Δεκέμβρης 1944 (17)

Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

ΞεΤσΗΠΑτοι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ: Γη, αέρας και θάλασσα στην ποδιά της αστικής τάξης − ΚΚΕ: Περαιτέρω εμπλοκή της χώρας για τη λεία του κεφαλαίου

Πηγή: Associated Press
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΥΠΕΞ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Για αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια
Τετάρτη 15/03/2017 - 10:32 - Ενημέρωση: Τετάρτη 15/03/2017 - 11:37
Ολοκληρώθηκε χτες η διήμερη επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιά, στην Ουάσιγκτον, για επαφές με στελέχη της νέας αμερικανικής κυβέρνησης και άλλους Αμερικανούς παράγοντες, παζαρεύοντας εκ μέρους της ντόπιας αστικής τάξης τη γεωστρατηγική της αναβάθμιση στους σχεδιασμούς της διακυβέρνησης Τραμπ, διεκδικώντας ακόμα σημαντικότερο ρόλο και... έργο στις επικίνδυνες εξελίξεις σε Βαλκάνια, Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή.

Σχόλιο του ΚΚΕ για τις δηλώσεις του Ν. Κοτζιά
Τετάρτη 15/03/2017 - 14:56
Σε σχόλιο του για τις δηλώσεις του ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά από τις ΗΠΑ το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:
«Όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συμφωνεί με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την αναβάθμιση του ρόλου της χώρας, στο πλαίσιο των συνολικότερων σχεδιασμών στην περιοχή, ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί ότι αυτό δεν γίνεται για χάρη της ειρήνης, της σταθερότητας και της υπεράσπισης των εργατικών – λαϊκών συμφερόντων.
Είναι ρόλος περαιτέρω εμπλοκής της χώρας σ’ επικίνδυνους σχεδιασμούς κι επεμβάσεις στην περιοχή, συμμετοχής στη “λεία” για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, εγκυμονώντας τεράστιους κινδύνους για τον ελληνικό λαό και τη νεολαία.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι υποχρεωμένη να ενημερώσει τον ελληνικό λαό, χωρίς μισόλογα και υπεκφυγές, για το τι είδους συζητήσεις και πιθανές συμφωνίες κάνει, με τις ΗΠΑ, σ’ αυτές τις συναντήσεις.
Γι’ αυτό το σκοπό το ΚΚΕ έχει καταθέσει αίτημα για την άμεση συνεδρίαση της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων».
902

