Δεκέμβρης 1944 (17)

Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

«Τσίπ»Ρ«ας»: Είμαστε πολύ κοντά... Τούσκασα ένα χαμόγελο και 3,6 δισ. από το 2019 − ΚΚΕ: Καλλιεργεί κλίμα ανοχής του λαού − Αλλά εμείς ΠΑΜΕ συλλαλητήριο 7 Απρίλη

Πηγή: Associated Press
ΚΟΙΝΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία την Παρασκευή δήλωσαν Τσίπρας και Τουσκ
*
Βλέπε επίσης (πιο κάτω):
Όλα τα μέτρα ύψους 3,6 δισ. από το 2019 ζητούν οι δανειστές
*
Τετάρτη 05/04/2017 - 14:01 - Ενημέρωση: Τετάρτη 05/04/2017 - 14:13
Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία την Παρασκευή εκτίμησαν στις κοινές τους δηλώσεις ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, με τον πρώτο να ζητά σύγκληση της Συνόδου των χωρών της Ευρωζώνης αν δεν υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup και τον δεύτερο να ξεκαθαρίζει ότι η συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνει νέα σκληρά μέτρα.

ΚΚΕ
Κλίμα ανοχής του λαού στο νέο πακέτο μέτρων καλλιεργεί ο πρωθυπουργός
Τετάρτη 05/04/2017 - 14:11 - Ενημέρωση: Τετάρτη 05/04/2017 - 14:12
Σε σχόλιο για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού σχετικά με την «αξιολόγηση» το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:
«Οι δραματικοί τόνοι του πρωθυπουργού και οι αναφορές του στις ευεργετικές συνέπειες, που θα έχει το κλείσιμο της αξιολόγησης, δεν έχουν κύριο αποδέκτη τους λεγόμενους θεσμούς, αλλά το λαό, με στόχο να καλλιεργήσουν κλίμα ανοχής για το νέο πακέτο μέτρων, που από κοινού ετοιμάζουν κυβέρνηση, κεφάλαιο. Η μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ την Παρασκευή, μπορεί να στείλει ένα μήνυμα αντίστασης, κλιμάκωσης του αγώνα ενάντια στη νέα αντιλαϊκή συμφωνία».
902

Στις δηλώσεις που έγιναν μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι από τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες έχει την πληροφόρηση ότι «βρισκόμαστε μια ανάσα από τη συμφωνία, είμαστε πολύ κοντά από μια συμφωνία» και πρόσθεσε «έχω μεγαλύτερη αισιοδοξία ότι οι εξελίξεις που θα ακολουθήσουν σύντομα θα είναι θετικές».
Δήλωσε ακόμα πως «αν δεν επιτευχθεί συμφωνία την ερχόμενη Παρασκευή στο πλαίσιο του άτυπου οικονομικού οργάνου» (του Eurogroup), τότε «θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες σε ένα ανώτερο επίπεδο για να έχουμε θετική εξέλιξη πριν το Πάσχα, εντός του Απρίλη, ακόμα και αν χρειαστεί να συγκληθεί η Σύνοδος των κρατών της Ευρωζώνης». Πρόσθεσε ότι για μια τέτοια επίπτωση «έχω ήδη ζητήσει από τον Ντόναλντ Τουσκ τη σύγκληση της συνόδου των κρατών - μελών του Ευρώ και ελπίζω ότι δεν θα χρειαστεί, γιατί θα έχουμε συμφωνία την Παρασκευή».
Για την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης επέρριψε την ευθύνη σε ορισμένους εκ των δανειστών και έκανε λόγο για «απαράδεκτη κωλυσιεργία που θέτει σε αμφισβήτηση την ανάκαμψη της οικονομίας» και πως θέτουν «τεχνητά εμπόδια». Ανέφερε πως κάθε φορά που πλησιάζουμε «έρχονται την τελευταία στιγμή να βάλουν επιπρόσθετες απαιτήσεις» και πως «ροκανίζουν το χρόνο για να βλάψουν την ανάκαμψη και να επαναφέρουν καταστροφικά σενάρια». Δήλωσε πως «δεν είμαστε διατιθέμενοι να παρακολουθούμε, για πολύ ακόμα, παιχνίδια σε βάρος του λαού και σε βάρος της ενότητας της Ευρώπης» για να καταλήξει πως «η διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες οφείλει να οδηγήσει σε λύση στο Eurogroup της Παρασκευής».
Η συμφωνία θα κλείσει μόνο με την αποδοχή νέων αντιλαϊκών μέτρων διεμήνυσε στις δηλώσεις του ο Ντόναλντ Τουσκ λέγοντας πως «κανείς δεν θέλει να τιμωρήσει την Ελλάδα» και «ο μόνος στόχος χθες, σήμερα και αύριο είναι να βοηθήσουμε την Ελλάδα». Ξεκαθάρισε ότι η «βοήθεια» σημαίνει αντιλαϊκά μέτρα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «όλα αυτά τα μέτρα, πολλές φορές επώδυνα, είναι για να βοηθήσουν την Ελλάδα».
Ανάφερε «νομίζω είμαστε πολύ κοντά στη συμφωνία» και «οι υπουργοί οικονομικών πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους και να βρουν μια λύση», ενώ σε ερώτηση για το ενδεχόμενο σύγκλησης της συνόδου των χωρών μελών της Ευρωζώνης απέφυγε να μιλήσει επί της ουσίας λέγοντας «δεν θέλω να κάνω υποθέσεις, δεν θέλω να κάνω σχόλια επί αρνητικών σεναρίων, να μην δώσουμε λάθος εικόνα» και εξέφρασε την ελπίδα «να είμαστε σε θέση να καταλήξουμε σε μια συμφωνία την Παρασκευή».
Αναφέρθηκε στις δηλώσεις του για τη Συρία με αφορμή το θάνατο αμάχων από χημικά κατηγορώντας την κυβέρνηση Ασάντ ότι «φέρει την κύρια ευθύνη» και πως «οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν».

