Δεκέμβρης 1944 (17)

Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

Δημήτρης Κουτσούμπας: Προχωράμε μπροστά με ρεαλιστική αισιοδοξία ότι θα τα καταφέρουμε

Δημήτρης Κουτσούμπας
(10 Αυγούστου 1955, Λαμία)
Σχέδιο, Μπάμπης Ζαφειράτος, 5.V.2015 (Μελάνι, 21 χ 29 εκ.)
*
Από Μποτίλια:

και
*
ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ
Προχωράμε μπροστά με ρεαλιστική αισιοδοξία ότι θα τα καταφέρουμε
Σε πέντε ημέρες ανοίγουν οι εργασίες του 20ού Συνεδρίου του ΚΚΕ. Είμαστε σίγουροι ότι θα αφήσει το δικό του ισχυρό αποτύπωμα στην πορεία ιδεολογικής - πολιτικής - οργανωτικής ισχυροποίησης του ΚΚΕ, ώστε να γίνει πιο ικανό στην παρέμβασή του υπέρ των συμφερόντων του ελληνικού λαού, μέσα σε σύνθετες και -ως ένα βαθμό- πρωτόγνωρες πολιτικές εξελίξεις. Θέλουμε με όλη τη δύναμή μας να συμβάλουμε στη συσπείρωση ευρύτερων εργατικών - λαϊκών δυνάμεων, στο δρόμο της σύγκρουσης με το σημερινό σάπιο και διεφθαρμένο σύστημα, ανοίγοντας έναν πραγματικά ελπιδοφόρο δρόμο που μπορεί να βάλει τέλος στα ματωμένα μνημόνια, στα συνεχή αντιλαϊκά μέτρα, στην ανεργία και εκμετάλλευση, σε όλη τη βαρβαρότητα που αναβλύζει από κάθε πτυχή της πολιτικής και κοινωνικής ζωής.
Έχουμε πλήρη επίγνωση του αρνητικού συσχετισμού και των δυσκολιών, όμως είμαστε αισιόδοξοι ότι θα τα καταφέρουμε.
Το ΚΚΕ έχει πλέον στέρεες βάσεις. Όλα τα χρόνια που προηγήθηκαν ολοκληρώσαμε μια μακρόχρονη διαδικασία διαμόρφωσης σύγχρονου προγράμματος επαναστατικής στρατηγικής.
Το νέο Πρόγραμμα που ψηφίστηκε στο 19ο Συνέδριο, η μελέτη των αιτιών της ανατροπής του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ και άλλες χώρες, στο 18ο Συνέδριο και η επεξεργασία με βάση αυτό της αντίληψής μας για το σοσιαλισμό, η εξαγωγή πολύτιμων συμπερασμάτων από τη μελέτη της σχεδόν εκατοντάχρονης ιστορικής πορείας του Κόμματός μας έχουν συναντήσει τη συνειδητή αποδοχή του συνόλου του οργανωμένου δυναμικού του ΚΚΕ και της Νεολαίας του, αλλά συναντούν και την αποδοχή ενός σημαντικού τμήματος του ελληνικού λαού που εξακολουθεί να αγωνίζεται και να αναζητά την αλήθεια και την προοπτική.
Αντέξαμε στα χρόνια που προηγήθηκαν, κόντρα σε ένα δυνατό ρεύμα αυταπατών και ψεύτικων ελπίδων, πολιτικών παραισθήσεων, αλλά και πολιτικού τυχοδιωκτισμού που παρουσίαζε ως «λύση» μια ονομαζόμενη «αριστερή κυβέρνηση», η οποία δήθεν στο έδαφος του καπιταλισμού θα μπορούσε να αποτελέσει παράγοντα φιλολαϊκών εξελίξεων, θετικής αλλαγής και εξανθρωπισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σήμερα περισσότερος κόσμος αντιλαμβάνεται την ορθότητα της θέσης του ΚΚΕ, βλέποντας και την αρνητική πορεία της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και τις εξελίξεις στην περιοχή, ιδιαίτερα στην Ευρωζώνη και την ΕΕ.
Η αισιοδοξία μας ότι θα τα καταφέρουμε εδραιώθηκε παραπέρα και από την ίδια την προσυνεδριακή συζήτηση, εντός κι εκτός Κόμματος, με φίλους, αλλά και ευρύτερες δυνάμεις, πάνω στις Θέσεις της ΚΕ για το 20ό Συνέδριο.
Αυτή η συζήτηση ανέδειξε στοιχεία ωριμότητας, μαχητικότητας, αύξησης της επιρροής του ΚΚΕ, καλύτερης κατανόησης των σύνθετων διεθνών και εσωτερικών εξελίξεων, ετοιμότητα δράσης για όλα τα πιθανά ενδεχόμενα.
