Δεκέμβρης 1944 (17)

Πέμπτη 20 Απριλίου 2017

Χρήστος Κατσώτης: Α-φο-πλι-στι-κος. − (Για-μαλ-λά-κι! Και δεν είμαι καθόλου ψώνιο!!) − ΣΥμμορία(ριζ)ΑΝΕΛέητωνΕΕ: Παζαρεύουν τρόπους διευκόλυνσης του κεφαλαίου, με συνέχιση των αντιλαϊκών μέτρων − ESM-ΔΝΤ: Ποιο χρέος και ποια ανάπτυξη;; − Κενό 2,7 δισ. το 2018 και «κόφτης» − Φρουραρχίνα (Λα γκάρντ) του κεφαλαίου: Απολύτως απαραίτητη η μείωση των συντάξεων − ΚΚΕ: Παζάρια της συγκυβέρνησης με προίκα για το κεφάλαιο τα ματωμένα πλεονάσματα (VIDEO)

Θέλουν ανάπτυξη με συνθήκες γαλέρας για τους εργαζόμενους
(κείμενο στο τέλος)
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΔΝΤ - ΕΕ
Τον Μάη τα νέα μέτρα στη Βουλή - Πιθανή η ενεργοποίηση του «κόφτη» για το 2018
Πέμπτη 20/04/2017 - 15:05
Η ενεργοποίηση του δημοσιονομικού «κόφτη» (βλέπε πιο κάτω: «Κενό» 2,7 δισ. το 2018) αφήνεται ανοιχτό ως ενδεχόμενο από την κυβέρνηση που ετοιμάζεται να ψηφίσει το πακέτο των νέων μέτρων στις αρχές του Μάη προσδοκώντας σε συμφωνία μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας για τις μεσοπρόθεσμες ρυθμίσεις του κρατικού χρέους που θα εφαρμοσθούν μετά τη λήξη του τρίτου μνημονίου.
ΚΚΕ
Σχόλιο για τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης
Πέμπτη 20/04/2017 - 14:27
Σε σχόλιό του σχετικά με τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει τα εξής: 
«Τα παζάρια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στη Σύνοδο του ΔΝΤ, διεξάγονται με την προίκα των ματωμένων πλεονασμάτων και της συμφωνημένης κλιμάκωσης των αντιλαϊκών μέτρων για τα επόμενα χρόνια.
Συνεπώς, οι όποιοι συμβιβασμοί υπάρξουν, στο πλαίσιο και ενός νέου παράλληλου μνημονίου με το ΔΝΤ, δεν θα αφορούν σε καμία περίπτωση την ελάφρυνση του λαού, που θα συνεχίσει να πληρώνει στο όνομα της επίτευξης των στόχων, της ποσοτικής χαλάρωσης και όλων αυτών που έχει ανάγκη το κεφάλαιο για την κερδοφορία του».
902

Με χαμηλές προσδοκίες αναχώρησε για την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ το ελληνικό κλιμάκιο καθώς το κυρίως παζάρι γίνεται μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας. Στην Ουάσινγκτον θα βρίσκονται από σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.
Στο περιθώριο της συνόδου την Παρασκευή και το Σάββατο θα υπάρξουν επαφές με την Κριστίν Λαγκάρντ, Γερούν Ντάισελμπλουμ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Μισέλ Σαπέν, Άντι Μπάουκολ, Πιέρ Μοσκοβισί και Πολ Τόμσεν.  

