Δεκέμβρης 1944 (17)

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

Κυβέρνηση-ΔΝΤ-ΕΕ: Το πραγματικό όνομα της βαρβαρότητας

Η αρένα του κεφαλαίου
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Από τη μείωση του αφορολόγητου ξεδιπλώνονται τα σενάρια της κυβέρνησης για τα πρόσθετα μέτρα
Πέμπτη 09/02/2017 - 13:45
Με κατάθεση πρότασης για πρόσθετα μέτρα στο σημερινό Euro Working Group η κυβέρνηση θα επιδιώξει να αποτυπωθεί η διάθεσή της για συμφωνία καθώς τα μηνύματα που εξέλαβε τόσο από την ΕΕ όσο και από το ΔΝΤ συνηγορούν υπέρ του διλήμματος πρόσθετα μέτρα τώρα ή Grexit.
Φαίνεται πως η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί ήδη σενάρια για το ύψος και το χρόνο εφαρμογής των πρόσθετων μέτρων, αλλά και τα ανταλλάγματα που θα ζητήσει όπως είναι
  • το θέμα του χρέους
  • η ποσοτική χαλάρωση
  • η μείωση των φόρων στις επιχειρήσεις.
Πληροφορίες αναφέρουν πως στο Euro Working Group ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης θα εμφανίσει πρόταση για πρόσθετα μέτρα 2,5 δισ. ευρώ που θα περιλαμβάνει σταδιακή μείωση του αφορολόγητου ορίου από τα 8.600 στα 7.500 ευρώ και μετά το 2019 στα 6.000 ευρώ. Το αν η κυβερνητική πρόταση θα ικανοποιεί το κουαρτέτο ίσως διαφανεί από τις δηλώσεις του επικεφαλής του Euro Working Group, Τόμας Βίζερ, με την κυβέρνηση να διαρρέει πως τις αναμένει με ενδιαφέρον αν και για αυτή καθ' εαυτή τη συνεδρίαση λένε πως θα συζητηθεί η πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων δράσεων.
Πάντως υπάρχουν και πληροφορίες που αποδίδονται σε πηγές της ΕΕ και αναφέρουν ότι αν δεν υπάρξει ουσιαστική πρόοδος για τη λήψη μέτρων, τότε το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης προσδιορίζεται για το Μάη. 

Όσο για το χρέος, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι «κούρεμα» μπορεί να γίνει μόνο αν η Ελλάδα βγει από την Ευρωζώνη. Υπάρχουν κι άλλες φωνές στη Γερμανία που εκφράζουν παρόμοια θέση όπως ο επικεφαλής του κόμματος FDP, Κρίστιαν Λίντνερ, που δήλωσε πως «είναι σαφές ότι η Ελλάδα χρειάζεται να έχει διαγραφή χρεών» και ότι «τα χρέη της Ελλάδας μπορούν να διαγραφούν μόνο εκτός της Ευρωζώνης, άρα μιλάμε για Grexit».
Οι τοποθετήσεις αυτές σχετίζονται άμεσα με τους σφοδρούς ανταγωνισμούς μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ και για τους οποίους ο οίκος αξιολόγησης «Moodys» εκτιμά πως «ενέχουν πολυάριθμους κινδύνους για την Ελλάδα», διότι αυξάνουν την πίεση στην ελληνική κυβέρνηση για να εφαρμόσει επιπλέον μέτρα για να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση. 

Δεν αποκλείει πρόωρες εκλογές που «θα οδηγήσουν σε μία καινούρια κυβέρνηση, η οποία θα είναι πιο φιλική στις μεταρρυθμίσεις».
Στην αναζωπύρωση των αντιθέσεων μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ αναφέρεται και δημοσίευμα της «Wall Street Journal», καταγράφοντας τρεις επιλογές για την ελληνική κυβέρνηση.
  • Την αποδοχή πρόσθετων μέτρων,
  • την αναζήτηση συμμάχων εντός ΕΕ για χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και
  • την προσφυγή στις κάλπες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.