ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Ο λαός να μην παγιδευτεί στους σχεδιασμούς του κεφαλαίου
Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή
«Όλα αυτά που λέτε, ότι δήθεν, δεν θα ψηφίσετε ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα, ο λαός τα ακούει πλέον βερεσέ», τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να περάσει νέα αντιλαϊκά μέτρα με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
Μιλώντας στη Βουλή για το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ, αναφέρθηκε στη συζήτηση περί Grexit αναφέροντας ότι δεν αποκλείεται να προκύψουν και άλλες, νέες διακρατικές συμμαχίες και νομισματικές, εξίσου όμως αντιδραστικές με αυτή της ΕΕ.
Τόνισε ότι ο λαός δεν πρέπει να παγιδευτεί στους σχεδιασμούς του κεφαλαίου και πρόσθεσε πως «η πάλη συνεπώς των λαϊκών κινημάτων στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη πρέπει να κατευθύνεται σε λύση φιλολαϊκής διεξόδου από αυτή την κατάσταση, με το λαό στην εξουσία».
Για το έργο της Εξεταστικής Επιτροπής σημείωσε «άνθρακες ο θησαυρός» και σημείωσε ότι υπήρχε ευνοϊκή χρηματοδότηση από τις τράπεζες επιχειρηματικών ομίλων, ΜΜΕ και των κομμάτων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Μιλώντας στη Βουλή για το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ, αναφέρθηκε στη συζήτηση περί Grexit αναφέροντας ότι δεν αποκλείεται να προκύψουν και άλλες, νέες διακρατικές συμμαχίες και νομισματικές, εξίσου όμως αντιδραστικές με αυτή της ΕΕ.
Τόνισε ότι ο λαός δεν πρέπει να παγιδευτεί στους σχεδιασμούς του κεφαλαίου και πρόσθεσε πως «η πάλη συνεπώς των λαϊκών κινημάτων στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη πρέπει να κατευθύνεται σε λύση φιλολαϊκής διεξόδου από αυτή την κατάσταση, με το λαό στην εξουσία».
Για το έργο της Εξεταστικής Επιτροπής σημείωσε «άνθρακες ο θησαυρός» και σημείωσε ότι υπήρχε ευνοϊκή χρηματοδότηση από τις τράπεζες επιχειρηματικών ομίλων, ΜΜΕ και των κομμάτων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Κυρίες και κύριοι βουλευτές,
Τα διάφορα πιθανά σενάρια που γράφονται και λέγονται αυτές τις μέρες, για το αν, πότε και πώς θα κλείσει η «αξιολόγηση», δεν μπορούν να κρύψουν από το λαό ότι η σκληρή πραγματικότητα που ζει, η παραπέρα φτωχοποίησή του, η αφαίρεση και των τελευταίων εργασιακών δικαιωμάτων που του έχουν απομείνει, δεν είναι κάποιο σενάριο. Είναι ολοκληρωμένο αντιλαϊκό σχέδιο που υλοποιείται βήμα το βήμα για λογαριασμό του κεφαλαίου.
Κι ακριβώς επειδή, κύριοι της κυβέρνησης, αυτή την κατεύθυνση υπηρετείτε, θα κάνετε ό,τι περνάει απ' το χέρι σας για να ολοκληρώσετε την «αξιολόγηση».
Κι όλα αυτά που λέτε, ότι δήθεν δεν θα ψηφίσετε ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα, ο λαός πλέον τα ακούει βερεσέ.
Για να μην απαριθμήσω τι έχει ακούσει να του λέτε, όχι μόνο πριν, ως αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και ως κυβέρνηση κυρίως τα τελευταία ολόκληρα 2 χρόνια πλέον.
Να μην παγιδευτεί ο λαός στους σχεδιασμούς, στις συμμαχίες και τα συμφέροντα της αστικής τάξης
Βεβαίως, η όξυνση των αντιθέσεων ανάμεσα στα διάφορα διεθνή κέντρα και η ενίσχυση φυγόκεντρων δυνάμεων και τάσεων στο εσωτερικό της Ευρωζώνης, οι γενικότερες εξελίξεις στην πορεία της οικονομικής κρίσης, έχουν τη δική τους δυναμική.