ΚΡΙΣΤΙΝ ΛΑΓΚΑΡΝΤ
Απολύτως απαραίτητη η μείωση των συντάξεων
Πηγή: Associated Press
Πέμπτη 20/04/2017 - 09:47
Απολύτως απαραίτητη είναι η «μεταρρύθμιση» του συνταξιοδοτικού συστήματος, δηλαδή η νέα μείωση των συντάξεων, ανέφερε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας σε εκδήλωση στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του Ταμείου.
  • Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ η Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε πως δεν είναι εφικτά στην Ελλάδα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ για τα επόμενα δέκα χρόνια και πως «η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, πρέπει να διεξαχθεί βάσει λογικών προβλέψεων». Όπως είπε, «δεν έχουν ικανοποιηθεί οι όροι μας και γι' αυτό δεν έχουμε πρόγραμμα με την Ελλάδα», αλλά επανέλαβε σε ό,τι αφορά τα μέτρα υπάρχει πρόοδος.
Η Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε επίσης τα μέτρα πρέπει «να οδηγούν σε βιώσιμη ανάπτυξη και να μην έχουν προσωρινά αποτελέσματα όπως έχει γίνει κάποιες φορές στο παρελθόν».
Το ΔΝΤ προβλέπει (βλέπε πιο κάτω: «Κενό» 2,7 δισ. το 2018) ότι η Ελλάδα δεν θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 2% για το 2018 έναντι του μνημονιακού στόχου για 3,5% διαβλέποντας δημοσιονομικό «κενό» 1,5% δηλαδή 2,7 δισ. ευρώ. Επιπλέον, μέχρι το 2022 τα πρωτογενή πλεονάσματα θα είναι στο 1,5% του ΑΕΠ.
Για την επίσημη ανεργία το ΔΝΤ προβλέπει πως σταθερά θα είναι πάνω από 20% τα επόμενα χρόνια. Συγκεκριμένα για το 2017 θα είναι στο 21,9% και στο 21% για το 2018. 
902

Ενεργοποίηση του «κόφτη»
Οι εξελίξεις σκιάζονται από τις προβλέψεις του ΔΝΤ ότι δεν θα πιαστεί το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για το 2018 αφού η εκτίμηση είναι 2% και το κενό του 1,5% σημαίνει ανάγκη μέτρων ύψους 2,7 δισ. ευρώ.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, αλλά παραδέχεται πως, αν δεν πιαστεί ο στόχος, τότε θα ενεργοποιηθεί ο «κόφτης», που πρωτίστως θα πλήξει μισθούς και συντάξεις. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος άφησε σαφώς να εννοηθεί πως, αν δεν επιτευχθεί ο στόχος, τότε θα ενεργοποιηθεί ο «κόφτης». Δήλωσε ωστόσο ότι θεωρεί «το πλέον απίθανο το σενάριο της ενεργοποίησης» εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση θα πιάσει το στόχο, ματώνοντας κι άλλο το λαό και πως το ΔΝΤ δεν έχει αξιόπιστες προβλέψεις.
Η ψήφιση των νέων μέτρων για την διετία 2019 - 2020 προγραμματίζεται να γίνει τον Μάη.  Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, το νομοσχέδιο θα κατατεθεί εντός της πρώτης εβδομάδας και θα ψηφιστεί έως τις 15 Μάη, συνεπώς τα μέτρα θα έχουν ψηφιστεί πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Μάη και πριν επιτευχθεί συνολική συμφωνία για τις μεσοπρόθεσμες ρυθμίσεις για το κρατικό χρέος. Ο ίδιος δήλωσε πως αυτό που αναμένεται να συμφωνηθεί είναι «ο προσδιορισμός των μέτρων, δηλαδή τί είδους μέτρα θα ληφθούν μετά το 2018».
902
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΔΝΤ

Παζαρεύουν τρόπους διευκόλυνσης του κεφαλαίου, με προϋπόθεση τη συνέχιση των αντιλαϊκών μέτρων

Πέμπτη 20/04/2017 - 20:14

Στο ζήτημα του χρέους και των πρωτογενών πλεονασμάτων εστιάζονται τα παζάρια μεταξύ του ΔΝΤ και της ΕΕ για την Ελλάδα, που διεξάγονται στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας η οποία ξεκινάει την Παρασκευή στην Ουάσιγκτον. Πάντως, ο όποιος πρόσκαιρος συμβιβασμός προϋποθέτει τη συνέχιση της αντιλαϊκής επίθεσης εις το διηνεκές.
Η γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, επανέλαβε ότι προϋπόθεση για να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι η εφαρμογή «μεταρρυθμίσεων» και η βιωσιμότητα του χρέους.

