Δεκέμβρης 1944 (17)

Κυριακή 12 Μαρτίου 2017

Αντίβαρα για το κεφάλαιο - Βάρη ασήκωτα για τον λαό

−Ούτε για δείγμα, Αλέξη... Να μην πάρουν ανάσα!
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ - ΣΕΒ
«Συγκλίσεις» και «αντίβαρα» για την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου με «μοχλό» τα νέα αντιλαϊκά μέτρα
Ολοκληρώθηκε την περασμένη βδομάδα ο κύκλος των συζητήσεων της συγκυβέρνησης με τα κλιμάκια του κουαρτέτου στην Αθήνα, ενώ από αυτή τη βδομάδα, με στόχο την «κατά το δυνατόν ταχύτερη ολοκλήρωση της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο», οι επαφές θα συνεχιστούν σε επίπεδο τηλεδιασκέψεων.
Ταυτόχρονα και παράλληλα, ξεκινούν στα «γεμάτα» και οι διεργασίες γύρω από το ρόλο και το ειδικό βάρος του ΔΝΤ στο αντιλαϊκό πρόγραμμα, με νέα γραμμή χρηματοδότησης προς το ελληνικό κράτος.
Σε αυτό το πλαίσιο, στα αντιλαϊκά παζάρια βρίσκονται το μνημόνιο και η συνοδευτική με αυτό δανειακή σύμβαση, που θα υπογραφούν με το ΔΝΤ, πλάι με αυτά της Ευρωζώνης.
Την ίδια ώρα, και ενώ τα αντιλαϊκά παζάρια επικεντρώνονται στα μνημόνια της «επόμενης μέρας», η πλευρά του ΣΕΒ και των Ευρωπαίων βιομηχάνων φέρνουν στην επιφάνεια τα «αναπτυξιακά αντίβαρα» της υπό διαμόρφωση συμφωνίας, με στόχο βέβαια την τόνωση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.
Σε κάθε περίπτωση, η αντιλαϊκή κλιμάκωση προσλαμβάνει γενικευμένες διαστάσεις με αιχμή
  • τα Εργασιακά,
  • τη φοροληστεία απέναντι στο λαό και
  • την κατακρεούργηση και των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων.
«Αποφασιστικές συγκλίσεις»...
«Σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί σε ένα ισορροπημένο δημοσιονομικό πακέτο για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος και σε έναν αριθμό κρίσιμων μεταρρυθμίσεων, ειδικά στον χρηματοπιστωτικό τομέα», αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση των «θεσμών» του κουαρτέτου, μετά την ολοκλήρωση του κύκλου των συζητήσεων στην Αθήνα. Μάλιστα, όπως αναφέρει η ίδια ανακοίνωση, «το ΔΝΤ συμμετείχε στις συζητήσεις στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το δικό του πρόγραμμα».
Και ενώ τα αντιλαϊκά παζάρια βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις καταγράφονται «αποφασιστικές συγκλίσεις», σε μια εξέλιξη που φέρνει «προ των πυλών» την προνομοθέτηση του αντιλαϊκού πακέτου, το οποίο φτάνει μέχρι και το 2% του ΑΕΠ ή περισσότερα από 3,6 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, ισόποσα μοιρασμένου ανάμεσα στην κατακρεούργηση των συντάξεων και την ενίσχυση της φοροληστείας απέναντι στο λαό, μέσω της συρρίκνωσης του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες.
Την ίδια ώρα, στο Ασφαλιστικό, δεδομένη είναι η συμφωνία της κυβέρνησης για επιβολή πρόσθετων μειώσεων περίπου στο 1% του ΑΕΠ (περίπου 1,8 δισ. ευρώ). Μάλιστα, κυβερνητικός αξιωματούχος επιβεβαιώνει ότι τα παζάρια αφορούν τη χρονική κλιμάκωση των περικοπών και όχι τις ίδιες τις περικοπές, που είναι δεδομένες.
Στα Εργασιακά συζητιούνται η αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων από το 5% στο 10% για τις μεγάλες επιχειρήσεις, οι ανατροπές στον συνδικαλιστικό νόμο με αιχμή την επιβολή νέων περιορισμών στο δικαίωμα της απεργίας, ενώ παραμένει και το ζήτημα της ανταπεργίας των εργοδοτών.
−Και εξυπακούεται πως θα κάνουμε ότι περνάει απ' το αριστερό μας χέρι!
Αναπτυξιακά «αντίβαρα» για το κεφάλαιο