Αργά χτες το απόγευμα (τοπική ώρα) συναντήθηκε με το σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Χ. Ρ. Μακ Μάστερ, με τον οποίο συζήτησε, μεταξύ άλλων, το Κυπριακό, τις εξελίξεις ευρύτερα στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, όπου οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί πάνω στις πηγές και τους δρόμους της Ενέργειας.
«Αυτό που νομίζω ότι έγινε κατανοητό από την αμερικανική πλευρά είναι η ιδιαίτερη γεωστρατηγική ανάλυση που κάνουμε για την περιοχή μας και συμφωνήσαμε στη μεγάλη ανάγκη να υπάρχει σταθερότητα και ασφάλεια σε αυτήν» δήλωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ μετά τη συνάντηση, προσθέτοντας ότι ο «ρόλος της χώρας μας είναι ρόλος ευθύνης».
Ερωτηθείς για το πώς βλέπει τις προτεραιότητες της νέας αμερικανικής κυβέρνησης στην περιοχή μας ο Ν. Κοτζιάς εξέφρασε την άποψη ότι 
«η αμερικανική διοίκηση αναζητεί τους δρόμους με τους οποίους θα αναβαθμιστεί ο ρόλος και η σημασία της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής σε συνεργασία, με διαφορετικό τρόπο από ό,τι στο παρελθόν πιο εντατικά και ισότιμα, με κράτη με τα οποία έχουν φιλικές σχέσεις». Σε ερώτηση σχετικά με τη στήριξη των ΗΠΑ προς την Ελλάδα ο Ν. Κοτζιάς εξέφρασε την άποψη ότι «θα συνεχίσει να υπάρχει και ίσως να είναι και πιο μεγάλη».
Γενικά, οι επαφές Κοτζιά στην αμερικανική πρωτεύουσα κινήθηκαν πάνω στους άξονες: Κυπριακό, Ελληνοτουρκικά, Ενέργεια, οι αμερικανικοί σχεδιασμοί στην Ανατολική Μεσόγειο, περιφερειακά ζητήματα «Ασφάλειας», η διεύρυνση της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας, με τη Σούδα να παίζει ρόλο κορωνίδας της, μεγαλύτερη πρόσβαση των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στις εγκαταστάσεις των ελληνικών, συχνότερες συνεκπαιδεύσεις και κοινές ασκήσεις, αλλά και οι «πρωτοβουλίες» ενδοαστικής συνεργασίας που λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση σε διμερές ή πολυμερές επίπεδο (τα περιλάλητα τρίγωνα ή τετράγωνα με χώρες όπως Αίγυπτος, Ισραήλ, Ιορδανία, Κύπρος, συνολικά με Δυτικά Βαλκάνια, ή Βουλγαρία - Ρουμανία).
Θέματα που συζήτησε και προχτές, στη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ρ. Τίλερσον. 
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ επέμεινε για τη χρησιμότητα και τα «στρατηγικά πλεονεκτήματα» που μπορεί να έχει η Ελλάδα στην προώθηση των αμερικανικών και ΝΑΤΟικών σχεδιασμών στην περιοχή, ως «πόλος σταθερότητας» σε ένα «περιφερειακό τρίγωνο αστάθειας» που ξεκινά από τη Μαύρη Θάλασσα, αγγίζι τα Βαλκάνια και καταλήγει στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Ο Ν. Κοτζιάς φέρεται, άλλωστε, να ξεδίπλωσε ένα χάρτη της ευρύτερης περιοχής Ανατολικής Μεσογείου και Βαλκανίων, επιχειρώντας να εξηγήσει στον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας γιατί ακριβώς η Ελλάδα αποτελεί το πλέον σταθερό κράτος σε μια γενικά ασταθή περιοχή.
Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι ο Τίλερσον έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ζήτησε επιπρόσθετες πληροφορίες επί του χάρτη και για τις σχέσεις της Ελλάδας με τις γειτονικές χώρες. Ερώτημα που έδωσε στον Κοτζιά ευκαιρία να ξεδιπλώσει τα «τρίγωνα» και «τετράγωνα» συνεργασίας, τους άξονες και αντι-άξονες που στήνει η ντόπια αστική τάξη, από κοινού με άλλα καπιταλιστικά κράτη της περιοχής, με χώρες όπως Αίγυπτος, Ισραήλ, Ιορδανία, Κύπρος, ρίχνοντας ταυτόχρονα και «γέφυρες» σε Δυτικά Βαλκάνια, Βουλγαρία - Ρουμανία.
Ενεργειακά
Ειδικά για τα Ενεργειακά, ο Κοτζιάς εστίασε στη σημασία του Διαδριατικού αγωγού φυσικού αερίου (TAP), το διασυνδετήριο με τη Βουλγαρία αγωγό (IGB) και τον τερματικό της Ρεβυθούσας. Με βάση αυτά τα σχέδια και υποδομές, ο Κοτζιάς επέμεινε ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει έναν αξιόπιστο εταίρο, ο οποίος θα μπορούσε να έχει καθοριστική συμβολή στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.
Κατά βάση, δηλαδή, εξήγησε το πώς τα συμφέροντα και οι στόχοι της ελληνικής αστικής τάξης «δένουν» με τα ενεργειακά σχέδια των ΗΠΑ όπως τα περιέγραφε αρχές Μάρτη, κατά την επίσκεψή της στην Ελλάδα, η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για την ενεργειακή διπλωματία, Ρ. Ντάνιγκαν, «θυμίζοντας» ότι «αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για τις ΗΠΑ και κομβική για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης η υλοποίηση του Νότιου Ενεργειακού Διαδρόμου, αφού θα διαφοροποιήσει τις σημερινές πηγές προμήθειας της ΕΕ, φέρνοντας αέριο από την Κασπία».