Είναι όλα αυτά που προσπαθείτε να κρύψετε πίσω απ' το γνωστό παραμύθι του «καλού» και του «κακού». Πότε «καλός» είναι η ΕΕ και ο «κακός» το ΔΝΤ, πότε το αντίστροφο, για να στριμώχνετε το λαό ανάμεσά τους.
Κι όσο για τη συζήτηση που άρχισε πάλι περί Grexit και δεν συμμαζεύεται, η ουσία βρίσκεται στο αναμφισβήτητο γεγονός ότι σήμερα η συνοχή της ΕΕ, της Ευρωζώνης δεν είναι δεδομένη. Θα δοκιμαστεί ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα, ως αποτέλεσμα της έντασης της ανισομετρίας των κρατών - μελών της, της κρίσης, που φέρνουν στην επιφάνεια νέες αντιθέσεις που πιθανά πλέον να μην μπορούν να γεφυρωθούν όπως παλιότερα.
Γι' αυτό βλέπουμε, προσωρινά τουλάχιστον, να ισχυροποιείται και το ρεύμα του προστατευτισμού, του εθνικισμού στην οικονομία.
Το Brexit, η πολιτική Τραμπ στις ΗΠΑ, η ευρωσκεπτικιστική τάση στην Ευρώπη συνολικότερα που αναπτύσσεται, είναι τέτοιες πλευρές που επιβεβαιώνουν ότι η διεθνοποίηση, που είναι μια αντικειμενική διαδικασία στο σύγχρονο καπιταλιστικό κόσμο, συμβαδίζει με το διαφορετικό επίπεδο ανάπτυξης, την ανισομετρία όπως λέμε, ανάμεσα στις διάφορες χώρες, με το γεγονός ότι η αναπαραγωγή του κεφαλαίου διενεργείται κατά βάση στο πλαίσιο εθνικών κρατών και των ενώσεων που αυτά συμμετέχουν.
Δεν αποκλείεται συνεπώς να προκύψουν και άλλες, νέες διακρατικές συμμαχίες, και νομισματικές, εξίσου όμως αντιδραστικές με αυτή της ΕΕ.
Αυτό συνεπώς που λέει το ΚΚΕ στον ελληνικό λαό, είναι ότι δεν πρέπει να παγιδευτεί στους διάφορους σχεδιασμούς του κεφαλαίου, της αστικής τάξης, ως σύνολο ή τμημάτων της, που καθορίζουν τις διεθνείς συμμαχίες τους και τις επιλογές τους με βάση τα συμφέροντά τους και τη μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων.
Η πάλη των λαϊκών κινημάτων στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη πρέπει να κατευθύνεται σε λύση φιλολαϊκής διεξόδου από αυτή την κατάσταση, με το λαό πραγματικά στην εξουσία, με σχεδιασμό της κοινωνικοποιημένης οικονομίας, με αποδέσμευση από όλες τις λυκοσυμμαχίες και όχι να παρασύρεται σε λύσεις που προτείνουν άλλες δυνάμεις που καταδικάζουν μεν την ΕΕ και την Ευρωζώνη, αλλά η γραμμή τους οδηγεί στο να δίνουν ανάσα ζωής, ανασύνταξης των αστικών δυνάμεων, του ίδιου αυτού του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, της βαρβαρότητας που αυτό περικλείει και την έχουμε ζήσει χρόνια τώρα στο πετσί μας.
Επικίνδυνες οι θέσεις όσων παρουσιάζουν ως εγγυητές την ΕΕ και το ΝΑΤΟ
Κυρίες και κύριοι,
Το παραμύθι ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να κλείσει, γιατί στο τέλος, δήθεν, θα δουν προκοπή οι εργαζόμενοι, οι εκβιασμοί της εκλογολογίας και ο «μπαμπούλας» της πολιτικής αστάθειας, αλλά και το σενάριο των ευρύτερων συναινέσεων με τα άλλα κόμματα, με τα οποία μπορείτε να μοιραστείτε και την ευθύνη της αντιλαϊκής πολιτικής βέβαια, στόχο έχουν να «αμπαλάρουν» το επόμενο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων που ετοιμάζετε.