Μας απασχόλησαν και μας απασχολούν ιδιαίτερα οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις και η επίδρασή τους στη χώρα μας. Αν κανείς τις εξετάσει με προσοχή, θα διαπιστώσει πόσο παραπλανητικά είναι όλα αυτά που λένε τόσο η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση της ΝΔ που τσακώνονται στην πραγματικότητα για το ποιος είναι ικανότερος στο κλείσιμο της αξιολόγησης, στην προώθηση των αντεργατικών αναδιαρθρώσεων υπέρ του κεφαλαίου, στην ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας, δηλαδή των κερδών λίγων ομίλων σε βάρος του λαού μας.
Οι δείκτες, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλο τον κόσμο, δείχνουν ότι ακόμα και η παραμικρή ανάκαμψη θα είναι αβέβαιη, ελλοχεύει ο κίνδυνος νέας πιο βαθιάς κρίσης. Κανένα κέντρο σήμερα διεθνώς δεν προβλέπεται να λειτουργήσει ως ατμομηχανή της παγκόσμιας ανάπτυξης. Και πάνω από όλα, θα είναι μια ανάπτυξη στηριγμένη σε μισθούς και μεροκάματα πείνας, σε συντρίμμια λαϊκών δικαιωμάτων, σε αυξημένα ποσοστά ανεργίας.
Τα αδιέξοδα αυτά οξύνουν και τους υπαρκτούς ανταγωνισμούς και αντιθέσεις ανάμεσα στα κράτη, δημιουργούν προβλήματα συνοχής, ακόμη και σε παραδοσιακές συμμαχίες, όπως είναι η ΕΕ. Αυτό εκφράζει για παράδειγμα η τάση του προστατευτισμού στην οικονομία, η πολιτική Τραμπ, ο αντιδραστικός ευρωσκεπτικισμός και οι φυγόκεντρες τάσεις στο εσωτερικό της ΕΕ και της Ευρωζώνης. Ακόμη και η συζήτηση που έχει ανοίξει για «ΕΕ πολλών ταχυτήτων».
Δεν αποκλείουμε μέσα σε αυτό πλαίσιο να δυναμώσει η συζήτηση για αποπομπή χωρών από την Ευρωζώνη, την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Ή ακόμη να επικρατήσουν, στις κυρίαρχες τάξεις κρατών, απόψεις ότι η έξοδος από αυτές τις συμμαχίες, η αναζήτηση ίσως άλλων συμμαχιών υπηρετεί καλύτερα τα δικά τους συμφέροντα. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο το ΚΚΕ ούτε θα αιφνιδιαστεί ούτε θα σοκαριστεί, θα δώσει αποφασιστικά τη μάχη με το μέρος των καταπιεσμένων, υπέρ των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων. Θα υπερασπιστεί το λαό από την αντιλαϊκή πολιτική που θα συνεχιστεί. Στην περίπτωση υποτίμησης του νομίσματος, μιας ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας ή της επιδίωξης τμημάτων του κεφαλαίου να φορτώσουν την όποια ζημιά τους στο λαό, θα δώσει τη μάχη ενάντια σε πιθανά σε τέτοιες περιπτώσεις φαινόμενα, όπως της αισχροκέρδειας, ακόμα και τεχνητής έλλειψης τροφίμων και φαρμάκων. Θα αξιοποιήσει ρωγμές που ενδεχομένως υπάρξουν μέσα στην αστική τάξη, όμως ταυτόχρονα θα καλέσει το λαό να μην επιλέξει αν θα χρεοκοπήσει με ευρώ ή δραχμή, αλλά να έρθει σε ρήξη συνολικά με την εξουσία του κεφαλαίου, που όσο υπάρχει θα οδηγεί σε τέτοιες αντιλαϊκές πολιτικές και συμμαχίες, να κατευθύνει την πάλη του για να έρθει επιτέλους πραγματικά ο λαός στην εξουσία.
Αυτή είναι και η θεμελιακή διαφορά του ΚΚΕ από τις δυνάμεις του λεγόμενου ευρωσκεπτικισμού στην Ευρώπη και την Ελλάδα, που μιλάνε για έξοδο από το ευρώ ή και την ΕΕ, ως στοιχείο ενίσχυσης της καπιταλιστικής ανταγωνιστικότητας. Και έτσι ουσιαστικά βάζουν εμπόδια στο ριζοσπαστισμό, την αντικαπιταλιστική πάλη, παίζουν το παιχνίδι τμημάτων του κεφαλαίου και πάνω από όλα καλλιεργούν την αυταπάτη ότι μπορεί ένας καπιταλισμός με εθνικό νόμισμα να είναι λιγότερο βάρβαρος και «πιο δίκαιος» από τον σημερινό.
Το πιο σημαντικό είναι ότι σε συνθήκες σαν τις σημερινές, μεγάλης οικονομικής κρίσης, οξυμένων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, μεγαλώνουν και οι κίνδυνοι για ένταση των πολεμικών συγκρούσεων.