Στο σκέλος των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων, η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι έχει επιτευχθεί «πρόοδος». Πρόσθεσε ότι μόλις επιστρέψουν τα κλιμάκια των θεσμών στην Αθήνα, θα οριστικοποιηθούν οι «λεπτομέρειες» στο Φορολογικό και το Ασφαλιστικό.

Για το χρέος τόνισε ότι πριν την ανάλυση της βιωσιμότητάς του, χρειάζεται να συζητηθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα τα οποία θα πρέπει «να είναι λογικά». Όπως είπε, από τα πρωτογενή πλεονάσματα θα εξαρτηθεί η «ελάφρυνση» χρέους που απαιτείται.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι το 2018 το πρωτογενές πλεόνασμα (βλέπε πιο κάτω: «Κενό» 2,7 δισ. το 2018) θα είναι 2% του ΑΕΠ και όχι 3,5% που προβλέπεται στο τρίτο μνημόνιο. Επομένως διαβλέπει «τρύπα» 2,7 δισ. ευρώ, φέρνοντας στο προσκήνιο τη συζήτηση για πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα το 2018, εκτός από αυτά που έχουν συμφωνηθεί για το 2019 και το 2020.

Το ΔΝΤ χαμήλωσε τον πήχη για το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας, προβλέποντας ότι το 2017 το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά  2,2%, αντί για 2,8% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση.