Γιατί, όπως έχετε συνηθίσει να λέτε και εσείς και η ΝΔ, στόχος είναι η «επιστροφή στην κανονικότητα».
Για σας, «επιστροφή στην κανονικότητα» σημαίνει να θεωρήσει ο λαός μας όλα όσα έχασε τα χρόνια της κρίσης ως περασμένα - ξεχασμένα και φυσικά να παραιτηθεί από οποιαδήποτε απαίτηση να ζήσει καλύτερα αυτός και τα παιδιά του.
Για σας, «επιστροφή στην κανονικότητα» σημαίνει συμβιβασμός με την ανεργία, τη φτώχεια, την εξαθλίωση.
«Επιστροφή στην κανονικότητα» για σας είναι για παράδειγμα η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Οι αποφάσεις που ψηφίσατε και συνιστούν πολεμική προετοιμασία απέναντι στη Ρωσία.
Για σας, τείνει να γίνει «κανονικότητα» το να μάθει να ζει ο λαός μας με την τουρκική επιθετικότητα και προκλητικότητα, να βλέπει τους Τούρκους στρατηγούς να κάνουν δήθεν «εκδρομούλες», όπως γράφτηκε, στα Ιμια.
Εχουμε ήδη ως Κόμμα καταγγείλει την παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων, στην περιοχή των Ιμίων, από τα τουρκικά πολεμικά σκάφη, με την παρουσία των επικεφαλής μάλιστα των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, την προηγούμενη Κυριακή.
Και έχετε ευθύνη, κύριοι της κυβέρνησης, γιατί προσπαθείτε να περάσετε στο λαό μας κλίμα εφησυχασμού.
Είναι άλλο η ψύχραιμη, η υπεύθυνη στάση, κι άλλο να μην ενημερώνετε σωστά, ολοκληρωμένα τον ελληνικό λαό.
Κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε τη σοβαρότητα της κατάστασης που διαμορφώνουν οι τουρκικές επιδιώξεις για γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, που διαμορφώνει ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις αστικές τάξεις των χωρών της περιοχής για τη γεωστρατηγική αναβάθμιση αυτών των αστικών τάξεων, σε συνδυασμό με την όξυνση των ανταγωνισμών στη Μέση Ανατολή, στη Βόρειο Αφρική, στην Ανατολική Μεσόγειο.
Είναι επικίνδυνες οι θέσεις όλων όσων παρουσιάζουν ως δήθεν εγγυητές την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ή μιλούν και για «ευρωπαϊκά» ή και «ΝΑΤΟικά» ακόμα σύνορα στο Αιγαίο.
Αυτές οι θέσεις δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματική υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.
Και φυσικά, η ΝΑΤΟική παρουσία στο Αιγαίο όχι μόνο δεν εμποδίζει, αλλά επιπλέον αποθρασύνει αυτή την τουρκική επιθετικότητα.
Την ίδια στιγμή, για το άλυτο για 42 χρόνια πρόβλημα εισβολής - κατοχής στην Κύπρο, στηρίζετε στην πραγματικότητα ως λύση την ντε φάκτο διχοτόμηση, μέσω ενός νέου σχεδίου τύπου «Ανάν».
Το σύστημα που υπηρετείτε διαμορφώνει σχέσεις διαπλοκής, διασύνδεσης με μονοπωλιακούς ομίλους
Κυρίες και κύριοι βουλευτές,
Για να έρθουμε και στο βασικό θέμα της σημερινής συζήτησης που είναι το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ.
Μια ακόμα δηλαδή Εξεταστική Επιτροπή, που προστίθεται στις δεκάδες που συγκροτήθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες.
Εχουμε ήδη καταθέσει το πόρισμα του εκπροσώπου του Κόμματος, στην Επιτροπή, όπου βάζουμε αναλυτικά τις θέσεις και τα συμπεράσματα.
Αν θέλουμε να το πούμε με μια κουβέντα, θα λέγαμε, όσο κι αν διαφωνείτε και το λέγανε εδώ και οι εισηγητές του ΣΥΡΙΖΑ, τελικά όμως «άνθρακες ο θησαυρός»! Αυτό ισχύει απόλυτα.
