Δεκέμβρης 1944 (17)

Σάββατο 22 Απριλίου 2017

ΣΥμμορία ΕΕ-ΔΝΤ: 3,9 πλεόνασμα με μέτρα στον αιώνα τον άπαντα και − Κα-τα-πλη-κτι-κο! − Κι απάνω που είχε μάθει να μην τρώει ο γάϊδαρός μας! − ΚΚΕ: Επιτυχία τα ματωμένα πλεονάσματα των περικοπών και της φοροληστείας

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Παζάρια για τη συμμετοχή του Ταμείου και το χρέος, με προαπαιτούμενο τη συνέχιση των αντιλαϊκών μέτρων
Παρασκευή 21/04/2017 - 18:56 - Ενημέρωση: Παρασκευή 21/04/2017 - 21:15
Έχοντας ως «ατού» τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα και το νέο αντιλαϊκό πακέτο, προσήλθε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στα παζάρια που διεξάγονται στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

ΚΚΕ
Σχόλιο για την ανακοίνωση των πλεονασμάτων από την ΕΛΣΤΑΤ
Παρασκευή 21/04/2017 - 17:46
Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, για την ανακοίνωση των πλεονασμάτων από την ΕΛΣΤΑΤ, (βλέπε πιο κάτω) αναφέρει: 
«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εμφανίζει ως επιτυχία τα ματωμένα πλεονάσματα των περικοπών και της φοροληστείας, κρύβοντας ότι η πολιτική αυτή, όχι μόνο θα συνεχιστεί, αλλά και θα ενταθεί με το νέο πακέτο μέτρων που ετοιμάζει να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή.
Στην ουσία κάνει αυτό που έκανε παλιότερα η κυβέρνηση των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, με τους οποίους σήμερα αλλάζει ρόλους, ώστε από κοινού να κρύψουν τη στρατηγική τους σύμπλευση στην πολιτική χρεοκοπίας του λαού».
902

Με δεδομένα τα σκληρά μέτρα που θα εφαρμοστούν στις συντάξεις, στο φορολογικό και στα Εργασιακά, οι συζητήσεις επικεντρώνονται στο χρέος, στο ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων και στους όρους για τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.
Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, συναντήθηκε στην Ουάσινγκτον με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν η επιστροφή των κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα, το νέο μνημόνιο που θα συνοδεύει την συμμετοχή του Ταμείου, η ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας και το χρέος.
«Είχαμε εποικοδομητικές συζητήσεις για να προετοιμάσουμε την επιστροφή του κλιμακίου και για να συζητήσουμε τα δύο σκέλη του προγράμματος της Ελλάδας: μέτρα και ελάφρυνση του χρέους», δήλωσε μετά τη συνάντηση η Κριστίν Λαγκάρντ.
«Η συνάντηση πήγε πολύ καλά», ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, εκφράζοντας την ικανοποίηση του για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016. «Ήταν αναμενόμενο ότι θα ήταν καλύτερο. Αλλά ήταν καλύτερο και από αυτό που περιμέναμε», σημείωσε χαρακτηριστικά, πανηγυρίζοντας για την αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος. Επίσης προσδιόρισε την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα «Τρίτη ή Τετάρτη». 
Η επίτευξη ενός πρόσκαιρου συμβιβασμού μεταξύ του ΔΝΤ και της Γερμανίας για την συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, προϋποθέτει συμφωνία για το θέμα του χρέους και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων. Τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα αποφασιστούν για την περίοδο μετά την τυπική λήξη του προγράμματος το 2018, θα καθορίσουν και το μέγεθος των παρεμβάσεων που θα απαιτηθούν για να καταστεί βιώσιμο το χρέος.
Προϋπόθεση για να προχωρήσουν οι συζητήσεις για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι να νομοθετηθούν τα μέτρα που θα εφαρμοστούν το 2019 και το 2020 στο Ασφαλιστικό και στo Φορολογικό. Μάλιστα η εκτίμηση του ΔΝΤ ότι δεν θα επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018, φέρνει στο προσκήνιο σενάρια για την εφαρμογή αυτών των μέτρων νωρίτερα. Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση ισχυρίζεται πως υπάρχει ο «δημοσιονομικός κόφτης», δηλαδή ο αυτόματος μηχανισμός περικοπής μισθών και συντάξεων, που θα μπορούσε να καλύψει τα όποια «δημοσιονομικά κενά».
Η ανάκαμψη προϋποθέτει μέτρα εις το διηνεκές
Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν, επανέλαβε ότι προϋπόθεση για να συμμετάσχει το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα είναι να συγκεκριμενοποιηθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα «ελάφρυνσης» του χρέους, ακόμα και αν εφαρμοστούν μετά το 2018. Συμπλήρωσε πως η συζήτηση για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα ισχύσουν μετά το τέλος του προγράμματος, θα γίνει αφού πρώτα υπάρξει συμφωνία για τις «μεταρρυθμίσεις».
Αναφερόμενος στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για πρωτογενές πλεόνασμα 3,9% (βλέπε πιο κάτω) το 2016, δήλωσε πως είναι πολύ πάνω από τις προβλέψεις του ΔΝΤ. Όπως υποστήριξε, τα πρώτα χρόνια το ΔΝΤ υπερεκτιμούσε τα πλεονάσματα που θα μπορούσε να πετύχει η Ελλάδα και τα τελευταία χρόνια τα υποτιμούσε.
Ο Πολ Τόμσεν, πάντως, επανέλαβε ότι το ΔΝΤ εκτιμά ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% δεν μπορεί να διατηρηθεί μακροπρόθεσμα. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 ή το αργότερο το 2019. Ωστόσο, το κρίσιμο ζήτημα που συζητείται στις διαπραγματεύσεις είναι ο προσδιορισμός της χρονικής περιόδου κατά την οποία η χώρα θα πρέπει να εμφανίζει τόσο υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα μπορεί να πιάσει τον στόχο του 3,5% κόβοντας από εδώ και από εκεί, όμως η χώρα πρέπει να πετυχαίνει τους δημοσιονομικούς στόχους «ενώ η οικονομία αναπτύσσεται».
Μάλιστα, προδιαγράφοντας τη συνέχιση των αντιλαϊκών μέτρων, δήλωσε πως η Ελλάδα θα χρειαστεί ακόμα «βαθύτερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» και πολλά χρόνια για να επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα.

