Δεκέμβρης 1944 (17)

Κυριακή 5 Μαρτίου 2017

Άχτσιες πρακτικές για σκλάβους εργαζόμενους − Αρχιχατζατζάρης ΤσΗΠΑς: Νέοι τεμενάδες στους πασάδες του κεφαλαίου, καβάλα στις πλάτες του λαού


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Στις «μυλόπετρες» των «βέλτιστων πρακτικών της ΕΕ» και των απαιτήσεων ΔΝΤ
Κυριακή 05/03/2017 - 19:09 - Ενημέρωση: Κυριακή 05/03/2017 - 20:43
Στις «μυλόπετρες» των βαθιά αντεργατικών «βέλτιστων πρακτικών της ΕΕ» από τη μια και των εξίσου αντεργατικών απαιτήσεων του ΔΝΤ βρέθηκαν τα Εργασιακά στη συνάντηση, διάρκειας σχεδόν μιας ώρας, που έγινε νωρίς το απόγευμα της Κυριακής (βλέπε πιο κάτω: Στο επίκεντρο η ανάκαμψη του εγχώριου κεφαλαίου με νέα σκληρά μέτρα για το λαό και ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Διαβεβαιώσεις στο κεφάλαιο για τα συμφέροντά του και αντιλαϊκά παραμύθια στους εργαζόμενους), μεταξύ των εκπροσώπων της κυβέρνησης και του κουαρτέτου, στο πλαίσιο της αξιολόγησης. Υπενθυμίζεται ότι το σχετικό πακέτο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τις ομαδικές απολύσεις, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, το συνδικαλιστικό νόμο.
Σε μια προσπάθεια να διαχειριστεί επικοινωνιακά το βάρβαρο περιεχόμενο των αντιλαϊκών παζαριών και στα Εργασιακά, καλλιεργώντας κλίμα αποπροσανατολισμού και επανάπαυσης, ότι τάχα η κυβερνητική διαπραγματευτική ομάδα αντιστέκεται σε νέα αντεργατικά μέτρα που ζητούν οι δανειστές, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ανέφερε ότι «το ΔΝΤ δεν φαίνεται να καταλαβαίνει τι σημαίνουν βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές». Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση το ΔΝΤ εμφανίστηκε κατηγορηματικά αντίθετο σε οποιαδήποτε παρέμβαση αφορά στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και στον καθορισμό των μισθών.
Ωστόσο, οι αναφορές περί «βέλτιστων πρακτικών της ΕΕ», από τα κυβερνητικά στελέχη επιχειρούν 
  • να καλλιεργήσουν επικίνδυνες αυταπάτες στους εργαζόμενους ότι αυτές θα είναι προς το συμφέρον τους, όταν ακριβώς αποτελούν το «θερμοκήπιο άνθισης» όλων των βάρβαρων αντεργατικών πολιτικών που τσακίζουν σε όφελος του κεφαλαίου τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα.

