Δεκέμβρης 1944 (17)

Δευτέρα 15 Μαΐου 2017

Το αστικό κράτος σαρώνει τα πάντα − Η εργατική τάξη δεν χρωστάει τίποτα και σε κανέναν. ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΔΙΚΑ ΤΗΣ − ΠΑΜΕ στις 17 με δύναμη πάλι και πάλη

Σφοδρή επίθεση σε Συντάξεις - Ασφαλιστικές εισφορές - Εργασιακά
Κυριακή 14/05/2017 - 12:24 - Ενημέρωση: Κυριακή 14/05/2017 - 12:25
Ακόμη χειρότερα μέτρα, από τις διαρροές και τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας την προηγούμενη εβδομάδα, περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή.
Συντάξεις, Ασφαλιστικές εισφορές, φάρμακα και παροχές Υγείας, αλλά και τα Εργασιακά βρίσκονται στο στόχαστρο.
Άγρια χαράτσια σε συντάξεις και ασφαλιστικές εισφορές
Οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις θα περικοπούν από το 2019 κατά 2,494 δισ. ευρώ, αφού εκτός από την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς σε κύριες και επικουρικές, θα κοπούν και τα οικογενειακά επιδόματα των συνταξιούχων. Το ποσό που θα αφαιρεθεί το 2020, με βάση και την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) που συνοδεύει το πολυνομοσχέδιο, ανεβαίνει στα 2,583 δισ. ευρώ και τα 2,723 δισ. για το 2021.
  • Επιπλέον, δεν προστατεύεται η προσωπική διαφορά, ούτε για τους νέους συνταξιούχους, δηλαδή αυτούς που έχουν υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης μετά το 2016 - 2018.
  • Ταυτόχρονα επιβάλλεται πάγωμα όλων των συντάξεων μέχρι το 2022.
  • Επίσης από το 2018 επιβάλλεται νέα αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών σε αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες και από την έκθεση του ΓΛΚ, εκτιμάται ότι η επιβάρυνση θα φτάσει τα 430 εκατομμύρια ευρώ την τετραετία 2018 - 2021.
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και άλλα αντιασφαλιστικά μέτρα που ανεβάζουν το λογαριασμό πολύ πάνω από τα όσα είχαν ανακοινωθεί μέχρι τώρα.
Περικοπές και περιορισμοί σε φάρμακο - παροχές Υγείας
Νέα χαράτσια σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων προοιωνίζονται οι διατάξεις για τις δαπάνες Υγείας - Πρόνοιας, όπως αποτυπώνονται στα νέα μέτρα που προβλέπει η συμφωνία κυβέρνησης - κουαρτέτου. Αναλυτικά:
  • Στο όνομα του «εξορθολογισμού των δαπανών για την ιατρική περίθαλψη», έρχεται νέα περικοπή 125 εκατ. ευρώ το 2017 και 188 εκατ. ευρώ σωρευτικά το 2018, με την ένταξη επιπλέον κατηγοριών δαπανών σε κλειστούς προϋπολογισμούς και τη μείωση των ανώτερων ορίων του «claw back». Την ίδια ώρα, δηλαδή, που η κυβέρνηση μιλά για «ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας», πετσοκόβει ακόμα περισσότερο την ιατρική περίθαλψη των εργατικών - λαϊκών οικογενειών!
  • Για το 2017 το «clawback» (αναγκαστική επιστροφή στον ΕΟΠΥΥ από τις φαρμακευτικές εταιρείες των ποσών που υπερβαίνουν την καθορισμένη φαρμακευτική δαπάνη) θα πρέπει να μειωθεί κατά 30% και 15% για το 2018. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η ένταξη σε κλειστούς προϋπολογισμούς για είδη και παροχές που μέχρι τώρα ήταν εκτός. Τα «clawback» θα εκτελούνται σε εξάμηνη βάση.
  • Ξεκινά η σταδιακή εφαρμογή της αναδιάρθρωσης που φέρνει παραπέρα υποβάθμιση του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Προβλέπεται η λειτουργία των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ), υποβαθμισμένων και υποστελεχωμένων μονάδων ΠΦΥ, όπως και η υποχρεωτική εγγραφή των ασθενών σε οικογενειακό γιατρό, ο οποίος θα λειτουργεί ως «κόφτης» («gatekeeper» είναι ο όρος που αναφέρεται στο συμπληρωματικό μνημόνιο...), για την παραπομπή των ασθενών σε ειδικούς γιατρούς, νοσοκομεία κ.λπ.
Αντεργατικές ανατροπές με παρόν και... μέλλον
Η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα διατηρήσει όλους τους αντεργατικούς νόμους για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις που έχουν ψηφιστεί μετά το 2011, μέχρι τις 20 Αυγούστου του 2018. Ειδικότερα γίνεται ρητή αναφορά, στην αναστολή των διατάξεων που σχετίζονται με την ευνοϊκότερη ρύθμιση και την επεκτασιμότητα των ΣΣΕ.
  • Κομβικό στοιχείο στην παραπέρα ενίσχυση του εργασιακού μεσαίωνα αποτελεί η ουσιαστική κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.
Στο «συμπληρωματικό μνημόνιο» αναφέρεται ότι «οι αρχές θα τροποποιήσουν το νόμο 4177/2013, αφαιρώντας τους περιορισμούς στο μέγεθος και τον τύπο των καταστημάτων που μπορούν να λειτουργούν την Κυριακή»
Σύμφωνα με τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, το αντιλαϊκό πακέτο που συζητιέται και ψηφίζεται από βδομάδα, θα προβλέπει λειτουργία των καταστημάτων για 30 με 32 Κυριακές το χρόνο σε περιοχές που χαρακτηρίζονται «τουριστικές», εντάσσοντας στις περιοχές αυτές το δήμο Αθηναίων, όλο το παραλιακό μέτωπο από τον Πειραιά έως το Σούνιο, περιοχές του Πειραιά, το δήμο Θεσσαλονίκης και την περιοχή γύρω από το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»...
  • Απελευθερώνονται ουσιαστικά πλήρως οι μαζικές ομαδικές απολύσεις για τις μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις, μέσα από την κατάργηση της «διοικητικής έγκρισης», η οποία θα αντικατασταθεί με «μια διαδικασία κοινοποίησης» προς το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ), «η οποία δεν προϋποθέτει εκ των προτέρων έγκριση»!
Αντίθετα, η επιχείρηση θα ανακοινώνει στον ΟΑΕΔ τον κατάλογο των απολυθέντων και θα υποβάλλει ένα «κοινωνικό σχέδιο» για τις συνέπειες των απολύσεων και πιθανά μέτρα, όπως κατάρτιση - επανεκπαίδευση κάποιων απολυμένων κ.τ.λ.
  • Στο στόχαστρο μπαίνει και η συνδικαλιστική δράση, καθώς στο νομοσχέδιο υπάρχουν αναφορές που ανατρέπουν το συνδικαλιστικό νόμο, όπως η μείωση συνδικαλιστικών αδειών. Αξιοσημείωτο είναι ότι αναμένεται νέα νομοθετική παρέμβαση για τον τρόπο προκήρυξης της απεργίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.