Χαμηλώνει τον πήχη για το χρέος ο ESM
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, εξέφρασε την «ελπίδα» ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, σε ομιλία που έκανε στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του Ταμείου.
Πάντως φρόντισε να χαμηλώσει τον πήχη σχετικά με τις παρεμβάσεις που θα γίνουν στο χρέος, υποστηρίζοντας πως η η Ελλάδα εξοικονομεί έως 10 δισ. ευρώ ετησίως από τα χαμηλά επιτόκια του προγράμματος του ESM. «Αυτή η παράμετρος είναι πολύ σημαντική για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», ανέφερε.
Ο Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι η Ελλάδα
«μπορεί να επιστρέψει στις αγορές και να σταθεί ξανά στα πόδια της πριν από τη λήξη του προγράμματος το επόμενο έτος», προσθέτοντας ότι «μπορεί να είναι η επόμενη ευρωπαϊκή ιστορία επιτυχίας», εφόσον εφαρμόσει τις «μεταρρυθμίσεις».
Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση επιζητεί τη μείωση του χρέους για να εξοικονομήσει περισσότερο ζεστό χρήμα για την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων, ενώ η όποια ρύθμιση του χρέους προϋποθέτει τη συνέχιση των αντιλαϊκών μέτρων.
Στο περιθώριο της Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα συναντηθεί με την Κριστίν Λαγκάρντ, τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και άλλους αξιωματούχους που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις. 
Μηχανισμός αυτόματης επιβολής μέτρων
Η ελληνική κυβέρνηση και η Κομισιόν θεωρούν ότι το 2018 θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%. Ταυτόχρονα, υπογραμμίζουν ότι σε περίπτωση αποκλίσεων από τους δημοσιονομικούς στόχους, θα ενεργοποιηθεί ο «δημοσιονομικός κόφτης», δηλαδή ο μηχανισμός που κόβει αυτόματα τις δαπάνες, με έμφαση στις συντάξεις και τους μισθούς.
Η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ανίκα Μπράιντχαρτ, δήλωσε πως η Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της τις προβλέψεις που δημοσίευσε το ΔΝΤ για την ανάπτυξη στην Ελλάδα τα επόμενα έτη, καθώς και την αναθεώρηση των προβλέψεων του ΔΝΤ για το πρωτογενές πλεόνασμα. Επίσης, άφησε να εννοηθεί ότι και η Κομισιόν θα αναθεωρήσει προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για το ρυθμό ανάπτυξης του 2017, ενώ για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 θεωρεί ότι μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος.
Η Ανίκα Μπράιντχαρτ ανέφερε πως η δεύτερη αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί το «συντομότερο δυνατό», λόγω της «εύθραυστης» κατάστασης της ελληνικής οικονομίας.
Πιθανόν νωρίτερα το αφορολόγητο
Εάν δεν επιτευχθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα, η μείωση του αφορολόγητου θα εφαρμοστεί το 2019 και όχι το 2020, σημείωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε επιστολή του για τον απολογισμό της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης της 7ης Απρίλη.
Επίσης επανέλαβε ότι η εφαρμογή των «αντιμέτρων» προϋποθέτει την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, σε αντίθεση με τις περικοπές στις συντάξεις και στο αφορολόγητο, που θα εφαρμοστούν «βρέξει - χιονίσει».
Συγκεκριμένα, η επιστολή αναφέρει:
«Οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν να νομοθετήσουν μια δέσμη δημοσιονομικών διαρθρωτικών μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ. Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος θα ανέλθει στο 1% του ΑΕΠ και θα εφαρμοσθεί το 2019, ενώ η μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων θα ανέρχεται στο 1% του ΑΕΠ και θα εφαρμοστεί επί της αρχής το 2020, εκτός εάν είναι αναγκαία μια εμπροσθοβαρής εφαρμογή προκειμένου να επιτευχθεί ο συμφωνημένος δημοσιονομικός στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% το 2019. Συμφωνήσαμε επίσης ότι οι ελληνικές αρχές μπορούν να νομοθετήσουν ένα δυνητικό επεκτατικό πακέτο που θα εφαρμοστεί με αρχή από το 2019, υπό τον όρο ότι θα επιτευχθούν οι συμφωνηθέντες μεσοπρόθεσμοι στόχοι».
Προς Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο
«Αισιοδοξώ για συμφωνία με το ΔΝΤ για την Ελλάδα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσθέτοντας πως «είναι πιο ρεαλιστικές» οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης από αυτές του Ταμείου.
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέφερε επίσης πως τα νέα προγράμματα «στήριξης» των κρατών-μελών της Ευρωζώνης θα πρέπει να συνάπτονται χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ και μόνο υπό ευρωπαϊκή αιγίδα. «Το ΔΝΤ έχει κουραστεί να ασχολείται με τις ευρωπαϊκές υποθέσεις», είπε, αν και προφανώς δεν είναι θέμα κούρασης, αλλά γενικότερων ανταγωνισμών ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Γερμανία.
Πρόσθεσε ότι είναι πιθανόν ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (EMS) να μετατραπεί σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο βραχυπρόθεσμα. Πάντως δήλωσε πως δεν θεωρεί ρεαλιστικό να γίνουν τώρα επιπλέον βήματα προς την κατεύθυνση της ενοποίησης της ΕΕ.
Δεν υπάρχει δάνειο από την Παγκόσμια Τράπεζα


«Δεν υπάρχουν επικείμενα σχέδια για δάνειο στην Ελλάδα», δήλωσε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Τζιμ Γιονγκ Κιμ.

Υπενθυμίζουμε πως η ελληνική κυβέρνηση μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup της 7ης Απρίλη είχε ανακοινώσει πως σχεδιάζει να ζητήσει δάνειο από την Παγκόσμια Τράπεζα για να χρηματοδοτήσει προγράμματα κατάρτισης και επιδότησης των εργοδοτών.


«Δεν υπάρχει τίποτα το επικείμενο, αλλά είμαστε δεσμευμένοι να υποστηρίζουμε την Ελλάδα με τρόπους που την υποστηρίζουμε ήδη για περισσότερα από 5 χρόνια», σημείωσε ο Τζιμ Γιονγκ Κιμ.