Για παράδειγμα, αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά, τόσο στην εφιαλτική πραγματικότητα που διαμορφώνεται καθημερινά στους τόπους δουλειάς, όσο και στην ατζέντα της τελευταίας συνεδρίασης του Συμβουλίου υπουργών Απασχόλησης της ΕΕ στις 3 Μάρτη και τα όσα εγκρίθηκαν εκεί για Εργασιακά και Ασφαλιστικό:
  • διεύρυνση ευελιξίας, εισφοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο, παράταση του εργάσιμου βίου κλπ.
για να αντιληφθεί κανείς ότι, με τον μανδύα των «βέλτιστων πρακτικών» και άλλων ιδεολογημάτων του κεφαλαίου, ντύνεται ο νέος γύρος σκληρών αντεργατικών μέτρων.
Σημειώνεται ότι το απόγευμα της Δευτέρας ενδέχεται να υπάρξει νέα συνάντηση κυβέρνησης - κουαρτέτου για τα δημοσιονομικά.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟΥ
Στο επίκεντρο η ανάκαμψη του εγχώριου κεφαλαίου με νέα σκληρά μέτρα για το λαό
Κυριακή 05/03/2017 - 13:32 - Ενημέρωση: Κυριακή 05/03/2017 - 15:32
Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 5 Μάρτη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του οικονομικού επιτελείου, για την πορεία των αντιλαϊκών παζαριών στα πλαίσια των συναντήσεων κυβέρνησης - κουαρτέτου για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Παράλληλα, από τις 3 μ.μ. πραγματοποιείται η συνάντηση της Υπουργού Εργασίας με τους εκπροσώπους των θεσμών για τα εργασιακά (συλλογικές διαπραγματεύσεις, ομαδικές απολύσεις, συνδικαλιστικός νόμος κλπ.), ενώ το απόγευμα της Δευτέρας ενδέχεται να υπάρξει νέα συνάντηση για τα δημοσιονομικά.
Στο επίκεντρο συνάντησης του Σαββάτου βρέθηκαν τα δημοσιονομικά με την πρόταση των δανειστών να αφορά νέες παρεμβάσεις που φτάνουν σε 2% του ΑΕΠ ή σε περισσότερα από 3,6 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση κατά την πλήρη ανάπτυξη των μέτρων, με τη συγκυβέρνηση να «ευελπιστεί» σε «γεφύρωση» του δημοσιονομικού κενού σε μικρότερο ποσοστό.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε κυβερνητικός παράγοντας, μετά το πέρας της συνάντησης του Σαββάτου τα «ανοιχτά» θέματα αφορούν:
  • Στο θέμα του δημοσιονομικού κενού 2% του ΑΕΠ, το οποίο υπάρχει το 2019 σύμφωνα με το ΔΝΤ.
  • Στο πόσοι Έλληνες πληρώνουν φόρο εισοδήματος (σ.σ. κατά το ΔΝΤ, το 50% των φορολογουμένων δεν καταβάλλουν φόρο εισοδήματος λόγω του υψηλού αφορολόγητου). Αυτό πρακτικά σημαίνει «σφαγείο» στο αφορολόγητο, άρα διεύρυνση της φοροληστείας σε πλατύτερα εργατικά - λαϊκά στρώματα.
  • Στο ύψος της κρατικής χρηματοδότησης προς το ασφαλιστικό σύστημα. Κατά τον κυβερνητικό παράγοντα, τα στοιχεία του ΔΝΤ στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι «υπερβολικά», ωστόσο προέβλεψε ότι θα «σβήσει» η διαφορά μεταξύ ελληνικής πλευράς και θεσμών για το δημοσιονομικό κενό του 2018.
Ουσιαστικά αυτά που δρομολογούνται είναι οι νέες μειώσεις στις δαπάνες για το ασφαλιστικό, και με τους λεγόμενους «αυτόματους κόφτες», που συνεπάγονται νέες δραστικές μειώσεις στις συντάξεις.
  • Τέλος, τα λεγόμενα «αντισταθμιστικά» μέτρα, τα οποία αφενός θα λειτουργήσουν ως επικοινωνιακό «χρύσωμα του χαπιού» για να «καταπιεί» ο λαός την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, αλλά και αφετέρου ουσιαστικά αυτά τα «αντίμετρα» να δράσουν «ευεργετικά» για την τόνωση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας του εγχώριου κεφαλαίου από την κλιμάκωση
Τα παραπάνω ζητήματα, όπως σημείωσε ο κυβερνητικός αξιωματούχος, τίθενται προς εξέταση στα τεχνικά κλιμάκια, ενώ και οι κυβερνητικές προτάσεις για τα θετικά μέτρα θα συζητηθούν σε ειδικά τεχνικά κλιμάκια.
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ
Διαβεβαιώσεις στο κεφάλαιο για τα συμφέροντά του και αντιλαϊκά παραμύθια στους εργαζόμενους
Κυριακή 05/03/2017 - 12:39 - Ενημέρωση: Κυριακή 05/03/2017 - 12:51
Αισιόδοξος από την σκοπιά της εξυπηρέτησης των συμφερόντων του κεφαλαίου, απαραίτητος όρος για την οποία είναι, το περαιτέρω τσάκισμα των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, εμφανίζεται ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Documento» όταν αναφερόμενος στην πορεία της διαπραγμάτευσης απαντά ότι «πρόκειται για έναν συμβιβασμό, βεβαίως, αλλά νομίζω ότι επί της αρχής είναι ένας δίκαιος και κοινωνικά βιώσιμος συμβιβασμός».