Ούτε τώρα, φυσικά, έλαμψε όλη η αλήθεια, ούτε τώρα «έφτασε το μαχαίρι στο κόκαλο», για να χρησιμοποιήσω πάλι μια δική σας αγαπημένη σας έκφραση.
Αντίθετα, η σήψη, η διαφθορά, η διαπλοκή παραμένουν, δεν αντιμετωπίστηκαν.
Βεβαίως, εμείς λέμε ότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστούν με τις συγκεκριμένες κυβερνήσεις που εναλλάσσονται εδώ και δεκαετίες - και τη δική σας μαζί - στο πλαίσιο αυτού του σάπιου συστήματος.
Η κυβέρνηση με τη συγκρότηση της Εξεταστικής Επιτροπής προσπάθησε να «πετάξει την μπάλα στην εξέδρα».
Και αξιοποιεί την Εξεταστική για να τραβήξει την προσοχή του λαού από τα πολύ σκληρά μέτρα που παζαρεύει και σκέφτεται να υλοποιήσει στο πλαίσιο της εφαρμογής του 3ου μνημονίου, με τη στήριξη και των άλλων κομμάτων φυσικά.
Προκειμένου να συντηρηθεί ένα ψευδεπίγραφο πολωτικό κλίμα, για να κρυφτεί η στρατηγική σύμπλευση σε αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που επιβάλλει το μεγάλο κεφάλαιο και η ΕΕ.
Και είναι λογικό, εμείς σας καταλαβαίνουμε. Πάνω σε τι να αντιπαρατεθείτε; Στην αντιμετώπιση των αγώνων; Πάρτε για παράδειγμα τους αγρότες τώρα, βρίσκονται στα μπλόκα για να μην ξεκληριστούν ελέω κυβέρνησης ΕΕ, ΚΑΠ και μονοπωλίων.
«Μπουκωμένη» από ενισχύσεις και επιδοτήσεις παρουσιάζει η κυβέρνηση τη φτωχή αγροτιά, ισχυριζόμενη ότι εξαιτίας αυτού δεν έχει και λόγους να κινητοποιείται.
Ομως, τα ίδια - έστω με άλλα λόγια - έλεγε πριν και η κυβέρνηση της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, όταν ήταν βέβαια αυτοί κυβέρνηση.
Και βέβαια, αυτή η αντιπαράθεση δεν πρόκειται να αγγίξει την ουσία, που είναι η πολιτική των κομμάτων σας που διαχειρίζεται αυτό το σάπιο σύστημα, τα συμφέροντα της αστικής τάξης.
Δηλαδή, για να ακριβολογούμε ακόμα περισσότερο, το σύστημα που διαμορφώνει σχέσεις διαπλοκής, διασύνδεσης με μονοπωλιακούς ομίλους και το μεγάλο κεφάλαιο.
Τα επιτελεία του δικού σας συστήματος λένε ότι αυτοί που κυρίως δωροδοκούν, είναι οι μεγάλοι όμιλοι, για να αυξήσουν τα κέρδη, τα μερίδιά τους στην αγορά.
Τέτοιες περιπτώσεις δεν είναι και η «Siemens» και πρόσφατα η «Novartis»; Οσοι, λοιπόν, προσπαθείτε να κρύψετε τον ομφάλιο λώρο που συνδέει τα φαινόμενα αυτά με το κυνήγι του κέρδους, παρουσιάζοντάς τα ως ζητήματα κυρίως ηθικής, η καταπολέμηση των οποίων εξαρτάται από τη σχετική πολιτική βούληση, το μόνο που κάνετε, είναι να κοροϊδεύετε στην πραγματικότητα τον κόσμο.
Αν η κυβέρνηση, τα άλλα κόμματα ήθελαν πραγματικά την προώθηση της διαφάνειας, στην αντιμετώπιση της διαπλοκής, των σκανδάλων, θα είχαν υιοθετήσει επανειλημμένες προτάσεις του ΚΚΕ:
Για υποχρεωτική μετατροπή όλων των μετοχών σε ονομαστικές.
Για κατάργηση όλων των απορρήτων, του τραπεζικού, του φορολογικού, του εμπορικού, του επιχειρηματικού.