Η Αμερικανίδα, πέραν της υπόδειξης για μείωση της ενεργειακής «εξάρτησης» της ΕΕ από τη Ρωσία, σημείωνε τότε με νόημα ότι τα σχέδια του ελληνοϊταλικού αγωγού ITGI και του «Turkish Stream», που εξυπηρετούν ρωσικά συμφέροντα, αποτελούν «σχέδια για το μέλλον», ενώ ο «Νότιος Διάδρομος» είναι έργο που «υλοποιείται ήδη» και άρα «πρέπει να δοθεί έμφαση στην υλοποίησή του». Σημειωτέον, στα έργα που εντάσσονται στον ευρύτερο αμερικανικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη του λεγόμενου «Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου» και θα μπορεί να τροφοδοτεί την ΕΕ με αζερικό αλλά και αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), περιλαμβάνονται, ακριβώς, η ολοκλήρωση του αγωγού TAP και του διασυνδετήριου ελληνοβουλγαρικού IGB, όσο και ο πλωτός τερματικός σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη.
«Σταθερή σύμμαχος και φίλη»
Οι ίδιες διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι ο Κοτζιάς υπενθύμισε τη δημιουργία διαύλων συνεργασίας που επιδίωξε η ελληνική κυβέρνηση με το επιτελείο Τραμπ, προτού καν εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ, αλλά και τη βούληση παραπέρα συνεργασίας με τη νέα διοίκηση.
Μάλιστα, ο Κοτζιάς φέρεται να είπε στον Τίλερσον ότι «η Ελλάδα, η αρχαιότερη δημοκρατία, είναι σταθερή σύμμαχος και φίλη των ΗΠΑ, στο πλευρό της σε όλους τους μεγάλους πολέμους και αντιπαραθέσεις και πάντα μαζί σε όλους τους αγώνες υπέρ της ελευθερίας», ενώ του απηύθυνε και πρόσκληση για επίσκεψη στην Ελλάδα...
Επιπλέον, στην Ουάσιγκτον αναμένεται να βρεθεί μέχρι το τέλος του μήνα και ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση στην καθιερωμένη πανηγυρική εκδήλωση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου που θα πραγματοποιηθεί στο Λευκό Οίκο, στις 24 Μάρτη. Έτσι θα είναι ο πρώτος υπουργός της κυβέρνησης Τσίπρα που θα συναντήσει το νέο Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, έστω και σε εθιμοτυπική συνάντηση. Αλλες πηγές αναφέρουν ότι ο Καμμένος θα επισκεφτεί και αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Τέξας και στη Βιρτζίνια.
Άλλες επαφές
Σημειωτέον, προχτές ο Κοτζιάς συναντήθηκε και με εκπροσώπους της οργάνωσης American Israel Public Affairs Committee (AIPAC), στο πλαίσιο σύσφιξης των σχέσεων με το ισραηλιτικό λόμπι, ενώ είδε και στελέχη οργανώσεων της ομογένειας. Κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, αναμενόταν, επίσης, να συμμετάσχει σε συνάντηση στρογγυλής τραπέζης που θα διοργάνωνε το ισχυρό και με επιρροή στην αμερικανική διπλωματία Κέντρο Διεθνών Στρατηγικών Μελετών (CSIS, Center for Strategic International Studies), στη διάρκεια της οποίας θα είχε επαφές με εκπροσώπους σημαντικών «δεξαμενών σκέψης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.