Δεκέμβρης 1944 (17)

Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

ΣΥμμορίαΑΝΕΛέητων - ΟΑφαίμαξηςΕΔ: Άνεργοι σε τιμή ευκαιρίας − Και μια ερώτηση του ΚΚΕ στη Κομισιόν για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα

Ακόμα και οι ελάχιστοι επιδοτούμενοι άνεργοι γίνονται πλέον χρηματοδότες του εργοδότη τους, για λίγους μήνες δουλειάς
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΟΑΕΔ
Προσφέρουν στους εργοδότες ανέργους σε τιμή ευκαιρίας!
Με «κόστος» που ξεκινάει από τα 151 ευρώ τον μήνα, επιχειρήσεις θα μπορούν να προσλαμβάνουν επιδοτούμενους ανέργους και να συμπληρώνουν το μισθό τους από το επίδομα ανεργίας
Το σχέδιο που στην πράξη οδηγεί σε κατάργηση του επιδόματος ανεργίας, μετατρέποντάς το σε άμεση χρηματική ενίσχυση προς τις επιχειρήσεις, βάζει μπροστά η κυβέρνηση, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΟΑΕΔ αναμένεται τη Δευτέρα να ανακοινώσει επίσημα το σχετικό πρόγραμμα.
  • Θυμίζουμε ότι τα κονδύλια για το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ προκύπτουν από τις εισφορές των ίδιων των εργαζομένων.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ερώτηση στην Κομισιόν για το καθεστώς των ΒΑΕ
Ερώτηση για την ανάγκη προστασίας των εργαζομένων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα κατέθεσε στην Κομισιόν η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Στην Ερώτηση, ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Σωτήρης Ζαριανόπουλος σημειώνει ανάμεσα σε άλλα:
«Ο νόμος για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ) διασφαλίζει μειωμένο ωράριο σε σχέση με τα άλλα επαγγέλματα, μικρότερο χρόνο παραμονής στην εργασία με χαμηλότερα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, επίδομα των ΒΑΕ ή ανθυγιεινής εργασίας κ.ά., ως ελάχιστα μέτρα προστασίας των εργαζομένων που απασχολούνται σε βαριές και ανθυγιεινές εργασίες.
Η διαχρονική επιχείρηση κατάργησης των ΒΑΕ από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ τώρα επισπεύδεται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η οποία διατυπώνει σε όλα τα επίσημα κείμενά της ότι το παραπάνω πλαίσιο προστασίας των ΒΑΕ από 1/1/2018 θα εναρμονιστεί με "ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο".
Ερωτάται η Επιτροπή: Πώς τοποθετείται με βάση το "ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο" για τη συγκεκριμένη κατηγορία των εργαζομένων, στο δικαίωμα και ανάγκη τους όχι μόνο να μην καταργηθεί, αλλά αντίθετα να διευρυνθεί ο θεσμός των Βαρέων και Ανθυγιεινών;»

Η μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε άμεση χρηματική ενίσχυση για τις επιχειρήσεις, προκειμένου να προσλάβουν τον δικαιούχο άνεργο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, είχε περιγραφεί τον προηγούμενο Αύγουστο από τον τότε υπουργό Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο και την αναπληρώτρια υπουργό Ρ. Αντωνοπούλου.
Μιλώντας τότε για το πρόγραμμα, η Ράνια Αντωνοπούλου είχε πει:  
«Κάνουμε μία ακόμη βελτίωση στο ταμείο ανεργίας (...) Αυτό σημαίνει ότι ο άνεργος έχει την επιλογή είτε να παίρνει το επίδομα ανεργίας, είτε να το χρησιμοποιήσει σαν μία επιταγή που θα επιτρέψει στον ιδιωτικό τομέα να τον προσλάβει. Με αυτόν τον τρόπο υποστηρίζουμε τις πολύ μικρές επιχειρήσεις διότι αυτό το δικαίωμα δίνεται μόνο σε επιχειρήσεις που έχουν μέγεθος από 1 μέχρι 10 εργαζόμενους, όπως επίσης και σε αυτοαπασχολούμενους που μπορούν να προσλάβουν έστω και 1 εργαζόμενο.
Το πρόγραμμα αυτό σημαίνει ότι για 12 μήνες θα υπάρχει μερική χρηματοδότηση, καθώς το επίδομα ανεργίας γίνεται επίδομα εργασίας, ενώ για τους υπόλοιπους μήνες που θα απομένουν, θα χρηματοδοτείται από πόρους του ΟΑΕΔ. Οι επιχειρήσεις θα έχουν την υποχρέωση να συνεχίσουν την πρόσληψη για 3 μήνες. Πρόκειται για ακόμα ένα βήμα που κάνουμε προς την κατεύθυνση να υποστηρίξουμε το χώρο της εργασίας».
Της κυβερνητικής ανακοίνωσης είχε προηγηθεί συνάντηση του υπουργείου Εργασίας με τα Επιμελητήρια όλης της χώρας, την Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων Ελλάδας, την ΕΣΕΕ και τη ΓΣΕΒΕΕ, ενώ συμμετείχαν επίσης η διοικήτρια του ΟΑΕΔ καθώς και οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και Οικονομικών.
Αυτοχρηματοδοτούν τον μισθό τους!
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία του προγράμματος, που αφορά σε 10.000 ανέργους, 
  • το επίδομα της ανεργίας μπορεί να μετατραπεί σε «επιδότηση της εργασίας» και να δοθεί στις επιχειρήσεις που θα τους προσλάβουν. 
Δηλαδή, τα 360 ευρώ του μηνιαίου επιδόματος των ανέργων, θα χρηματοδοτήσουν τις θέσεις εργασίας τους.