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, συναντήθηκε την περασμένη βδομάδα στην Αθήνα με τα κλιμάκια του κουαρτέτου, δίνοντας την έμφαση «στο αναπτυξιακό σκέλος της τρέχουσας αξιολόγησης, καθώς και στα κίνητρα για επενδύσεις», ενώ σύμφωνα με τον ΣΕΒ συζητήθηκαν επίσης και οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία.
Σε αυτό το επίπεδο, έρχεται στην επιφάνεια το ταξικό πρόσημο των λεγόμενων «αντισταθμιστικών» παρεμβάσεων που σχεδιάζει η συγκυβέρνηση με το κουαρτέτο, και μάλιστα με την άμεση εμπλοκή τόσο των εγχώριων βιομηχάνων όσο και του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου των Βιομηχάνων της «Business Εurope», με αιχμή τα νέα χτυπήματα στο Ασφαλιστικό, στα Εργασιακά, τις αναδιαρθρώσεις που στοχεύουν στην ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου κ.ά.
Επιπλέον, ανεξάρτητα από εξειδικεύσεις και προσαρμογές, τα λεγόμενα «αντισταθμιστικά μέτρα» που συζητά η συγκυβέρνηση με το κουαρτέτο εντάσσονται στο ευρύτερο πακέτο για την ανταγωνιστικότητα του ευρωπαϊκού κεφαλαίου. Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο ΣΕΒ, «ας αξιολογήσουν λοιπόν τα αναπτυξιακά μέτρα που καλούνται να λάβουν οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ για να τα ενσωματώσουν στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς δεύτερη σκέψη».
Χαρακτηριστικές είναι οι προτεινόμενες αντιλαϊκές παρεμβάσεις, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται :
  • Μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, που να στοχεύουν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, με κουτσουρεμένα εργασιακά δικαιώματα και ένταση της εκμετάλλευσης, όπως φαίνεται και από τα παρακάτω.
  • «Εξορθολογισμός» του ρυθμιστικού περιβάλλοντος εργασίας, ώστε να γίνει «πιο απλό, ευέλικτο και σαφές».
  • Παραμονή στην εργασία για «μακρύτερο χρονικό διάστημα», ώστε να διασφαλίζεται η «βιωσιμότητα» του ασφαλιστικού συστήματος.
  • Μείωση του «μη μισθολογικού κόστους» μέσω στοχευμένων μειώσεων στις εργοδοτικές εισφορές.
  • Αντιμετώπιση των ελλείψεων σε εργασιακές εξειδικεύσεις μέσω καλύτερης στόχευσης του εκπαιδευτικού συστήματος και του συστήματος επαγγελματικής κατάρτισης στις ανάγκες της αγοράς εργασίας.
  • Αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής προσαρμογής προς την κατεύθυνση μείωσης των μη παραγωγικών δαπανών και τόνωσης των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων, με παράλληλη μείωση της υπερφορολόγησης.
  • Μείωση των τιμών Ενέργειας, μέσω μείωσης ενεργειακών φόρων, και απελευθέρωσης της αγοράς. Στόχος, όπως αναφέρουν, είναι να «μετριαστεί η διαφορά κόστους χρήσης της Ενέργειας μεταξύ ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και των ανταγωνιστών τους», καθώς και να προωθηθεί η «ενεργειακή ασφάλεια».
  • Επέκταση των ευρωπαϊκών υποδομών Μεταφοράς και Ενέργειας, μέσω άρσης όλων των εμποδίων (ρυθμιστικών, διοικητικών, τεχνικών).
Βέβαια, όλα τα παραπάνω αποτελούν πλευρές των «βέλτιστων πρακτικών» που προωθούνται στην ΕΕ, με τον ΣΕΒ μάλιστα να «προειδοποιεί» πως
«η ενίσχυση των σχημάτων πολλών ταχυτήτων στην ΕΕ σημαίνει ότι οι πιο ανταγωνιστικές οικονομίες θα αυξήσουν ακόμα περισσότερο την απόστασή τους από τις υπόλοιπες και φυσικά από την Ελλάδα».
Στο «διά ταύτα», ο ΣΕΒ καταλήγει:
«Είναι επιτακτικό για τη χώρα μας, αν δεν θέλει να μείνει στην τελευταία ταχύτητα, να εφαρμόσει αυτές τις πολιτικές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.