Την απαγόρευση λειτουργίας των εξωχώριων εταιρειών, τον έλεγχο στην εξαγωγή κεφαλαίων.
Ωστόσο, όλα αυτά τα απορρίπτετε ασυζητητί, επειδή όλα αυτά είναι «νόμιμα» για το σύστημά σας, για την ΕΕ, την τάξη σας. Κι ας παριστάνετε τους ανήξερους, δεν είστε αφελείς.
Η συγκρότηση της Εξεταστικής επιχείρησε να συσκοτίσει το ρόλο των τραπεζών
Με τη συγκρότηση της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ εκτός των άλλων επιχειρήσατε να συσκοτίσετε και το ρόλο των τραπεζών, οι οποίες τα προηγούμενα χρόνια στηρίχθηκαν και ενισχύθηκαν με πακτωλό δισεκατομμυρίων, που φορτώθηκε βέβαια πάλι στις πλάτες του ελληνικού λαού.
Επιχειρείτε να συσκοτίσετε το σύνολο των «κόκκινων» δανείων, τα οποία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρόσφατα τα υπολόγισε σε 100 δισεκατομμύρια.
Κι απ' αυτά, υπολογίζεται ότι τα 60 δισ. είναι «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια. Τα 12 δισ. τα οφείλουν 800 μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι και τα υπόλοιπα 30 δισ. άλλες έξι χιλιάδες μεγάλες επιχειρήσεις.
Δηλαδή, 40 δισεκατομμύρια από «κόκκινα» δάνεια οφείλονται από μεγάλους ομίλους. Και βέβαια, είναι «κόκκινα» δάνεια αυτά.
Αλήθεια, γιατί δεν έγιναν αντικείμενο εξέτασης και αυτά τα 40 δισ., τα οποία δόθηκαν σε αυτούς τους ομίλους; Γιατί δεν ελέγχθηκαν, αν τηρήθηκε η νομιμότητα; Αν τηρήθηκαν όλες οι τραπεζικές διαδικασίες για την παραχώρηση των συγκεκριμένων δανείων; Γιατί απλά και μόνο, στο όνομα των εντυπώσεων, περιορίζετε το ζήτημα της εξέτασης στη χρηματοδότηση των κομμάτων, στη χρηματοδότηση των μέσων ενημέρωσης;
Κυρίες και κύριοι βουλευτές,
Μ' αυτή την έννοια λέμε ότι το έργο της Επιτροπής περιορίστηκε στην εξέταση ενός μικρού μέρους της συνολικής δανειοδότησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Τις εργασίες της Επιτροπής απασχόλησε μόνο η εξέταση των δανείων στα ΜΜΕ και στα κόμματα, που ανέρχονται στο 1,8 περίπου δισ., που είναι σταγόνα όμως στον ωκεανό, σε σχέση με τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια των υπολοίπων επιχειρηματιών.
Τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις αποτελούν το 53,8% της συνολικής χρηματοδότησης.
Από τα 94,8 δισ. ευρώ δάνεια προς τα νοικοκυριά, τα μη εξυπηρετούμενα είναι 45,7%, ενώ από τα 145,8 δισ. ευρώ δάνεια προς επιχειρήσεις, τα μη εξυπηρετούμενα είναι 44,7%.
Και από τις εργασίες της Επιτροπής επιβεβαιώθηκε ότι οι τράπεζες αντιμετωπίζουν με διαφορετικό τρόπο τα δάνεια προς τα νοικοκυριά, απ' αυτά προς τις επιχειρήσεις.
Τα δάνεια προς τα νοικοκυριά έχουν βέβαια υψηλότερα επιτόκια, άρα είναι πιο ακριβά.
Και τα στεγαστικά διασφαλίζουν τις τράπεζες με εμπράγματες εξασφαλίσεις - εγγυήσεις (όπως είναι η υποθήκη ακινήτου), ενώ αντίθετα για τις μεγάλες επιχειρήσεις έχουν χαμηλά επιτόκια και σε μεγάλο βαθμό χωρίς εμπράγματες εγγυήσεις.
Επιβεβαιώνεται ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα αποτελεί την καρδιά του συστήματος, τροφοδοτώντας με φτηνό χρήμα τις επιχειρήσεις, την ίδια στιγμή που οδηγεί σε μακροχρόνια ομηρεία μέσω του δανεισμού τα λαϊκά νοικοκυριά, τις μικρές επιχειρήσεις.