Μάλιστα για να κρύψει αυτή τη βαθιά αντιλαϊκή, ταξική, πολιτική επιλογή της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, την επενδύει με τον κατάλληλο αποπροσανατολιστικό - ιδεολογικό μανδύα, με τον τίτλο, «Εμείς θα βγάλουμε την Ελλάδα από την κρίση».
Παράλληλα ανασύρει πλαστά, εκβιαστικά διλήμματα για να κάμψει τις λαϊκές αντιστάσεις και να εμφανίσει την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής σαν μονόδρομο τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Ή αυτή η κυβέρνηση θα πετύχει ή τα προγράμματα διάσωσης θα αποτύχουν οριστικά».
Ταυτόχρονα και εναλλάσσοντας την τακτική του εκβιασμού με αυτή των αυταπατών και των ψεύτικων ελπίδων για το λαό, σερβίρει το παραμύθι της «μετα - λιτότητας» και της «αλλαγής του μείγματος» στην ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική, μετά την ψήφιση και εφαρμογή του νέου πακέτου φόρων και περικοπών, ύψους 3,6 δισ. ευρώ που παζαρεύει με το κουαρτέτο.
Σε αυτή την κατεύθυνση ο πρωθυπουργός αναφέρει,
«δεν διαπραγματευόμαστε απλώς το κλείσιμο της αξιολόγησης, αλλά και το πώς θα φτάσουμε σε μία συνολική συμφωνία που περιλαμβάνει και τα απαραίτητα μέτρα απομείωσης του χρέους που θα το καταστήσουν βιώσιμο και θα ανοίξουν το δρόμο για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ». Και συνεχίζοντας το ρεσιτάλ εξαπάτησης προσθέτει «ωστόσο αυτό που συζητείται τώρα δεν αφορά πρόσθετες επιβαρύνσεις αλλά ένα πακέτο μέτρων, θετικών και αρνητικών, με μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο, χωρίς δηλαδή ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητας. Η ελληνική πλευρά δέχθηκε να αλλάξει το δημοσιονομικό μείγμα και οι υπόλοιποι θεσμοί δέχθηκαν να συζητήσουν ένα σύνολο θετικών μέτρων αντίστοιχου ποσού».
Μάλιστα επιδιώκοντας να αθωώσει τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, αλλά και να εγκλωβίσει το εργατικό - λαϊκό κίνημα στο να υψώνει ξένες, προς τα γνήσια ταξικά του συμφέροντα, σημαίες, καλλιεργεί το μύθο του «καλού» και «κακού» δανειστή, υπογραμμίζοντας ότι,
«Καταρχάς δεν είναι όλοι οι δανειστές το ίδιο. Το ΔΝΤ εδώ και ενάμιση χρόνο αμφισβητεί τα στοιχεία και τις προβλέψεις της Κομισιόν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και ζητά επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο Αλέξης Τσίπρας, επιστρατεύει το παραμύθι των «αντισταθμιστικών» ή «αντίμετρων» θέλοντας να αμβλύνει την αναγκαία ανάπτυξη ταξικών αγώνων, αλλά και για να ενσωματώσει τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα στο πλαίσιο της επίτευξης των στόχων της αντιλαϊκής πολιτικής, την ώρα που τα «αντισταθμιστικά μέτρα» θα λειτουργήσουν σε όφελος του εγχώριου κεφαλαίου.
Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρει ότι
«για κάθε ευρώ επιβάρυνσης θα υπάρχει και η αντίστοιχη ελάφρυνση, πάντα υπό την προϋπόθεση ότι το 2018 θα καταφέρουμε να επιτύχουμε τους συμφωνημένους στόχους, πράγμα που σήμερα φαίνεται βέβαιο με δεδομένη την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις θετικές προβλέψεις όλων».
Τέλος και προχωρώντας σε πλήρη αντιστροφή της βαρβαρότητας που βιώνουν χιλιάδες ασφαλισμένοι με την αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως π.χ οι εργαζόμενοι με «μπλοκάκι», ο Αλέξης Τσίπρας φτάνει στο σημείο, να κάνει λόγο ότι 
«με τον νέο τρόπο υπολογισμού των εισφορών σε συνδυασμό και με τη φορολογική μεταρρύθμιση το 80% σχεδόν των ασφαλισμένων είτε στις περισσότερες περιπτώσεις ελαφρύνονται είτε δεν βλέπουν επιβάρυνση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.