Ιδιαίτερα την προσυνεδριακή περίοδο συζητήσαμε αναλυτικά για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, όπου συγκρούονται ισχυρά καπιταλιστικά συμφέροντα και κράτη. Μας ανησυχούν οι εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό, η τουρκική εξωτερική πολιτική. Μας ανησυχούν, ταυτόχρονα και εξίσου, οι απόψεις που εκφράζονται από την ελληνική κυβέρνηση για «γεωστρατηγική αναβάθμιση» της Ελλάδας, σε συνεργασία με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, αλλά και σε συνεργασία με άλλους περιφερειακούς παίκτες, όπως το Ισραήλ κλπ. που έχουν τα δικά τους συμφέροντα στην περιοχή, που συγκρούονται με συμφέροντα άλλων παικτών.
Ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί ότι αυτό δεν γίνεται για χάρη της ειρήνης, της σταθερότητας και της υπεράσπισης των πραγματικών λαϊκών συμφερόντων. Είναι πολιτική που οδηγεί σε περαιτέρω εμπλοκή της χώρας μας σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις στην περιοχή, συμμετοχής στη «λεία» για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, εγκυμονώντας τεράστιους κινδύνους. Άλλωστε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει στηρίξει όλες τις επικίνδυνες αποφάσεις του ΝΑΤΟ στον ανταγωνισμό με τη Ρωσία, έχει νομιμοποιήσει στο Αιγαίο την παρουσία του ΝΑΤΟ. Και σ’ αυτά τα ζητήματα βέβαια δεν υπάρχει καμιά αντιπαράθεση με τη ΝΔ, γιατί υπάρχει συμφωνία. Οι «λεονταρισμοί» και στις δύο πλευρές του Αιγαίου δεν πρέπει να κρύψουν ότι και οι δύο χώρες παραμένουν εγκλωβισμένες στο ΝΑΤΟ, που είναι παράγοντας εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων, δημιουργεί κινδύνους μεγαλύτερων και πιο συχνών «θερμών επεισοδίων».
Γι' αυτό χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας για αποδέσμευση της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, για κλείσιμο των ξένων βάσεων στην Ελλάδα, για να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο.
Μπορούμε ως Κόμμα να ανταποκριθούμε στις νέες προκλήσεις κάτω από όλες τις συνθήκες. Να συμβάλουμε πιο αποφασιστικά στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, στη συγκρότηση μιας μεγάλης κοινωνικής συμμαχίας.
Η πρόταση αυτή είναι η πιο πλατιά ενωτική πρόταση, γιατί αγκαλιάζει την πλειοψηφία του λαού μας, την εργατική τάξη, τους μισθωτούς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες, τους αγρότες. Αφορά το σύνολο αυτών των κοινωνικών δυνάμεων, ανεξάρτητα από φύλο και ηλικία, ανεξάρτητα από το πώς αυτοπροσδιορίζονται μέχρι σήμερα, αριστεροί, δεξιοί, κεντρώοι κλπ.
Αυτή η συμμαχία φυσικά θα έχει πολιτικό περιεχόμενο, στόχους πάλης σε αντιμονοπωλιακή, αντικαπιταλιστική κατεύθυνση, με στόχο να έρθει πραγματικά ο λαός στην εξουσία. Δεν θα είναι όμως συνισταμένη πολιτικών κομμάτων, αποτέλεσμα μιας συμφωνίας «κορυφών», που τα έχουμε γνωρίσει στο παρελθόν και ακόμα σήμερα σε άλλους σχηματισμούς, που αναπαράγουν μόνο αδιέξοδα και ποδηγέτηση του κινήματος, του λαού. Τα κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του ΚΚΕ, θα μετέχουν σε αυτή τη συμμαχία μέσω των μελών τους και μέσω αυτών μπορεί να διεξάγεται και η διαπάλη, η συζήτηση των διαφορετικών απόψεων κλπ. Στο έδαφος αυτό υπάρχει πεδίον δόξης λαμπρό για όποιον ενδιαφέρεται πραγματικά για την πορεία του κινήματος, της ταξικής πάλης, της προοπτικής.
Αυτό το κάλεσμα, μιας τέτοιας συμπόρευσης, απευθύνει το ΚΚΕ σε όλους και όλες, όσοι και όσες αισθάνονται αριστεροί, επέλεξαν άλλα σχήματα και κόμματα, είδαν να προδίδονται και να καταρρακώνονται τα οράματα, οι ιδέες και οι ελπίδες τους από τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αυτών των δύο και πλέον χρόνων. Το ΚΚΕ έχει μια μεγάλη ζεστή αγκαλιά για όλους μέσα στο κίνημα, στους αγώνες, στις μικρές και μεγάλες εστίες αντίστασης που θα πολλαπλασιαστούν στην πορεία.
Είναι ακλόνητα εδραιωμένη η πεποίθησή μας στη δύναμη των ιδεών μας, στο ότι η καπιταλιστική βαρβαρότητα δεν μπορεί να είναι το μέλλον των λαών.
Τα εκατοστά γενέθλια του Κόμματος, το 2018, μπορούν να μας βρουν πιο δυνατούς, ικανούς και αποτελεσματικούς σε όλα τα επίπεδα, σε όφελος το λαού και της νεολαίας, σε όφελος της Ελλάδας, της πατρίδας των εκμεταλλευομένων και καταπιεσμένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.