμάτευση.
Μάλιστα, παρουσιάζοντας τη συστράτευση στα προτάγματα του κεφαλαίου σαν «εθνικό καθήκον», απηύθυνε κάλεσμα προς όλες τις «δημιουργικές δυνάμεις» να ενώσουν τις δυνάμεις τους «στον κοινό μας αγώνα για την επόμενη μέρα».
Ενώπιον των βιομηχάνων, ο πρωθυπουργός έκανε έναν «μικρό απολογισμό», όπως είπε, των πεπραγμένων της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. «Αποδείξαμε ότι η Ελλάδα δεν είναι ανεπίδεκτη αλλαγών και μεταρρυθμίσεων», ανέφερε. «Αναλάβαμε επιλογές με σημαντικό πολιτικό κόστος», συμπλήρωσε, κομπάζοντας ότι η κυβέρνηση μπορεί να επιβάλει σκληρά μέτρα.
Αυτός ο «μικρός απολογισμός» προς τους βιομήχανους περιελάμβανε πληθώρα άλλων κινήτρων και προνομίων, όπως
  • Μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 29% στο 26%,
  • Αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων,
  • Απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ,
  • Δημιουργία «καινοτόμων» χρηματοδοτικών εργαλείων,
  • Εξωδικαστικό συμβιβασμό,
  • Νέο πλαίσιο αδειοδότησης των επιχειρήσεων,
  • Μείωση του ενεργειακού κόστους,
  • «Επενδυτικές ευκαιρίες» από την επανέναρξη των μεγάλων έργων κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.