Όλα τα μέτρα ύψους 3,6 δισ. από το 2019 ζητούν οι δανειστές
05 Απρ. 17 (13:40) | upd: 05 Απρ. 17 (14:57)
Τι προβλέπει το σχέδιο που συζητήθηκε το βράδυ της Τρίτης στις Βρυξέλλες. Οι προσπάθειες απεμπλοκής και οι προειδοποιήσεις των δανειστών.
Εφαρμογή του συνόλου των περικοπών στις συντάξεις, ύψους 1% του ΑΕΠ, από το 2019 και εφαρμογή των μέτρων του υπόλοιπου 1% δια της μείωσης του αφορολόγητου το 2020 προβλέπει η πρόταση που φέρεται να συζητήθηκε το βράδυ της Τρίτης στις Βρυξέλλες στο δείπνο εργασίας που είχε η ελληνική πλευρά με τους εκπροσώπους των θεσμών, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται σε ρεπορτάζ της η «Καθημερινή». 
Επειδή ωστόσο ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες, στην ανωτέρω πρόταση προβλέπεται ότι τα παραπάνω ισχύουν υπό την αίρεση ότι οι προβλέψεις για το 2018 δεν θα διαψευστούν. Αν, ωστόσο, κάτι τέτοιο συμβεί κάτι τέτοιο και διαπιστωθεί ότι η οικονομία βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση, τότε το σύνολο των μέτρων, δηλαδή και τα 3,6 δισ, θα τεθούν σε εφαρμογή από το 2019. 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, η εν λόγω πρόταση θα συζητηθεί και στο Eurogroup της Μάλτας την Παρασκευή, προκειμένου να υπάρξει απεμπλοκή στη διαπραγμάτευση. 
Οι προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι 
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν τις προηγούμενες ώρες, κατά τη διάρκεια του χθεσινού «δείπνου εργασίας», το ΔΝΤ εξέφρασε την άποψη ότι τόσο η μείωση του αφορολογήτου όσο και η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς πρέπει να ισχύσουν από το 2019, διαφορετικά δεν θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 3,5% του ΑΕΠ. Και τούτο διότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ταμείου, το 2019 είναι εκλογική χρονιά για την Ελλάδα και τη στις εκλογικές χρονιές η κυβερνήσεις δεν εφαρμόζουν επαρκώς τα μέτρα.
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, η ελληνική πλευρά προσήλθε στις χθεσινές διαπραγματεύσεις, προτείνοντας τη μείωση της προσωπικής διαφοράς κατά 0,7% του ΑΕΠ το 2019 και ταυτόχρονα τη μείωση την ίδια χρονιά κατά 0,3% του ΑΕΠ του αφορολόγητου και κατά 0,7% το 2020. Εναλλακτικά, η ελληνική πλευρά φέρεται να ζητούσε αυτό να γίνει σε δύο χρόνια, το 2019 και το 2020.
Τα ρίχνουν στις διαφορετικές... προβλέψεις 
Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η διαφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών αφορά τις διαφορετικές προβλέψεις των Θεσμών σε ό,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019. 
Όπως μάλιστα σημείωναν, αυτό που επιδιώκεται είναι να υπάρξει ένας μηχανισμός, ο οποίος θα ενοποιεί τις προβλέψεις των Θεσμών, την ίδια στιγμή που θα τηρεί τα συμφωνηθέντα του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.
Οι καθυστερήσεις και οι προειδοποιήσεις 