902
ΕΚΘΕΣΗ ΔΝΤ
«Κενό» 2,7 δισ. το 2018 στην Ελλάδα παραπέμπει σε μέτρα - Τον αυτόματο «κόφτη» επικαλείται η κυβέρνηση
Τετάρτη 19/04/2017 - 18:14
Παράθυρο για πρόσθετα μέτρα για το 2018 προκειμένου να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ άνοιξε η έκθεση «Fiscal Monitor» του ΔΝΤ, ενώ το Μέγαρο Μαξίμου με «non paper» προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις παραπέμποντας στον αυτόματο «κόφτη» που συμφωνήθηκε στην πρώτη αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου.
Συγκεκριμένα για το 2018 το ΔΝΤ προβλέπει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι 2% του ΑΕΠ και όχι 3,5% που προβλέπεται στο τρίτο μνημόνιο, άρα διαβλέπει «τρύπα» ύψους 2,7 δισ. ευρώ και το ερώτημα είναι πώς αυτή θα καλυφθεί και η απάντηση περιλαμβάνει τη φράση αντιλαϊκά μέτρα. Η κυβέρνηση με non paper υποστηρίζει ότι το 3,5% «θα επιτευχθεί», ωστόσο δεν αποκλείει να μην επιτευχθεί και προσθέτει ότι «σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει κανένα ζήτημα πρόσθετων μέτρων για το 2018, καθώς το πρόβλημα των διαφορετικών προβλέψεων έχει λυθεί ήδη από το Μάιο του 2016, στα πλαίσια της πρώτης αξιολόγησης, με τη θεσμοθέτηση του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής προσαρμογής». Επικαλείται τον περιβόητο αυτόματο «κόφτη», δηλαδή την ενεργοποίησή του και θα σηματοδοτήσει νέο πλήγμα στα λαϊκά εισοδήματα.
Συνολικά, το ΔΝΤ προβλέπει για το 2016 πρωτογενές πλεόνασμα 3,3% από 0,5% του ΑΕΠ που προβλέπει το μνημόνιο. Για το 2017 προβλέπει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι στο 1,8% με το μνημόνιο να προβλέπει 1,75% του ΑΕΠ. Το 2018 στο 2% από 3,5% και μέχρι το 2022 η πρόβλεψη είναι για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ όταν ήδη στο Eurogroup έχει αποφασιστεί τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 και για κάποια χρόνια να είναι 3,5% του ΑΕΠ.
Έσοδα, δαπάνες και χρέος
Το ΔΝΤ εκτιμά πως τα έσοδα γενικής κυβέρνησης θα μειωθούν μετά το 2017 και από 50,3% του ΑΕΠ το 2016 θα υποχωρήσουν στο 44,7% το 2022.
Ανάλογη πορεία θα ακολουθήσουν και οι δαπάνες της γενικής κυβέρνησης που από 50,3% του ΑΕΠ το 2016 θα πέσουν στο 47,2% το 2022.
Για το κρατικό χρέος η πρόβλεψη είναι πως είναι στο 180,7% για το 2017, στο 181,5% το 2018, στο 174,3% το 2019, στο 169,2% το 2020, στο 165% το 2021 και στο 162,8% το 2022.
Η κυβέρνηση εμφανίζεται ικανοποιημένη από την αναθεώρηση των προβλέψεων του ΔΝΤ για τα πρωτογενή πλεονάσματα ειδικά για το 2016, αναφέροντας πως «τώρα αποδέχεται την υπεραπόδοση σχεδόν κατά 7 φορές πάνω από το στόχο του 0,5% στο 3,3% ή αλλιώς κατά 5,8 δισ. ευρώ πάνω από αυτό που προέβλεψε το φθινόπωρο του 2016» και για το 2017 θεωρεί ότι επιβεβαιώνεται πως η κυβέρνηση «θα επιτύχει τους στόχους του προγράμματος» ξεζουμίζοντας τον ελληνικό λαό. 
Στα ύψη η ανεργία και τα επόμενα χρόνια
Με την επίσημη ανεργία να διατηρείται σταθερά πάνω από 20%, μετά το ΔΝΤ και η Κομισιόν εκτιμά πως θα είναι χαμηλότεροι οι ρυθμοί ανάπτυξης για το 2017 και το 2018 από τις μέχρι τώρα προβλέψεις.
Σε δηλώσεις της η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του Πιερ Μοσκοβισί, ανέφερε πως «λαμβάνουμε υπόψη τις οικονομικές προβλέψεις του ΔΝΤ», προσθέτοντας ότι «τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ηπιότερη ανάπτυξη σε σχέση με τις τελευταίες προβλέψεις της Επιτροπής το Φεβρουάριο, δεδομένης της αβεβαιότητας που υπήρχε μέχρι πρόσφατα γύρω από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης». Στο όνομα της σταθερότητας ζήτησε το συντομότερο να «τρέξουν» τα αντιλαϊκά μέτρα, λέγοντας πως «η εύθραυστη κατάσταση της οικονομίας υπογραμμίζει την ανάγκη για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό και καλωσορίζουμε τη συμφωνία του Eurogroup του Απριλίου που οδεύει προς αυτήν την κατεύθυνση».
Το ΔΝΤ εκτιμά πως το ΑΕΠ της Ελλάδας (βλέπε στη συνέχεια) θα αυξηθεί το 2017 κατά 2,2%, αντί για 2,8% που προέβλεπε τον Οκτώβρη. Το 2018 αναμένει ανάπτυξη 2,7% και το 2022 ανάπτυξη 1%.
Ωστόσο, παρά τις προβλέψεις για ανάπτυξη, οι δείκτες της ανεργίας θα παραμείνουν στα ύψη. Συγκεκριμένα εκτιμά πως η επίσημη ανεργία για το 2017 θα είναι στο 21,9% και στο 21% για το 2018.
ΔΝΤ
Χαμηλώνει τις εκτιμήσεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης της Ελλάδας
Τρίτη 18/04/2017 - 17:04