ΕΛΣΤΑΤ
Πρωτογενές «ματωμένο» πλεόνασμα 3,9% το 2016 - Μεγάλη μείωση δαπανών και αύξηση εσόδων
Παρασκευή 21/04/2017 - 13:09 - Ενημέρωση: Παρασκευή 21/04/2017 - 13:11
Στο 3,9% του ΑΕΠ καταγράφει το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2016 η ΕΛΣΤΑΤ με βάση τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε, αποτυπώνοντας έτσι την ένταση της επέλασης σε βάρος του λαού για να υπερκαλυφθεί ο στόχος του 0,5% του τρίτου μνημονίου.
Συγκεκριμένα η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε πως το 2016 το πλεόνασμα καθορίστηκε στα 6,937 δισ. ευρώ (3,9% του ΑΕΠ) έναντι ελλείμματος 4,105 δισ. ευρώ (2,3% του ΑΕΠ) το 2015.
Μεγάλη είναι η μείωση στις δαπάνες της γενικής κυβέρνησης που αγγίζει τα 10 δισ. ευρώ. Από 95,247 δισ. ευρώ το 2015 μειώθηκαν σε 86,185 δισ. ευρώ το 2016. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι δραματική η μείωση των δαπανών αφού από 112,473 το 2014 έπεσαν στα 86,185 ευρώ το 2016.
Αυξημένα εμφανίζονται τα έσοδα της γενικής κυβέρνησης καθώς από 84,820 δισ. ευρώ το 2015 έφτασαν σε 87,473 δισ. ευρώ το 2016.
Το χρέος αυξήθηκε και ως ποσοστό του ΑΕΠ και ως συνολικό ποσό. Από 177,4% του ΑΕΠ και 311,668 δισ. ευρώ το 2015 διαμορφώθηκε σε 179% του ΑΕΠ και σε 314.897 δισ. ευρώ το 2016. 
Στις 25 Απρίλη αναμένονται και οι επίσημες ανακοινώσεις της Eurostat. 
902



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.