Δεν αντέχει σοβαρή κριτική ο ισχυρισμός που προέβαλαν οι εκπρόσωποι των τραπεζών, ότι αυτή η διαφοροποίηση, δηλαδή η ευνοϊκή μεταχείριση, οφείλεται στο υψηλό λειτουργικό κόστος που έχει η διαχείριση χιλιάδων δανείων προς τα νοικοκυριά.
Ακριβώς γιατί, την ίδια στιγμή, οι κίνδυνοι για την τράπεζα είναι πολύ μεγαλύτεροι σε περίπτωση μη εξυπηρέτησης ενός δανείου ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ προς μια επιχείρηση.
Τα ΜΜΕ εργαλείο χειραγώγησης στα χέρια του κεφαλαίου
Και βεβαίως, οι όμιλοι που δραστηριοποιούνται στο χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης δεν θα μπορούσαν να εξαιρεθούν της ευνοϊκής μεταχείρισης.
Τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα ΜΜΕ δεν ξεφεύγουν, αντίθετα επιβεβαιώνουν τον κανόνα της ευνοϊκής μεταχείρισης και, μάλιστα, χωρίς διασφαλίσεις για την αποπληρωμή τους.
Και βέβαια, με τη συγκρότηση της Επιτροπής επιχειρήσατε, κύριοι της κυβέρνησης, να συσκοτίσετε το γεγονός ότι καθημερινά, διαχρονικά, παραβιάζεται κάθε έννοια αντικειμενικής ενημέρωσης, από τα μέσα ενημέρωσης - ιδιωτικά αλλά και κρατικά.
Γιατί τα ΜΜΕ παραμένουν στην ιδιοκτησία του μεγάλου κεφαλαίου και με διάφορους τρόπους αυτά τα συμφέροντα προσπαθούν να υπηρετήσουν.
Και γνωρίζετε πολύ καλά πως ο έλεγχος της ενημέρωσης αποτελεί εργαλείο χειραγώγησης και ενσωμάτωσης της λαϊκής δυσαρέσκειας.
Και οι μεγάλοι χαμένοι πάλι θα είναι οι εργαζόμενοι σε αυτά τα μέσα και το δικαίωμα του λαού στην ενημέρωση.
Αυτό είναι το βασικό.
Και μη μας πείτε πάλι ως επιχείρημα για τον έλεγχο στον ΔΟΛ.
Οι εξελίξεις αυτές συνδέονται τόσο με την πορεία της ίδιας της κρίσης και τον αντίκτυπό της στα ΜΜΕ, όσο και με την προσπάθεια της κυβέρνησης να ευνοήσει την αναδιανομή της πίτας στο χώρο των ΜΜΕ, προωθώντας τις δικές της συμμαχίες, όπως κάνει βέβαια κάθε αστική κυβέρνηση.
Ανέκαθεν η εκάστοτε διακυβέρνηση επεδίωκε να δημιουργεί φιλικές σχέσεις με επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, να δημιουργεί ευνοϊκό περιβάλλον γι' αυτήν, έλεγχε όπως λέμε αυτά τα μέσα και φυσικά έλεγχε κυρίως τα κρατικά οπωσδήποτε μέσα ενημέρωσης.
Ετσι και η σημερινή διακυβέρνηση προσπάθησε και ξαναπροσπαθεί να ξαναμοιράσει την πίτα της Ενημέρωσης σε παλιούς και νέους επιχειρηματικούς ομίλους.
Σ' αυτή τη βάση βρίσκεται και η αντιμετώπιση απ' το κεφάλαιο των κομμάτων που εξυπηρετούν τα συμφέροντά του.
Η ευνοϊκή δανειοδότηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αποτελεί μια πλευρά αυτής της στήριξης. Οι πολιτικές ευθύνες είναι δεδομένες.
Η περαιτέρω διερεύνηση των ευρημάτων της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ και τυχόν βέβαια ποινικές ευθύνες αποτελούν υπόθεση των αρμόδιων Αρχών.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 2/2/2017
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.