Προς τα κάτω αναθεώρησε το ΔΝΤ τις εκτιμήσεις του για τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας τόσο φέτος όσο και τα επόμενα χρόνια.
Στην εξαμηνιαία έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία, το Ταμείο εκτιμά πως το ΑΕΠ της Ελλάδας θα αυξηθεί το 2017 κατά 2,2%, αντί για 2,8% που προέβλεπε τον Οκτώβρη.
Για το 2018 το ΔΝΤ αναμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,7%, ενώ το 2022 ο ρυθμός ανάπτυξης θα περιοριστεί στο 1%. Για το 2016 το Ταμείο εκτιμά μηδενική μεταβολή του ΑΕΠ, αντί για αύξηση 0,1% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη.
Το ΔΝΤ αναθεώρησε προς το χειρότερο και τις εκτιμήσεις του για την πορεία της επίσημης ανεργίας στην Ελλάδα. 
Για την παγκόσμια οικονομία το Ταμείο αναθεώρησε οριακά προς τα πάνω τις εκτιμήσεις του. Συγκεκριμένα, για το 2017 αναμένει ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 3,5%, έναντι 3,4% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη.
*
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ
Θέλουν ανάπτυξη με συνθήκες γαλέρας για τους εργαζόμενους
(VIDEO κορυφής)
Πέμπτη 20/04/2017 - 10:24
Πρέπει να αλλάξει μορφή η οργάνωση της οικονομίας που τα μονοπώλια δεν θα κάνουν κουμάντο, δεν θα καθορίζουν τη ζωή των εργαζομένων, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ», προσθέτοντας ότι υπάρχει ο δρόμος της ικανοποίηση των αναγκών του λαού.
Σχολιάζοντας τη συζήτηση περί ανάπτυξης ανέφερε το παράδειγμα του Τουρισμού, όπου δεν υπάρχει κρίση, αλλά αντίθετα ρεκόρ αφίξεων και κερδών, με τους εργαζόμενους να είναι σε συνθήκες γαλέρας που κάθε χρόνο χειροτερεύουν. Και τόνισε ότι αυτό το πρότυπο ζητούν οι οργανώσεις των εργοδοτών και αυτά τα μέτρα προωθεί η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες.
Αναφερόμενος στο κρατικό χρέος σημείωσε ότι η όποια συζήτηση θα φέρει νέα μέτρα και πρόσθεσε ότι ήδη το ΔΝΤ ανοίγει παράθυρο για μέτρα διαβλέποντας δημοσιονομικό κενό 2,7 δισ. ευρώ για το 2018.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.