Σημειώνεται ότι η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης ήδη δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι οι φιλόδοξοι στόχοι για ανάπτυξη πάνω από 2% δύσκολα θα επιβεβαιωθούν. Αντιθέτως ξένοι οίκοι αναπροσδιορίζουν τον συγκεριμένο στόχο περί το 1,5%, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι η αβεβαιότητα θα λυθεί άμεσα. Σε αντίθετη περίπτωση, ουδείς μπορεί να εγγυηθεί για τους στόχους του 2017 και κατ'επέκταση και του 2018. 
Ενδεικτικές είναι οι προειδοποιήσεις ευρωπαίων αξιωματούχων την Τρίτη. «Αν επιχειρηθεί η πληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας τον Ιούλιο με χρήματα από τα κρατικά ταμεία και χωρίς τη δόση που προβλέπεται να καταβληθεί στη χώρα με την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, τότε τα δεδομένα της συμφωνίας θα έχουν πλήρως ανατραπεί και θα πρέπει να συζητηθούν όλα από το σημείο μηδέν» ανέφερε ευρωπαίος αξιωματούχος. Στο ίδιο μήκος κλίματος και ο Πιερ Μοσκοβισί: «Είναι απαραίτητο να κλείσει η τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement) τις επόμενες εβδομάδες προκειμένου να περιοριστούν τα ρίσκα που συνδέονται με την καθυστέρηση και να μη χαθούν τα περσινά θετικά δημοσιονομικά αποτελέσματα».
Σήμερα το απόγευμα αναμένονται να συνεχιστούν οι συνομιλίες Αθήνας-Θεσμών εξ αποστάσεως, μέσω τηλεδιάσκεψης, προκειμένου να παρουσιαστεί το σχέδιο απεμπλοκής κατά την διάρκεια του Eurogroup της Παρασκευής και να αποφασιστεί η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα.
Τι λέει η Κομισιόν για τη συνάντηση στις Βρυξέλλες 
Την επίτευξη σύγκλισης μεταξύ των διαφορετικών πλευρών κατά τη χθεσινή συνάντηση υψηλού επιπέδου στις Βρυξέλλες, ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο και τους θεσμούς, επιβεβαίωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
 
Ερωτηθείσα, η εκπρόσωπος της Επιτροπής αρμόδια για ζητήματα Οικονομίας, Ανίκα Μπράιτχαρντ, απάντησε πως ήταν μία «πολύ καλή συνάντηση, κατά την οποία ακούστηκαν οι απόψεις των θεσμών και των Ελλήνων». «Η Επιτροπή θεωρεί πως επιτεύχθηκε σύγκλιση στα ζητήματα κλειδιά που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική πρόοδο στη Μάλτα», πρόσθεσε.
 
Έτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος εξηγούσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση υπήρξε ενός είδους «προκαταρκτική συμφωνία» στη βάση ενός συμβιβασμού μεταξύ ΔΝΤ και ελληνικής πλευράς. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το βράδυ μεταξύ των ίδιων παικτών, θα φανεί κατά πόσο αυτός ο συμβιβασμός έχει την πολιτική έγκριση όλων των πλευρών για να πάει στο
Eurogroup της Παρασκευής. Στόχος του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δεν είναι άλλος από το να μπορέσει να παρουσιάσει στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, στη Μάλτα, μία «πολιτική συμφωνία» που θα ανοίξει τον δρόμο για την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας αμέσως μετά, σημείωνε η ίδια πηγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.