Οι εργοδότες θα κληθούν να καταβάλουν τη διαφορά που απομένει, μέχρι οι μηνιαίες αποδοχές να φτάσουν (στην καλύτερη περίπτωση) στο ύψος του κατώτερου μισθού, που είναι σήμερα στα 586 ευρώ μεικτά για εργαζόμενους άνω των 25 ετών και 511 για τους κάτω των 25.
  • Στην πρώτη περίπτωση, ο εργοδότης θα μπορεί με 226 ευρώ τον μήνα να προσλαμβάνει έναν επιδοτούμενο άνεργο σε θέση πλήρους απασχόλησης, καθώς για το υπόλοιπο του μισθού του (μέχρι τα 586 ευρώ μεικτά) ο άνεργος θα αυτοχρηματοδοτείται από το επίδομά του!
  • Αν, μάλιστα, μιλάμε για ανέργους κάτω των 25 ετών, ο εργοδότης θα μπορεί να τους απασχολεί με μόλις 151 ευρώ τον μήνα (511 - 360 = 151) για οκτάωρη τουλάχιστον δουλειά, που σημαίνει κυριολεκτικά τζάμπα εργασία!
  • Μετά το πέρας της 12μηνης διάρκειας του προγράμματος, οι επιχειρήσεις αναλαμβάνουν την υποχρέωση να απασχολούν τους ανέργους για τρεις επιπλέον μήνες, ενώ η απασχόληση του ανέργου συνεχίζει να επιδοτείται από τον ΟΑΕΔ. Μετά την οριστική απόλυσή του, όμως, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο άνεργος δεν θα δικαιούται ξανά επίδομα ανεργίας, παρά το γεγονός ότι για 15 συνεχόμενους μήνες πρόσφερε κανονικά την εργασία του και μάλιστα κοψοχρονιά.
Ολοένα και περισσότερα στις επιχειρήσεις
Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα ανοίγει ακόμα μία πόρτα άμεσης χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, με την απειλή μάλιστα να αποτελέσει άλλοθι για την οριστική εξαφάνιση ακόμα και αυτού του γλίσχρου επιδόματος ανεργίας των 360 ευρώ, το οποίο έτσι και αλλιώς δίνεται μόνο στο 10% των ανέργων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2010, με την ανεργία στο 14,2% (4ο τρίμηνο) δόθηκαν 2,690 εκατ. σε επιδόματα ανεργίας, όταν το 2016, με το ποσοστό ανεργίας στο 23,6% (4ο τρίμηνο) δόθηκαν για τον ίδιο σκοπό μόλις 1,522 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον, το 2012, τα κονδύλια για τους ανέργους ανέρχονταν στο 62,8% των εσόδων του ΟΑΕΔ, όταν πέρυσι το κονδύλι αυτό περιορίστηκε στο 35,8% των εσόδων του. 

Είναι και αυτό ένα στοιχείο που δείχνει τη σταδιακή μεταφορά κονδυλίων από την επιδότηση των ανέργων στη χρηματική ενίσχυση των εργοδοτών, στο πλαίσιο των λεγόμενων «ενεργητικών πολιτικών για την απασχόληση», με απώτερο στόχο να μηδενιστούν τα κονδύλια για τα επιδόματα και όλοι οι πόροι του ΟΑΕΔ να κατευθύνονται πλέον (έμμεσα ή άμεσα) στους εργοδότες.
Όσο για τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα απευθύνεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με προσωπικό από έναν έως δέκα εργαζόμενους, αυτές έτσι και αλλιώς δυσκολεύονται να επιβιώσουν από την παρατεταμένη κρίση, την όξυνση του ανταγωνισμού και την κυβερνητική πολιτική, που ισχυροποιεί ακόμα περισσότερο τις θέσεις των μονοπωλιακών ομίλων.
  • Αρα, είναι δύσκολο να κάνουν και προσλήψεις, αφήνοντας ανοιχτό το δρόμο να «αναπροσανατολιστεί» το πρόγραμμα στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις.
Σε καθεστώς εκβιασμών
Το επιχείρημα, επίσης, ότι ο άνεργος διατηρεί το δικαίωμα να επιλέξει αν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα, είναι τουλάχιστον προκλητικό, αφού, σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, ο ΟΑΕΔ θεωρεί άνεργο εκείνον που
«μετά τη λύση ή τη λήξη της εργασιακής σχέσης αναζητεί εργασία, αποδέχεται να απασχοληθεί σε εργασία που του προσφέρεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ στον ευρύτερο επαγγελματικό του κλάδο ή δέχεται να παρακολουθήσει προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή μετεκπαίδευσης και γενικά επωφελείται από κάθε δυνατότητα για απασχόληση (Ν. 1545/1985)».
Διαφορετικά χάνει αυτήν την ιδιότητα.
Πρόσφατα, μάλιστα, ο ΟΑΕΔ παρουσίασε
  • το «ποινολόγιο» που σκοπεύει να ενεργοποιήσει για όσους δεν αποδέχονται δουλειά που τους προτείνει ο Οργανισμός, 
  • που σημαίνει ότι αυξάνονται οι πιέσεις και οι εκβιασμοί στους ανέργους να παραδώσουν το επίδομά τους βορά στην εργοδοσία, αλλιώς το χάνουν.
Έτσι, παρά τους ισχυρισμούς περί «ελεύθερης επιλογής» του ανέργου, υπάρχει ήδη διαμορφωμένη η βάση που μπορεί να στερήσει την ιδιότητα του ανέργου και τις όποιες παροχές αυτή συνεπάγεται, από αυτόν που δεν αποδέχεται να απασχοληθεί σε εργασία που του προσφέρεται ή να παρακολουθήσει πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.